Si do të ndryshojë jeta juaj (dhe s’ do të ndryshojë) pasi të merrni vaksinën e COVID-19

loading...


Punonjësit e kujdesit shëndetësor ishin njerëzit e parë në Shtetet e Bashkuara që morën dozat fillestare të vaksinës .

Tani që vaksina ka filluar të shumohet gradualisht përmes shoqërisë sonë të gjerë, çfarë do të thotë kjo për gjendjen aktuale të pandemisë?

Fatkeqësisht, duke qenë se numrat po rriten në nivelet më të larta të të gjitha kohërave në të tërë vendin, specialistët thonë se po përballemi me një rrugë të gjatë me virusin. Ata thonë se do të duhet shumë kohë që vaksina të ketë një efekt të theksuar ndërsa pandemia vazhdon.

specialistët gjithashtu thonë se njerëzit duhet të presin që shumë kufizime do të qëndrojnë në vend për ca kohë pasi të gjithë punojmë së bashku për të zvogëluar transmetimin e .

Asnjë ndryshim i dukshëm për të ardhmen e afërt

Dr. Timothy Brewer, një i mjekësisë në ndarjen e sëmundjeve infektive në Shkollën e Mjekësisë David Geffen në UCLA dhe një i epidemiologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik të UCLA, tha që është e rëndësishme për të gjithë të pranojmë që për shkak të vonesave në prodhimin e vaksinave dhe kërkesën e lartë, s’ do të ketë “ndryshim të menjëhershëm” në shoqërinë tonë.

e përditshme është kthyer plotësisht përmbys gjatë rrjedhës së pandemisë. s’ do të kalojë përsëri në idenë tonë të paramenduar të “normalit” së shpejti. Brewer i tha Healthline se përparësia e vaksinimit po u jepet punonjësve të kujdesit shëndetësor në vijën e parë dhe të moshuarve me rrezik të lartë.

Foto: GettyImages

Por, në shtetin e tij të Kalifornisë, për shembull, s’ ka doza të mjaftueshme vaksine për të përmbushur ata në nevojë. Ai tha se ka rreth 2.4 milion kalifornianë që hyjnë në atë kategori me përparësi më të lartë dhe, tani, ka rreth një të gjashtën e sasisë së dozave të nevojshme. “Duke pasur parasysh sa kohë do të duhet për të adresuar ata që kanë më shumë nevojë, ne s’ do të shohim ndonjë ndryshim të dukshëm për të ardhmen e afërt, vetëm ngaqë s’ ka vaksinë të mjaftueshme për të pasur ndonjë ndikim domethënës menjëherë”, tha ai.

Dr. Dan Culver , një mjek pulmonolog në Klinikën Cleveland, tha se është “e paparashikueshme” të dish saktësisht se si do të funksionojnë të gjitha. Ai i tha Healthline se ka shumë të ngjarë të presim tremujorin e dytë të vitit 2021 përpara se të presim ndryshime thelbësore. Tutje, shpjegoi se duke pasur parasysh vaksinën - kërkon “ruajtje ultra të ftohtë” – në -70° C – ju nevojiten pajisje me ngrirje minus -80° C.

Kjo do të thotë që ju do të keni nevojë për pajisje me kapacitet për të ruajtur sasi të mëdha të vaksinës në mënyrë të përshtatshme, dhe pastaj ta shpërndani atë në zona të tjera të një shteti të caktuar.

Ashtu si me shumicën e inokulimeve të tjera, vaksina anti- do të kërkojë dy doza , të ndara me rreth 3 deri në 4 javë. Brewer dhe Culver thanë se ky është standard për shumicën e llojeve të tjera të vaksinave.

s’ ka më ‘normale të vjetër’

Po qe se vaksinoheni, a jeni të mbrojtur nga virusi?

dy mjekët thanë se të dhënat janë akoma të hapura se si do të funksionojë kjo, jo vetëm duke iu referuar vaksinës së parë në treg -, por të tjerët që po zhvillohen nga kompani si dhe . Brewer tha se s’ ka akoma të dhëna të mira Po qe se këto vaksina parandalojnë transmetimin. Është e mundur që ju mund të jeni të mbrojtur “nga sëmundja”, por “mund të mos ju ndalojë të infektoheni dhe të transmetoni infeksionin tek dikush tjetër që s’ është vaksinuar”, tha ai.

Kjo do të thotë që të njëjtat protokolle parandaluese që të gjithë duhet të kemi ndjekur gjatë vitit të kaluar – nga distanca fizike te mbajtja e maskave mbrojtëse – duhet të respektohen akoma, theksoi Culver. Mund të jetë zhgënjyese të dëgjosh që pas një viti të vështirë kur pandemia ka rezultuar në vdekje masive dhe norma të infeksioneve gjithnjë në rritje, vaksina s’ ofron “një zgjidhje të shpejtë”. Në shumë mënyra, s’ ka më “normal të vjetër”: Ne duhet t’i përshtatemi disa ndryshimeve të qëndrueshme në shoqërinë tonë në tërësi. “Do të ketë një ‘normale të re’. Mendoni se si kanë kaluar 20 vjet pas 11 shtatorit. Ne akoma heqim këpucët kur shkojmë në aeroport”, tha Brewer.

“Dy vjet më parë, Po qe se do të futeshim në një bankë me një maskë të vendosur, sigurimi do të kishte tërhequr një armë për ju. Tani, thjesht do të ketë më shumë maska ​​se sa në të kaluarën”, shtoi ai.

Kur u pyet Po qe se ai mendonte se maskat mund të bëheshin vetëm një tipar i rregullt i jetës amerikane pasi pandemia të shuhet përfundimisht, Culver tha se s’ është aq i sigurt.

pjesë e asaj që keni të bëni është personaliteti amerikan”, tha ai. “Gjëja për maskat është, në thelb, ato janë një akt altruist, kryesisht ulin mundësinë e njerëzve të tjerë për të marrë infeksione. Mendoj se do të ketë ndryshime reale në shoqëri si rezultat i kësaj. Sidoqoftë, një shembull i kësaj është që e kam të vështirë të imagjinoj përshëndetjen e njerëzve duke shtrënguar duart në të ardhmen”, shtoi Culver.

udha e gjatë përpara

“Është një pikëpyetje me gjithë këtë entuzizëm të vaksinimit: Për sa kohë do të jenë të efektshme këto vaksina?” Tha Culver.  Ai tha që kur bëhet fjalë për diçka si fruthi , ju me jeni “imun për jetën” pasi ta keni provuar.

Me këtë coronavirus, Po qe se e merrni një herë, imuniteti juaj do të zhduket përfundimisht, ashtu si ajo që do të ndodhte Po qe se do të merrni . Culver parashikon një mundësi ku mund t’ju duhet të merrni “vaksinime të përsëritura” për COVID-19, në të njëjtën mënyrë që merrni vaksinën vjetore të gripit çdo vjeshtë ose dimër.

dy Culver dhe Brewer thanë se një fjalë që duhet të përqafojmë gjatë vitit të ardhshëm është “përmbajtja”. Kjo është diçka që mund të jetë e vështirë për t’u bërë me këtë krizë shëndetësore, por është e rëndësishme. Brewer dëshiron t’i kujtojë njerëzit se “do të kalojnë muaj para se të ketë një disponueshmëri të gjerë të këtyre vaksinave për shumicën e popullsisë”.

“Zbut pritjet e tua”, tha Culver. “ një dritë në fund të tunelit, por një tunel i gjatë ka mbetur”. /Telegrafi/

The post Si do të ndryshojë jeta juaj (dhe s’ do të ndryshojë) pasi të merrni vaksinën e COVID-19 appeared first on Telegrafi.

Postime të ngjashme