Mon. Jun 27th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
truriokk

 

“Amygdala”, memorie dhe mendim negativ

Po qe se keni një tendencë për të reaguar mbi stresin, kjo mund të jetë për shkak të ndryshimeve në trurin tuaj të sjellë nga mendimi negativ. Përvojat negative ruhen në tru nga amigdala. Amigdala është gjithashtu përgjegjëse për luftën e trurit ose përgjigjen e fluturimit. Korteksi prefrontal rregullon reagimin tonë ndaj stresorëve.

Dikush që është përballur me një situatë stresuese si të qenit në bllokim trafiku, vlerëson normalisht nivelin e kërcënimit për sigurinë e tyre dhe arrin në përfundimin se kërcënimi është më pak se faktori i bezdisjes dhe bisedon vetë me anë të relaksimit deri sa të mbarojë.

Si e percepton “talamusi” stresin?

Talamusi është përgjegjës për dërgimin e sinjaleve shqisore dhe motorike në pjesën tjetër të trupit, por s’e kupton që mendimet negative s’janë njësoj si rreziku i vërtetë. Kur mendoni mendime negative, talamusi supozon se nevojitet të përgatisë trupin për të ikur. Si rezultat, trupat tanë përjetojnë simptoma të vërteta stresi të rrahjes së shpejtë të zemrës, presionit të ngritur të gjakut dhe një gjendje zgjimi të ngritur.

Imagjinoni sikur thjesht të uleni në heshtje dhe befas të keni simptomat fizike të frikës. Ju mund të ndjeni që rrahjet e zemrës tuaj të rriten, frymëmarrja juaj rritet, ju vazhdoni, dhe presioni juaj i gjakut rritet. Ju filloni të kërkoni shkakun e simptomave, por kur s’ ka shpjegim racional për përgjigjen e frikës, ai është talamusi që ju shkakton një sulm paniku.

Si ndryshon stresi dhe të menduarit negativ “koristolin”?

Stresi nga të menduarit negativ krijon ndryshime në tru që mund të ndikojnë në gjasat tuaja të çrregullimeve mendore si ankthi, depresioni, ADHD, skizofrenia dhe çrregullimet e humorit.

Njerëzit të cilët kanë çrregullim të stresit post traumatik (PTSD) është treguar se kanë anomali në trurin e tyre. Sasia e lëndës gri kundrejt lëndës së bardhë. Dallimi është se lënda gri është aty ku informacioni përpunohet nga neuronet kurse lënda e bardhë është një rrjetë fibroze që lidh neuronet. Stresi kronik prodhon më shumë lidhje të materies së bardhë por më pak neurone./ Gazeta Shëndetitruriokk

Leave a Reply

You cannot copy content of this page