Si Është Të Vaksinohesh Kundër Covid-19

loading...


Ky pa dyshim ka qenë një vit stresues, por lajmet në lidhje me vaksinat më në fund na kanë dhënë dritën e shpresës që kemi pritur.

Sigurisht që jemi gjithashtu mjaft kuriozë të mësojmë se si trupat tanë mund të reagojnë ndaj kësaj vaksine, përse në fund të fundit s’ është një shkop magjik.

Ja çfarë ka mësuar nga ata që merren me administrimin vaksinave edhe nga ata që janë vaksinuar tashmë.

Ekzistojnë dy vaksina të ndryshme të aprovuara aktualisht për përdorim emergjent, njëra e prodhuar nga kompania biofarmaceuitke - dhe tjetra nga kompania bioteknologjike .

dyja përdorin një të re vaksinimi të njohur si “receptori rna” dhe të dyja kërkojnë dy doza të realizuara njëra pas tjetrës, në një hapësirë kohore të caktuar ndërmjet tyre.

Ndryshe nga vaksinat tradicionale që përdorin një fragment ose version të dobësuar të virusit, vaksinat e -së s’ përmbajnë asnjë pjesë të virusit. Në vend të kësaj, ato dërgojnë një mesazh në qelizat tona, të cilit sistemi ynë imunitar i përgjigjet duke prodhuar antitrupat që na duhen, pa pasur nevojë të marrim doza të virusit .

Pavarësisht nga e re, raportet e hershme tregojnë reagime të trupit  të ngjashme me ato të gripit.

Disa efekte anësore të mundshme janë:

- ose ënjtje në krah

-

- dridhura

-Lodhje

- koke

Jo shumë ndryshe nga çdo vaksinë tjetër, apo jo?

Yasir Batalvi, një burrë i cili ishte pjesë e provave klinike për vaksinën , tregoi për përvojën e tij. Ai tha se dozën e parë të vaksinës, e ndjeu si pickim të lehtë në krah dhe i shkaktoi pak dhimbje. “Ishte diçka e menaxhueshme, por për disa minuta s’ mund ta ngrija dot krahun lart”, shpjegoi ai.

Pas dozës së dytë, Batalvi tha se kishte pak ethe, të dridhura dhe , por mjekët i thanë që të mos shqetësohej përse kjo ishte një shenjë që vaksina po bënte pikërisht atë që duhej. Ditën tjetër Batalvi tha se ndihej mirë, gati për të filluar rutinën e tij ditore.

shpjegojnë gjithashtu se edhe Po qe se s’ i ndjeni këto efekte anësore nga vaksina, s’ do të thotë se ajo s’ po e bën punën e saj.

Edhe pse rastet e reaksioneve alergjike mund të ndodhin me çdo vaksinë, në këtë rast ato kanë qenë jashtëzakonisht të rralla. Këto raste ndodhin menjëherë pasi bëhet vaksina dhe kjo është një nga arsyet që mjekët zakonisht i detyrojnë njerëzit të presin për rreth 15 minuta pasi vaksinohen. Disa njerëz gjithashtu kanë ndjerë dobësi ose trullosje, por kjo duket se ka të bëjë më shumë me ”frikën” ndaj gjilpërave sesa me vetë vaksinën.

Janë akoma ditët e para të vaksinimit dhe shpresojmë që reagimi të jetë më i qëndrueshëm ndaj vaksinave COVID-19 gjatë muajve të ardhshëm. Kështu do mund të kemi shumë më shumë qetësi shpirtërore dhe mjaft përqafime midis njerëzve të dashur./

Postime të ngjashme