Sat. May 21st, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
dhimbjegjuri

Si funksionon një nyje normale?

Një nyje është vendi ku takohen dy ose më shumë kocka. Nyja lejon që kockat të lëvizin lirshëm, por brenda kufinjëve.

Gjuri është artikulacioni më i madh në trup dhe gjithashtu një nga më të ndërlikuarit. Ajo nyje duhet të jetë mjaft e fortë për të mbajtur peshën tonë në mënyrë që të qëndrojmë në këmbë. Por gjithashtu duhet të veprojë si një menteshe që të mund të ecim dhe duhet t’i rezistojmë streseve ekstreme, fleksioneve, ekstensioneve, hiperekstensioneve, rotacioneve, të tilla si kur vrapojmë ose luajmë sporte.

Nyja e gjurit është vendi ku takohen kockat e mbigjurit (femurit) dhe kockave e nëngjurit (tibia). Fundi i secilës kockë është i mbuluar me ind kërcor i cili ka një sipërfaqe të lëmuar dhe të rrëshqitshme që lejon skajet e eshtrave të lëvizin kundër njëri-tjetrit pothuajse pa fërkime. Gjunjët tuaj kanë dy unaza shtesë të kërcit midis kockave. Këto quhen menisqe, të cilët veprojnë pak si amortizues për të përhapur ngarkesën në mënyrë më të barabartë nëpër nyje.

Nyja juaj e gjurit mbahet në vend nga katër ligamente të mëdha. Këto janë grupe të trasha, të forta të cilat drejtohen brenda ose vetëm jashtë kapsulës së nyjes. Së bashku me kapsulën, ligamentet parandalojnë që kockat të lëvizin në drejtime të gabuara ose të zhvendosen. Muskujt e kofshës gjithashtu ndihmojnë në mbajtjen e nyjes së gjurit në vend.

Muskujt tuaj janë bashkangjitur në kockat tuaja nga indet e forta lidhëse të quajtura tendina. Këto tendine drejtohen në të dy anët e artikulacionit, të cilat gjithashtu ndihmojnë për të mbajtur nyjen në vend. Kur muskujt tuaj tkurren ato shkurtohen, kjo tërheq tendinën e nyjes në kockë dhe bënë që nyja të lëvizë.

Kapaku i gjurit (patella) juaj është e vendosur në mes të tendinit të madh që i bashkon muskujt e kofshës (kuadricepsit) te kocka pak poshtë artikut të gjurit në pjesën e përparme të kockave të kofshës. Pjesa e poshtme e kapakut të gjurit është gjithashtu e mbuluar me kërc. Nyja është e rrethuar nga një membranë sinoviale (synovium) që prodhon një sasi të vogël të lëngut sinoviale, e cila ndihmon në ushqimin e kërcit dhe lubrifikimin e nyjes. Sinoviumi ka një shtresë të jashtme të ashpër të quajtur kapsulë, e cila ndihmon në mbajtjen e gjurit tuaj në vend./Dr.Besim Demolli