© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Depresioni

Klasifikimi i stresit

 

Stresi mund të klasifikohet në katër kategori kryesore:

  1. Stresi akut: Është një reagim i menjëhershëm i trupit ndaj një situate stresuese. Për shembull, nëse një person përjeton një aksident automobilistik apo një situatë të rrezikshme, ai ose ajo mund të përjetojnë një reagim të menjëhershëm stresor, siç janë rritja e ritmit të zemrës, ngushtimi i enëve të gjakut, rritja e presionit të gjakut dhe shpeshtimi i frymëmarrjes. Ky lloj stresi zakonisht zgjat për një kohë të shkurtër dhe mund të zgjidhet në një periudhë të shkurtër kohore.
  2. Stresi kronik: Është një lloj stresi që zgjat për një kohë të gjatë, duke u shfaqur si një ndikim i vazhdueshëm në trup dhe shpirt. Ky lloj stresi mund të shkaktojë shumë ndryshime në trup dhe mund të shkaktojë probleme shëndetësore si sëmundje të zemrës, probleme me sistemin imunitar dhe probleme të tjera të shëndetit.
  3. Stresi emocional: Ky lloj stresi shkaktohet nga emocionet dhe ndjenjat e një personi. Për shembull, një person që ndjehet shumë i trishtuar ose i shqetësuar mund të përjetojë stres emocional. Ky lloj stresi mund të shkaktojë probleme të tjera të shëndetit, siç janë ankthi dhe depresioni.
  4. Stresi fizik: Ky lloj stresi është shkaktuar nga stresi fizik në trup. Për shembull, një person që kryen një aktivitet fizik të rëndë mund të përjetojë stres fizik. Ky lloj stresi mund të shkaktojë dëmtime në trup, siç janë tensioni i muskujve, çrregullime të shëndetit dhe dëmtim të indeve.

Në përgjithësi, stresi mund të ndikojë në shëndetin fizik dhe emocional të një personi, dhe është e rëndësishme të kuptoni shkaqet dhe shenjat e stresit për të marrë masat e nevojshme për t’i parandaluar ose trajtuar ato.

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.