Si Mund Të Shijoni Një Ëmbëlsirë Kur Keni diabet (sëmundja e sheqerit)?


Fatmirësisht, ju mund të hani gjithçka që dëshironi për sa kohë që e bëni këtë në mënyrë të moderuar.

Falë sheqernave të fshehura,karbohidrateve dhe madhësië së gabuar të një racioni, s’ është gjithmonë e lehtë të thuash se cila ëmbëlsirë do të rrisi sheqerin në .

ju jep disa këshilla për të mbajtur të qëndrueshëm sasinë e glukozës në kur dëshironi të konsumoni diçka të ëmbël.

Sheqeri mbetet sheqer 

Ekziston një konfuzion në lidhje me sheqernat “” dhe  sheqernat “e rafinuar”. vërteta është se trupi juaj i trajton të gjitha këto sheqerna në të njëjtën mënyrë dhe të gjitha mund të rrisin glukozën në gjak.

mënyrë më e mirë për të dalluar sheqernat është të krahasoni ato që gjenden natyrshëm në një , si laktoza në qumësht ose fruktoza tek frutat, me sheqernat që shtohen në ushqime dhe pije të përpunuara.

Fatkeqësisht, i shtuar në artikuj të ndryshëm emërtohet me emra të ndryshëm, andaj duhet të tregoni kujdes dhe të lexoni me vëmendje etiketat për t’u siguruar që s’ po merrni një dozë të fshehtë .

Në një etiketë mund të quhet:

-maltodextrin

-sheqer i grimcuar i bardhë (saharoze) ose sheqer kallami

-fruktoza

-laktozë

-glukozë

Kontrolloni sasinë

Në vend të ëmbëlsirave që mund të jenë të dëmshme për shëndetin tuaj, mund të konsumoni fruta edhe pse rekomandohet në sasi të vogla.

përmbajnë fruktozë natyrore, ato janë gjithashtu të mbushura me fibra, vitamina dhe . ju ndihmojnë  të tretni frutat më ngadalë, kështu që fruktoza s’ t’jua rrisë sheqerin në gjak.

Llogarisni indeksin glicemik

Meqenëse ka kaq shumë lloje sheqeri, një mënyrë e thjeshtë për të zgjedhur një ëmbëlsirë është përdorimi i indeksit glicemik (IG).

Vetëm po të zgjidhni një me IG të ulët (nën 55 është më i miri), mund të hani pak më shumë nga ky .

Vetëm po të zgjidhni një ushim me IG të lartë, do të duhet të shijoni një racion më të vogël.

Qershitë, grejpfruti, dardhat dhe mollët kanë një GI të ulët, ndërsa frutat e konservuara, ananasi dhe rrushi kanë një GI më të lartë.

Vetëm po të doni të konsumoni një ëmbëlsirë, duhet të kufizoni sasinë e racionit tuaj ngase IG në këtë rast është shumë i lartë.

Numëroni karbohidratet

Për shembull Vetëm po të zgjidhni të konsumoni fruta të freskëta pasi keni ngrënë një me dhe salcë, ngarkesa e lartë e karbohidrateve në to, do të rrisin sheqerin në gjak.

Por Vetëm po të mbani shënim të gjithë karbohidratet që konsumoni, do të keni një ide më të mirë se çfarë mund të konsumoni më tepër dhe çfarë jo.

Pra Vetëm po të në në të ardhmen sasia e karbohidrateve ka qenë e ulët, ju mund të jeni në gjendje të konsumoni një ëmbëlsirë me sasi karbohidratesh pak më të larta.

Qëndroni të hidratuar

Kur nivelet e glukozës në gjak janë të larta, trupi juaj kërkon shumë ujë për të larguar sheqerin shtesë.

s’ do të zvogëlojë me magji sasinë e karbohidrateve ose sheqernave në një ëmbëlsirë, por do të ndihmojë trupin tuaj të përpunojë glukozën.

Bëni një shëtitje 

rritet natyrshëm pas një vakti të plotë dhe sa më të larta të jetë sasitë e karbohidrateve, aq më shumë rritet sheqeri në gjak.

Sipas një studimi, ku u mbështet, stërvitja rreth 30 minuta pas një vakti mund të ndihmojë në rregullimin e sheqerit në gjak.

Ushtrimi s’ ka nevojë të jetë intensiv, mjafton vetëm një shëtitje e shpejtë.

Flisni me mjekun tuaj

Vetëm po të keni pyetje, dhe veçanërisht Vetëm po të keni ndonjë , vizitohuni tek mjeku juaj ose kërkoni një dietolog për t’ju ndihmuar të hartoni një plan ushqimor të përshtatshëm për qëllimet tuaja shëndetësore.

Postime të ngjashme