Si Ndikon diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) Tek tensioni i lartë i gjakut – Çfarë nevojitet të bëni

loading...


diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) dhe tensioni i lartë i gjakut janë dy prej sëmundjeve që rrezikojnë më shumë jetën e shqiptarëve.

Të dyja këto sëmundje janë pjesë e sindromës metabolike, siç ndodh edhe për sëmundjet e zemrës dhe Obezitetin.

Sipas të dhënave zyrtare të Fondit të Sigurimeve Shëndetësore, të cilave i referohet AgroWeb.org, tensioni i lartë i lartë i gjakut që futet tek sëmundjet kardiovaskulare bashkë me diabetin (sëmundjen e sheqerit) (sëmundjen e sheqerit) janë dy sëmundjet prej të cilave shqiptarët vuajnë më shumë.

Sipas këtyre të dhënave, janë rreth 250 mijë pacientë që rimbursohen për barnat që marrin për tensionin e lartë, e më pas vjen sëmundja e diabetit (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) me rreth 70 mijë persona që rezultojnë në listën e barnave të rimbursueshme për diabetin (sëmundjen e sheqerit) (sëmundjen e sheqerit).

diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) dhe tensioni i lartë i gjakut kanë shumë shkaktarë dhe faktorë rreziku të përbashkët.

Ato mund të kontribuojnë në përkeqësimin e simptomave të njëra tjetrës.

Cila Është Lidhja Mes diabetit (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) Dhe Tensionit të Lartë të Gjakut?

Studimeve të cilave u referohet AgroWeb.org thonë se diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) dhe tensioni i lartë i gjakut mund të shfaqen së bashku në organizmin e njeriut dhe kanë shumë faktorë të përbashkët.

Ato janë:

Obeziteti,

Inflamacioni,

Stresi oksidues,

Rezistenca ndaj insulinës.

A Mundet diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) Të Shkaktojë Rritje të Tensionit të Gjakut?

Një person që vuan nga diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) mund të mos ketë mjaftueshëm insulinë në organizëm për përpunimin e glukozës.

Insulina është një hormon të cilin trupi e përdor për të kthyer glukozën e marrë nga ushqimet në energji.

Në mungesë të insulinës, qelizat s’ furnizohen dot me energji dhe glukoza akumulohet në gjak.

Dëmi i shkaktuar prej saj është i gjithanshëm dhe ndikon tek veshkat dhe enët e gjakut.

Ky dëmtim nxit rritjen e tensionit të gjakut dhe rrezikut për komplikacione të tjera.

Studimet kanë treguar se njerëzit që vuajnë nga hipertensioni janë ndjeshëm më të rrezikuar nga diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) i tipit 2 për shkak të inflamacionit.

Të dyja këto sëmundje së bashku mund të rrisin rrezikun e atakut në zemër, ishemisë, dështimit të veshkave, humbjes së shikimit dhe sëmundjeve të zemrës.

Çelësi i Parandalimit Të diabetit (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) Dhe Shëndetit Të Mirë

Ushqyerja e shëndetshme dhe aktiviteti fizik janë dy shtyllat kryesore të shëndetit të mirë dhe jetëgjatësisë.

Të dyja ndihmojnë jo vetëm në parandalimin e diabetit (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit), por për shumë më tepër.

Heqja dorë nga një regjim ushqimor i keq është hapi më i rëndësishëm që një njeri mund të ndërmarrë.

Një regjim i tillë nënkupton heqjen e ushqimeve industriale të pasura me sheqer, miell dhe ushqime të tjera të dëmshme.

Regjimet e shëndetshme s’ janë të komplikuara dhe s’ kushtojnë shumë./AgroWeb.org

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *