Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Lagështia dhe myku janë ndër armiqtë më të bezdisshëm që i kanosen shtëpisë dhe shëndetit tonë. Lagështinë s’ e ndiejmë as s’ e shohim deri sa arrin në nivele që s’ mund të injorohet më.https://ads.digitalbee.al/www/delivery/afr.php?zoneid=122&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE

Por pavarësisht kësaj, dëmet që mund të shkaktojë në shtëpi apo zyrë janë të mëdha. Lagështia në nivele të larta çon pashmangshmërisht në formimin e mykut, mikroorganizma të rrezikshëm që përhapen shpejt.

Ato janë në ngjyrë të zezë, bardhë, portokalli, jeshile ose vjollcë. Në ambientet e jashtme, myku luan një rol të rëndësishëm për natyrën. Ai shpërbën gjethet, bimët dhe pemët.

Myku ushqehet me lagështirë dhe riprodhohet me anë të sporeve të imëta që përhapen në ajër. Njerëzit janë të ekspozuar ndaj mykut çdo ditë.

Ekspozimi ndaj sasive të vogla të sporeve të mykut është zakonisht jo i dëmshëm, por kur ato bien në kontakt një një zonë të lagësht të shtëpisë, atëherë nisin të rriten e shtohen.https://ads.digitalbee.al/www/delivery/afr.php?zoneid=133&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE

Kur myku shumëfishohet në një sipërfaqe, atëherë sporet çlirohen në ajër duke u bërë lehtësisht të përthithshme nga njeriu. Me kusht që jeni të ndjeshëm ndaj mykut dhe keni thithur një numër të madh sporesh, atëherë jeni të rrezikuar.

Ku rritet myku?

Muret, dyshemetë, elektroshtëpiaket, tapetet ose mobiljet janë të gjitha të prekshme nga myku, por ky i fundit ka më shumë nevojë për lagështi, ndaj sporet krijojnë strehë edhe në vende si banjo, dhomat e larjes, kuzhina, ambientet e nëndheshme e të tjera.

Këshilla kundër mykut

Zhdukja e mykut dhe sporeve të tij nga shtëpia është e pamundur, por duke qenë se lagështia është e nevojshme për mykun, atëherë duhet të përqendroheni tek ky objektiv.https://ads.digitalbee.al/www/delivery/afr.php?zoneid=130&cb=INSERT_RANDOM_NUMBER_HERE

Me kusht që keni vënë re një vatër myku në shtëpinë tuaj, atëherë zgjidhni problemin e lagështisë dhe shkaktarët e saj. Pastrimi i mykut pa zgjidhur problemin e lagështisë është një punë e çuar dëm ngaqë myku do të shfaqet sërish.

Ndiqni këshillat e AgroWeb.org për zbutjen ose heqjen e lagështisë nga shtëpitë tuaj dhe hapësirat përreth:

Brenda shtëpisë:

Përdorni kondicionerin, veçanërisht në ditë të nxehta që të pakësoni lagështinë në ajër.

Mbani nivelin e lagështisë në hapësirat e brendshme nën 60% Me kusht që është e mundur. Mund të blini një aparat matës të lagështisë që s’ kushton shtrenjtë, por ju ndihmon ta mbani nën kontroll. Aparate të tilla gjenden në dyqane të pajisjeve elektronike.

Sigurohuni që të pastroni pjesët e kondicinerit që të siguroheni se uji rrjedh siç duhet qarkullon pa pengesa.

Në mot të freskët, mbajeni shtëpinë të ngrohtë. Me uljen e temperaturave, ajri s’ e mban dot lagështinë e cila kondensohet në sipërfaqe të ftohta, duke inkurajuar rritjen e mykut.

Sipërfaqet e ngurta siç janë muret, dyshemetë apo edhe dritaret kërkojnë izolim të mirë që të pakësohet mundësia e kondensimit.

Thajini zonat e lagështa brenda 24-48 orëve që të parandaloni rritjen dhe zhvillimin e mykut.

Rregulloni rrjedhjet e ujit ose kullimin problematik. Me kusht që shtëpia juaj rrezikohet nga ujërat e hapësirave të jashtme, rrjedhave, lumenjve, atëherë duhet të kujdeseni që ndërtesa të jetë e mbrojtur nga jashtë brenda.

Dyert e hapura rrisin qarkullimin e ajrit që shpërndan nxehtësinë nëpër sipërfaqet e ftohta. Përmirësoni qarkullimin e ajrit duke përdorur freskuese ose duke larguar lehtazi mobiljet nga muri.

Në kuzhinë:

Sa herë që të gatuani, lani enë apo pastroni, përdorni aspiratorë që nxjerrin lagështinë jashtë shtëpisë.

Me kusht që vini re lagështi nëpër dritare ose sipërfaqe të tjera fikni disa pajisje elektroshtëpiake.

Kontrolloni për rrjedhje nën lavaman, frigorifer apo burime të tjera të ujit. Bëni riparimet e duhura.

Pastroni sistemin e kullimit të frigoriferit Me kusht që është e nevojshme.

Në banjë:

Përdorni aspiratorë për largimin e lagështisë

Përdorni shtresa të ndryshme për të mbajtur dyshemenë të thatë, dhe lajini herë pas here.

Kontrolloni për rrjedhje uji në zona të ndryshme dhe riparojini Me kusht që është e nevojshme.

Hapni dritaret kur bëni dush.

Mos i lini peshqirët e lagur në dysheme ose në kosh të rrobave./AgroWeb.org

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page