Sun. Nov 27th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
kamomil

Si të mbillni kamomilin në kushtet e shtëpisë ?

Sipas të dhënave të AgroWeb.org, dy llojet më të përdorura të kamomilit për mbjellje janë: ai Romak (Chamaemelum nobile) dhe ai Gjerman (Matricaria recutita).

Kamomili romak rritet për shumë vite por ka prodhimtari të ulët ndërsa ai gjerman ka prodhimtari të lartë dhe konsiderohet një bimë vjetore.

Nëse zgjidhni kamomilin romak atëherë mund ta rrisni atë nëpërmjet farës, filizave apo rrënjëve.

Farat duhen mbjellë 6-8 javë përpara ngricës së fundit të pritshme.

Mbusheni vazon me dhe të lehtë dhe futini farat 6 milimetra nën të.

Vazoja duhet ujitur rregullisht por nuk duhet tepruar.

Temperatura e dheut duhet të jetë e ngrohtë.

Filizat pritet të dalin pas 14-21 ditësh.

4 javë më vonë në vazo duhet të hidhni tretësira fertilizuese ushqyese për t’u dhënë filizave më shumë fuqi.

Mbrojini vazot nga nxehtësia dhe era por nxirrini rregullisht në ballkon.

Kur filizat të jenë të fortë, transferojini ato në vazo më të mëdha dhe mbajini në ajër të pastër dhe në vend të ndriçuar mirë nga dielli.

Në rastin e kamomilit gjerman, atë duhet ta mbillni në fillim të pranverës dhe nëse zgjidhni filizë të gatshëm, ata do t’i mbijetojnë edhe një ngrice të lehtë.

Farat nga ana tjetër kanë nevojë për 10 ditë për të lëshuar filizë të cilët rriten ngadalë.

Gjatë rritjes së kamomilit, pastrojeni vazon nga barërat e këqij dhe ujiteni rregullisht.

Fertilizimi duhet të jetë i rregullt por organik.

Kamomili është një bimë që mban larg insektet dhe shoqëron më së miri bimë të tjera që mund të rrisni në ballkon.

Kur të merrni kamomil për çaj këputini me kujdes që të mos hiqni rrënjët.

Mund të bëni çaj me kamomil të freskët por edhe t’i thani lulet.

You cannot copy content of this page