Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Virusi i papillomës njerëzore ka mbi njëqind variacione. ndërsa disa prej viruseve s’ tregojnë simptoma dhe zhduken vetvetiu, disa çojnë në kancer të qafës së mitrës dhe në probleme serioze shëndetësore

Human Papiloma Virus, ose HPV, është infeksion i cili transmetohet me kontakt fizik.

Ekzistojnë më shumë se 100 variacione të këtij virusi, nga i cili më shumë se 40 transmetohen me anë të udhëve seksuale, transmeton Telegrafi.

Sipas të dhënave të Qendrës Amerikane të Kontrollit dhe Preventivës së Sëmundjeve, HPV është infeksioni më i shpeshtë transmetues seksual.

Është aq i shpeshtë, sa që shumica e personave seksualisht aktivë infektohet me ndonjë lloj virusi gjatë jetës.

Disa lloje virusesh s’ çojnë në probleme shëndetësore. Megjithatë, ekzistojnë edhe lloje të cilat mund të çojnë deri te problemet serioze, si p.sh. kanceri i qafës së mitrës.

gettyimages 962579976 1552394797

Ashtu siç kemi theksuar tashmë, transmetohet me kontakt fizik. Infeksioni gjenital HPV merret me kontakte seksuale.

Shumica e njerëzve e kanë këtë virus, por që s’ janë të vetëdijshëm për këtë. Është e mundshme madje të kesh disa tipa të ndryshëm virusesh.

Rrezik më i madh është të infektoheni Vetëm po të:

∙ keni një numër të madh partnerësh seksualë,
∙ Vetëm po të keni marrëdhënie seksuale të pambrojtura,
∙ keni partner i cili është bartës i infeksionit.

Cilat janë simptomat?

Zakonisht ky virus s’ shkakton simptoma të qarta ose probleme shëndetësore. Në parim, nëntëdhjetë për qind e infeksioneve zhduken vetë brenda dy viteve. Vetëm po të virusi s’ zhduket vetë pas një kohe, mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore.

Këto përfshijnë lythat gjenitale dhe lythat gjenitale.

HPV gjithashtu mund të çojë në kancer të qafës së mitrës dhe organeve të tjera gjenitale, kokës, fytit dhe qafës.

GettyImages 547998185

Është e rëndësishme të kihet parasysh se virusi që shkakton lytha gjenitale (kondiloma) është dukshëm i ndryshëm nga ai që shkakton kancerin. Që do të thotë se Vetëm po të fitoni kondiloma nga virusi, s’ do të thotë që do të zhvilloni kancer pas kësaj.

Kur bëhet fjalë për kancerin, ndonjëherë s’ tregon asnjë simptomë derisa të arrijë një fazë më të rëndë.

Kontrollet e rregullta janë shumë të rëndësishëm, në mënyrë që të zbuloni problemin në kohë. Kjo, në çdo rast, rrit shanset tuaja për të luftuar sëmundjen.

Pap-testi rekomandohet për të gjitha gratë që janë seksualisht aktive dhe rekomandohet që nga mosha 21 vjeç.

Me ndihmën e Pap-testit identifikohen qelizat anormale, të cilat mund të jenë shenjë e kancerit. Është e rëndësishme që këtë test ta bëni një herë në vit.

Vetëm po të HPV zbulohet, gjinekologu juaj do t’ju rekomandojë që të testoheni më shpesh. 

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page