Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Tiroidja është një gjëndër në formë fluture në pjesën e përparme të qafës. Funksioni i tij kryesor është të prodhojë hormonet triiodotironinë (T3) dhe tiroksinë (T4). Këto hormone udhëtojnë nëpër trup dhe ndihmojnë në rregullimin e metabolizmit. Ato gjithashtu ndihmojnë në zhvillimin e trurit, funksionin e tretjes, kontrollin e muskujve dhe rregullimin e humorit.

Kur tiroidja prodhon ose shumë ose shumë pak nga këto hormone, kjo bën që gjëndra të punojë në mënyrë joefikase, duke çuar në çrregullime të tilla si hipertiroidizmi dhe hipotiroidizmi, dy llojet më të zakonshme të sëmundjes tiroide. Kushtet e tjera të lidhura me tiroiden përfshijnë tiroiditin, nyjet tiroide, strumën dhe kancerin e tiroides.

Opsionet e trajtimit varen nga forma specifike e sëmundjes tiroide, dhe përfshijnë ilaçe, jod radioaktiv, dhe nganjëherë kirurgji.

Simptomat e problemeve me tiroiden

Simptomat e sëmundjes tiroide varen nga fakti Me kusht që po prodhohet shumë ose shumë pak hormone tiroide. Simptomat e hipotiroidizmit (nivele të ulëta të hormoneve) përfshijnë lodhje, shtim në peshë, rënie të flokëve dhe ndjenjë e të ftohtët. Simptomat e hipertiroidizmit (nivele të larta të hormoneve) përfshijnë humbje peshe, rrahje të shpejtë të zemrës dhe pagjumësi. Simptomat e formave të tjera të sëmundjes tiroide mund të përfshijnë fryrje të qafës, ndër të tjera.

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page