Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Sepsa trajtohet si një urgjencë mjekësore, kështu që njohja e rreziqeve dhe të qenit në gjendje të dalloni simptomat mund të shpëtojë një jetë.

Çfarë e shkakton sepsën?

Sepsa është reagimi ekstrem i trupit ndaj një infeksioni – bakterial, viral ose kërpudhës. Pothuajse çdo infeksion mund të çojë në sepsë, por të rriturit e moshës 65 vjeç e lart, njerëzit me sistem të dobët imunitar, njerëzit me probleme mjekësore kronike dhe fëmijët më të vegjël se një vjeç janë në rrezik më të lartë.

Infeksionet më të mundshme që mund të çojnë në sepsë janë sëmundje të tilla si pneumonia, infeksioni i sistemit të tretjes, veshkave, fshikëzës ose qarkullimit të gjakut. Pavarësisht Po qe se infeksioni është në lëkurën tuaj, mushkëritë apo diku tjetër në trupin tuaj, ai shkakton sepsë Po qe se s’ ndalet, shkruan Express.co.uk.

9EwMhuAYRwTkQCiyTXiidT

Kimikatet në sistemin imunitar lirohen në qarkullimin e gjakut për të luftuar infeksionin. Kjo shkakton inflamacion në të tërë trupin, dhe sistemi imunitar fillon të dëmtojë indet dhe organet e trupit tuaj.

Sepsa mund të zhvillohet në sepsë të rëndë ose shok septik Po qe se s’ mjekohet menjëherë në spital. Goditja septike mund të shkaktojë dështimin e organeve tuaja dhe kjo është e rrezikshme për jetën.

Shenjat dhe simptomat e sepsës

Sepsa mund të jetë e vështirë të dallohet, por gjithmonë duhet të telefononi mjekun Po qe se mendoni se ju ose dikush tjetër keni sepsë.

Simptomat mund të jenë të paqarta dhe shumë si gjendje të tjera të tilla si gripi ose infeksioni i gjoksit.

Shenjat dhe simptomat përfshijnë:

 • Presioni i ulët i gjakut

 • Infeksion i mundshëm ose i konfirmuar

 • Konfuzion ose çorientim

 • Ndryshimi në statusin mendor

 • dhimbje ekstreme ose siklet

 • Ethet, dridhjet, ose ndjenja shumë të ftohta

 • Gulçim

 • Lëkura e butë ose e djersitur

1800X1200 bacteria in bloodstream other

Për tu diagnostikuar me sepsë, duhet të keni të paktën dy nga sa vijon:

 • Ethe mbi 35 gradë celsius ose temperaturë nën 36 gradë celsius

 • Një rrahje zemre më e lartë se 90 rrahje në minutë

 • Një ritëm frymëmarrjeje më i lartë se 20 frymëmarrje në minutë

 • Një infeksion i mundshëm ose i konfirmuar

 

Si ta parandalojmë

Ndonjëherë s’ është e mundur të parandaloni sepsën, por normalisht ka gjëra që mund të bëni për të parandaluar infeksionet që mund të çojnë në sepsë.

‘Webfaqja’ e NHS (Shërbimi Kombëtar Shëndetësor në Angli) këshillon mbajtjen e azhurnuar me vaksinat dhe marrjen e të gjithë antibiotikëve dhe ilaçeve të përshkruara, edhe Po qe se ndiheni më mirë.

 • Sigurohuni që të gjitha plagët të pastrohen dhe të kujdesen dhe të lani duart rregullisht çdo ditë.

sepsis 1

 • Mësojini fëmijët tuaj të lajnë duart siç duhet dhe inkurajojini që ta bëjnë këtë rregullisht.

 • kurrë mos i injoroni shenjat e sepsës, besojini instinkteve tuaja Po qe se mendoni se ju ose dikush për të cilin kujdeseni e keni.

/Telegrafi/

The post Simptomat e sepsës: Çfarë e shkakton sepsën? Si të parandaloni sëmundjen vdekjeprurëse appeared first on Telegrafi.

[ad_2]

You cannot copy content of this page