Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Studiuesit po theksojnë lidhjet e rëndësishme midis shëndetit tuaj mendor dhe shëndetit të zemrës. Ata po u bëjnë thirrje klinicistëve për t’i kontrolluar dhe adresuar problemet me shëndetin mendor kur kërkojnë të trajtojnë sëmundjet e zemrës.

Në një deklaratë  të botuar në revistën Circulation më 25 janar, Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) ekzaminoi kërkimin e ri në lidhje me lidhjen midis shëndetit mendor dhe zemrës. Një ekip shkencëtarësh u mblodh nga AHA për të përmbledhur dhe analizuar studimet mbi lidhjet e zemrës dhe shëndeti tmendor. Qëllimi ishte sqarimi i lidhjeve dhe identifikimi i masave të mundshme parandaluese.

Hulumtimi vendosi lidhje të qarta midis mendjes dhe trupit, si dhe tregoi se si psikologjia pozitive – përfshirë vëmendjen, mirënjohjen dhe optimizmin – mund të jetë një formë e parandalimit të sëmundjes.

Çfarë do të thotë kjo për ju?

Kërkimet kanë treguar se ekziston një lidhje e fortë midis mendjes dhe trupit tonë. Mirëqenia juaj mendore madje mund të ndikojë në uljen e rrezikut për sëmundje të zemrës. Kujdesi për shëndetin tuaj mendor mund të jetë në gjendje të parandalojë sëmundjen e zemrës, por edhe Në qoftë se e keni tashmë atë, përfitimet e kujdesit për mendjen tuaj kontribuojnë në mirëqenien e të gjithë trupit tuaj.

Studimi

Një grup prej mbi dhjetë autorësh, duke filluar nga psikiatria geriatrike deri te epidemiologjia, mblodhën studime mbi mirëqenien psikologjike dhe shëndetin kardiovaskular, rrezikun dhe sëmundjen. me anë të analizës së tyre, ata identifikuan trendet kryesore në të dhëna, duke përfshirë se “përvojat specifike emocionale kanë tipare të dallueshme neurobiologjike dhe të sjelljes”, të cilat në mënyrë unike kontribuojnë në rrezikun për problemet me shëndetin e zemrës.

Më konkretisht, gjendje të tilla si depresioni, stresi kronik, ankthi, zemërimi, pesimizmi dhe pakënaqësia me jetën shoqërohen me:

  • Një rrahje zemre e çrregullt
  • Rritja e presionit të gjakut
  • Çështjet e tretjes
  • Inflamacion
  • Ulja e rrjedhjes së gjakut në zemër

Rekomandimet

Autorët rekomanduan që shqyrtimi i shëndetit mendor të integrohet në trajtimin e njerëzve me sëmundje të zemrës, si dhe atyre që janë në rrezik për të.

Për më tepër, pacientët duhet të jenë në gjendje të kenë qasje në trajtimin që synon posaçërisht në përmirësimin e mirëqenies së tyre mendore, si psikoterapia, terapia e zvogëlimit të stresit, trajnimi i meditimit dhe ndërhyrjet e bazuara në mendje. Këto trajtime mund të nxisin emocione që u zbuluan se ulin rrezikun për problem me zemër, të tilla si optimizmi, mirënjohja, ndjenja e qëllimit dhe vëmendja – gjendje emocionale që janë lidhur me presionin e ulët të gjakut, kontroll më të mirë të glukozës, kolesterol më të ulët dhe më pak inflamacion

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page