Situata epidemiologjike me influencë sezonale 2018/2019 në Kosovë

Burimi: IKSHPK

SITUTA EPIDEMIOLOGJIKE ME INFLUENCË SEZONALE 2018/2019 NË KOSOVË (JAVA 08)

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike gjatë tërë vitit bën mbikëqyrjen permanente të Influencës sezonale (ILI), ARI dhe SARI me intensifikim të aktiviteteve gjatë sezonës përkatëse. Mbikëqyrja realizohet përmes hulumtimit aktiv dhe pasiv në Institucione shëndetësore dhe terren.

Në 5 sezonat e fundit  prej vitit 2014 shohim se sezona 2018/2019 karakterizohet me numër më të vogël të rasteve, nga java 40-të deri në javën e 52-të dhe pastaj  vazhdon me një rritje të numrit të rasteve që nga java e 01-rë e janarit të vitit 2019.

Nga fillimi i sezonës 01 tetor 2018 ( java  e 40 –të) deri më 24 shkurt 2019 (java 08-të), në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike janë raportuar gjithsej 33.708 raste të dyshimta në grip (ILI), 5.104 raste ARI (Infeksion Respirator Akut) dhe 53 raste SARI (Infeksion i Rëndë Respirator Akut).

Intensiteti i Influencës sezonale sipas numrit të rasteve të raportuara në javën e 08-të paraqitet mbi aktivitetin mesatar dhe krahasuar me javën paraprake (07-të) ka një rritje prej 17.3 % por ende nuk e kalon pragun epidemik.      
Në javën e 08-të  (18.02-24.02 2019) në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike janë raportuar 3.770 raste ILI,  385 raste ARI dhe 10 raste SARI.
                         
Në të gjitha komunat janë paraqitur rastet e Influencës, dhe sipas numrit të rasteve numër më të lartë kanë komuna e Prishtinës, Prizrenit dhe Ferizajit ndërsa sipas incidencës numër më të lartë të rasteve kanë komuna e H. i Elezit, Istogut, Dardanës, Prishtinës, Shtimes dhe Junikut.

Në raport me distribuimin e rasteve sipas grup-moshës dhe incidencës, nga numri total i rasteve të raportuara me ILI,   shihet se të gjitha grup-moshat janë të atakuara mirëpo vërehet një tendencë e
rritjes te grup-mosha 0-4 vjeç dhe 5-14 vjeç.
Sa i përket rasteve me ARI, grup- mosha më e atakuar është 0-4 vjeç (2.034 raste), pastaj grup-mosha 15- 64 (1.653), ndërsa grup-moshat tjera kanë numër të përafërt të rasteve ,

Në laboratorin e Qendrës kombëtare të Influencës -IKSHPK deri me 28 shkurt 2019  janë testuar gjithsej 719 mostra të dyshimta në Influencë dhe prej tyre 265 kanë rezultuar pozitive me INF.A (pozitiviteti 36.9 %). Influenca A :  Nga 265 rastet pozitive në Influencën A, sipas sub-tipit  76 prej tyre kanë rezultuar me INF.AH1 pdm09 (29 %) dhe 188 raste pozitive INF.A të pa subtipizuara (71 %) dhe 1 rast pozitiv në INF. AH3 (0.4%).
                                                                                 
Prej  fillimit  të sezonës 01 tetor 2018 (java e 40-të) deri 24 shkurt 2019 (java  e 07-të) janë hospitalizuar  503 raste me Dg.Bronchopneumonia (ARI) 122 raste me Dg. Status griposus (ILI) si dhe 53 raste me Dg. Infiltratio Pulmonum (SARI).

AKTIVITETET SEZONALE

IKSHPK/ Departamenti i Epidemiologjisë bënë mbikëqyrjen  e Influencës gjatë tërë vitit, me intensifikim të saj gjatë sezonës përkatëse (java e 40 deri në javën e 20),
Përcjell situatën epidemiologjike me rastet ILI/ARI (javore) dhe rastet me SARI (në bazë ditore/ alerti).
Bënë testimin laboratorik të mostrave në Departamentin e Mikrobiologjisë/Qendrën Kombëtare për Testimin e Influencës.
Instituti Kombëtar ka apeluar  te të gjithë Drejtorët Rajonal të Shëndetësisë Publike dhe punëtorët shëndetësor që të ngrisin nivelin e vigjilencës dhe raportimit të rasteve të dyshimta në të gjitha institucionet shëndetësore publike dhe private në Kosovë.
Ka rekomanduar tek  Inspektorati shëndetësor dhe sanitar të mbikëqyrë të gjitha Institucionet shëndetësore të Kosovës,  për të urdhëruar për obligimin ligjor të paraqitjes së sëmundjeve ngjitëse dhe rasteve të vdekjeve nga këto sëmundje.
Ka dhënë këshilla për popullatën për mbrojtjen nga sëmundja dhe njohjen e sipmtomeve të saj.

MASAT PRAKTIKE NË PARANDALIMIN E PËRHAPJES SË VIRUSITGRIPIT SEZONAL.

Të evitohen sa është e mundur kontaktet e afërta me individë të sëmurë.
Personat e sëmurë të qëndrojnë në shtëpi në mënyrë që të parandalohet përhapja e sëmundjes.
Të redukohet numri i vizitave të familjarve tek personat të hospitalizuar(SHSKUK, Spitalet rajonale).
Të evitohen vendet e mbyllura dhe të mbingarkuara me njerëz.
Ushqehuni shëndetshëm duke përdorë më shumë vitamina.

Bëni aktivitet fizik dhe gjumë të mjaftueshëm.
• Pastroni dhe dezinfektoni mjediset ku  qëndroni.
• Mbuloni hundën dhe gojën me një shami kur të teshtini dhe kolliteni dhe hidheni më pas në vend të sigurt.
• Lani duart shpesh me ujë dhe sapun, ose përdorni solucione duarsh me alkool.
• Mos prekni sytë, hundën dhe gojën me duar të kontaminuar, pasi virusi përhapet në këtë mënyrë.  
• Pastroni dhe dezinfektoni sipërfaqet dhe objektet që mund të jenë kontaminuar nga virusi.
Konsultohuni me mjekun për mjekimin me barna kundër gripit, barnat merren vetëm me rekomandimin e mjekut
Medikamentet kundër gripit nuk kanë efekt parandalues, mund të përdoren vetëm nëse jeni të sëmurë me grip dhe të rekomanduara nga mjeku.
Medikamente  kundër gripit duhet të fillohen brenda 48 orëve të para të fillimit të sëmundjes për të pasur efektivitet të lartë.
Medikamente kundër gripit mund ta bëjnë sëmundjen më të butë si dhe të shkurtojnë kohën e sëmundjes. Ato mund të parandalojnë edhe komplikacionet e rënda që mund të vijnë nga gripi.
Masat  parandaluese për  përhapjen e virusit të gripit
Mënyra më efikase për  parandalimin e virusit të gripit sezonal është Vaksinimi me vaksinën kundër gripit.
• Vaksinimi mbron vetë personin dhe ndihmon në parandalimin e përhapjes së gripit.
• Vaksinimi kundër gripit sezonal bëhet në muajt tetor–dhjetor.
• Efekti i vaksinës fillon 1 deri 2 javë pas marrjes dhe mbrojtja vazhdon rreth një vit pas vaksinimit.

VAKSINIMI

IKSHPK në fillim të sezonës së gripit 2018/2019 ka siguruar 85. 000 doza të vaksinës sezonale. Deri më tani janë distribuar dozat për personat me sëmundje kronike, personat mbi 65 vjeç, punëtorët shëndetësor, shtëpinë e pleqëve, FSK, Policinë, QKMF dhe Kl. Infektive.

SITUATA EPIDEMIOLOGJIKE NË RAJON DHE BOTË
INFLUENCA SEZONALE 40-07, 2018/2019 NË EVROPË

Aktiviteti i  Influencës ka përfshirë tërë rajonin Evropian. Mostrat e grumbulluara nga pacientët e qendrave sentinel me ILI ose ARI tregojnë për një pozitivitet në Influencë prej 53 %. Influencë A virusi me subtipin A(H1N1) pdm09 vazhdon të ko-qarkullojë dhe dominon pak ndaj subtipit A(H3N2). Ndërsa virusi B është detektuar vetëm në disa mostra. Rreth 36 % e mostrave të marra nga pacientët e hospitalizuar me Infeksion të rëndë akut respirator (SARI) gjatë javës së 7/2019 kanë rezultuar pozitive në Influencë dhe gati të gjitha në tipin A.
Të dhënat nga 22 shtetet dhe rajonet që raportojnë në EuroMOMO tregojnë për nivel të rritur të  mortalitetit te popullata mbi 65 vjeç por edhe te ajo adulte prej 15-64 vjeç. Shtetet të cilat raportojnë aktivitet mesatar të qarkullimit të virusit janë: Spanjë, Holandë, Belgjikë, Poloni, Skotlandë, Çeki, Sllovaki, Rumani, Shqipëri, Slloveni, Kroaci, Serbi dhe Bosnjë e Hercegovinë ndërsa shtetet që raportojnë aktivitet të lartë të qarkullimit të virusit janë: Francë, Gjermani, Greqi dhe Hungari.
Nga të gjithë virusët e Influencës të izoluar në qendrat sentinel deri më 17 shkurt 2019, 30.3 % i përkasin tipit A të pasubtipizuar, 40.7 % subtipit A (H1), 28 % subtipit A (H3), 0.6 % tipit B (no lineage), 0.4 % tipit B/Yamagata dhe  0.1 % tipi B/Victoria.
Shtetet duhet të inkurajojnë vaksinimin dhe përdorimin e antiviralëve bazuar në udhërrëfyesit nacional.

Related posts:

Shkrimtari shqiptar Julian Zhara fiton çmimin “Lermontov” në Itali
Donning gear to protect against COVID-19
Lajm i madh, mjekët izraelitë thonë se kanë zbuluar ilaçin kundër diabetit
Nobel Prize Winner Insults All Doctors
Më 7 prill 1999, në luftë për t'i shpëtuar bashkëluftëtarët e tij ka rënë heroikisht Xhevat Dem...
Dry mouth at night: Causes and treatments
Ja ku u krijua Coronavirusi!
SITUATA EPIDEMIOLOGJIKE ME COVID-19! Sot me 30.03.2020 në Laboratorin e Mikrobiologjisë Molekulare ...
Adnexal mass: Symptoms, treatment, and diagnosis
Ambasada e Kosovës në Austri: 36 qytetarë të Kosovës janë riatdhesuar në Kosovë
Are women getting incorrect treatment?
Mjekët rusë japin lajmin e mirë: COVID-19 ç’aktivizohet në 30 gradë celcius
Njihuni me 7 vendet që nxjerrin mjekët më të mirë në botë
Italia në alarm nga koronavirusi: 10 qytete mbyllin shkollat, baret, thirrje banorëve të mos dalin j...
Të nderuar qytetarë Të nderuar partnerë të koalicionit qeverisës Po e bëj publike adresimin që ia ka...
Vaksina që do parandalojë deri në 80% infeksionet nga stafilokoku
Dr.Talat Pallaska: Pionieri dhe doajeni i lëmisë së ORL në Kosovë
Mungesë e barnave jetike për pacientët
I bëj apel Qeverisë së Kosovës në detyrë që për sa kohë që Gjykata Kushtetuese nuk ka dhënë qëndrim ...
Sot, me dhimbje e nderim të thellë, kujtojmë Izbicën, vendin ku tragjedia njerëzore mori përmasa të ...
Në Spitalin Rajonal të Mitrovicës kryhet operacion i rrallë në sy
Ja cilat janë sanksionet disiplinore ndaj gjyqtarëve dhe prokurorëve
Ide për të inkurajuar jetesën aktive
Arrestohet mjeku/ Vdes 12-vjeçarja pasi i gjymtuan organin gjenital
Sot pata një takim me drejtuesit e odave kryesore ekonomike të Kosovës për të diskutuar mbi kërcënim...
Zbulimi i fshehtësisë zyrtare
Mërgimi fiton pasaportën zvicerane, përkundër vullnetit të Këshillit për Natyralizim
Ministria e Shëndetësisë: 6 raste të reja me COVID-19, shkon në 383 numri total i të prekurve
Heqja dorë nga duhanpirja gjatë pandemisë, rritë shanset për të luftuar kundër coronavirusit
Fakte mbi vaksinën antigrip💉
Top të paguarit e Telekomit: Një zyrtar ligjor mori pagë mujore 12.300 euro
Ndërpriten operacionet te “Okulistika” në QSUT / S’ka penj për qepje
Ja çfarë fjalë epike shkruan Mjeku për Adem Jasharin!
Virocite
Materniteti në vitet 50-të në Prishtinë
Përhapet virusi “Influenca A”, infektologët kërkojnë kujdesë
Isa Mustafa i çliroi 'Xhuxh Mexhuxhët'. 1. Nuk shkonte. LDK e ktyneherit, për rininë e L...
Ushqimi për diabetikët apo për të sëmurët që vuajnë nga sheqeri
Inteligjenca artificiale kapërcen mjekët në diagnostikimin e kancerit të gjirit
Sot shkova në veri të Republikës së Kosovës, për t'i takuar qytetarët shqiptarë që banojnë atje...
Baraliu: Vendimi i kushtetueses për pagat të respektohet, të ndalen grevat
Gazeta Express dhe Gazeta Shneta sërish plasojnë fake news kundër mjekëve shqiptarë
Çka është pedofilia?
OBSH: Covid-19, më i rrezikshëm se terrorizmi
Efektet çudibërëse të specit djegës
Ventrofiksim
QKUK: Kryhet rasti i parë në Kosovë në Stroke Center, pacientit i shpëtohet jeta dhe invaliditeti
Mjeku austriak largohet nga salla në gjysmë të operacionit, pacienti vdiq
Shoqata „Kraja“ në New York ka shpërndarë 110 paketa ushqimore në Krajë Ulqin dhe Tivar
Emergjenca e QKUK-së mbingarkohet nga udhëzimet pa kritere
Çfarë ndodh me trupin tuaj kur pini kafe me stomakun bosh
Do të iu habit arsyeja pse të gjithë po vënë një shishe me ujë para derës në këtë vënd.
Kurz: Faleminderit të gjithëve që jetoni në Austri
Ja 3 mjeket italiane që arritën të izolojnë koronavirusin
Mjeku shqiptar, Taulant Muka zbulon terapinë për të luftuar menopauzën
Dr.Desaret Murati: Depagliflozina ulë ndjeshëm komplikimet e Diabetit tip 2
Koronavirusi/ Mungojnë mjekët në Itali, qeveria merr vendimin urgjent
Lamtumirë Cigare!!!
Kosova ka nënshkruar marrëveshje, kurse Serbia ia ka ndaluar Gjermanisë t’ia marr infermierët
Rëndësia dhe nevoja për njohjen e dhënjes së ndihmës së parë
Lenjani: Pacienti i moshuar është trajtuar denjësisht
Sa para fitojnë infermierët në Gjermani?
PESË RASTE ME COVID-19! Sot më 05.04.2020 në Laboratorin e Mikrobiologjisë Molekulare në IKSHPK me ...
Çfarë të bëni kur jeni me kollë?
Mjeku Florant Bushe, Personazhi i Vitit 2019 në Gjirokastër
Prindi i vajzës vet i kërkoi Mjekut që t'i bërtas asaj
Kirurgu shqiptar ndër 100 Kirurgët më të mirë të botës
Virusi mund të qëndrojë në ajër, OBSH ndryshon qëndrim për maskat
Një shikim mbi përparimin e pandemisë nga Covid-19
Deputetit i duket çudi e madhe 16 orë me qëndru në seancë
Dr.Leard Berdica: Këshilla për familjarët e pacientëve dhe për Kirurgët
Mjekja e QKUK’së shpëton një 27 vjeçar nga Mitrovica, kishte qenë i plagosur
Niacina (acidi nikotinik ose vitamina B3)
Can This Weight-Loss Pill Really Help You Lose Weight?
Is mechanical ventilation for Covid19 being overused!?
NJOFTIM BİLDİRİ OBAVJEŠTENJE Në vazhdën e procesit të organizimit të mësimit në distancë për nxë...
Cilat gra preken nga kanceri i gjirit?
Kosovë/ 184 të infektuar me koronavirus, 5 të vdekur dhe 30 të shëruar
Kastravec për fytyrë të pastër
Mjeku Shqiptar bëhet pjesë e Kolegjit mbretëror të Mjekëve Britanik
Mbi 50 shqiptarë humbën betejën nga koronavirusi në SHBA
Kaq do të rriten pagat e mjekëve dhe infermierëve
Heqja e taksës 100% për Vuçiqin e Serbisë e Dodikun e Republikës serbe të Bosnjës, është nënshkrim i...
Arsyet kryesore për shëndetin përse nevojitet të hani vezë çdo ditë – Gazeta Koha Jone
Mesazh nga një mjek italian
Sigurohet materiali për intervenime në sy
Zinku është shërues i plagëve
Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Romëve, komunitetit rom të Kosovës i shpreh urimet më të mira. Në...
Deputeti i VV’së: Mos pritni mrekulli
Çka shkaktohet tjetër përveç infeksioneve në leukemi?
Ja çka parandalon çaji i zi!
Terapia 3D po vazhdon në Qendrat e Mjekësisë Familjare dhe Urgjencë
Stadet e demencës
Lista e nënshkrimit të Ortopedëve dhe dokumenti zyrtar i Kolegjiumit të Ortopedisë për hyrje në grev...
Dëgjoje shpirtin e Anton Çettës, dëgjoje Anton Qunin, Albin 😢. Njerëzit e mëdhenj i kanë fal gjaqet...
https://bbc.in/2V5ifYM
Kërkohen pjesëmarrës për studim shkencor
Verte
Baba Vanga parashikoi 23 vjet më parë virusin në Kinë dhe tërmetin në Turqi!
Zëvendësministri i Shëndetësisë Dr.Rrustem Musa nuk shpenzoi asnjë euro për udhëtime zyrtare e telef...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Sqarim nga Klinika Infektive QKUK

Thu Feb 28 , 2019
Prishtinë, 28 shkurt 2019 Sqarim nga Klinika Infektive QKUK Asnjë pacient nuk kishte nevojë për TAMIFLU Klinika Infektive e Qendrës Klinike Universitare të Kosovës  njofton se asnjë pacient nuk ka pasur nevojë për të marrë produktin TAMIFLU,  pasi që bari jepet tek të diagnostikuarit me virusi AH1N1,  e që nuk […]