Studimi i fundit: Bakteret e zorrëve mund të rrisin rrezikun e kancerit të gjirit


është një shqetësim i madh shëndetësor në të gjithë globin. Raportet sugjerojnë se është shkaku kryesor i vdekshmërisë tek gratë. Është një sëmundje në të cilën qelizat në gji rriten jashtë kontrollit

studim i ri i botuar në revistën e Discovery sugjeron që një mikrob i gjetur në zorrën e trashë dhe i shoqëruar zakonisht me zhvillimin e kolitit dhe kancerit të zorrës së trashë gjithashtu mund të luajë një rol në zhvillimin e kancerit të gjirit.

Sipas studimit, qelizat e indeve të gjirit të ekspozuara ndaj kësaj toksine mbajnë një kujtesë afatgjatë, duke rritur rrezikun për sëmundje.

Në një seri eksperimentesh laboratorike, studiuesit zbuluan se kur enterotoksigjenik Bacteroides fragilis (ETBF) u fut në zorrë ose në kanalet e gjirit të minjve, ajo gjithmonë shkaktonte rritje dhe progresion metastatik të qelizave tumorale.

“ndërsa mikrobet dihet se janë të pranishme në vendet e trupit si trakti gastrointestinal, pasazhet e hundës dhe lëkura, indet e gjirit konsideroheshin sterile deri vonë,” tha Dipali Sharma, Profesore e onkologjisë në Johns Hopkins në SH.B.A.

Sipas ekipit, studime shtesë janë të nevojshme për të sqaruar se si ETBF lëviz në të gjithë trupin, Po qe se ETBF mund të jetë një drejtues i vetëm për të shkaktuar drejtpërdrejt transformimin e qelizave të gjirit tek njerëzit, dhe/ose Po qe se mikrobiota tjetër gjithashtu ka aktivitet që shkakton kancer për gjirin.

“Pavarësisht faktorëve të shumtë të rrezikut për kancerin e gjirit, të tilla si mosha, ndryshimet gjenetike, terapia rrezatuese dhe historia familjare, kjo sëmundje lindin edhe tek gratë që s’ kanë asnjë nga këto faktorë, duke treguar nevojën për të parë përtej,” tha Sharma.

ynë sugjeron një faktor tjetër , që është mikrobioma. Po qe se mikrobioma juaj është e shqetësuar, ose Po qe se strehoni mikrobe toksigjene me funksionin onkogjen, mund të konsiderohet një faktor shtesë për kancerin e gjirit, ”shtoi ajo. /tvklan

The post Studimi i fundit: Bakteret e zorrëve mund të rrisin rrezikun e kancerit të gjirit appeared first on Telegrafi.

Postime të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *