Studimi i Kolegjit të Londrës: Mutacionet s’ e lejojnë të përhapet edhe më shpejt në coronavirus

loading...


Coronavirusi, i cili rezulton në zhvillimin e COVID-19, vazhdimisht ndryshon ndërsa përhapet në të gjithë botën, por asnjë nga mutacionet e vëzhguara aktualisht s’ duket se e lejon atë të përhapet edhe më shpejt, thanë shkencëtarët nga Instituti i Gjenetikës në University College London (UCL).

Në një studim që përdori të dhëna globale për gjenomet e virusit në 46,723 njerëz me COVID-19 nga 99 vende, shkencëtarët gjetën më shumë se 12,700 mutacione në virusin SARS-CoV-2, transmeton Telegrafi.

“Për fat të mirë, ne zbuluam se asnjë nga këto mutacione s’ ndikon në përhapjen edhe më të shpejtë të COVID-19”, tha Lucy van Dorp, një profesore në Institutin e Londrës dhe një nga studiuesit kryesorë të studimit.

Ajo shtoi se “ne akoma duhet të jemi shumë të kujdesshëm dhe të vazhdojmë të monitorojmë këto mutacione të reja, veçanërisht në një kohë kur vaksinat gradualisht po vijnë”.

Dihet prej kohësh që viruset ndryshojnë gjatë gjithë kohës, dhe disa, si virusi i gripit, ndryshojnë më shpesh se të tjerët.

Por e mira është që shumica e mutacioneve janë neutrale. duhet të theksohet se disa prej tyre mund të jenë të dobishëm dhe të tjerët të dëmshëm për virusin, dhe është veçanërisht e rëndësishme të merret parasysh se disa vaksina mund t’i bëjnë ato më pak efektive, shkruan Reuters.

Por kur viruset ndryshojnë në këtë drejtim, vaksinat duhet të rregullohen rregullisht për të siguruar që ato të shkatërrohen në mënyrë efektive.

Anëtarët e ekipit kërkimor nga Universiteti i Oksfordit, Universiteti Francez Réunion dhe Qendra për Bashkëpunim Ndërkombëtar në Kërkimet Agronomike (CIRAD) analizuan gjenomet e 46,723 njerëzve me COVID-19 nga 99 vende, të cilat ata i mblodhën deri në fund të korrikut 2020.

Ndër më shumë se 12,706 mutacione të identifikuara, rreth 398 duket se kanë ndodhur shumë herë dhe në mënyrë të pavarur nga njëri-tjetri, thonë shkencëtarët të cilët u përqendruan në studimin e 185 mutacioneve për të cilët pretenduan se u shfaqën në mënyrë të pavarur të paktën tre herë gjatë pandemisë. /Telegrafi/

The post Studimi i Kolegjit të Londrës: Mutacionet s’ e lejojnë të përhapet edhe më shpejt në coronavirus appeared first on Telegrafi.

Related posts