Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Vitamina D ka një bollëk përfitimesh, si rritja e sistemit tonë imunitar dhe ndihma për të shmangur humbjen e flokëve.

Në qoftë se tashmë jeni duke e marrë këtë vitaminë, kemi më shumë lajme të mira, e Në qoftë se jo, mund të jetë koha për të filluar.

Një studim i ri ka zbuluar se vitamina D gjithashtu luan një rol jetësor në mbështetjen e forcës së muskujve ndërsa plakemi.

new vitamin d

Studimi i botuar së fundmi në Journal of Endocrinology erdhi në atë përfundim pasi vëzhgoi minjtë për një periudhë prej tre muajsh.

Një grup u ushqye me një dietë ditore që përmban 2200 IU / kg vitaminë D në krahasim me një grup tjetër që s’ mori aspak lëndën ushqyese, duke shkaktuar një mungesë.

Sapo të mbaronte periudha e studimit, studiuesit zbuluan se funksioni mitokondrial i muskujve të skeletit ishte dobësuar nga 35 në 37 për qind në minjtë që s’ kishin asnjë vitaminë D në dietën e tyre.

Mitokondria luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e gjërave brenda muskujve tuaj, si furnizimi i tyre me energji dhe metabolizmi i qelizave, në mënyrë që t’i mbajë ata të fortë dhe të shëndetshëm.

vitamin d supplements help diabetics control sugar levels

“Rezultatet tona tregojnë se ekziston një lidhje e qartë midis mungesës së vitaminës D dhe aftësisë oksiduese në muskujt skeletor. Ata sugjerojnë që mungesa e vitaminës D ul funksionin e mitokondrisë, në krahasim me zvogëlimin e numrit të mitokondrive në muskujt e skeletit”.

“Ne jemi veçanërisht të interesuar të shqyrtojmë Në qoftë se ky zvogëlim i funksionit mitokondrive mund të jetë një shkak i humbjes së moshës në masë dhe funksion të muskujve të skeletit”, ka deklaruar Andrew Philp në një njoftim për shtyp.

Në thelb, kur s’ merrni mjaftueshëm vitaminë D, kjo mund të shkaktojë që muskujt tuaj të dobësohen ose të dëmtohen me kalimin e kohës.

Përveç gjetjeve në këtë studim, Instituti Kombëtar i Shëndetit në SHBA paralajmëron se kjo mungesë e lëndëve ushqyese mund të çojë në një gjendje të njohur si osteomalacia, e cila bën që kockat të zbuten dhe dobësohen. Disa simptoma të kësaj gjendjeje përfshijnë anomali të dhëmbëve dhe dhimbje kockash.

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page