Studimi në Indi: Po qe se s’ i nuhasni këto dy aroma, mund të keni COVID-19

loading...


Një nga simptomat më të shpeshta që ndodh në pacientët me COVID-19 është humbja e nuhatjes dhe shijes.

Sipas Qendrës Mjekësore të Universitetit Vanderbilt, në afërsisht 25 për qind të pacientëve me koronavirus, kjo ishte shenja e parë dhe e vetme që diçka s’ shkonte.

Meqenëse kjo simptomë mund të tregojë COVID-19, u krye një studim gjatë të cilit subjektet u përpoqën të zbulonin aroma të caktuara.

Studimi u krye në Indi dhe studiuesit zbuluan se të sëmurët me COVID-19 që kanë humbur shijen dhe erën e tyre s’ mund të nuhasin mentë dhe vajin e kokosit.

Ekipi hulumtues shqyrtoi një total prej 25 aromash, duke zgjedhur përfundimisht pesë për eksperimentin që ishin më të njohur për pjesëmarrësit: vaj kokos, kardamom, kopër, mente dhe hudhër.

Ata më pas vlerësuan aromat bazuar në potencën dhe njohuritë dhe zhvilluan një komplet testimi prototipi, të cilin njerëzit mund ta zbatonin me lehtësi edhe në shtëpinë e tyre.

Në fund të fundit, ata gjetën deficite të erërave në afërsisht 50 për qind të pacientëve pa simptoma të COVID-19.

Nga pesë aromat, menta dhe vaj kokos zakonisht identifikoheshin keq ose s’ mund të zbuloheshin nga të sëmurët me COVID. Ka disa arsye pse ka humbje të nuhatjes dhe shijes.

Së pari, njerëzit me probleme të frymëmarrjes shpesh kanë mbingarkesë dhe simptoma të tjera të hundës, të cilat mund të bllokojnë hyrjen në nervin e nuhatjes.

Por sipas Qendrës Mjekësore të Universitetit Vanderbilt, virusi ka më shumë të ngjarë të shkaktojë një reaksion inflamator brenda hundës që mund të çojë në humbjen e nuhatjes.

Në çdo rast, këto teste të aromës mund të ndihmojnë në zbulimin e koronavirusit.

Ju gjithashtu mund ta bëni këtë provë në shtëpitë tuaja. Po qe se mendoni se keni koronavirus, drejtohuni në kuzhinë dhe nuhasni këto dy gjëra.

Përveç këtyre dy përbërësve, ka edhe disa të tjerë që mund t’ju tregojnë se diçka s’ është në rregull. Po qe se bëni dush, por s’ nuhasni shampon, kjo s’ është një shenjë e mirë.

Përveç kësaj, Po qe se jeni plotësisht i shëndetshëm, patjetër që duhet të jeni në gjendje të nuhatni limon, portokall ose gëlqere, shkruan BestLife.

j.l./ dita

Related posts