Mon. Aug 8th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Ankthi në ShBA është gjendja më e zakonshme e shëndetit mendor dhe mund të shkojë nga një ndjenjë kalimtare e shqetësimit në një çrregullim më serioz. Studiuesit kanë eksploruar prej kohësh shkaktarët që ndikojnë në crregullimin e ankthit

Në një studim të fundit, shkencëtarët u thelluan në lidhjen midis racizmit dhe ankthit, ku morën parasysh ata që s’ kanë një gjendje gjenetike ndaj çrregullimit.

 Pse komunitetet e pakicave janë në rrezik në rritje të problemeve shëndetësore?

Adolfo G. Cuevas, PhD, një profesor asistent i shëndetit të komunitetit dhe drejtor i Laboratorit Përcaktuesit Psikosocialë të Shëndetit në Shkollën e Arteve dhe Shkencave të Tufts tha për Very Well Health se”Studiuesit në të kaluarën kanë propozuar që ekspozimi ndaj diskriminimit të jetë një faktor rreziku për shëndetin e dobët mendor. Sidoqoftë, një çështje që mbeti e pazgjidhur është Vetëm po të raportet e diskriminimit janë një nënprodukt i rrezikut themelor gjenetik për ankthin. Me fjalë të tjera, gjene të caktuara mund të ndikojnë në emocionet tona dhe të ndikojnë në gatishmërinë tonë edhe ndaj ngjarjeve jo emocionale dhe neutrale

Cuevas dhe kolegët e tij ishin të interesuar të eksploronin Vetëm po të “raportet e ngjarjeve mjedisore kërcënuese dhe stresuese, si përvojat diskriminuese, janë një nënprodukt i rreziqeve gjenetike të ankthit dhe çrregullimeve të lidhura me to”.

Studiuesit arritën në përfundimin se ekspozimi ndaj diskriminimit luan një rol të madh në rrezikun e shfaqjes së çrregullimeve të ankthit, edhe pas llogaritjes së rreziqeve të mundshme gjenetike.

Çfarë do të thotë kjo?

Përjetimi i diskriminimit mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të çrregullimeve psikiatrike. Vetëm po të po luftoni me diskriminimin dhe ankthin në jetën tuaj të përditshme, merrni parasysh të kontaktoni dikë që i besoni, qoftë një i dashur apo një ofrues i kujdesit shëndetësor.

Studimi

Për studimin, ekipi hulumtues intervistoi 1500 të rritur mes moshave 25-74. Burrat dhe gratë ishin pothuajse të përfaqësuar në mënyrë të barabartë.

Tre kritere janë përdorur për të matur diskriminimin dhe format e tjera të përjashtimit shoqëror:

Diskriminimi i përditshëm, të cilin studiuesit e përshkruan si “trajtim me më pak mirësjellje sesa njerëzit e tjerë” dhe ” marrje e shërbimit më të dobët sesa njerëzit e tjerë në restorante ose dyqane”.

Diskriminim i madh, të cilin studiuesit e përshkruan si “dekurajim nga një mësues ose këshilltar për të kërkuar arsim të lartë” dhe ” moslejim  për të marrë me qira ose blerë i një shtëpi në lagjen që dëshironi”.

Diskriminimi kronik i punës, i sqaruar nga studiuesit si “dhëne e punëe të rënda që askush s’ i bënte” dhe “sharje racore, etnike dhe seksuale nga shefat ose mbikqyrësit e punës”.

Pas kontrollit për rritjen e rrezikut gjenetik për ankth, depresion dhe faktorë të tjerë, studiuesit gjetën një lidhje të fortë midis ankthit dhe diskriminimit te pjesëmarrësit.

Ankthi shoqërohet gjithashtu me gjendje shëndetësore kronike si sëmundja e zemrës, hipertensioni dhe diabeti (sëmundja e sheqerit). Këto kushte mund të fillojnë të dëmtojnë shëndetin fizik të dikujt përtej mirëqenies mendore.

Cuevas shpreson që kërkimi do të ndryshojë mënyrën se si flasim për diskriminimin dhe racizmin.

“Kur njerëzit flasin për diskriminimin s’ është diçka që ndodh në kokën e tyre“, thotë Cuevas.

Këto përvoja janë reale dhe mund të kenë efekte të vërteta shëndetësore. Ne duhet të kemi biseda më të hapura rreth mënyrave se si mund të përmirësojmë trajtimin dhe komunikimin, si dhe të zvogëlojmë pabarazitë ekzistuese shëndetësore dhe sociale që mundojnë ShBA-në”, përfundoi ai.

[ad_2]

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

You cannot copy content of this page

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x