Çka janë Lipidet apo yndyrnat?

  Lipidet janë molekula që përmbajnë acide yndyrore nga të cilat krijohet membrana qelizore. Lipidet (Yndyrat) përmbajnë karbon, hidrogjen dhe oksigjen. Lipidet paraqesin grupin mjaft heterogjen te komponimeve organike, të cilat nuk treten në ujë, por treten në tretës organikë. Çdo molekule lipidike përbëhet nga një molekulë alkool glicerinë dhe tri molekula acide yndyrore. Në […]

Lëng limoni dhe vaj ulliri, mrekullitë që bën kjo përzierje

Vaji i ullirit luan një rol shumë të rëndësishëm në dietën mesdhetare dhe është i pasur me acide yndyrore thelbësore që rregullojnë kolesterolin e keq dhe eliminojnë toksina nga trupi. Limoni është një prej frutave më të shëndetshëm në planet, i pasur me antioksidantë, vitamina dhe substanca ushqyese thelbësore duke ofruar benefite të pabesueshme për […]

Vitamina B6 – Roli dhe funksioni i saj

Vitamina B6 është një kompleks komponimesh i përbërë nga tri komponente (piridoksin, piridoksal dhe piridoksamin) nga të cilat secila ka vlerat e saja biologjike. Vitamina B6 lind si koenzimë në procesin e dekarboksilimit të aminoacideve, transaminimit, sintezës dhe zbërthimit të triptofanit, përveç saj ka rol të rëndësishèm dhe në metabolizmin e acideve yndyrore të pangopura. […]