Simë Dobreci – Biografia


Prof. dr. SIMË GJON DOBRECI. MD.PhD. (1934-17.06. 2020) Mjek Dermatovenerolog, doktor i shkencave të mjekësisë. Profesor Univerteti. Atdhetar i shquar. Simë Gjon Dobreci lindi në Braticë, Ulqin, më 1934. Shkollën fillore tetëvjeçare e kreu në Braticë dhe Ulqin më 1953, gjimnazin klasik në Tivar më 1957, kurse Fakultetin e Mjekësisë në Beograd, më 1963. Punoi […]

Shtatzënia dhe kontracepsioni te femrat me lupus


Shtatzënia dhe kontracepsioni te femrat me lupus Femrat me lupus mund të kenë dhe kanë foshnja të shëndetshme. Ka disa gjëra të cilat duhet t’i keni parasysh nëse jeni shtatzënë ose mendoni të mbeteni shtatzënë: Shtatzënia te femrat me lupus konsiderohet një rrezik i madh, por shumica e femrave me lupus i zhvillojnë foshnjat në […]

Qëllimet e planit të trajtimit të Lupusit


Qëllimet e planit të trajtimit të Lupusit janë: të parandalojë shpërthimet të mjekojë shpërthimet kur ajo ndodhin të reduktojë dëmtimin e organeve dhe problemet tjera të mundshme. Trajtimi i Lupusit po ashtu mund të përshijë edhe barna të cilat ndihmojnë: reduktimin e ënjtjeve dhe dhimbjes parandalimin ose reduktimin shpërthimeve të sëmundjes funksionimin e sistemit imun […]

Si diagnostikohet lupusi?


Si diagnostikohet lupusi? Nuk ka asnjë test për ta diagnostikuar lupusin. Mund të ketë nevojë për muaj ose vite që mjeku ta diagnostikojë lupusin. Mjeku mund të përdorë shumë mjeke për ta diagnostikuar, si: historinë mjekësore ekzaminimin e plotë analizat e gjakut biopsinë e lëkurës (marrje e mostrës së lëkurës dhe shikimin i saj nën […]

Cilat janë simptomat e lupusit?


Cilat janë simptomat e lupusit? Simptomat e lupusit ndryshojnë nga një person te tjetri. Por disa prej simptomave më të shpeshta të lupusit janë këto: dhimbje ose ënjtje e nyjave dhimbje muskulore temperaturë me shkaktarë të panjohur urtikarie (puçrra) të kuqe, shumica në fytyrë dhimbje në gjoks kur merr frymë thellë rënie e flokëve gishta […]

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë


Shkruan: Elmedina Baraliu   Burimi i lajmit: BotaSot Fjalët e shkruara jetojnë. Sa më të sakta e të mençura të jenë, aq më të gjatë e kanë jetën. Të vërtetat e specializimit në QKUK do të jetojnë përgjithmonë sepse e vërteta e tyre është më e pastër se loti. Jeta është Mësuese e vërtetë. Aq […]

Mungesa e vitaminës D shkakton Psoriazën


Mbi 7.5 milionë euro-amerikanë vuajnë nga psoriasis PSORIAZA ndryshe, e cila është një sëmundje kronike të sistemit imunitar që të dërgon në akumulimin e qelizave në sipërfaqen e lëkurës, që kruhen, të dhimbshme, të trasha, të kuqe, si arna apo luspa. Gjegjësisht, direkt na kushton kujdesit shëndetësor lidhur me psoriasis mund të jetë deri në […]

Tetë zakone të këqija që dëmtojnë sistemin tonë imunitar


  Disa sjellje mund ta bëjnë trupin më të prekshëm ndaj sëmundjeve Kjo është konfirmuar nga specialistët e Qendrës Immuno në Spitalin Humanitas në Milano, një qendër për sëmundjet imunopulmonike të konceptuara me qëllim të mjekësisë precize, e cila integron kërkimin në aftësi klinike në gastroenterologji, pneumologji dhe alergji, dermatologji dhe reumatologji. Gjumi i paktë Gjatë […]