Aksident i rëndë në Raçë të Gjakovës, mbesin të vdekur tre persona


Një aksident i rëndë ka ndodhur mëngjesin e sotëm në fshatin Raçë të Gjakovës, ku, si pasojë e këtij aksidenti, kanë ndërruar jetë tre persona.

Siç raporton televizioni lokal nga Gjakova, Syri Vision, viktimat kanë qenë shtetas të Shqipërisë.

Postime të ngjashme

Ndryshon kategorizimi i komunave 18 në zonën e kuqe


Ministria e Shëndetësisë ka bërë rangimin e ri të komunave sipas zonave bazuar në rezultatet e IKSHPK-së, përkatësisht numrin e rasteve të reja të COVID-19 në 100.000 banorë në intervalin kohor prej shtatë ditësh.

Nga sot e deri më 26 mars, në zonën e kuqe janë 18 komuna:

Leposaviqi, Zubin Potoku, Zvecani, Mitrovica e Veriut, Mitrovica e Jugut, Podujeva, Vushtrria, Obiliqi, Prishtina, Fushë Kosova, Lipjani, Graçanica, Novoberda, Gjilani, Kamenica, Gjakova, Peja dhe Ferizaji.

Në zonën e verdhë janë 12 komuna:

Deçani, Juniku, Istogu, Klina, Skenderaj, Drenasi, Prizreni, Suhareka, Shtimja, Kaçaniku, Vitia dhe Kllokoti.

Në zonën e gjelbër  janë 8 komuna:

Ranillugu, Parteshi, Hani i Elezit, Shterpca, Malisheva, Rahoveci, Dragashi dhe Mamusha.

Ndryshimet

1. Podujeva  nga zona e verdhë ka kaluar në zonën e kuqe.

2. Graçanica nga zona e gjelbër ka kaluar ne zonën e kuqe.

3. Drenasi nga zona e gjelbër ka kaluar ne zonën e verdhë.

4. Shtimja nga zona e gjelbër ka kaluar ne zonën e verdhë.

Postime të ngjashme

Kategorizimi i ri – 15 komuna futen në zonën e kuqe


Ministria e Shëndetësisë ka bërë rangimin e ri të komunave sipas zonave bazuar në rezultatet e IKSHPK-së, përkatësisht numrin e rasteve të reja të COVID-19 në 100.000 banorë në intervalin kohor prej shtatë ditësh.

Nga sot e deri më 19 mars, në zonën e kuqe janë 15 komuna:

Zveçani, Mitrovica e Veriut, Prishtina, Fushë Kosova, Kamenica, Leposaviqi, Peja, Zubin Potoku, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Mitrovica e Jugut, Novobërda,Vushtrria dhe Lipjani.

Në zonën e verdhë janë 12 komuna:

Prizreni, Podujeva, Istogu, Skenderaj, Klina, Deçani, Juniku, Suhareka, Ferizaji, Vitia, Kllokoti dhe Kaçaniku.

Në zonën e gjelbër janë 11 komuna:

Drenasi, Malisheva, Rahoveci, Mamusha, Shtimja, Graçanica, Dragashi, Shtërpca, Hani i Elezit, Ranillugu dhe Parteshi.

Postime të ngjashme

Kategorizimi i ri i komunave, 14 në zonën e kuqe


Ministria e Shëndetësisë ka bërë rangimin e ri të komunave sipas zonave bazuar në rezultatet e IKSHPK-së, përkatësisht numrin e rasteve të reja të COVID-19 në 100.000 banorë në intervalin kohor prej shtatë ditësh.

Sipas këtij njoftimi, numri i komunave të cilat kanë hyrë në zonë të kuqe ka arritur në 14.

Kategorizimi i ri i komunave është bërë si vijon:

Nga sot e deri më 12 mars, në zonën e kuqe janë 14 komuna:

Zveçani, Mitrovica  e Veriut, Prishtina, Fushë Kosova, Kamenica, Leposaviqi, Peja, Zubin Potoku, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Kllokoti, Mitrovica e Jugut dhe Lipjani.

Në zonën e verdhë janë 13 komuna: 

Vushtrria, Podujeva, Ferizaji, Deçani, Vitia, Rahoveci, Graçanica, Prizreni, Novobërda, Suhareka, Kaçaniku, Shtimja dhe Istogu.

Në zonën e gjelbër  janë 11 komuna:

Skenderaj, Klina, Drenasi, Dragashi, Juniku, Malisheva, Mamusha, Shterpca, Hani i Elezit, Parteshi dhe Ranillugu.

Komunat që kanë pësuar ndryshime gjatë kësaj jave janë:

 • Mitrovica e Veriut nga zona e verdhë ka kaluar në zonën e kuqe
 • Mitrovica e Jugut nga zona e verdhë ka kaluar në zonën e kuqe
 • Leposaviqi nga zona e verdhë ka kaluar në zonën e kuqe
 • Gjilani nga zona e verdhë ka kaluar në zonën e kuqe
 • Gjakova nga zona e verdhë ka kaluar në zonën e kuqe
 • Kamenica nga zona e gjelbër ka kaluar në zonën e kuqe
 • Zubin Potoku nga zona e gjelbër ka kaluar në zonën e kuqe
 • Kllokoti nga zona e gjelbër ka kaluar në zonën e kuqe
 • Shtime nga zona e gjelbër ka kaluar në zonën e verdhë
 • Istog nga zona e gjelbër ka kaluar në zonën e verdhë
 • Deçani nga zona e gjelbër ka kaluar në zonën e verdhë
 • Rahoveci nga zona e gjelbër ka kaluar në zonën e verdhë
 • Prizreni nga zona e gjelbër ka kaluar në zonën e verdhë
 • Novobërda nga zona e gjelbër ka kaluar në zonën e verdhë
 • Suhareka nga zona e gjelbër ka kaluar në zonën e verdhë
 • Kaçaniku nga zona e gjelbër ka kaluar në zonën e verdhë.

Postime të ngjashme

Kategorizimi i ri – 6 komuna futen në zonën e kuqe


Ministria e Shëndetësisë ka bërë kategorizimin e ri të komunave sipas zonave, bazuar në rezultatet e IKShPK-së, përkatësisht numrin e rasteve të reja të COVID-19 në 100.000 banorë në intervalin kohor prej shtatë ditësh.

Nga sot e deri më 5 mars, në zonën e kuqe janë 6 komuna:

Prishtina, Fushë-Kosova, Obiliqi, Zveçani, Peja, Lipjani.

Në “Zonën e verdhë” janë 10 komuna:

Mitrovica e Jugut, Gjilani, Mitrovica e Veriut, Gjakova, Vushtrria, Leposaviqi, Graçanica, Ferizaj, Podujeva, Vitia.

Në “Zonën e gjelbër” janë 22 komuna:

Zubin-Potoku, Kllokoti, Deçani, Prizreni, Rahoveci, Shtimja, Klina, Ranillugu, Mamusha, Kaçaniku, Istogu, Suhareka, Skenderaj, Kamenica, Drenasi, Novobërda, Malisheva, Dragashi, Juniku, Shtërpca, Hani i Elezit, Parteshi.

Komunat që kanë pësuar ndryshime gjatë kësaj jave janë:

Peja nga e zona e verdhë ka kaluar në të kuqen

Lipjani nga e verdha ka kaluar në të “kuqen”

Ferizaj nga e gjelbra ka kaluar në të verdhen

Gjilanit nga e gjelbra ka kaluar në të verdhen

Vushtrria nga e gjelbra ka kaluar në të verdhen

Graçanica nga e gjelbra ka kaluar në të verdhen.

Postime të ngjashme

KEDS paralajmëron sërish ndërprerje të energjisë elektrike


Kompania Kosovare për Distribuim të Energjisë Elektrike, ka njoftuar se pasnesër disa vende në Kosovë do të mbesin pa rrymë.

KEDS-i thotë se do të ketë ndërprerje të energjisë elektrike për shkak të punimeve të planifikuara, të cilat janë të domosdoshme për siguri të sistemit.

Asyeja: Punime të domosdoshme për siguri të sistemit.

Njoftimet nga KEDS për punimet në rrjet:

18.02.2021

Gjakovë

1.

Nga TS 35/10 kV Gjakova I do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Skivjani (Kodi: 80080009) prej orës 10:00 deri në ora 12:00

Vendet: fshatrat: Bitesh, Dobrixhë, Dujakë, Firajë, Hereç, Jasiq, Novosellë e Epërme, Novosellë e Poshtme, Osek Hilë(një pjesë), Osek Pashë, Plançor dhe Skivjan.

Arsyeja: Montim – demontim i rrjetit të tensionit të mesëm.

Prishtinë

1.

Nga NS 35/10kV Fushë- Kosova I do të ndërprehet:

Dalja 10KV Fushë- Kosova 1 (Kodi 15018006) prej orës 10:00 deri në ora 14:00

Vendet: Nakarada, Dardhishta, Lismiri, lagjja Tërnavët.

Arsyeja: Ndërrimi i transformatorëve të mbingarkuar.

Gjilan

1.

TS 110/10 kV Gjilani 5 do të ndërprehet:

Dalja 10kV J18 Spitali (Kodi 63000018) nga ora 11:00 deri në ora 14:30

Vendet: Pjesa pas Spitalit dhe Kodra e Dëshmorëve.

Arsyeja: Ndërrimi i transformatorit të mbingarkuar.

18.02.2021

Punime në projekte investive

Prishtinë

1.

Nga TS 110/10(20)kV Prishtina 2 nga dalja 10kav Nr.37 Stabiliment shpërndarës, Bregu i Diellit do të ndërprehet:

Degëzimi 10 kV (kodi: 11000016099, 170, 103, 259, 121, 105, 159, 241) prej orës 10:00 deri në ora 18:00

Vendet: Farmedi-EULEX-i, Hendikos-i dhe Lagjja e Spitalit- një pjesë.

Arsyeja: Punimi i kokave dhe lidhëseve të tensionit të mesëm.

2. Në TS 35/10kV Drenasi do të ndërprehet:TS 10/04 kV Potok te Haxhovit (kodi: 16100005044) prej orës 09:00 deri në ora 17:00

Vendet: Potok te Haxhovit.

Arsyeja: Kyđje e konsumatorëve në rrjetin e ri.

Ferizaj

 1. Në TS 110/35/10kV Ferizaj nga dalja 10 kV Rexhep Bislimi prej ores 09:00 – 21:00 do të ndërprehen trafostacionet me kode (40000003205, 40000003257, 40000003247, 40000003203, 40000003204, 40000003201, 40000003206, 40000003209, 40000003208, 40000003210, 40000003223, 40000003002, 40000003184, 40000003230 dhe 40000003228)

Vendet: rr. Rexhep Bislimi, rr. Hasan Prishtina, Pylltaria, rr. e Varoshit dhe Kisha Katolike.

Arsyeja: Punimi i termo-lidhesave të kabllos ekzistuese me kabllon e re sipas projektit Rexhep Bislimi 1.

18.02.2021

Punime nga palët e treta

Prizren

1.

TS 110/10kV Prizreni 3 do të ndërprehet:

Dalja 10kV Malësia e Re (Kodi: 31000030 ) prej orës 10:00 deri në ora 13:00

Vendet: Malësia e Re, F.sh. Legjenda, afariste: Mullini Rexhep Ukaj, Firma Vesel Rexhaj, Fabrika e lëngjeve Novak.

Arsyeja: Zhvendosja e rrjetit 10kV sipas zgjidhjes teknike.

Gjakovë

1.

TS 35/10(20)kV Gjakova III do të ndërprehet:

TS.10/04 kV Egzon Dervishi (Kodi: 81084022005) prej orës 09:00 deri në ora 14:00

Vendet: TS Egzon Dervishi.

Arsyeja: Vendosja e bazës së siguresave të tensionit të ulët.

Prishtinë

1.

TS 110/10(20)kV Prishtina 7 do të ndërprehet:

TS 10/04 kV Bujupi Prime Group (Kodi: 19000031254 ) prej orës 10:30 deri në ora 15:30

Vendet: 10/0.4kV Bujupi Prime Group Construction.

Arsyeja: Ndërrimi i transformatorit dhe panelit të tensionit të ulët në stabilimentin shpërndarës ekzistues sipas pëlqimit elektro-energjetik.

Ferizaj

1.

TS 110/35/10kV Lipjani do të ndërprehet:

TS10/04 kV Terminali (Kodi: 41000011027) prej orës 09:00 deri në ora 10:00

Vendet: TS Terminali.

Arsyeja: Vendosja e ormanit të tensionit të ulët.

Postime të ngjashme

Kategorizimi i ri i komunave për shkak të COVID-19, katër në zonën e kuqe


Ministria e Shëndetësisë sërish ka bërë kategorizimin e komunave në varësi të numrit të të infektuarve brenda javës.

Sipas njoftimit për media thuhet se në zonën e kuqe në të cilat bëjnë pjesë komunat me rrezik të lartë apo komunat me mbi 151 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës, janë katër komuna si Prishtina, Fushë Kosova, Suhareka dhe Zveçani.

Në njoftim tutje thuhet se në zonën e verdhë ku bëjnë pjesë komunat me rrezik të mesëm, apo komunat prej 76 deri në 150 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës, janë 11 komuna.

“Lipjan, Obiliq, Vushtrria, Prizren, Peja, Gjakova, Podujeva, Ferizaj, Mitrovica e Jugut dhe Mitovica e Veriut”, thuhet në njoftim.

ndërsa në zonën e gjelbër bëjnë pjesë komunat me rrezik të ulët apo komunat prej 1 deri në 75 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës, janë 24 komuna.

“Vitia, Rahoveci, Gjilani, Dragashi, Drenasi, Istogu, Klina, Skenderaj, Deçani, Kamenica, Malisheva, Juniku, Kaçaniku, Kllokoti, Leposaviqë, Zubin Potoku, Mamush, Novobërda, Hani i Elezit, Parteshi, Ranillugu, Shtërpca, Graçanica dhe Shtimja”, thuhet tutje në njoftimin e MSH-së.

Postime të ngjashme

Të premten në “Takim virtual me Shëndritin” pulmologu Flamur Marku


Emisioni “Takim virtual me Shëndritin” këtë të premte, më fillim nga ora 20:00, do ta mirëpresë në lidhje të drejtpërdrejtë pulmolugun Flamur Marku.

Marku, me prejardhje nga Gjakova, shkollën fillore dhe të mesme e kreu në vendlindje (Gjakovë), për t’i filluar studimet në Universitetin e Prishtinës, në Fakultetin e Mjekësisë.

Studimet për mjekësi i mbaroi në vitin 2012, ku tre vitet e ardhshme do të punonte në Qendrën e Mjekësisë Familjare në Gjakovë.

Studimet e specializuara në lëmin e pulmologjisë i filloi në vitin 2014 dhe i mbaroi në vitin 2019. Aktualisht punon në Klinikën e Pulmologjisë, në rolin e zëvendësdrejtorit.

Me Markun do të bisedohet lidhur me problemet pulmonare (me mushkëri), atëherë të gjithë ata që kanë pyetje për doktorin, këtë mund ta bëjnë duke u drejtuar në faqën “Familja jonë” në Facebook, ose edhe gjatë kohës kur zhvillohet intervista, në hapësirën për komente.

Për shumcka në lidhje me problemet mushkërore, na ndiqni të premten, më fillim nga ora 20:00 vetëm në Facebook-un e Familja jonë.

Postime të ngjashme

Kategorizimi i ri i komunave në bazë të numrit të rasteve


Bazuar në numrin e rasteve brenda një jave në 100.000 banorë, ky është kategorizimi i komunave sipas zonave:

Në zonën e kuqe janë 7 komuna:

Prishtina, Fushë Kosova, Podujeva, Mitrovica e Veriut, Mitrovica e Jugut, Zveçani dhe Gjilani.

Në zonën e verdhë janë 14 komuna:

Suhareka, Lipjani, Obiliqi, Malisheva, Juniku, Vushtrria, Klina, Shtimja, Prizreni, Peja, Gjakova, Graçanica, Kamenica, Ferizaji.

Në zonën e gjelbër janë 17 komuna:

Deçani, Vitia, Rahoveci, Dragashi, Drenasi, Istogu, Skenderaji, Leposaviqi, Kaçaniku, Kllokoti, Zubin Potoku, Mamusha, Novobërda, Hani i Elezit, Parteshi, Ranillugu dhe Shtërpca.

Postime të ngjashme

KEDS njofton për punime në rrjet, në këto zona do ketë ndërprerje të rrymës


KEDS ka bërë të ditur se si rrjedhojë e punimeve në rrjet, në disa vende do të ketë ndërprerje të rrymës.

Me anë të një komunikate për media, KEDS ka njoftuar për lokacionin dhe orarin ku do të ketë ndërprerje.

Njoftimi i plotë:

Gjakovë

TS 35/10 kV Malisheva do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Mirusha (Kodi: 82082002) prej orës 11:00-15:00.

Vendet: udhët: 603 Adem Jashari (1 konsumator), Imer Krasniqi (7 konsumatorë), 605 Hamdi Berisha (1 konsumator), 606 Pavarësia (1 konsumator). Fshatrat: Bubël, Burim, Carallukë (3 konsumatorë), Damanek, Gurbardhë, Llapçevë, Lubizhdë, Lubizhdë e Malishevës, Lumnishtë, Mirushë, Mrasor, Panorc (një pjesë) dhe Turjakë.

Arsyeja: Ndërrimi i transformatorit në TS – Mirusha VII dhe TS – Garaqevë.

Prizren

TS 110/35/10 kV Prizreni 1 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Rahoveci (Kodi: 30000015) prej orës 13:00-16:00.

Vendet: udhët: 13 Liqeni i Hasit, 15 Faik Çabrati (një pjesë), 451 Hysni Morina (një pjesë), 462 Qenë Qenaj (një pjesë), Arban (një pjesë), Atmagjë (një pjesë); fshatrat: Krajk, Landovicë dhe Tupec.

Arsyeja: Kyçja e kabllove të tensionit të mesëm për segmentin e NS të ri 10/04 kV Lagjja Jeta e re Arbanë.

23.01.2021

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Gjakovë

TS 35/10 kV Gjakova 3 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Nr.21 (Kodi: 81084018) prej orës 10:00-10:15 dhe 14:45-15:00

Vendet: udhët: Fehmi Agani,Ibrahim Fehmiu, UÇK, Sadik Pozhegu (1konsumator) dhe Sadik Stavileci.

Arsyeja: Krijimi i kushteve pa tension, manipulimi me ndarës të tensionit të mesëm.

TS 35/10 kV Gjakova 3 do të ndërprehet:

TS 10/0.4 kV TS-53 (Kodi: 81084018402) prej orës 10:00 – 15:00

Vendet: Rr. Fehmi Agani (një pjesë)

Arsyeja: Punime në ormanin e tensionit të ulët dhe ndërprerësin (AS).

TS 35/10 kV Gjakova 3 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Nr.40 (Kodi: 81084023) prej orës 10:00-10:15 dhe 14:45-15:00

Vendet: udhët: Bajram Curri (2 konsumatorë), Dërgut Vokshi, Ismail Qemali (5 konsumatorë), Marin Barleti (një pjesë), Nënë Tereza, Pjetër Budi, udha e UÇK-së, Sadik Pozhegu (5 konsumatorë), Sadik Stavileci, Skënderbeu (2 konsumatorë) dhe Sylejmon Vokshi.

Arsyeja: Krijimi i kushteve pa tension, manipulimi me ndarës të tensionin e mesëm.

TS 35/10 kV Gjakova 3 do të ndërprehet:

TS 10/0.4 kV TS Qendra (Kodi: 81084023504) prej orës 10:00 – 15:00

Vendet: Rr. UÇK (një pjesë), rr.Sadik Stavileci (një pjesë).

Arsyeja: Ndërrimi i transformatorit në TS – Qendra.

23.01.2021

Punime nga palët e treta

Gjakovë

TS 35/10 kV Gjakova 3 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Nertili (Kodi 81084033) nga ora 08:00 – 11:00

Vendet: Qendra tregtare Nertili në udhën Tirana, udhët: UÇK-së, Tirana dhe Wesley Clark.

Arsyeja: Pastrimi i trafos dhe e hyrjeve 10kV.

Pejë

TS 110/10 kV Klina do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Qendra industriale-Fabrika e farave (Kodi 52000010) nga ora 11:00 – 13:00

Vendet: 4 konsumatorë komercial në udhën Haxhi Zeka dhe Fabrika e Farërave në Klinë.

Arsyeja: Ndërrimi i transformatorit privat sipas pëlqimit elektro-energjetik.

TS 110/10 kV Peja 2 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Leshani -Stabilimenti ne Ramun nga ora 11:00 – 16:00.

Trafostacionet që do të mbesin pa furnizim me energji elektrike:

Lokal N.T.SH. SHALA M.
(Kodi:51000005012)
Ramun Debelasht
(Kodi:51000005014)
Gllaviqicë e reja
(Kodi:51000005015)
Gllaviqica
(Kodi:51000005016)
Valon Sadiku
(Kodi:51000005017)
Sep. Naim Dakaj
(Kodi:51000005018)
Beton Plus-Adnan Spahija
(Kodi:51000005019)
NTSH “Vranina”
(Kodi:51000005021)
Gllaviqica
(Kodi:51000005022)
Leshan UN
(Kodi:51000005023)
Leshan -Lagjja Tahirmurat
(Kodi:51000005024)
Leshani l
(Kodi:51000005025)
Kërstovci
(Kodi:51000005026)
Betonjerka
(Kodi:51000005027)
Leshan-B.Krasniqi Separacion
(Kodi:51000005028)
Leshani ll te xhamija
(Kodi:51000005029)
Leshani 4
(Kodi:51000005030)
”Shala Immobilien”-Bashkim sh
(Kodi:51000005031)
Kliqin ll
(Kodi:51000005032)
Lagjja Shurdhaj Leshan
(Kodi:51000005033)
Jabllanicë e Leshanit G.TH
(Kodi:51000005034)
Kliqina l
(Kodi:51000005035)
Pompat e ujit – Jabllanicë
(Kodi:51000005036)
Seperacioni Valdet Gashi
(Kodi:51000005037)
Rosujë e reja Hysenaj
(Kodi:51000005038)
Rosujë Gurthues
(Kodi:51000005039)
Rosujë e vjetra
(Kodi:51000005040)
Rosuja 5
(Kodi:51000005041)
Rosuj Janoshët
(Kodi:51000005042)
Dardan Dervishaj
(Kodi:51000005043)
Vranina Llabjan
(Kodi:51000005050)

Vendet: fshatrat: Gllaviçicë, Jabllanica, Jabllanica e Leshanit, Kërstovc, Klinqinë, Leshan, Llabjan, Ramunë, Rosujë, Sferkë dhe Sferka e Thatë.

Arsyeja: Ngritja e dy 2 shtyllave 12/1600 me elemente përcjellëse.

TS 110/10 kV Peja 2 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Qerdhja e fëmijëve ( Kodi : 51000003) prej orës 11:00 – 14:00

Vendet: udhët: Ardian Krasniqi, Beteja e Kosharës, Bukureshës (një pjesë), Eliot Engel, Fatmir Ukaj, Jashar Pasha, Kushtetuta e Kaçanikut, Lidhja e Pejës, Mbreti Piro dhe TMK-ja.

Arsyeja: Energjizimi i kthinës tek TS – Arben Çekaj” me kod: 51000003008.

Mitrovicë

TS 110/10 kV Vushtria 2 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Martiraj ( Kodi : 73000009) prej orës 10:00 – 16:00

Vendet: udhët: Bahri Kuqi, Ismajl Qemajli (një pjesë); fshatrat: Begaj, Gojbulë, Gumnishtë, Karaçë, Novosella e Begut (një pjesë), Shilovicë, Skroma, Studime, Studime e Ulët dhe Studime e Epërme.

Arsyeja: Realizimi i kyçjes 10kV hyrje/dalje.

Postime të ngjashme

MI-ja njofton se të gjitha udhët janë të kalueshme, thirrje për kujdes gjatë vozitjes


Ministria e Infrastrukturës ka njoftuar se të gjitha udhët në Kosovë janë të kalueshme, por ka bërë thirrje për kujdes.

Kjo ministri ka njoftuar se për shkak të ngricave  në disa rrugë është intervenuar me hedhje të kripës.

Njoftimi i plotë

Mirëmbajtja dimërore e auto-udhëve, udhëve nacionale e atyre rajonale po vazhdon me intensitet të shtuar.

 Bazuar në raportin ditor të ditës së sotme, Ministria e Infrastrukturës informon si në vijim:

 Në auto-udhën R6 Doganaj-Hani i Elezit, për shkak të reshjeve të borës dhe temperaturave nën zero (-10) u intervenua me kripë dhe pastrim të borës si preventivë për parandalim të krijimit të ngricave në shtresat qarkulluese.

 ndërsa intervenime me kripë kishte  në të dy drejtimet : Suharekë Morinë  dhe Suharekë – Gjurgjicë.

 Gjithashtu në Gjilani 2, të gjitha udhët janë në gjendje të mirë, është intervenuar me kripë.

 Në regjioni Peja 1 temperaturat janë mjaft të ulëta dhe ka ngrica, bëhet shpërndarja e kripës në të gjitha udhët. duhet cekur se në udhën Kuqishtë-Bogë ka vështirësi në pastrimin e borës dhe shpërndarjen e kripës për shkak të parkimit të veturave në shiritin qarkullues. Të gjitha udhët janë të kalueshme. 

 Për shkak të reshjeve të borës  temperaturave nën zero (-10) u intervenua me kripë e rërë dhe në pastrim të borës,  në mbrëmje e në mesnatë dhe ne orët e mëngjesit  në të gjitha udhët e regjionit Prishtina 1 si preventivë për parandalim të krijimit të ngricave në shtresat qarkulluese.

 Gjakova 2, Prishtina 2,  Peja 2, Ferizaj 1,  s’ka intervenime meqenëse gjendja e udhëve është e mirë.

 Gjakova 1, në këtë rajon ka pasur intervenime në akset rrugore ku ka pasur ujë në rrugë, po ashtu është hedhur kripë dhe zhavorr. Të gjitha udhët kanë qenë të kalueshme dhe pa ngrica.

 Prizreni 2, për shkak të temperaturave  të ulëta është intervenuar në shpërndarjen e kripës në të gjitha udhët: Prizren –Morinë , Prizren – Prevalle, Zhur -Dragash- Restelicë, Dragash – Brod, ndërsa bora është pastruar në udhët, Prizren –Prevallë, Dragash – Brod dhe  Dragash – Restelicë. udhët janë të hapura për qarkullimi.

Ministria e Infrastrukturës bën apel për kujdes të shtuar në komunikacion, njëkohësisht mbetet e përkushtuar maksimalisht në zhvillimin normal të komunikacionit dhe minimizimin e vështirësive eventuale.

Postime të ngjashme

Dhjetë muaj përballje me pandeminë COVID-19, në Kosovë raste aktive janë 6 mijë e 535


Janë bërë dhjetë muaj që Kosova është duke u përballur me pandeminë COVID-19.

Që nga 13 marsi 2020 kur u paraqit rasti i parë e deri më tani, në vend janë shënuar 53 mijë e 523 raste me coronavirus nga 195 mijë e 475 persona sa janë testuar si të dyshimtë.

Përveç numrit të lartë të rasteve, deri më sot në Kosovë janë shënuar edhe një numër i madh i rasteve të vdekjes nga ky virus.

Deri më sot nga virusi SARS-CoV-2 kanë humbur jetën 1 mijë e 375 persona.

Megjithatë edhe numri i personave që po arrijnë të shërohen nga ky virus është i lartë. Brenda këtyre dhjetë muajve, numri i personave të shëruar ka arritur në 45 mijë e 613, ndërsa raste aktive mbeten 6 mijë e 535.

Të shtunën në vend u konfirmuan 259 raste të reja, dhe shtatë raste të vdekjes. Komuna me më së shumti raste pozitive në vend vazhdon të mbetet Prishtina.

Për parandalimin e përhapjes së coronavirusit, Qeveria e Kosovës që nga fillimi i pandemisë ka marrë një sërë masash.

Aktualisht në fuqi janë masat të cilat kufizojnë lëvizjen e qytetarëve dhe punën e lokaleve të gastronomisë, varësisht zonës që gjenden qytetet, sipas numrit të të infektuarve gjatë një jave, transmeton Telegrafi.

Prishtina, Fushë-Kosova, Obiliqi, Mitrovica e Veriut, Zveçani, Zubin Potoku dhe Leposaviqi, janë në zonën e kuqe, apo të rrezikut të lartë të përhapjes së virusit.

Në zonën e verdhë, atë të rrezikut mesatar për përhapje të virusit, janë Mitrovica e Jugut, Ferizaj, Lipjani, Podujeva. Vushtrria, Parteshi dhe Juniku.

Në zonën e gjelbër, apo të rrezikut të ulët të përhapjes së virusit, janë Gjakova, Kllokoti, Kamenica, Peja, Drenasi, Skenderaj, Istogu, Deçani, Shtëprca, Klina, Shtimja, Novobërda, Vitia, Prizreni, Suhareka, Kaçaniku, Rahoveci, Malisheva, Hani i Elezit, Dragashi, Mamusha, Gjilani, Ranillugu dhe Graçanica.

Postime të ngjashme

Ministria e Shëndetësisë kategorizon sërish komunat: Shtatë në zonën e kuqe


Ministria e Shëndetësisë ka vazhduar me kategorizimin e përjavshëm të komunave, në varësi të numrit të rasteve të shënuara brenda javës.

Shtatë komuna janë në zonën e kuqe, shtatë në të verdhën dhe 24 në të gjelbrën.

Në zonën e kuqe, janë vetëm 7 komuna: Prishtina, Fushë-Kosova, Mitrovica e Veriut, Zveçani, Obiliqi, Zubin Potoku dhe Leposaviqi.

Në të verdhën janë:  Mitrovica e Jugut, Ferizaji, Lipjani, Podujeva, Vushtrria, Parteshi, dhe Juniku.

ndërsa, në zonën e gjelbër, janë 24 komuna: Kllokoti, Gjakova, Kamenica, Peja, Drenasi, Skenderaj, Istogu, Deçani, Shtërpca, Klina, Shtimja, Novobërda, Vitia, Prizreni, Suhareka, Kaçaniku, Rahoveci, Malisheva, Hani i Elezit, Dragashi, Mamusha, Gjilani, Ranillugu dhe Graçanica.

Ky kategorizim do të vlejë deri më datë 15 janar.

Postime të ngjashme

Ndërpritet furnizimi me ujë të pijshëm në Gjakovë


Ujësjellësi rajonal, KRU “Gjakova”, ka njoftuar se, si rezultat I ndërprerjes së energjisë elektrike nga KEDS, në disa zona do të ketë problem me furnizim me ujë.

Sipas një njoftimi përmes rrjetit social Facebook, thuhet se zonat të cilat atakohen me ndërprerje të furnizimit me ujë janë ato zona të cilat furnizohen me sistem të pompave që  funksionojnë me energji elektrike.

“Kërkojmë mirëkuptimin e konsumatorëve deri në zgjidhjen e problemit nga ana e KEDS”, kanë shkruar nga KRU Gjakova, në Facebook. 

Postime të ngjashme

Adnan Hyseni kërkon ndihmë për të riun Ibrahim Avdija i diagnostikuar me tumor metastatik


Ibrahim Avdija nga Gjakova është diagnostikuar me tumor metastatik dhe ka nevojë për ndihmë që të trajtohet jashtë vendit, përkatësisht në Turqi.

Për 24-vjeçarin, deri më tani të gjitha shpenzimet për sëmundjen e tij janë kryer nga familjarët dhe të afërmit e tij në Kosovë, por tani atij i duhet ndihma edhe e njerëzve bamirës.

“Në pamundësi të përballjes dhe mbulimit të shumë prej 40 mijë euro për trajtim në Turqi, kemi mbetur të detyruar të kërkojmë mbështetje financiare të familjarëve dhe njerëzve bamirës”, thuhet në njoftimin ku kërkohet ndihmë nga familjarët e tij.

Kontributin e juaj mund ta bëni online me anë të PayPal, xhirollogarisë në NLB Bank, agjencive të transfereve apo duke dërguar SMS në Vala.

Po ashtu, te parku i qytetit, përballë Hotel Pashtriku nga ora 12:00 deri ne ora 20:00.

Emri dhe mbiemri: Arbër S. Avdija [vëllai i Ibrahimit]
Xhirollogaria: 1704-0185-0127-9932
Banka: NLB Bank
IBAN: XK05-1704-0185-0127-9932
SWIFT/BIC: NLPRXKPRXXX

Dërgesa me anë të Western Union & MoneyGram, në emër të Arbër S. Avdija [vëllai i Ibrahimit]

SMS në Vala te numri i telefonit: 55103

Mundësia e kontaktit me anë të numrit të telefonit të Arbër S. Avdija [vëllai i Ibrahimit]: +383 43 991 027

Postime të ngjashme

Kategorizimi i komunave sipas numrit të të infektuarve- vetëm tetë komuna në zonën e kuqe


Vetëm tetë komuna kanë mbetur në zonën ne kuqe në kategorizimin e ri të komunave në bazë të numrit të të infektuarve gjatë një javë.

Në zonën e kuqe janë komunat si: Prishtina, Fushë Kosova, Obiliqi, Mitrovica e Jugut, Mitrovica e Veriut, Podujeva, Zveçani dhe Zubin Potoku.

Në zonën e verdhë janë 11 komuna: Kamenica , Gjakova, Gjilani, Peja, Vushtrria, Ferizaji, Shtërpca, Leposaviqi, Lipjani, Graçanica dhe Novobërda.

ndërsa në zonën e gjelbër janë 19 komuna: Drenasi, Klina, Hani i Elezit, Shtimja, Suhareka, Skënderaji, Malisheva, Parteshi, Rahoveci, Prizreni, Deçani, Kaçaniku, Juniku, Dragashi, Mamusha, Kllokoti, Vitia, Istogu dhe Ranillugu.

Postime të ngjashme

Prishtina më së shumti raste me COVID-19 gjatë 24 orëve


Prishtina sërish ka shënuar më së shumti të infektuar me koronavirusi në nivel komunash në Kosovë.

Në kryeqytet janë regjistruar 117 raste të infektimeve. Pas Prishtinës vijnë komunat e tjera si: Mitrovica 39 raste, Podujeva 20 raste, Ferizaji 19 raste, Prizreni 18 raste, Skenderaji 16 raste, Gjilani 14 raste, Vushtrria 14 raste, Lipjani 12 raste, Fushë Kosova 10 raste, Obiliqi 10 raste, Peja 8 raste, Suhareka 8 raste, Gjakova 7 raste, Drenasi 6 raste, Kamenica 6 raste, Shtimja 4 raste, Deçani 3 raste, Vitia 3 raste, Kaçaniku 2 raste, Novobërda 2 raste, Rahoveci 2 raste dhe me nga 1 rast komunat Istog, Klinë, Leposaviq, Malishevë dhe Zubin Potok.

Postime të ngjashme

Prishtina sërish prin për nga numri i rasteve me COVID-19 brenda ditës


Komuna e Prishtinës sërish ka shënuar numra më të lartë të infektimeve me koronavirus sesa komunat tjera.

Në kryeqytet gjatë 24 orëve janë shënuar 198 raste, ku pas saj vijnë komunat tjera si: Peja 38 raste, Podujeva 37 raste, Fushë Kosova 36 raste, Ferizaj 26 raste, Lipjani 21 raste, Drenasi 20 raste, Mitrovica 18 raste, Gjilani 15 raste, Obiliqi 15 raste, Vushtrria 15 raste, Istogu 12 raste, Vitia 11 raste, Klina 8 raste, Gjakova 6 raste, Kamenica 6 raste, Prizreni 6 raste, Rahoveci 6 raste, Deçani 5 raste, Malisheva 5 raste, Shtimja 5 raste, Skenderaj 5 raste, Dragashi 2 raste, Hani i Elezit 2 raste, Shtërpca 2 raste, Suhareka 2 raste dhe me nga nje rast komunat Novobërdë dhe Ranillug.

Postime të ngjashme

Prishtina prinë për nga numri i rasteve me koronavirus gjatë 24 orëve


Prishtina sërish ka shënuar numra më të lartë të infektimeve me COVID-19.

198 raste janë shënuar në kryeqytet gjatë 24 orëve.

Pas Prishtinës vijnë: Gjilani 54 raste, Mitrovica 46 raste, Ferizaji 32 raste, Fushë-Kosova 28 raste, Lipjani 23 raste, Podujeva 21 raste, Drenasi 18 raste, Prizreni 18 raste, Peja 17 raste, Gjakova 15 raste, Kamenica 13 raste, Vitia 11 raste, Vushtrria 11 raste, Obiliqi 9 raste, Malisheva  7 raste, Suhareka 7 raste, Istogu 5 raste, Klina 5 raste, Rahoveci 5 raste, Shtimja 4 raste, Skenderaji 4 raste, Deçani 3 raste, Kaçaniku 3 raste, Dragashi 1 rast, Kllokoti 1 rast dhe Zubin-Potoku 1 rast.

Postime të ngjashme

Si ndërroi jetë 61-vjeçari në një motel ku ishte së bashku me një 21-vjeçare – detaje nga Policia


Nata e mbrëmshme po del të jetë fatale për një 61-vjeçar nga Gjakova. Ndërroi jetë në një motel në hyre të qytetit.

Prezente gjatë vdekjes së tij ishte një 21-vjeçare, 61-vjeçari ishte alivanosur në prezenc të saj. Ndonëse ishte tentuar që t’i jepet ndihma e parë mirëpo pa sukses.

Zëdhënësi i Policisë së Kosovës, për rajonin e Gjakovës, Lumni Graishta ka treguar se edhe mjeku kujdestar e ka konstatuar vdekjen e 61-vjeçarit.

“Ajo çka mundem me konfirmu është se mbrëmë gjatë mbrëmjes një femër dëshmitare 21-vjeç ka raportuar në polici se përderisa sa ka qenë me viktimën ai është alivanosur, kjo ka tentuar me dhënë ndihmën e parë, mirëpo pa sukses,atëherë policia së bashku me ekipin e emergjencës, kanë dal në vend të dukurisë në njërin nga motelet në hyrje të Gjakovës, mjeku kujdestar ka konstatuar vdekjen e viktimës”, ka thënë Graishta.

ndërsa, sipas mjekut kujdestar 61-vjeçari kishte pësuar atak kardiak me ç’rast trupi i tij është dërguar edhe për obduksion.

“Viktima është mashkull shqiptar/kosovar, 61-vjeç sipas mjekut kujdestar viktima ka pësuar atak kardiak, mirëpo po vendim të prokurorit trupi i pa jetë është dërguar për obduksion në Institutin e Mjekësisë Ligjore dhe ne po presim raportin e tyre, për të parë saktësisht rrethanat dhe arsyen e vdekjes, shkaqet e vdekjes”, ka treguar Graishta për Insajderi.

ndërsa zëdhënësi Graishta ka bërë të ditur se “Tre persona janë intervistuar në cilësinë e dëshmitarit për këtë rast, për momentin s’ kemi të dyshuar, por ky rast është duke u përcaktuar se rasti “Hetim i vdekjes”.Postime të ngjashme

KEDS njofton për punime, në këto qytete do të ketë ndërprerje të rrymës deri në 12 orë


KEDS njofton se edhe nesër do të zhvillojë punime në projekte investive si dhe për sigurinë e sistemit.

Dhe si pasojë do të ketë ndërprerje të energjisë elektrike në disa qytete e fshatra të Kosovës, ku koha më e gjatë e ndërprerjes do të jetë 12 orë.

Ky është orari sipas rajoneve të vendit:

Rajoni i Prishtinës

Punime në projekte investive

Data e punimit: 03-12-2020

1.

NS 110/10kV Prishtina 5 do të ndërprehet:

NS 10/0.4 kV Bërnica e Epërme 1 (kodi: 13000001004) prej orës 10:30 deri në ora 15:30

Vendet: Bërnica e Epërme 1.

Arsyeja: Punime në rrjetin e tensionit të ulët.

2.

TS 35/10 kV Parku i Biznesit do të ndërprehet:

TS 10/04 kV Komoran te shkolla (kodi: 16023007101) prej orës 08:00-17:00

Vendet: Komoran te shkolla

Arsyeja: Shkyçja e konsumatorëve nga rrjeti i vjetër dhe ri kyçja në rrjetin e ri nëntokësor.

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 03-12-2020

1.

Nga TS 110/35/10kV Prishtina 1 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV J 22 Preoci (Kodi: 10000001) prej orës 10:00 deri ne ora 15:00

Vendet: Preoci, Llapnasella, Spitali i Zemrës EDA, Medicine Hospital, HIB Petroll, Hotel Emerald, EBC Cosmetic dhe Auto Mekanika.

Arsyeja: Vendosja e kthinave të tensionit të mesëm.

2.

Nga TS 110/10(20)kV Prishtina 7 do të ndërprehen këto TS 10/04 kV:

TS 10/04 kV Kampshtëpiza- Petrit Deçani (Kodi: 19000035011) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV “EDA” Spitali intermed Preoc (Kodi: 19000035013) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV Zenel Beqiri (Depo te Luli) (Kodi: 19000035028) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV Petroll Company (Kodi: 19000035029) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV Grupi i bizneseve”Delux”(Toverlani) (Kodi: 19000035247) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV Preoci 3 (TE Mercedesi) (Kodi: 19000035003) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV Mercedes Mita (Pumpa e benzinit) (Kodi: 19000035004) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV Driton Mehmeti (Kodi: 19000035164) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV Muja Preniqi “Autosallon” (Kodi: 19000035156) prej orës 10:00 deri ne ora 15:00

TS 10/04 kV Gani Aliu (Kodi: 19000035161) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV Afrim Krasniqi “Star Trade”SH.P.K. (Kodi: 19000035137) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV Objekti privat Hamdi Mehmeti (objekti Elipsa) (Kodi: 19000035012) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV F-SHPED SH.P.K Faton Nishevci (Kodi: 19000035163) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV NTSH “Zhaki Advertising”- Zhermin Durguti (Kodi: 19000035129) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV Durmish Hamit Durmishi “DURMISHI” shpk (Kodi: 19000035146) prej orës 10:00 deri ne ora 15:00

TS 10/04 kV Hamdi Beqiri”Hart Point R.H.”Sh.p.k (Kodi: 19000035159) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV Hysen Shabani NPT “GAMMA” (Kodi: 19000035249) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

TS 10/04 kV Nexhat Fazliu “Binni” shpk (Kodi: 19000035162) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

Vendet: Një pjesë e Veternikut.

Arsyeja: Vendosja e kthinave të tensionit të mesëm.

Rajoni i Ferizajt

Punime në projekte investive

Data e punimit: 03-12-2020

1.

Nga TS 110/35/10 kV Ferizaj do të ndërprehen stabiliment:

TS 10/0.4 kV Mekatyp-ks (kodi: 40000004223) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV TS Guri 1 (kodi: 40000004230) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV Viva R. Bajrami (kodi: 40000004231) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV Ve-Tro-Isolag sh.p.k (kodi: 40000004260) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV V.Gervalla II (kodi: 40000004219) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV 28 Nentori e re (kodi: 40000004252) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV 28 Nentori -blinda (kodi: 40000004242) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV Privat -eskavatori (kodi: 40000004221) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV Muhabi Berisha (kodi: 40000004222) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV 28 Nenetori MBTS (kodi: 40000004243) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV Kadri Zeka (kodi: 40000004220) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV Dogani (kodi: 40000004227) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV Stabiliment shpërndarës (kodi: 40000004218) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV Lulzim Emini (kodi: 40000004282) prej orës 09:00-21:00

TS 10/0.4 kV Lulzim Emini (kodib: 40000004283) prej orës 09:00-21:00

Vendet: rr. Vëllezërit Gërvalla, rr. Kadri Zeka, rr. 28 Nentori dhe bizneset.

Arsyeja e ndërprerjes: Energjizimi i kabllove të reja.

2.

Nga TS 35/10kV Ferizaj I do të ndërprehen stabiliment:

TS 10/0.4 kV MBTS-BANKA (kodi: 40040001003) prej orës 09:00-17:00

TS 10/0.4 kV Lorik Jashari (kodi: 40040001190) prej orës 09:00-17:00

TS 10/0.4 kV Vehbi Salihu (kodi: 40040001174) prej orës 09:00-17:00

Vendet: MBTS Banka, Lorik Jashari dhe Vehbi Salihu.

Arsyeja:Zhvendosja e transformotorit.

Rajoni i Gjakovës

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 03-12-2020

1.

Nga TS 110/10(20)kV Gjakova 2 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Elektrom-Deva (Kodi: 81000003) prej orës 13:00 deri në ora 14:00

Vendet: Abdurrahim Buza, Aleksandër Moisiu, Anton Çeta, Asim Vokshi, Avni Rrustemi, Bashkim Idrizi, Dëshmorët e Lirisë, Faik Konica, Gjergj Fishta, Ilir Soba, Isa Grezda, Kongresi i Manastirit, Korab Binxhiu (një pjesë), Lidhja e Prizrenit, Mic Sokoli, Migjeni, Orize, Londra, Uashingtoni, Yjet e Erenikut dhe Ymer Prizreni.

Arsyeja: Kalimi i TS 25 nga LP 10kV Gjakova I në LP 10kV Elektromotori Deva, për shkak të ngarkesës.

Rajoni i Gjilanit

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 03-12-2020

1.

Nga TS 110/20(10) kV Kamenica do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Koretini (Kodi: 62000017) prej orës 10:00 deri në ora 14:00

Vendet: Koretin Topanicë, Bllatë, Nitex, Crep, Kormian, Domorovc, Pompa, Hodonovc, Tasimi, Hodonocë, Seperacioni dhe Ujësjellësi Korinjan.

Arsyeja: Ndërrimi i kabllove në sekondar të transformatorit në TS Topanicë dhe montimi i ndarësit linjor në degëzimin e Korminjanit.

The post KEDS njofton për punime, në këto qytete do të ketë ndërprerje të rrymës deri në 12 orë appeared first on Insajderi.

Postime të ngjashme

Gjakova e dyta për integritet akademik


Ndonëse s’ është i dyti për nga madhësia apo për nga buxheti, sipas një raporti të Organizatës për Rritjen e Cilësisë në Arsim, Universiteti i Gjakovës “Fehmi Agani”, del i dyti për nga cilësia e integritetit akademik të stafit mësimdhënës në programet e akredituara të Fakultetit të Mjekësisë, Filologjisë dhe Edukimit.

ORCA sot ka publikuar raportin për integritetin akademik dhe publikimin shkencor në Universitetin e Gjakovës duke shfrytëzuar teknologjinë e cila mundësoi që një ndodhi e tillë të mbahet në rrethana të pandemisë.

“Nga 26 profesorë në Universitetin e Gjakovës në programet aktive të akredituara, 17 prej tyre apo 65% s’ i justifikojnë titujt akademikë sipas kriterit të punimeve shkencore si autor i parë apo korrespondent. Për krahasim, mosjustifikimi i titujve në Universitetin e Prishtinës në vitin 2019 është 55%, në Universitetin e Pejës 70% dhe në Universitetin e Prizrenit 64%”, thuhet në një njoftim për media.

Tutje thuhet se prej 26 profesorëve nga tri fakultetet me programe të akredituara, 14 apo 54% s’ kanë asnjë punim të publikuar si autor i parë apo korrespondent. Ndërkohë që në Universitetin e Prishtinës janë 186 profesorë apo 39% që s’ kanë asnjë punim të botuar, në Universitetin e Prizrenit janë 31 apo 55% dhe në Universitetin e Pejës janë 22 profesorë apo 66%.

“Fakulteti me më së shumti punime në revista shkencore është Fakulteti i Mjekësisë. Numri total i punimeve në këtë fakultet është 66, me mesatarisht 9.4 punime për kokë profesori. Krahasimisht, në Fakultetin e Mjekësisë në Universitetin e Prishtinës janë 7.09 punime për kokë profesori në vitin 2019”, thuhet aty.

Në fund është theksuar se në Universitetin e Gjakovës, mesatarja e punimeve të vlefshme për avancim, pra si autor i parë apo korrespondent, është 2.3 punime për kokë profesori. Në Universitetin e Prishtinës janë 3.06 punime për kokë profesori si autor të parë ose korrespondent, në Universitetin e Prizrenit janë 0.98,  dhe në Universitetin e Pejës janë 0.7.Postime të ngjashme

Punime të planifikuara nga KEDS, nesër deri në 12 orë pa rrymë disa qytete e fshatra


Kompania për distribuimin e energjisë elektrike në Kosovë, KEDS, ka njoftuar se edhe gjatë ditës së nesërme ka paraparë të kryejë disa punë në sistemin energjetik.

Me këtë rast do të ketë ndërprerje të energjisë elektrike në disa fshatra dhe qytete të Kosovës.

Koha më e gjatë e ndërprerjes do të jetë 12 orë.

Ky është orari sipas rajoneve:

Rajoni i Prishtinës

Punime në projekte investive

Data e punimit: 02-12-2020

1.

Në NS 110/10kV Prishtina 5  do të ndërprehet:

NS 10/0.4 kV Bërnica e Epërme 1 (kodi: 13000001004) prej orës  10:30  deri në ora 15:30

Vendet: Bërnica e Epërme 1.

Arsyeja: Punime  në rrjetin e tensionit të ulët.

2.

Nga  TS 110/35/10kV Prishtina 1 dhe TS 220/35kV Elektrana A do të ndërprehet:

NS 35/10kV Fushë-Kosova komplet dhe pa tension  mbesin të gjitha daljet 10kV  prej orës 03:00  deri në ora 06:00

Vendet: Ana e djathtë të qytetit të Fushë-Kosovës, Banesat Bresje Fushë-Kosovë, Tregu, Ambullanca Bresje, Bogujevci, Alumili, Kisha Bresje, pjesa te tregu, Uglari komplet, një pjesë të Fushë- Kosovës ana e djathtë deri te TS Çeku, Pompat e Ujësjellësit, Sole Kosova, Migrosi, IMF Kosova, Mulliri Fushë- Kosovë, Banesat e reja, Qendra e Fushë-Kosovës te Stacioni ITrenit dhe ana majtë deri te udha e Çerdhes, Nakarada, Dardhishta, Lismiri, lagjja Tërnavët, Vragoli, Miradi e Ulët (një pjesë), Batusa, Henci, Lagjja 29, Pompen FAM GAS, Mesbardhi I, Mesbardhi II, Bardh i Vogël, Albana e Vogël, Sllatinë e Vogël II, Albana e Madhe te Shaljanët, FSK, Fabrika e ushqimit të kafshëve, Hekurudhat e Kosovës Fushë- Kosovë, Petrol Company, Shtypshkronja “Zeri”, Asllani,  Dimi, Banesat e Apollonisë, PTK-ja dhe  Banesat e Pozhegut, Lagjja 28, pjesa e Fushë-Kosovës pas Hekurudhës, Kuzmini, Bardhi i Madhë dhe Miradi e Epërme.

Arsyeja: Energjizimi i kthinave të reja.

Rajoni i Prizrenit

Punime në projekte investive

Data e punimit: 02-12-2020

1.

Në NS 110/10kV Theranda  do te ndërprehet:

Dalja 10 kV Theranda  (kodi: 32000016) prej orës  08:00  – 20:00

Vendet: udhët: 560 Brigada 123, 563 Nëna Terezë, 570 Mulla Nura (një pjesë), 571 Garibaldi, 580 Uinston Çerçili (një pjesë), 582 Ismail Qemali, 583 Endrit Kavaja, 594 Hajdin Berisha, 595 Enver Bytyqi, Qendra Zejtare dhe një pjesë e Therandës.

Arsyeja: Punimi i lidhësve dhe energjizimi i kabllove të reja në kuadër të projektit Sheshi Suharekë.

2.

Në NS 110/10kV Theranda  do te ndërprehet:

Dalja 10 kV Reshtani (kodi: 32000017) prej ores  08:00  – 20:00

Vendet: udhët: 560 Brigada 123 (një pjesë), 561 Skënderbeu, 562 Milit Kryeziu, 563 Nëna Terezë (një pjesë), 570 Mulla Nura (një pjesë), 571 Garibaldi, 573 Kenan Halimi, 574 Zekë Bajraktari (një pjesë), 575 Xhavit Bajraktari (një pjesë), 597 Migjeni, Skënderbeu si dhe pjesë e Reshtanit dhe Therandës.

Arsyeja: Punimi i lidhëseve dhe energjizimi i kabllove të reja në kuadër të projektit Sheshi Suharekë.

3.

Në NS 110/10kV Theranda  do te ndërprehet:

Dalja 10 kV Rr.Reqanit (kodi: 32000005) prej ores  08:00  – 20:00

Vendet: Pjesët periferike të Therandës (rr.Reqani); Banesat e BENAF-it, Banesat e Inxhinieringut, Banesat te Viva, lagjja Hoxha I dhe II.

Arsyeja: Punimi i lidhëseve dhe energjizimi i kabllove të reja në kuadër të projektit Sheshi Suharekë.

Punime nga palët e treta

Data e punimit: 02-12-2020

1.

TS 35/10 kV Prizreni IV do të ndërprehet:

Dalja 10kV Tabahana (Kodi 30033010) nga ora 10:00 deri në 12:00

Vendet: udhët: Ismet Jashari-Kumanova, Anton Pashku, Mentor Krasniqi  Vatrat Shqiptare, Shën Albani, Lazër Lumezi, Shën Jeronimi, Pal Paluca, Hysen Rexhepi, Nuhi Elezi, Themistokli Gërmenji,  Asllan Berisha, Teodor Haxhi Filipi, Marin Barleti, Bujtinat, Iljaz Kuka, Adnan Krasniqi, Aleksandër Flemingu, Papa Gjon Pali II, Anton Çeta, Petro Nini Luarasi, At Gjergj Fishta, Odhise Paskali, Esat Haskuka, Xhavit Bajraktari, Indrit Cara Kavaja, Azem Hajdari, Behari, Sheshi Shadervan, Halil Berisha dhe Lekë Dukagjini.

Arsyeja: Eliminimi i prishjes në kthinën e Trafo-Fushës TS 630 kVA “Vitmir Jemini” (dëmtim fizik).

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 02-12-2020

1.

TS 35/10 kV Zhur do të ndërprehen:

Dalja 10 kV Ujësjellësi (kodi: 30035002) prej orës    11:00-13:00

Vendet: Fshati Zhur (një pjesë).

Arsyeja e ndërprerjes: Rregullimi i ndarësit të zbarrave.

Rajoni i Ferizajt

Punime nga palët e treta

Data e punimit: 02-12-2020

1.

Nga TS 35/10kV Shtime do të ndërprehet:

Dalja 10 kV  Drejtimi i Carralevës (Stabiliment).

Trafostacionet që do të mbesin pa tension:

TS 10/0.4 kV Pjetërshticë I (te Gashët) (Kodi: 41046004029)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Pjetërshticë I (te Musojt) (Kodi: 41046004030)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Karaqicë (Krasniqët)- (Kodi: 41046004032)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV  Carrelevë-Kastrioti (Kodi: 41046004042)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Devatak (Kodi: 41046004056)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV  Kryqi i Belincit (Kodi: 41046004058)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV (Kodi: 41046004059)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV  Guri Company -Naim Ibush Arifi (Kodi: 41046004060) prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Carralevë-Fehmiu (Kodi: 41046004061)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Carralevë-Behajt (Kodi: 41046004062)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Zborc Dani (Kodi: 41046004063)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Carralevë te Xhamia(Kodi: 41046004064)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Carralevë – Pompa e ujit (Kodi: 41046004065)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Carralevë III-Shkolla e Vjetër(Kodi: 41046004066)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Zborc e reja (Kodi: 41046004070)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Pishat 1 (Kodi: 41046004073)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Pjetërshticë IV (te Azizi) (Kodi: 41046004081)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Pjetërshticë III (te Dugojtë) (Kodi: 41046004089)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV TS Besimi Comerc (Kodi: 41046004094)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV TS Hajri Xhelili (Kodi: 41046004095)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV Ntp Ekoplan (Gurthyesi L. Abazi) (Kodi: 41046004101)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV TS Habib Hyseni (Kodi: 41046004114)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV TS Dugë- (Kodi: 41046004118)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV TS Kastrioti (Kodi: 41046004119)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV TS Zborc-Badraxhit (Kodi: 41046004122)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV TS Zborc-Topillët (Kodi: 41046004123)  prej  10:00 – 12:00

TS 10/0.4 kV TS Semedin Dugolli-Zdrukthtar (Kodi: 41046004125)  prej  10:00 – 12:00

Vendet: Pjetërshticë, Caralevë, Zborc dhe Belincë.

Arsyeja: Lidhja e kabllos kryesore furnizuese nga trafostacioni deri në ormanin e ri.

Punime në projekte investive

Data e punimit: 02-12-2020

1.

TS 110/35/10kV Ferizaj 1 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV  Vëllezërit Gërvalla (Stabiliment).

TS që do të mbesin pa tension:

TS 10/0.4 kV Lagja e Re -III (Kodi: 40000032239)  prej  09:00 – 21:00

TS 10/0.4 kV Lagja e Re -II (Kodi: 40000032237)  prej  09:00 – 21:00

TS 10/0.4 kV Trestenikët) (Kodi: 40000032241)  prej  09:00 – 21:00

TS 10/0.4 kV Fazli Sojeva Banesë (Kodi: 40000032238)  prej  09:00 – 21:00

TS 10/0.4 kV Fitorja” Ndërtesa te Çerdhja (Kodi: 40000032240)  prej  09:00 – 21:00

TS 10/0.4 kV Vëllezërit Gërvalla  – I (Kodi: 40000032232)  prej  09:00 – 21:00

Arsyeja: Energjizimi i kabllove të reja.

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 02-12-2020

1.

TS 110/35/10 kV Ferizaj do të ndërprehen:

TS 10/0.4 kV Mekatyp-ks (kodi: 40000004223) prej orës    09:00-10:00

TS 10/0.4 kV TS Guri 1  (kodi: 40000004230) prej orës    09:00-10:00

TS 10/0.4 kV Viva R. Bajrami (kodi: 40000004231) prej orës    09:00-10:00

TS 10/0.4 kV Ve-Tro-Isolag sh.p.k (kodi: 40000004260) prej orës    09:00-10:00

TS 10/0.4 kV V.Gërvalla II (kodi: 40000004219) prej orës    09:00-10:00

TS 10/0.4 kV 28 Nentori e re  (kodi: 40000004252) prej orës    09:00-10:00

TS 10/0.4 kV 28 Nentori -blinda (kodi: 40000004242) prej orës    09:00-10:00

TS 10/0.4 kV Privat – eskavatori (kodi: 40000004221) prej orës    09:00-10:00

TS 10/0.4 kV Muhabi Berisha (kodi: 40000004222) prej orës    09:00-10:00

TS 10/0.4 kV 28 Nëntori MBTS (kodi: 40000004243) prej orës    09:00-10:000

TS 10/0.4 kV Kadri Zeka  (kodi: 40000004220) prej orës    09:00-10:00

TS 10/0.4 kV Dogani (kodi: 40000004227) prej orës    09:00-10:00

TS 10/0.4 kV Stabiliment shpërndarës (kodi: 40000004218) prej orës 09:00-10:00

Vendet: rr. Vëllezërit Gërvalla, rr.Kadri Zeka, rr.28 Nëntori dhe bizneset.

Arsyeja e ndërprerjes: Energjizimi i trafos Elita Group.

Rajoni i Gjakovës

Punime nga palët e treta

Data e punimit: 02-12-2020

1.

TS 110/10(20)kV Gjakova 2 do të ndërprehet:

Dalja 10kV Acetileni (Kodi 81000001) nga ora 09:00 deri në 10:00

Vendet: udhët: Abedin Tërbeshi, Ali Pashë Tepelena, Armand Pier Pailad, Bajram Daklani, Besim Bistrazhini (1 konsumator), Bujar Syla, Çamëria, Dëshmorët e Lirisë (një pjesë), Edit Durham, Elton Zherka (një pjesë), Haki Taha, Halit Asllani, Isa Boletini, Ismail Qemali, Jeronim Derada, Marie Shllaku, Musa Zajmi, Nënë Tereza, Qazim Bakalli, Tirana, Sadedin Shehu, Shaban Gola, Skënderbeu, Tefik Çanga, Xheladin Hana dhe Yll Morina.

Arsyeja: Kyçja e kthinës dalëse për konsumatorin në fjalë (Lidhja e kthinave me shufra bakri).Postime të ngjashme

E dhimbshme: Humb jetën nga Covid-19 infermierja nga Gjakova, Vjollca Berisha


Spitali i Përgjithshëm Gjakovë ka ndarë lajmin e hidhur për ndarjen nga jeta si pasojë e infektimit me Covid të infermieres, Vjollca Berisha, raporton Gazeta Blic.

Infermierja Vjollca punoi prej 45 vitesh në spitalin e Gjakovës.

Në njoftimin e spitalit u shprehet ngushëllime familjarë, miqve dhe kolegëve të të ndjerës.

Njoftimi i plotë:

Ndahet nga jeta Infermierja Vjollca Berisha,

Vjollca Berisha (1955-2020) në spital të gjithë kemi thirre me emrin motra Voca, sot u nda nga jeta tre dite para pensionimit. Në Spitalin e Përgjithshëm në Gjakovë punoj me shume se 45 vite, duke qene çdo here pranë pacientave .
Megjithë përpjekjet e jashtëzakonshme të stafit shëndetësorë, motra Voc s’ e fitoi betejën me këtë virus të rrezikshëm.
Do ta kujtojmë gjithmonë për urtësinë e saj, për punën e palodhshme, ishte shume e nderuar në mesin e punëtorëve shëndetësorë dhe shume e dashur për pacientët.
Menagjmenti, kolegët, gjithë stafi i Spitalit ju shprehim ngushëllimet më të sinqerta familjarëve, miqve dhe kolegëve.

Ju rikujtojmë qytetarëve se spitalet po mbushen, të mos e ulin vëmendjen për zbatimin e rregullave dhe masave për të frenuar përhapjen e virusit të rrezikshëm që prek këdo, pa dallim!Postime të ngjashme

FOTO – Pa distancë, pa maska në autobusin Gjakovë- Prishtinë


E diela pasdite është koha kur linjat e autobusëve që vijnë drejt Prishtinës bartin shumë studentë dhe punëtorë të cilët vijnë për ta nisur një javë të re studimi apo pune në kryeqytet.

Këtë e tregojnë edhe fotografitë që një qytetar i ka dërguar para pak çastesh një qytetar në KALLXO.com.

Fotografitë tregojnë tollovinë e krijuar në njërin nga autobusët që transportojnë udhëtarë nga Gjakova drejt Prishtinës.

Në foto shihet autobusi i stërmbushur me udhëtarë ndërsa udhëtarët qëndrojnë në të pa maska dhe pa kurrfarë distance.

Me vendim të qeverisë, autobusët që transportojnë udhëtarë në linjat ndërurbane duhet të operojnë me 50 përqind të kapacitetit.Postime të ngjashme

Masat kundër COVID-19 po e “kontrollojnë” situatën


Dy javë pasi Qeveria e Kosovës ka miratuar masat e reja për parandalimin e përhapjes së koronavirusit, duke kufizuar lëvizjen e lirë në disa komuna nga ora 19:00 e deri në 05:00 të mëngjesit, profesionistë shëndetësorë thonë se s’ shohin ndonjë përmirësim të gjendjes me të infektuar nga ky virus. Nga Ministria e Shëndetësisë megjithatë thonë se masat kanë efekte.

Infektologu Sali Ahmeti thotë për Radion Evropa e Lirë se Klinika Infektive mund ta pranojë një pacient të ri, vetëm Po qe se lëshohet një i shëruar.

Salihu thotë se janë duke punuar me kapacitete të plota, pasi kërkesat për hospitalizim janë të mëdha.

Klinika Infektive në Qendrën Klinike Universitare është referente për gjithë Kosovën. Aty janë rreth 200 shtretër të dedikuar për personat e infektuar me koronavirus.

në këto e sipër, në të gjitha spitalet në Kosovë janë rreth 900 pacientë të hospitalizuar, ndonëse ky numër ndryshon nga dita në ditë.

“Ne në Klinikën Infektive po punojmë vazhdimisht me kapacitete të mbushura. Shtretërit janë komplet të mbushur me pacientë. Pra, në Klinikën Infektive, s’ kemi më ku të fusim pacientë. Ata që lëshohen sigurisht pranohen të tjerë, por kështu po punojmë, pra me kapacitete të plota”, bën të ditur Ahmeti.

Sipas tij, ka kërkesa më të shtuara për hospitalizim dhe varësisht nga gjendja, pacientët transferohen edhe në klinika tjera ku po trajtohen pacientët me COVID-19.

Por, Faik Hoti nga Ministria e Shëndetësisë tha se masat e reja që Qeveria e Kosovës i ka ndërmarrë më 12 nëntor kanë pasur një ndikim pozitiv, duke e mbajtur infeksionin nën kontroll.

Ai shton se përqindja e të infektuarve dy javët e fundit nga të gjithë të testuarit ka qenë 35-42 për qind dhe kjo është arritur të mbahet në këtë nivel.

“Rezultati kryesor i masave të ndërmarra nga Qeveria për parandalimin e përhapjes së sëmundjes së COVID-19 kanë qenë mbajtja e nivelit të infeksionit në një kurbë normale, pra s’ ka pasur një rritje shumë të madhe apo rënie në të njëjtën kohë. Por, kurba e infeksionit ka mbetur e sheshtë. Ajo që mund të konsiderohet mbase edhe si një lloj suksesi, e që sigurisht kemi pasur humbje jete të njerëzve është që numri i të vdekurve në Kosovë gjatë kësaj periudhe nga COVID-19 mund të konsiderohet më i vogël se në shumicën e shteteve të rajonit dhe Evropës’’, thotë Hoti.

Megjithatë, Hoti shton se të gjitha këto masa janë të pamjaftueshme Po qe se qytetarët s’ vazhdojnë t’i kultivojnë shprehitë e mbrojtjes, siç është distanca, mbajtja e maskës dhe higjiena personale.

Prej 13 marsit, kur janë regjistruar rastet e para me koronavirus në Kosovë, autoritetet shëndetësore kanë raportuar për 37.792 raste me COVID-19, prej tyre 975 kanë ndërruar jetë.

Masat e ndërmarra nga Qeveria e Kosovës janë klasifikuar në tri kategori.

Zona e kuqe si rrezik i lartë, e që komunat me rrezik të lartë të infeksionit janë ato që kanë më shumë se 150 persona të infektuar në 100.000 brenda javës.

Në këtë zonë janë 21 komuna:

Prishtina, Fushë-Kosova, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja, Ferizaj, Mitrovica e Jugut, Mitrovica e Veriut, Vushtrria, Lipjani, Vitia, Zveçani, Leposaviqi, Zubin Potoku, Kamenica, Skenderaj, Kllokot dhe Graçanica.

Zona e verdhë, ajo me rrezik mesatar, ndërsa komunat me rrezik të mesëm të infeksionit janë ato që kanë prej 76 deri në 150 persona të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë janë 15 komuna:

Prizreni, Klina, Deçani, Drenasi, Malisheva, Suhareka, Shtërpca, Ranillugu, Parteshi, Kaçaniku, Rahoveci, Junik, Istrogu, Mamusha dhe Hani i Elezit.

Zona e gjelbër, me rrezik të ulët e që në këtë zonë hyjnë komunat që kanë 1 deri në 75 persona të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë bëjnë pjesë 2 komuna, Dragashi dhe Novobërda.

Por, çka mendojnë disa qytetarë të anketuar nga Radio Evropa e Lirë, lidhur me atë se sa kanë ndikuar masat e ndërmarra nga Qeveria e Kosovës për përmirësimin e gjendjes me pandemi.

Safete Rugova thotë se s’ mendon që gjendja është përmirësuar.

“Veç po shtohet numri i të infektuarve. Është dashur masa më rigoroze. Ne me të vërtetë po dalim, por duhet të pakësohen daljet, sidomos në kafeteri. Mendoj se është dashur më ndryshe të mendohen masat. Të jemi real, edhe ne si qytetarë s’ po i respektojmë sa duhet masat. Unë jam e moshës së tretë dhe në të vërtetë është dashur të jem në shtëpi, por unë vetë po dal në qytet”, thotë ajo.

“Masat s’ e di sa kanë ndikuar, numrat e të infektuarve po rriten. E neve na kanë mbytur këto masa. Kemi humbje të mëdha në punë. Askush s’ përgjigjet”, thotë Fatmir Buliqi.

Rexhep Krasniqi mendon se kufizimi i lëvizjes do të duhej të ishte prej orës 22:00 ose 23:00./RELPostime të ngjashme

Prishtina sërish me më së shumti raste me koronavirus gjatë 24 orëve


Prishtina sërish prinë për nga numri i rasteve ditore me COVID-19 ndaj komunave të tjera të Kosovë.

Kryeqyteti prinë me 243 raste, pas saj vjen Mitrovica me 60, Peja 41, Fushë Kosova 36, Gjakova 35, Vushtrria 29, Podujeva 24, Prizreni dhe Klina 20, Lipjani 19, Ferizaji 17, Drenasi, Istogu dhe Rahoveci 11, Skenderaji dhe Gjilani 10, Obiliqi dhe Suhareka 9, Shtimja 7, Decani, Malisheva dhe Vitia 4, Hani i Elezit 2 dhe me nga një rast janë Dragashi, Juniku dhe Zubin Potoku.

Postime të ngjashme

Masat e Qeverisë anti-COVID-19, profesionistët shëndetësorë s’ po shohin përmirësim të gjendjes


Dy javë pasi Qeveria e Kosovës ka miratuar masat e reja për parandalimin e përhapjes së coronavirusit, duke kufizuar lëvizjen e lirë në disa komuna nga ora 19:00 e deri në 05:00 të mëngjesit, profesionistë shëndetësorë thonë se s’ shohin ndonjë përmirësim të gjendjes me të infektuar nga ky virus. Nga Ministria e Shëndetësisë megjithatë thonë se masat kanë efekte.

Infektologu Sali Ahmeti thotë se Klinika Infektive mund ta pranojë një pacient të ri, vetëm Po qe se lëshohet një i shëruar.

Salihu thotë se janë duke punuar me kapacitete të plota, pasi kërkesat për hospitalizim janë të mëdha.

Klinika Infektive në Qendrën Klinike Universitare është referente për gjithë Kosovën. Aty janë rreth 200 shtretër të dedikuar për personat e infektuar me coronavirus.

në këto e sipër, në të gjitha spitalet në Kosovë janë rreth 900 pacientë të hospitalizuar, ndonëse ky numër ndryshon nga dita në ditë.

“Ne në Klinikën Infektive po punojmë vazhdimisht me kapacitete të mbushura. Shtretërit janë komplet të mbushur me pacientë. Pra, në Klinikën Infektive, s’ kemi më ku të fusim pacientë. Ata që lëshohen sigurisht pranohen të tjerë, por kështu po punojmë, pra me kapacitete të plota”, bën të ditur Ahmeti.

Sipas tij, ka kërkesa më të shtuara për hospitalizim dhe varësisht nga gjendja, pacientët transferohen edhe në klinika tjera ku po trajtohen pacientët me COVID-19.

Por, Faik Hoti nga Ministria e Shëndetësisë tha se masat e reja që Qeveria e Kosovës i ka ndërmarrë më 12 nëntor kanë pasur një ndikim pozitiv, duke e mbajtur infeksionin nën kontroll.

Ai shton se përqindja e të infektuarve dy javët e fundit nga të gjithë të testuarit ka qenë 35-42 për qind dhe kjo është arritur të mbahet në këtë nivel.

“Rezultati kryesor i masave të ndërmarra nga Qeveria për parandalimin e përhapjes së sëmundjes së COVID-19 kanë qenë mbajtja e nivelit të infeksionit në një kurbë normale, pra s’ ka pasur një rritje shumë të madhe apo rënie në të njëjtën kohë. Por, kurba e infeksionit ka mbetur e sheshtë. Ajo që mund të konsiderohet mbase edhe si një lloj suksesi, e që sigurisht kemi pasur humbje jete të njerëzve është që numri i të vdekurve në Kosovë gjatë kësaj periudhe nga COVID-19 mund të konsiderohet më i vogël se në shumicën e shteteve të rajonit dhe Evropës’’, thotë Hoti.

Megjithatë, Hoti shton se të gjitha këto masa janë të pamjaftueshme Po qe se qytetarët s’ vazhdojnë t’i kultivojnë shprehitë e mbrojtjes, siç është distanca, mbajtja e maskës dhe higjiena personale.

Prej 13 marsit, kur janë regjistruar rastet e para me koronavirus në Kosovë, autoritetet shëndetësore kanë raportuar për 37.792 raste me COVID-19, prej tyre 975 kanë ndërruar jetë.

Masat e ndërmarra nga Qeveria e Kosovës janë klasifikuar në tri kategori.

Zona e kuqe si rrezik i lartë, e që komunat me rrezik të lartë të infeksionit janë ato që kanë më shumë se 150 persona të infektuar në 100.000 brenda javës.

Në këtë zonë janë 21 komuna:

Prishtina, Fushë-Kosova, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja, Ferizaj, Mitrovica e Jugut, Mitrovica e Veriut, Vushtrria, Lipjani, Vitia, Zveçani, Leposaviqi, Zubin Potoku, Kamenica, Skenderaj, Kllokot dhe Graçanica.

Zona e verdhë, ajo me rrezik mesatar, ndërsa komunat me rrezik të mesëm të infeksionit janë ato që kanë prej 76 deri në 150 persona të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë janë 15 komuna:

Prizreni, Klina, Deçani, Drenasi, Malisheva, Suhareka, Shtërpca, Ranillugu, Parteshi, Kaçaniku, Rahoveci, Junik, Istrogu, Mamusha dhe Hani i Elezit.

Zona e gjelbër, me rrezik të ulët e që në këtë zonë hyjnë komunat që kanë 1 deri në 75 persona të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë bëjnë pjesë 2 komuna, Dragashi dhe Novobërda.

Por, çka mendojnë disa qytetarë të anketuar nga Radio Evropa e Lirë, lidhur me atë se sa kanë ndikuar masat e ndërmarra nga Qeveria e Kosovës për përmirësimin e gjendjes me pandemi.

Safete Rugova thotë se s’ mendon që gjendja është përmirësuar.

“Veç po shtohet numri i të infektuarve. Është dashur masa më rigoroze. Ne me të vërtetë po dalim, por duhet të pakësohen daljet, sidomos në kafeteri. Mendoj se është dashur më ndryshe të mendohen masat. Të jemi real, edhe ne si qytetarë s’ po i respektojmë sa duhet masat. Unë jam e moshës së tretë dhe në të vërtetë është dashur të jem në shtëpi, por unë vetë po dal në qytet”, thotë ajo.

“Masat s’ e di sa kanë ndikuar, numrat e të infektuarve po rriten. E neve na kanë mbytur këto masa. Kemi humbje të mëdha në punë. Askush s’ përgjigjet”, thotë Fatmir Buliqi.

Rexhep Krasniqi mendon se kufizimi i lëvizjes do të duhej të ishte prej orës 22:00 ose 23:00.

“COVID ka edhe ditën edhe natën”, thotë ai.

ndërsa, për Ekrem Kastratin, “50 për qind është politike kjo punë”.

“Deputetët e Kuvendit të Kosovës që shtatë muaj s’e votojnë rimëkëmbjen ekonomike. A ka gjë më turp? Ata e marrin 2 mijë euro pagën, 150 euro mëditjen, e unë punoj që t’i fitoj 1 euro. E sa kanë ndikuar masat në uljen e numrave, s’ po dihet më asgjë. s’ e di sa kanë ndikuar masat. s’ besoj që po. Më shumë mendoj që këto masa janë politike”, shprehet ai. /rel/

Vendim i ri për lëvizjen e votuesve në Podujevë dhe Mitrovicë të VeriutPostime të ngjashme

A do të ketë masa të reja në këtë fundjavë?


Ministria e Shëndetësisë ka shtuar numrin e komunave në zonën e kuqe që shfaqin rrezik të lartë të përhapjes së infeksionit COVID-19.

Por, në këtë fundjavë kur bie edhe festa e 28 Nëntorit s’ do të ketë masa të reja për këto komuna.

Këtë e ka konfirmuar Liridona Lluka, zedhënëse e kabinetit të ministrit Zemaj.

“S’ka masa të reja në vikend dhe as karantinë për qytetet që janë në zonë të kuqe, përveç atyre që janë në fuqi” dekalroi ajo për Klan Kosova.

Të premten hyri në fuqi edhe vendimi për futjen në zonë të kuqe të 21 komunave të Kosovës.

Prishtina, Fushë-Kosova, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja, Ferizaj, Mitrovica e Jugut, Mitrovica e Veriut, Vushtrria, Lipjani, Vitia, Zveçani, Leposaviqi, Zubin Potoku, Kamenica, Skenderaj, Kllokoti dhe Graçanica janë komunat e zonës së kuqe.

atëherë, në të verdhën bëjnë pjesë 15 komuna: Prizreni, Klina, Deçani, Drenasi, Malishevë, Suhareka, Shtërpca, Ranillugu, Parteshi, Kaçaniku, Rahoveci, Junik, Istrogu, Mamusha dhe Hani i Elezit.

Në të gjelbrën janë vetëm dy komuna: Dragashi dhe Novebërda.

MSH rifreskon kategorizimet e qyteteve nën masat anti-Covid, 21 komuna në zonë të kuqePostime të ngjashme

MSH rifreskon kategorizimet e qyteteve nën masat anti-Covid, 21 komuna në zonë të kuqe


Ministria e Shëndetësisë ka njoftuar qytetarët për kategorizimin e komunave sipas rrezikshmërisë të infektimit nga COVID-19.

Në zonën e kuqe bëjnë pjesë 21 komuna, në zonën e verdhë 15 komuna, ndërsa në zonën e gjelbër vetëm dy sosh.

Ky është njoftimi i plotë i MSH-së:

Në zonën e kuqe bëjnë pjesë komunat me rrezik të lartë apo komunat me mbi 151 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë janë 21 komuna:

Prishtina, Fushë-Kosova, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja, Ferizaj, Mitrovica e Jugut, Mitrovica e Veriut, Vushtrria, Lipjani, Vitia, Zveçani, Leposaviqi, Zubin Potoku, Kamenica, Skenderaj, Kllokot dhe Graçanica

Në zonën e verdhë bëjnë pjesë komunat me rrezik të mesëm, apo komunat prej 76 deri në 150 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë janë 15 komuna:

Prizreni, Klina, Deçani, Drenasi, Malishevë, Suhareka, Shtërpca, Ranillugu, Parteshi, Kaçaniku, Rahoveci, Junik, Istrogu, Mamusha dhe Hani i Elezit.

Në zonën e gjelbër bëjnë pjesë komunat me rrezik të ulët apo komunat prej 1 deri në 75 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë bëjnë pjesë 2 komuna:

Dragashi dhe Novobërda.Postime të ngjashme

Vazhdon të “skuqet” Kosova, tri komuna i shtohen zonës së rrezikshme për COVID-19


Ministria e Shëndetësisë ka njoftuar për ndarjen e komunave sipas zonave dhe numrit të infektimeve.

MSh njofton se nga sonte hyn në fuqi kategorizimi i ri i komunave lidhur me COVID-19, sipas numrit të infektuarve në 100 000 banorë brenda një jave.

Sipas ministrisë, ky kategorizim do të rishikohet më 4 dhjetor 2020, varësisht nga numri i rasteve pozitive në 100 000 banorë.

Në zonën e kuqe bëjnë pjesë komunat me rrezik të lartë apo komunat me mbi 151 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë janë 21 komuna: Prishtina, Fushë-Kosova, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja, Ferizaj, Mitrovica e Jugut,  Mitrovica e Veriut, Vushtrria, Lipjani, Vitia, Zveçani, Leposaviqi, Zubin Potoku, Kamenica, Skenderaj, Kllokot dhe Graçanica

Në zonën e verdhë bëjnë pjesë komunat me rrezik të mesëm, apo komunat prej 76 deri në 150 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë janë 15 komuna: Prizreni, Klina, Deçani, Drenasi, Malishevë, Suhareka, Shtërpca, Ranillugu, Parteshi, Kaçaniku, Rahoveci, Junik, Istrogu, Mamusha dhe Hani i Elezit.

Në zonën e gjelbër bëjnë pjesë komunat me rrezik të ulët apo komunat prej 1 deri në 75 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë bëjnë pjesë 2 komuna: Dragashi dhe Novobërda

 

 Postime të ngjashme

Interesat e partnerëve të koalicionit, e mbajnë qeverinë nën presionin e zgjedhjeve


Koalicioni qeveritar i cili ka zgjedhur Avdullah Hotin në krye të qeverisë së Kosovës, ka pasur tensione të vazhdueshme për çështje të ndryshme, siç janë pozita e presidentit, marrëveshjet në Uashington, kundërshtimi i AAK-së për mungesën e përfaqësuesve nga partia e tij në Bruksel, autostrada e “Dukagjinit”, etj.

Këto mospajtime kanë ngjallur reagime të shumta Nëse ky koalicion është stabil dhe Nëse do të mund të funksionojë edhe më tutje kjo qeveri.

Së fundi, presioni i radhës ka ardhur nga zëvendëskryeministri i Kosovës nga radhët e AAK-së Besnik Tahiri, i cili në një debat televiziv i kishte dhënë ultimatum publik qeverisë së udhëhequr nga Hoti, që brenda dy jave t’i sigurojnë votat për ta votuar Ligjin për Rimëkëmbje Ekonomike.

Në të kundërtën Tahiri kishte thënë se duhet lëshuar rrugë.

Sipas tij kjo po ndodh shkaku i pandemisë pasi po mungojnë edhe deputetët në seancë për ta bërë kuorumin.

“Këtë çështje duhet shpejtë me zgjidh se kështu s’ shkohet. Secili interes politik partiak apo i qeverisë duhet të ketë reflektim më serioz me vendin dhe përgjegjësitë që i ka”, kishte thënë Tahiri.

Sipas tij Nëse s’ arrihet kuorumi për t`u votuar Ligji për Rimëkëmbje Ekonomike e disa ligje të tjera humbë arsyeja që të vazhdohet tutje me këtë qeveri.

“Nëse s’ i përfundojmë dy – tri punë shpejtë, rimëkëmbjen ekonomike, buxhetin dhe dy tri ligje që janë të rëndësishme atëherë i hup shumë arsyeja me vazhdu ngase kur s’ e ke shumicën s’ mund me vazhdu veç pse s’ mundet me të rrëzu dikush. Ka nevojë për një reflektim serioz”, shtoi Tahiri.

Zëvendëskryeministri Tahiri tha se dy javë i kanë dhënë afat qeverisë që t’i sigurojë votat për Ligjin për Rimëkëmbje Ekonomike.

“Dy javë. Për dy javë ne duhet me përfundu edhe rimëkëmbjen edhe buxhetin”, tha ai.

Analistët mendojnë që mospajtimet e këtij koalicioni qeveritar kanë qenë të pritshme dhe se s’ ka mundur të funksionoj si qeveri normale.

Artan Muhaxhiri, ka thënë për Kallxo.com se kjo qeveri s’ ka pasur mundësi që t’i koordinojë dhe harmonizojë planet, e projektet me fokus të veçantë agjendat qeveritare.

Sipas Muhaxhirit në këtë qeveri janë paraqitur shumë improvizime pasi kanë qenë të imponuara.

Sa i përket deklaratës së Tahirit, për ultimatumin publik ndaj qeverisë, Muhaxhiri thotë se më mirë do të duhej që AAK-ja të angazhohet më shumë në sigurimin e mbështetjes parlamentare për këto ligje sesa të prezantoj kërkesa publike.

“Ky qëndrim do të ishte mirë të prezantohet në qeveri ngase s’ ka logjikë që një koalicion ta kushtëzoj publikisht qeverinë ndërkohë që ka nevojë të jashtëzakonshme të koordinohen në gjetjen e mundësive për ta kaluar Ligjin për Rimëkëmbje, për t’i siguruar votat në Kuvend. Zoti Tahiri do të duhej që të angazhohej më shumë në sigurimin e mbështetjes parlamentare për këto ligje sesa të prezantoj kërkesa publike”, tha Muhaxhiri.

Muhaxhiri shtoi se Nëse qeveria s’ arrin ta siguroj as mbështetjen minimale në Kuvend, gjëja më e logjikshme është shkuarja në zgjedhjet e reja.

“Edhe kryeministri Hoti do të duhej të kishte moral politik dhe ta pranonte se Nëse s’ ka asnjë mundësi tjetër për sigurimin e një mbështetje prej 61 votave në Kuvend atë herë të shkojmë në zgjedhe të reja”, përfundoi Muhaxhiri.

ndërsa, analisti Belul Beqaj, për Kallxo.com ka thënë se mospajtimet e partnereve te koalicionit derisa i nënshtrohen interesave të ndërsjella s’ janë shumë të rëndësishme sa është pajtimi siç ishte rasti i Autostradës së Dukagjinit e cila i kushton buxhetit rreth një miliradë euro.

“Çdo vlerësim objektiv mospajtimet e partnerëve të koalicionit i kupton si të natyrshme, ngase dihet mirëfilli motivi kleptokratik pse është krijuar. E panatyrshme është se si fjala, bie, LDK-ja qe ishte kundër autostradës së Dukagjinit u pajtua me kushtëzimin e AAK-se, që ajo të përfshihet në buxhet”, shtoi Beqaj.

Beqaj tha se ky koalicion në të vërtetë s’ ka asnjë disponim për zgjedhje dhe sipas tij koalicioni ka frikë nga zgjedhjet.

Sa i përket ultimatumit të zëvendëskryeministrit Tahiri, Beqaj tha se deklarata e tij vjen nga mos koordinimi i brendshëm.

“Ky koalicion në të vërtetë s’ ka asnjë disponim për zgjedhje. Përkundrazi, ata kanë frikë nga zgjedhjet, deklarata e tillë është reflektim i mos koordinimit të brendshëm ose qëndrim i ndërgjegjes individuale”, përfundoi Beqaj.

Historiku i mosmarrëveshjeve të koalicionit qeveritar LDK – AAK

Marrëveshjet e Uashingtonit mbi dialogun Kosovë – Serbi kishin rezultuar me tensione brenda koalicionit qeverisës të Kosovës.

Lideri i AAK-së Ramush Haradinaj, kishte mospajtime rreth ndryshime tek pika që kishte të bënte me Liqenin e Ujmanit.

“Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës – që është pantere e koalicionit qeverisës – s’ është e gatshme për bashkëpunim as në qeverisje e as në çfarëdo forme, ngase ne s’ do të ndihmojmë një marrëveshje, ku Serbia qoftë edhe indirekt bëhet palë në resurset e Kosovës”, kishte shkruar ai.

ndërsa, kryetari i LDK-së, Isa Mustafa, me anë të një shkrimi në rrjetin social ‘Facebook’ kishte thënë se pika për Ujmanin në marrëveshjen e nënshkruar s’ u ndryshua, ndërsa ka treguar për bisedimet që ka pasur me Haradinajn për këtë pikë.

Sipas tij, Haradinaj kishte kërkuar që teksti që është nënshkruar, të mos nënshkruhet si marrëveshje me Serbinë, por vetëm me ShBA-të, ose që në marrëveshje të mos përmendet Ujmani, por vetëm fizibiliteti për ujërat.

Po në të njëjtën ditë, Haradinaj kishte shkruar edhe një shkrim në rrjetin social Facebook, duke e përshëndetur marrëveshjen e arritur në Uashington.

“E përshëndes Marrëveshjen e nënshkruar sot në Shtëpinë e Bardhë! Miqtë e vërtetë gjithmonë e kuptojnë shqetësimin e drejtë. I lumtur që shqetësimet tona në pikën kontestuese për Ujmanin, kanë reflektuar në Marrëveshjen e nënshkruar”, tha ai.

Në pikat e marrëveshjes së nënshkruar në Uashington thuhej se të dyja palët janë pajtuar për një studim fizibiliteti për Liqenin e Ujmanit.

“Të dyja palët do të pajtohen të punojnë me Departamentin amerikan të Energjisë dhe subjektet e tjera të Qeverisë amerikane në një studim fizibiliteti, me qëllim të përdorimit të përbashkët të Liqenit të Gazivodës/Ujmanit, si furnizues i sigurt i ujit dhe energjisë”, thuhet në marrëveshje.

Mosmarrëveshja tjetër kishte të bënte me mungesën e përfaqësuesve nga AAK-ja në negociatat Kosovë – Serbi në Bruksel.

Ish-kryeministri Ramush Haradinaj, kishte kritikuar shefin e qeverisë Avdullah Hoti, për mos përfshirjen e ministrit të Drejtësisë, Selim Selimin, nga radhët e AAK-së, në dialogun me Serbinë.

Haradinaj kishte thënë se i japin përkrahje të fuqishme kryeministrit, delegacionit të Kosovës, që në këtë rast sipas tij duhet të jetë i kompletuar dhe se s’ duhet të bëhen eksperimente në këto raste.

“Gjatë kohës së qeverisjes sime e kemi pasur një grup të specialistëve edhe ndihmesë prej aleatëve tanë, por edhe njerëz të vendit, në këtë rast (ministri aktual i Drejtësisë, Selim) Selimi – se mund të mendohet se kam ndonjë qëllim të caktuar se pse insistoj që ai duhet të jetë aty. Ai s’ është vetëm i AAK-së, është i Kosovës, është memoria e tri vjetëve të fundit në dialog”, kishte thënë haradinaj.

Ndërkohë, AAK-ja kishte përkrahur publikisht liderin Haradinajn si kandidat për presidentin e ardhshëm të Kosovës

Në një mbledhje të strukturave të larta të saj, Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës ka shpallur kandidaturën e kryetarit të saj, Ramush Haradinaj, për president të Kosovës.

Por, deri tani Haradinaj s’ i ka mbledhur nënshkrimet e deputetëve për ta zyrtarizuar kandidaturën.

Polemika e mospajtime kishte pasur edhe në rastin e Autostradës së Dukagjinit.

Kabineti qeveritar i udhëhequr nga Avdullah Hoti e ka futur në buxhet për vitin 2021 projektimin e Autostradës së Dukagjinit, për të cilën kishin shprehur kundërshtime para dhe pas zgjedhjeve të tetorit.

Por, kjo autostradë në tetor vitin 2019, është kritikuar nga vet Avdullah Hoti.

Hoti, kishte thënë se projekti për ndërtimin e autostradës së Dukagjinit është i panevojshëm dhe s’ do të realizohet nga qeveria e ardhshme LDK dhe LVV.

“Është komplet i panevojshëm. Është një projekt që s’ do te realizohet nga qeveria e ardhshme. Ne e kemi të qartë çfarë duhet të bëjmë sa i përket atij projekti. s’ e kemi komoditetin e as s’është e nevojshme që të ndërtojmë autostradë në ato toka bujqësore. Çka do të bëjmë ne është se nga Istogu, Pejë, Deçan, Gjakovë dhe deri në Prizren do të zgjerohet komplet udha ekzistuese, do të bëhen rrugë me katër shirita, jo rrugë e izoluar, në magjistralen ekzistuese në mënyrë që mos të shpenzojmë qindra miliona në shpronësime të tokave dhe ai korridor nga Peja deri në Prizren, por në veçanti nga Gjakova deri në Prizren të jetë një korridor që zhvillohen komplet bizneset, një tip zone ekonomike”, kishte thënë Hoti më 30 tetor 2019.

Sa ishte në qeverisje, Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës (AAK) kishte nisur projektin për ndërtimin e kësaj Autostrade që kalonte nëpër regjionin e ‘Dukagjinit’.

Kallxo.com ka shkruar për historikun e kësaj autostrade.

Tema e shtruar së fundi nga njerëz të AAK-së është Projektligji për Rimëkëmbje Ekonomike.

Besnik Tahiri zëvendëskryeministër i Kosovës tha se çështja e këtij ligji duhet të mbyllet brenda dy jave.

Kuvendi i Kosovës në tetor të këtij viti me 64 vota për asnjë kundër dhe asnjë abstenim e ka votuar në parim i Projektligjin për rimëkëmbjen ekonomike – COVID – 19 pas gjashtë tentimeve për të kaluar ky projektligj.

Por, me 11 nëntor Kuvendi ka tentuar të mbajë seancë të jashtëzakonshme për të votuar në lexim këtë projektligj i cili s’ kishte arritur të ketë kuorumin as për ta filluar seancën.

akoma pa filluar seanca e jashtëzakonshme e thirrur për Shqyrtimin e dytë të Projektligjit për Rimëkëmbjen Ekonomike – COVID-19, ishte mbyllur nga kryetarja e Kuvendit të Kosovës, Vjosa Osmani shkaku i mungesës së kuorumit.

Ndryshe, koalicioni qeveritar i Kosovës, ka dështuar të jetë vendimmarrës në Kuvend, pasi gati në të gjitha seancat plenare, s’ po arrijnë që t’i grumbullojnë të gjithë deputetët që votuan për formimin e qeverisë.

Kallxo.com ka shkruar se në mungesë të deputetëve pozitarë, në këtë sesion vjeshtor Kuvendi s’ ka miratuar asnjë ligj, në përjashtim marrëveshjeve ndërkombëtare.

 

 Postime të ngjashme

Komunat po blejnë zhavorr e rërë që nxirret ilegalisht nga lumenjtë e Kosovës


Kryeinspektori i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe Minerale, Fatmir Gërguri, ka zbuluar se komunat në Kosovë furnizohen me zhavorr që është i nxjerrë ilegalisht nëpër lumenjtë e Kosovës.

Ai këtë informacion e dha në debatin “Jeta në Komunë”, në të cilin u diskutua për kontaminimin e lumenjve.

“Zhavorri dhe rëra që nxirren ilegalisht nga kompanitë në lumenjtë tonë, s’ përdorët për asfalt, por përdoret shumë në ndërtimtari. Komunat e përdorin shumë. Komuna e Prishtinës jo, por Prizreni, Gjakova. Këto blejnë zhavorr që nxirret ilegalisht”, tha Gërguri.

Sipas Gërgurit, kompanitë s’ ofrojnë asnjë të dhënë për prejardhjen e materialit dhe sipas tij, as institucionet që e blejnë s’ e kërkojnë atë.

“Unë luftoj çdo ditë me këta njerëz, luftoj çdo ditë me ministri. kurrë s’ specifikohet prejardhja e materialit, që është shumë domethënës. s’ e lypin as institucionet”

KALLXO.com ka analizuar projektbuxhetin e vitit 2021 dhe ka gjetur se janë ndarë më pak se 10 milionë euro për ndërtimin e 12 impianteve të ujërave të zeza.

Kosova është njëri nga vendet e Ballkanit me më së paku burime të ujit të pijshëm.

Të ftuar në debat për të diskutuar për kontaminimin e Lumenjve janë: Gani Berisha, nga Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit, shef i departamentit të ujërave, Diana Metushi Krasniqi, nga KDI, Seniha Bajraktari, Zyrtare e lartë për mjedis në Komunën e Prishtinës dhe Fatmir Gërguri, Kryeinspektori i Komisionit të Pavarur për Miniera dhe MineralePostime të ngjashme

Punime të planifikuara nga KEDS, nesër 9 deri 12 orë pa rrymë do të mbesin këto fshatra e qytete


Kompania për distribuimin e energjisë elektrike, KEDS, ka njoftuar se për shkak të punimeve të planifikuara, nesër, e enjte, do të ketë ndërprerje të energjisë elektrike në disa fshatra dhe qytete të Kosovës.

Koha më e gjatë e ndërprerjes do të jetë ndërmjet 9 dhe 12 orë.

Ky është orari sipas rajoneve të Kosovës.

Rajoni i Prishtinës

Punime në projekte investive

Data e punimit: 26-11-2020

1.

Nga TS 35/10 kV Parku i Biznesit do te ndërprehet:

TS 10/04 kV Komoran te shkolla (kodi: 16023007101) prej ores  08:00-17:00

Vendet: Komoran te shkolla.

Arsyeja: Shkyçja e konsumatorëve nga rrjeti i vjetër dhe rikycja në rrjetin e ri nëntokësor

2.

Nga NS 110/10kV Prishtina 5 do te ndërprehet:

NS 10/0.4 kV Bërnica e Eperme 1 (kodi: 13000001004) prej ores 10:30 deri në ora 15:30

Vendet: Bernica e eperme 1.

Arsyeja: Punimeve në PLC.

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 26-11-2020

1.

Nga TS 110/10(20)kV Prishtina 2 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Nr.27 Normalja (kodi: 11000010) prej orës 09:00 deri në ora 15:00

Vendet: rr.Labëria, rr.Ilirida, Bota Sot, Gjimnazi “Gjin Gazulli”, Sofalia, Villa Gërmia, Pishina Gërmia dhe  AUK-u.

Arsyeja: Testimi i trafove 20kV.

Sqarim: Dalja brenda këtij intervalit mund të kyçet dhe shkyçet disa here.

Punime në projekte investive

Data e punimit: 26-11-2020

3.

Nga TS 35/10kV Drenasi do të ndërprehet:

TS 10/04 kV Deponia e mbeturinava (kodi: 16100002266) prej orës 09:00-16:00

Vendet: Deponia e mbeturinava.

Arsyeja: Ngritjen e shtyllave  nën tension.

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 26-11-2020

1.

Në NS  110/10kV Prishtina 7 do të ndërprehet:

Dalja 10kV J25 Mati 1 (kodi: 19000025) prej orës 01:00 deri në ora 02:00

Vendet: TS Lagjja Spitalit 1, Lagjja Spitali 2, TS Kawa, TS Royal, TS Pozhegu Brothers, TS Global Construction, TS Morina –IB, TS Burimi Comerce, TS Besa Comerce, TS Fatlindi, TS Arti dhe TS Krapi.

Arsyeja: Fazimi i daljes aktuale me daljen e re.

Rajoni i Pejës

Punime në projekte investive

Data e punimit: 26-11-2020

1.

Nga  TS 110/35/10kV Peja 1 do të ndërprehet:

NS 35/10kV Peja II (kodi 500510) – dhe pa tension mbesin të gjitha daljet 10kV prej orës 10:00  deri ne ora 16:00.

Vendet: udhët: Ali Pashë Tepelena (një pjesë), Avdyl Frashëri (një pjesë), Dr.Nuredin Çeku (një pjesë), Eqrem Çabej,  Gjergj Fishta, Halil Turku (një pjesë), Isa Boletini, Maria Shllaku, Rifat Burxheviq dhe Shaban Spahija, Agim Radoniqi (një pjesë), Asllan Çeshma, Azem Bejta, Bege Maliqi, Beteja e Albulenës (një pjesë), Dëshmorët e Peklenës (një pjesë), e Çamërisë, Gjergj Fishta, Jusuf Kelmendi (një pjesë), Kapetan Rudi, Mbreti Bardhyl, Rifat Burxheviq (një pjesë), Sylë Tabaku dhe Tahir Coli, Ali Pashë Tepelena (një pjesë), Bajram Kelmendi, De Rada, Elena Gjika (një pjesë), Enver Hadri, Esat Berlajolli, Gjenerali Wesly Clarc (një pjesë), Isa Boletini, Lekë Dukagjini, Mbreti Bardhyl (një pjesë), Nëna Terezë (një pjesë), Onufri, Ramiz Xhema (një pjesë), Shaban Spahija (një pjesë), Shaqir Qavolli, Veslli Kllark, Viljem Voker dhe Xhevat Begolli, Burma, Eliot Engel, Faik Konica (një pjesë), Gazmend Zajmi (një pjesë), Gjemajl Shkololli, Kongresi, Lirisë, Mbretëresha Teutë (një pjesë), Qarshia e Gjatë, Shaban Basha, Sheshi Haxhi Zekës, Zejtarëve (një pjesë) dhe Zekirja Rexha (një pjesë), 12 Qershori, Lekë Dukagjini (një pjesë), Maria Shllaku, Qendra Spitalore e Pejës, Manastiri i Pejës, Ujësjellësi, Ali Pashë Tepelena (një pjesë), Avdyl Frashëri (një pjesë), e Tesllës (një pjesë), Flori e Lauri, Koço Floku, Lekë Dukagjini, Mbreti Zog (një pjesë), Mulla Agani (një pjesë), Nëna Terezë, Pal Engjëlli, Perandori Justinian, Rashit Gorani, Rifat Begolli (një pjesë), Xheladin Hana dhe Gjimnazi.

Fshatrat: Bogë, Drelaj, Dugaivë, Haxhaj, Koshutan, Kuqishtë, Leqinat, Llaz, Llutov, Maja e Zezë, Malaj, Neqinat, Pecaj, Pepiq, Reka e Allagës, Shkrel, Shtupeq, Shtupeq i Madh, Shtupeq i Vogël dhe Stankaj, Levoshë dhe Maja e Zezë.

Arsyeja: Testimi i detajizuar i SCADA-s.

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 26-11-2020

1.

Në NS 110/10kV Klina do të ndërprehet:

Dalja 10kV Gllareva (kodi: 52000009) prej orës 10:00 deri në ora 14:00

Vendet: Dersniku, Çabiqi, Caraviku dhe Gllareva.

Arsyeja: Ndërrimi i shtyllave të tensionit të mesëm dhe pastrimi i trasesë.

Rajoni i Prizrenit

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 26-11-2020

1.

Në NS 35/10kV Dragashi do të ndërprehet:

Dalja 10kV Rapqa (kodi: 30036009) prej orës 10:00 deri në ora 14:00

Vendet: Kërstec, Papë, Rrenc, Plavë, Buçe dhe Brezna.

Arsyeja: Ndrrimi i izolatorëve, shtrëngim i perçuesve dhe pastrim të trasesë.

Rajoni i Ferizajt

Punime në projekte investive

Data e punimit: 26-11-2020

1.

Në NS 35/10kV Ferizaj IV do të ndërprehet:

Dalja 10kV Vëllezërit Gërvalla (kodi: 40000004) prej orës 09:00 – 09:30 dhe 20:30-21:00

Vendet: Vëllezërit Gervalla, Magjistralja Prishtine-Shkup (pjesa prej urës deri te HIB Petroli), 28 Nëntori, Astrit Bytyqi, Haki Braha, Emin Duraku (një pjese), udha e Talinovcit dhe Lagjja e Re.

Arsyeja: Krijimi i kushteve të punës pa tension, ndarja e urave TM

2.

Në NS 35/10kV Ferizaj IV do te ndërprehet:

NS 10/0.4 kV Gerlica Kom,Adem Hasani (kodi: 40000004228) prej ores 09:00 deri në ora 21:00

Vendet: Një pjesë e magjistrales Ferizaj-Prishtinë në Ferizaj.

Arsyeja: Energjizimi i kabllove të reja.

3.

Në NS 35/10kV Ferizaj IV do të ndërprehen:

NS 10/0.4 kV Kisha Katolike II (Banesat) (kodi: 40000003208) prej orës 09:00 deri në ora 21:00

NS 10/0.4 kV Kisha Katolike I (Kulla) (kodi: 40000003209)        prej orës 09:00 deri në ora 21:00

Vendet: rr.Hysen Terpeza dhe Remzi Hoxha.

Arsyeja: Energjizimi i kabllove të reja.

4.

Në NS 35/10kV Ferizaj III do te ndërprehen:

NS 10/0.4 kV TS Ndërtesa (Banesat) (kodi: 40042001223) prej orës 09:00 deri në ora 21:00

NS 10/0.4 kV TS Bardhi (kodi: 40042001230)  prej orës 09:00 deri në ora 21:00

NS 10/0.4 kV TS Tahir Hajriz Hajrizi (kodi: 40042001228)   prej orës 09:00 deri në ora 21:00

NS 10/0.4 kV TS Sejda (kodi: 40042001002) prej orës 09:00 deri në ora 21:00

Vendet: një pjesë e rr. Dëshmorët e Kombit, Ahmet Kaçiku, Enver Topalli, Ismail Qemali,12 Qershori.

Arsyeja: Energjizimi i kabllove të reja.

Rajoni i Mitrovicës

Punime nga palët e treta

Data e punimit: 26-11-2020

1.

Nga TS 35/10 kV Shupkovci do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Betonjerka (Kodi 70000104) nga ora 09:00 deri në ora 13:00

Vendet: Pjesa nga stacioni hekurudhor dhe lagjja Sitnica.

Arsyeja: Pastrimin e trasesë brenda objektit.

Rajoni i Gjakovës

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 26-11-2020

1.

Në NS  35/10kV Gjakova I do të ndërprehet:

Dalja 10kV Beci (kodi: 80080010) prej orës 10:00 deri në ora 14:00

Vendet: fshatrat: Bec, Janosh, Lugbunar, Rr.Mark Malota, Novosellë e Epërme, Novosellë e Poshtme, Osek Pashë, Palabardhë, Qerim, Sopot dhe Trakaniq.

Arsyeja: Ndërrimi i shtyllave të tensionit të mesëm në fshatin Janosh.

2.

Në NS 35/10kV Gjakova III do të ndërprehet:

Dalja 10kV Nr.40 (kodi: 81084023 ) prej orës 10:00 – 10:15 dhe nga ora 14:45 – 15:00

Vendet: rr.Bajram Curri, rr.Dërgut Vokshi, rr.Ismail Qemali, rr.Marin Barleti (një pjesë), rr.Nënë Tereza, rr.Pjetër Budi, rr. UÇK-së, rr.Sadik Pozhegu, rr.Sadik Stavileci, rr.Skënderbeu, rr.Sylejmon Vokshi.

Arsyeja: Krijimi i kushteve të sigurisë për punë, manipulimi me ndarës të tensionit të mesëm.

3.

Në NS 35/10kV Gjakova III do të ndërprehet:

NS 10/0.4 kV TS-31 TR 1 kodi: 81084023508) prej orës 10:00 – 15:00

NS 10/0.4 kV TS-31 TR 2  kodi: 81084023511) prej orës 10:00 – 15:00

Vendet: Një pjesë e udhës Sadik Stavileci dhe një pjesë e rr. Nënë Tereza.

Arsyeja: Ndërrimi i ormanave të tension të ulët (panelave).

Rajoni i Gjilanit

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 26-11-2020

1.

Në NS 110/35/10kV Vitia do të ndërprehet:

Dalja 10kV Gërmova (kodi: 61067003) prej orës 10:00 deri në ora 14:00

Vendet: Sodovina, Gërmova, Gushica dhe Vërbani.

Arsyeja: Ndërrimi i shtyllave, izolatorëve dhe shtrëngimi i përçuesve.Postime të ngjashme

Prishtina vend i dhunshëm gjatë pandemisë


Rastet e dhunës në familje kanë shënuar rritje për 30 qind që nga koha kur në Kosovë është shpallur pandemia dhe vendi hyri në izolim.

Baki Kelani zëdhënsi i Policisë për portalin Familja jonë tha se duke u bazuar në raportin nëntë mujorë në të gjithë territorin e vendit janë 1571 raste.

“Bazuar në raportin nëntë mujorë në të gjithë territorin e vendit janë 1571 raste të “Dhunës në familje”, në këto raste janë evidentuar 1596 viktima, nga ky numër i viktimave, 80 ( 30 meshkuj dhe 50 femra) prej tyre i përkasin moshës nën 18 vjeçar (0 deri 18 vjeçar), ndërsa 109 (23 meshkuj dhe 86 femra) janë viktima të moshës nga 18 deri në 20 vjeçare”.

ndërsa Prishtina prin nga rastet e dhunës 535 raste janë shënuar vetëm në Prishtinë.

“Rajonet që kanë pasur raste më shumë në këtë periudhë janë, Rajoni i Prishtinës 535 raste, Prizreni 194 raste, Peja 181 raste, Gjakova 174 raste, pra bëhet fjalë për rajone jo për qytete dhe për numrin e përgjithshëm të rasteve të raportuara (p.sh, nga 1571 raste në nivel vendi, në rajonin e Prishtinës nga ky numër kanë ndodhur 535 raste)” tha Kelani.

Përveç Kosovës, rritje të shifrave të dhunës në familje kanë raportuar shumë shtete të botës.

Sipas Organizatës së Kombeve të Bashkuara, gjatë 12 muajve të kaluar në mbarë botën 243 milionë gra dhe vajza të moshës 15 deri 49 vjeçe i janë nënshtruar dhunës seksuale ose fizike. /Familjajonë/

Postime të ngjashme

Rreth 80 mijë qytetarë u dënuan për mosrespektim të masave anti-Covid për tre muaj


Më 26 gusht të këtij viti, Qeveria e Kosovës ka miratuar ligjin anti-Covid, që nga ajo datë deri më sot që janë më pak se 3 muaj janë shqiptuar pranë 80 mijë gjoba ndaj shkelësve të këtij ligji.

Sipas të dhënave të Policisë së Kosovës, që nga data 26,08,2020 janë shqiptuar 79 mijë e 698 gjoba ndaj shkelësve të këtij ligji.

Sipas Ligjit për Luftimin e Sëmundjeve Ngjitëse që u votua nga Kuvendi i Kosovës qytetarët mund të dënohen nga 35 deri ne 500 euro në rast të shkeljes së ligjit.

Për mos vënie të maskës dhe mos mbajtje të distancës dënimi mund të jetë 35 euro, për mosrespektim të ndalim qarkullimit 200 euro, ndërsa për mosrespektim të vetizolimit 500 euro.

Aktualisht në Kosovë janë në fuqi masa të reja anti-Covid të cilat i kanë ndarë komunat në tri zona të ndryshme.

Në zonën e kuqe janë 18 qytete si Prishtina, Fushë-Kosova, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja, Ferizaj, Mitrovica e Jugut, Vushtrria, Lipjani, Vitia, Zveçani, Leposaviqi, Zubin Potoku, Mitrovica e Veriut dhe Kamenica.

Në zonën e verdhë bëjnë pjesë komunat me rrezik të mesëm, apo komunat prej 76 deri në 150 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës e që bëjnë pjesë komunat si Prizreni, Klina, Deçani, Drenasi, Malishevë, Suhareka, Novobërda, Graçanica, Ranillugu, Parteshi, Kaçaniku, Kllokoti, Rahoveci dhe Skenderaj.

Në zonën e gjelbër bëjnë pjesë komunat me rrezik të ulët apo komunat prej 1 deri në 75 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës dhe pjesë e kësaj zone janë komunat si Mamusha, Dragashi, Shtërpca, Juniku, Istogu dhe Hani i Elezit.Postime të ngjashme

Komuna e Vushtrrisë nënshkruan kontratë 14 mijë euro për funizim me paisje dhe materiale mbrojtëse për pandeminë


Komuna e Vushtrrisë gjatë muajit korrik ishte furnizuar me materiale higjenike në bazë të një kontrate të nënshkruar në vlerë 27 mijë e 331.

Pas furnizimit me këtë material, Komuna e Vushtrrisë kishte nënshkruar kontratë për të bërë një studim për ndikimin e pandemisë në Vushtrri.

Vlerë e kontratës për studimin e ndikimit të pandemisë në Vushtrri ishte 140 mijë euro.

Së fundi, Komuna e Vushtrrisë ka nënshkruar edhe një kontratë në kuadër të pandemisë, për furnizim me pajisje dhe material higjenik kundër COVID-19.

Sipas njoftimit, Komuna ka nënshkruat kontratë me 14 tetor 2020, me kompaninë “Iris Pharma”, me pronar Fatos Isenaj.

Vlera e kontratës së Komunës së Vushtrrisë për furnizim me pajisje dhe materiale higjenike është 14 mijë e 71 euro.

Në kuadër të kësaj kontrate, Komuna e Vushtrrisë ka planifikuar 4 mijë e 425 euro  për furnizim me dezinfektues për hapësirë, i cili është rezistent ndaj ujit edhe pas vendosjes.

Sipas kontratës, Komuna e Vushtrrisë është furnizuar me 750 të tilla, ndërsa çmimi i një dezinfektuesi të tillë është 5 euro e 90 cent.

Përveç dezinfektuesit, Komuna e Vushtrrisë ka porositur edhe rroba mbrojtëse për dezinfektim.

Sipas kontratës, komuna ka porositur 150 palë rroba të tilla, dhe për secilën prej tyre ka paguar 4 euro e 80 cent, ndërsa në total 720 euro.

Komuna është furnizuar edhe me 2 mijë e 500 dezinfektues për duar 500ml, ndërsa për një prej tyre ka paguar 2 euro e 40 ent, ndërsa në total 6 mijë euro.

Përveç rrobave mbrojtëse, dhe dezinfektuesve, në kuadër të kësaj kontrate, Komuna e Vushtrrisë ka blerë edhe maska mbrojtëse kirurgjikale.

Në bazë të kontratës, Komuna është furnizuar me 100 pako të tilla me maska, derisa një pako ka kushtuar 5 euro e 10 cent , ndërsa në total maskat kirurgjikale i kanë kushtuar Komunës së Vushtrrisë 510 euro.

Në kuadër të kësaj kontrate, Komuna e Vushtrrisë është furnizuar edhe me 100 termometër, për të cilët në total ka paguar 2 mijë e 100 euro.

Komuna e Vushtrrisë 316 euro nga kjo kontratë i ka shpenzuar në blerjen e 40 pakove me dorëzave të madhësisë L dhe M.

KALLXO.com kishte raportuar për kontratën e parë të nënshkruar nga Komuna e Vushtrrisë për furnizim me material kundër COVID-19.

Komuna e Vushtrrisë paguan më shtrenjtë se Gjakova për maskat kirurgjikePostime të ngjashme

19 të vdekur nga koronavirusi gjatë 24 orëve

Ndërron jetë babai i deputetit të LDK-së, Arben Gashit


19 persona kanë humbur jetën nga COVID-19 gjatë 24 orëve, shifër kjo që shënon njëkohësisht rekord të zi të viktimave që prej fillimit të pandemisë.

Vdekjet janë nga: Gjilani dhe Prizreni 4, Vushtrria 2, Drenasi, Ferizaji, Fushë Kosovë, Gjakova, Klina, Malisheva, Peja, Prishtina dhe Skenderaji me nga një rast.

Postime të ngjashme

Prishtina sërish më së shumti raste me COVID-19

Ndërron jetë babai i deputetit të LDK-së, Arben Gashit


Prishtina sërish ka shënuar më së shumti raste me COVID-19.

Numri i të infektuarve në këtë komunë është 309. Pas Prishtinës vijnë: Peja 63, Ferizaji 33, Lipjani 30, Gjilani dhe Podujeva 29, Gjakova 28, Prizreni 22, Fushë Kosova 21, Klina 18, Decani dhe Suhareka 14, Kacaniku dhe Obliqi 11, Istogu, Kamenica dhe Malisheva 10, Shtimja dhe Vitia 9, Rahoveci 8, Drenasi 6, Gracanica dhe Vushtrria 5, Hani i Elezit 3 dhe një rast kanë Dragashi, Mitrovica dhe Novebërda.

Postime të ngjashme

Orë policore e ndalim i hyrje-daljeve, këto janë masat e reja anti Covid


Ministria e Shëndetësisë ka njoftuar mbrëmë se kanë hyrë në fuqi masat e reja për komunat e Kosovës, sipas kategorizimit të ri lidhur me numrin e të infektuarve në 100 000 banorë.

Lëvizja e qytetarëve, është e përcaktuar sipas numrit të të infektuarve në 7 ditët e fundit dhe masat janë të marra sipas kategorizimeve me zona.

Në zonën e kuqe bëjnë pjesë komunat me rrezik të lartë, me mbi 151 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë janë 18 komuna: Prishtina, Fushë-Kosova, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja, Ferizaj, Mitrovica e Jugut, Vushtrria, Lipjani, Vitia, Zveçani, Leposaviqi, Zubin Potoku, Mitrovica e Veriut dhe Kamenica.

Në komunat që gjenden në zonën e kuqe, nga ora 19:00 mbyllet çdo aktivitet ekonomik dhe vendoset kufizim i plotë i lëvizjes së qytetarëve, do të ketë orë policore në këto komuna, si dhe ndalohen hyrjet daljet në këto komuna deri në ora 05:00.

Në zonën e verdhë bëjnë pjesë komunat me rrezik të mesëm, që kanë prej 76 deri në 150 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës. Në këtë zona janë 14 komuna: Prizreni, Klina, Deçani, Drenasi, Malishevë, Suhareka, Novobërda, Graçanica, Ranillugu, Parteshi, Kaçaniku, Kllokoti, Rahoveci dhe Skenderaj.

Komunat të cilat bëjnë pjesë në zonën e verdhë, operatorët ekonomikë lejohen të punojnë nga ora 05:00 deri në orën 18:00.

Shërbimet e hotelerisë dhe gastronomisë lejohen të punojnë nga ora 05:00 deri në ora 18:00, pas orës 18:00 punojnë me shërbim “merr me vete” dhe “porosi me dërgesë”.

Qendrat tregtare lejohen të punojnë prej orës 05:00 deri në ora 18:00.

Në zonën e gjelbër bëjnë pjesë komunat me rrezik të ulët apo komunat prej 1 deri në 75 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës. Në këtë zonë bëjnë pjesë 6 komuna: Mamusha, Dragashi, Shtërpca, Juniku, Istogu dhe Hani i Elezit.

Në komunat që hyjnë në këtë zonë me rrezik më të ulët të përhapjes së koronavirusit, operatorët ekonomikë do të lejohen të punojnë nga ora 05:00 deri në orën 20:00.

Transporti publik në këto komuna do të lejohet të punojë deri në 50 për qind të kapaciteteve.

Qendrat tregtare në këto komuna do të mund të punojnë nga ora 5 e mëngjesit deri në orën 20. Veprimtaria e hotelerisë dhe gastronomisë ndalohet pas orës 20:00, përveç shërbimit” merre me vete” dhe “porosi me dërgesë”.

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike – (IKSHPK) ka njoftuar të premtën se gjatë 24 orëve të fundit,11 pacientë me koronavirus kanë humbur jetën, ndërsa janë regjistruar 855 raste të reja infektimit.Postime të ngjashme

MSH-ja njofton se që nga sonte do hyjnë në fuqi masat e reja

Reagon Ministria e Shëndetësisë: Nuk ka asnjë vendim për të ndalur testimet e rasteve të kontakteve për COVID-19


Ministria e Shëndetësisë ka njoftuar se nga sonte do të hyjnë në fuqi masat e reja.

‘Njoftim nga Ministria e Shëndetësisë

Prishtinë, 20 nëntor 2020

Ministria e Shëndetësisë njofton se nga sonte (20 nëntor 2020), do të jenë në fuqi masat e reja për komunat e Kosovës, sipas kategorizimit të ri lidhur me numrin e të infektuarve në 100 000 banorë.

🔴Në zonën e kuqe bëjnë pjesë komunat me rrezik të lartë apo komunat me mbi 151 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.
Në këtë zonë janë 18 komuna:
Prishtina, Fushë-Kosova, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja, Ferizaj, Mitrovica e Jugut, Vushtrria, Lipjani, Vitia, Zveçani, Leposaviqi, Zubin Potoku, Mitrovica e Veriut dhe Kamenica.

🟡Në zonën e verdhë bëjnë pjesë komunat me rrezik të mesëm, apo komunat prej 76 deri në 150 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.
Në këtë zona janë 14 komuna:
Prizreni, Klina, Deçani, Drenasi, Malishevë, Suhareka, Novobërda, Graçanica, Ranillugu, Parteshi, Kaçaniku, Kllokoti, Rahoveci dhe Skenderaj.

🟢Në zonën e gjelbër bëjnë pjesë komunat me rrezik të ulët apo komunat prej 1 deri në 75 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.
Në këtë zonë bëjnë pjesë 6 komuna:
Mamusha, Dragashi, Shtërpca, Juniku, Istogu dhe Hani i Elezit.

Postime të ngjashme

Lista e re e Ministrisë së Shëndetësisë, dyfishohen “komunat e kuqe”


Ministria e Shëndetësisë ka njoftuar se nga sonte (20 nëntor 2020), do të jenë në fuqi masat e reja për komunat e Kosovës, sipas kategorizimit të ri lidhur me numrin e të infektuarve në 100,000 banorë.

KALLXO.com sjell më poshtë listën e komunave që u shtuan ose hoqën nga një zonë në tjetrën.

Në zonën e kuqe bëjnë pjesë komunat me rrezik të lartë apo komunat me mbi 151 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Zona e kuqe: Nga nëntë komuna sa ishin javën e kaluar, tani janë 18 komuna:

Lista e komunave me vendim të vjetër: Prishtina, Fushë Kosova, Gjilani, Obiliqi,  Ferizaj, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja janë në zonën e kuqe.

Komunat që janë shtuar në zonë të kuqe me vendim të ri janë:

Prishtina, Fushë-Kosova, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja, Ferizaj, Mitrovica e Jugut, Vushtrria, Lipjani, Vitia, Zveçani, Leposaviqi, Zubin Potoku, Mitrovica e Veriut dhe Kamenica.

Zona e verdhë, nga 19 komuna sa ishin deri sot me vendim të ri janë 14 komuna në këtë zonë

Në zonën e verdhë bëjnë pjesë komunat me rrezik të mesëm, apo komunat prej 76 deri në 150 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Vendimi i vjetër: Mitrovica e Jugut, Mitrovica e Veriut, Vushtrria, Leposaviq, Deçan, Klinë, Drenas, Prizren, Hani i Elezit, Suhareka, Lipjani, Graçanica, Novobërda, Kamenica, Ranillugu, Parteshi, Vitia dhe Kaqaniku dhe Kllokoti”

Komunat në zonën e verdhë me vendim të ri:  Prizreni, Klina, Deçani, Drenasi, Malisheva, Suhareka, Novobërda, Graçanica, Ranillugu, Parteshi, Kaçaniku, Kllokoti, Rahoveci dhe Skenderaj.

Zona e gjelbër: Nga 10 komuna sa ishin deri sot, me vendim të ri në këtë zonë janë 6 komuna

Në zonën e gjelbër bëjnë pjesë komunat me rrezik të ulët apo komunat prej 1 deri në 75 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Vendimi i vjetër: Malisheva, Mamusha, Dragashi, Shtërpca, Rahoveci, Juniku, Skenderaj, Istogu, Zubin Potoku dhe Zveçani.

 Komunat në zonën e gjelbër me vendim të ri 

Mamusha, Dragashi, Shtërpca, Juniku, Istogu dhe Hani i Elezit.Postime të ngjashme

Këto janë komunat që janë futur në zonën e kuqe të rrezikshmërisë


Ministria e Shëndetësisë ka ndryshuar kriteret lidhur me futjen e zonave në bazë të rrezikshmërisë.

Nga ky ndryshim ka pësuar Mitrovica, Leposaviqi, Zubin Potoku, Lipjani, Kamenica, Novobërda dhe Zveçani duke u futur zyrtarisht në zonën e kuqe. Në këtë zonë, tash e tutje do të përfshihen komunat me mbi 151 të infetkuar në 100 mijë banorë brenda javës, transmeton GazetaBlic.

Nga 11, tashmë kanë kaluar 18 komuna në zonë të kuqe.

Në zonë të kuqe gjenden komunat si në vijim: Prishtina, Fushë-Kosova, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja, Ferizaj, Mitrovica e Jugut, Vushtrria, Lipjani, Vitia, Zveçani, Leposaviqi, Zubin Potoku, Mitrovica e Veriut dhe Kamenica.

Masat e reja të marra nga MSH’ja i gjeni më poshtë:

Ministria e Shëndetësisë njofton se nga sonte (20 nëntor 2020), do të jenë në fuqi masat e reja për komunat e Kosovës, sipas kategorizimit të ri lidhur me numrin e të infektuarve në 100 000 banorë.

🔴Në zonën e kuqe bëjnë pjesë komunat me rrezik të lartë apo komunat me mbi 151 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë janë 18 komuna:

Prishtina, Fushë-Kosova, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja, Ferizaj, Mitrovica e Jugut, Vushtrria, Lipjani, Vitia, Zveçani, Leposaviqi, Zubin Potoku, Mitrovica e Veriut dhe Kamenica.

🟡Në zonën e verdhë bëjnë pjesë komunat me rrezik të mesëm, apo komunat prej 76 deri në 150 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zona janë 14 komuna:

Prizreni, Klina, Deçani, Drenasi, Malishevë, Suhareka, Novobërda, Graçanica, Ranillugu, Parteshi, Kaçaniku, Kllokoti, Rahoveci dhe Skenderaj.

🟢Në zonën e gjelbër bëjnë pjesë komunat me rrezik të ulët apo komunat prej 1 deri në 75 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë bëjnë pjesë 6 komuna:

Mamusha, Dragashi, Shtërpca, Juniku, Istogu dhe Hani i Elezit.

Komuna e Prishtinës kryen edhe hapin e radhës për pagesat prej 50 eurosh për të infektuarit me koronavirusPostime të ngjashme

Masa të reja nga Ministria e Shëndetësisë, ndryshojnë zonat e komunave


Ministria e Shëndetësisë ka dalur më njoftim për masa të reja sa i përket pandemisë COVID-19.

Ministria e Shëndetësisë ka njoftuar se nga sonte (20 nëntor 2020), do të jenë në fuqi masat e reja për komunat e Kosovës, sipas kategorizimit të ri lidhur me numrin e të infektuarve në 100 000 banorë.

Më poshtë janë të renditura lista e komunave dhe zonat ku janë futur në bazë të numrit të infektimeve.

 Në zonën e kuqe bëjnë pjesë komunat me rrezik të lartë apo komunat me mbi 151 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë janë 18 komuna:

Prishtina, Fushë-Kosova, Gjilani, Obiliqi, Gjakova, Shtimja, Podujeva, Peja, Ferizaj, Mitrovica e Jugut, Vushtrria, Lipjani, Vitia, Zveçani, Leposaviqi, Zubin Potoku, Mitrovica e Veriut dhe Kamenica.

Në zonën e verdhë bëjnë pjesë komunat me rrezik të mesëm, apo komunat prej 76 deri në 150 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zona janë 14 komuna:

Prizreni, Klina, Deçani, Drenasi, Malishevë, Suhareka, Novobërda, Graçanica, Ranillugu, Parteshi, Kaçaniku, Kllokoti, Rahoveci dhe Skenderaj.

 

Në zonën e gjelbër bëjnë pjesë komunat me rrezik të ulët apo komunat prej 1 deri në 75 të infektuar në 100.000 banorë brenda javës.

Në këtë zonë bëjnë pjesë 6 komuna:

Mamusha, Dragashi, Shtërpca, Juniku, Istogu dhe Hani i Elezit.Postime të ngjashme

Rrëfime të mizorisë nga tetë masakra gjatë luftës në Kosovë


Të mbijetuarit dhe dëshmitarët e masakrave të Poklekut, Studimes, Rezallës, Izbicës, Krushës së Vogël, Gjakovës, Abrisë dhe Tërnjes rrëfehen sot në dokumentarin që transmetohet në RTV Dukagjini nga ora 22 e 30.

Gjatë reportazhit flasin edhe dëshmitarët e masakrave dhe vrasjeve në grupe të shqiptarëve në vitet 1998 dhe 1999.

Ata rrëfejnë tmerrin e asaj kohe se si shpëtuan dhe si i panë nga pranë ekzekutimet e viktimave civile shqiptare.

Leutrim Caraku është njëri nga gjashtë të mbijetuarit e masakrës së fshatit Poklekut të Drenasit,  e cila ka ndodhur më 17 prill të vitit 1999. Aty forcat serbe s’ u mjaftuan vetëm me vrasjen e viktimave por u kthyen edhe dy herë për t’i djegur dhe zhdukur gjurmët e krimit.

“Unë kam mbijetuar në masakrën e Poklekut ku u vranë dhe u dogjën 54 persona, 24 nga ta nën moshën 18 vjeçare”,thekson Caraku.

Fadil Muçolli dëshmitari tjetër rrëfen se eshtrat e mbetur aty ishin larguar nga ta pasi forcat serbe edhe pasi i kishin djegur dy herë kishin tentuar t’i marrin duke i bërë gati ne dy qoshet e dhomës ku u kryer krimi.

“Më i madhi asht ka qenë sa pako e cigares”, tha Muçolli.

Një krim tjetër i ekzekutimit me armë nga pranë kryesisht në gjoks dhe kokë  kishte ndodhur natën e 2 majit të vitit 1999 në fshatin Studime të Vushtrrisë. Atë natë u vranë 92 persona nga aksioni i policisë dhe ushtrisë e forcave paramilitare që zgjati rreth 2 orë.

Shukri Gërxhaliu ka qenë dëshmitar i masakrës dhe 3 herë ka dëshmuar në gjykatën e Hagës si dëshmitar. Gërxhaliu ka dëshmuar edhe në një proces tjetër ne Mitrovicë por askush akoma s’ është dënuar.

“E kam pa nga pranë vrasjen e një të riu nga një pjesëtar i forcave serbe”, thekson Gërxhaliu.

Dëshmitari tjetër Idriz Popova thotë se ka dëshirë të flasë e të dëshmoj pasi që e ndjen obligim ndaj gjakut që është derdhur në Kosovë.

“Edhe pse kanë kaluar vitet akoma jam në gjendje me përshkru si ka ndodh ngjarja dhe me tregu se secila viktimë nga 92 atë nate ku i ka pas plumbat dhe si ka qenë i ekzekutuar”, tha Popova.

Ky s’ ka qenë krimi i vetëm i forcave Serbe në fshatin Studime të Vushtrrisë. Aty edhe 3 herë të tjera serbët kishin kryer masakra e krime tjera.

 

Masakra në fshatin Abri të Epërme të Drenasit ka ndodhur më 26 shtator të vitit 1998, aty u vranë dhe masakruan 23 anëtarë të familjes Deliu dhe 9 anëtarë të familjes Mulliqi.

Imer Deliu thotë se krimi i ndodhur në Abri të Epërme u injorua nga sistemet e drejtësisë. Sipas Deliut as Tribunali i Hagës s’ është marrë me krimet që kanë ndodhur ne vitin 1998, por vetëm me disa krime të vitit 1999.

“Rreth 30 orë pas sulmit e kam gjetur të gjallë vajzën 6 javëshe nën trupin e gruas sime të vdekur”, tha Deliu.

Ismet Rukolli, është i mbijetuar në masakrën e Rezallës ku u vranë 98 persona ndërsa vetëm brenda një dite 5 prill 1999 u vranë rreth 80 persona.

“Unë kam shpëtuar ngase s’ me kanë kapur plumbat e mitralozit pastaj nga pranë kam shpëtuar ngase kur ka ardhur tek unë e ka ndërruar karikatorin e kallashit dhe më ka tejkaluar”, thekson Rukolli.

Me 28 mars të viti 1999 në fshatin Izbicë të Skenderajt u vranë dhe masakruan 147 qytetarë shqiptarë, duke mos kursyer as gratë e fëmijët në djep.

Milazim Thaçi  është i mbijetuari i kësaj mizorie. Ai së bashku me 32 burra shqiptar ishin ndarë nga pjesa tjetër e turmës për t’i dërguar drejt ekzekutimit në një pjesë të malit aty pranë, nga ai grup kishin shpëtuar vetëm 3 burra.

“Kur na ka rreshtuar pushkatim mua dhe 2 persona të tjerë s’ ka kanë kapur plumbat”, tha Thaçi.

Bekim Gashi nga fshati Tërrnje i komunës së Suharekës kishte parë nga pranë vrasjen e 46 personave përfshirë nënën dhe katër motrat e tij të cilat akoma vazhdojnë të mbeten të zhdukura.

“s’ kam lanë vend pa i kërkuar dhe vetëm ata që kanë hallin tim e dinë sa e vështirë është kjo pritje që ta marrin ndonjë lajm dhe të dimë të paktën ku e kanë varrin”, tha Gashi.

Një lajm për bashkëshortin e saj e pret edhe Vlora Ymeraga  nga Gjakova.

në këtë kohë Mehmet Krasniqi i cili  i kishte mbijetuar masakrës së Krushës rrëfen tmerrin e natës së 25 marsit të vitit 1999 ku forcat serbe vranë 113 burra të fshatit.

Gjithashtu ndiqni edhe intervistën me Bekim Blakaj  nga  Fondi për të Drejtën Humanitare i cili numëron ngecjet dhe dështimet në zbardhjen e krimeve të luftës.

 

 Postime të ngjashme

Nesër ndërprerje të rrymës deri në 12 orë


Kompania e distribuimit të energjisë elektrike në Kosovë, KEDS, ka njoftuar se edhe nesër pritet të realizohen disa punime në rrjet dhe si rezultat në disa fshatra e qytete do të ketë ndërprerje të energjisë elektrike.

Koha më e gjatë e ndërprerjes do të jetë 12 orë.

Ky është orari sipas rajoneve të vendit:

Rajoni i Prishtinës

Punime në projekte investive

Data e punimit: 19-11-2020

1.

Nga NS 110/10kV Prishtina 5  do te ndërprehet:

NS 10/0.4 kV Bërnica e Epërme 1 (kodi: 13000001004) prej ores  10:00  deri në ora 15:00

Vendet: Bërnica e Epërme 1.

Arsyeja  Punime  në rrjetin e tensionit të ulët.

2.

Në  NS 110/10 kV Prishtina 3 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Nr.35 Kroi i Bardhë (kodi: 12000035) prej ores  09:00-21:00

Vendet: Qendra tregtare te Posta: Kroni i Bardh; SU 1/3; SU 1/6; SU 2/10; SU 4/2 dhe SU 1/3.

Arsyeja: Ndërrimi i kthinave të tensionit të mesëm dhe i transformatorit në TS SU 2/10.

Punime nga palët e treta

Data e punimit: 19-11-2020

1.

TS 110/10 kV Gjilani 5 do të ndërprehet:

TS 10/0.4 kV Selami Hallaqi   (Kodi 63000022015) nga ora 09:00 -11:00

Vendet: Rr. Muharrem Ibrahimi, rr. 15 Qershori 99 dhe rr.Kadri Halimi.

Arsyeja: Zhvendosja e rrjetit 0.4kV sipas zgjidhjes teknike.

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 19-11-2020

1.

TS 220/35/10kV Podujeva do të ndërprehet:

Dalja 10kV Fan Zahir Pajaziti  (Kodi:14000014)  prej orës 10:00- 10:30 dhe 14:30-15:00.

Vendet: FAN Zahir Pajaziti, Letanc te Rexha, Smajlovit, Bajqinë, Kërpimeh, Repë, Pollatë, Dvorishtë, Sllatinë, Reçicë, Zhiti, Sylevicë, Breze, Tënavicë, Murgull, Zakut, Metehi dhe Dobërdol.

Arsyeja: Manipulim me ndarës.

2.

TS 220/35/10kV Podujeva do të ndërprehet degëzimi Zhiti nga dalja 10 kV Fan Zahir Pajaziti.

Trafostacionet që mbesin pa tension:

TS 10/0.4 kV Zhiti 2 ( Kodi: 14000014181) prej orës 10:00-15:00

TS 10/0.4 kV Sylevicë  ( Kodi: 14000014182) prej orës 10:00-15:00

Vendet: Zhiti dhe Sylevicë.

Arsyeja: Vendosje e ndarësit linjor.

Rajoni i Pejës

Punime nga palët e treta

Data e punimit: 19-11-2020

1

1.

Në NS 35/10kV Gurakoc  do të ndërprehet:

Dalja 10kV Onix (Kodi: 50052006) prej orës  10:30-14:30

Vendet: Minoritetet, Onixi, Kulla, Lagja, Delibeg  Si dhe Centali Solar ONIX

Arsyeja: Vendosja e konzollës dhe izolatorëve TM në TS Cerallukë 2.

Ka BRRE Solar Onix(Kodi: 50052006045).

Rajoni i Prizrenit

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 19-11-2020

1.

TS 110/10 kV Theranda do të ndërprehet:

Dalja 10kV Mamusha  (Kodi:32000006)  prej orës 10:00- 14:00

Vendet: fshatrat: Leshan, Mamushë (një pjesë), Neprebishtë dhe Tërnje.

Arsyeja: Ndërrim i izolatorëve, shtrëngimi i përçuesve dhe pastrimi i trasesë.

Rajoni i Ferizajt

Punime në projekte investive

Data e punimit: 19-11-2020

1.

Në  NS 35/10 kV Ferizaj IV do te ndërprehet:

Dalja 10 kV Fshatrat (kodi: 40000002 ) prej orës 10:00-15:00

Vendet: Fshati i Vjetër, Dardania, Sojeva, Mirosala, Bibaj dhe Zllatari.

Arsyeja: Ngritja e shtyllave  nën tension në projektet e CAPEX 2019.

Punime të domosdoshme për sigurinë e sistemit

Data e punimit: 19-11-2020

1.

Nga TS 110/35/10 kV Lipjani do të ndërprehet:

Dalja 10kV Bablaku  (Kodi: 41000001)  prej orës 13:00 – 15:30

Vendet: Rubovci, Kojska, ETC, Firma Luma, Gurthyesi Nuredin Kuzhani dhe lagjja Jeta e re.

Arsyeja: Vendosja e shtyllave në largpërçues.

2.

TS 35/10kV Ferizaj II do të ndërprehet:

Dalja 10KV Bablaku-Bizneset (Kodi: 40041005) prej prej orës 13:00 – 15:30.

Vendet: Kazerma, Mineksi, FSK TS i ri dhe IRK-ja.

Arsyeja: Vendosja e shtyllave në largpërçues.

Punime në projekte investive

Data e punimit: 19-11-2020

1.

Në NS 35/10 kV Ferizaj  IV  do të ndërprehet:

Dalja 10kV Qyteti  (kodi: 40000001) prej orës    09:00 – 21:00

Vendet: udhët: Adrian Krasniqi, Agim Bajrami (një pjesë), Aleksandër Gjaovani (një pjesë), Ali Hadri (një pjesë), Avni Rrustemi, Dërvish Shaqa, Trepçës, Elhami Hasani, Fan Noli, Fshati Vjetër (magjistra1`lja Kaçanik), Gursel e Bajram Sylejmanit, Hasan Prishtina, Hasan Remniku, Iljaz Kodra, Isref Begolli, Kalabrisë (një pjesë), Kemajl Etemi (1 konsumatorë), lagjja e Qiraxhive  (një pjesë), Magjistralja Ferizaj-Kaçanik, Magjistralja Ferizaj-Prishtinë, Migjeni, Milihat Ajeti, Mujadin Aliu  (një pjesë), Muskim Mulliqi  (një pjesë), Oso Kuka, Petar Koqiq, Rexhep Bislimi, Qiragji, Softaj, Tefik Idrizi, Tetovës, Tomas Mandela, Varosh, Vezir Jashari, Zenjullah Zejna, fshati Bibaj  (një pjesë) dhe Greme (1 konsumator).

Arsyeja: Demontimin e ormanit të vjetër të tensionit të ulët dhe montimi i ormanit të ri të tensionit të ulët në TS Varoshi II.

Rajoni i Mitrovicës

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 19-11-2020

1.

TS 110//10kV Skenderaj do të ndërprehet:

Dalja 10 kV  Turiqevci   (Kodi:74000006)  prej orës 10:00- 14:00

Vendet: Fshatrat: Açarevë, Burojë, Burojë-Lagja: Beqani, Duraku, Haliti, Hoti, Kastrati, Man Hajdini, Shala, Thaqi dhe te Xhamija, Izbicë, Izbicë-Lagja Bajra, Klladernicë (një pjesë), Klinë e Ulët (një pjesë), Kopiliç, Kopiliç-Lagja: Marinëve, Hatalaku, Kadrija, Kuqani, Smaka dhe Veseli,Kopiliç i Epërm, Kopiliç i Poshtëm, Turiçevc, Turiçevc-Lagja: Abazi, Ali Obrija, Halimi, Hoti dhe Lutani, Llaushë, Llaushë-Lagja: Ajet Haziri, Aliqku, Bibaj, Bekteshi, Berisha, Bimbashi, Gashi, Haziraj, Lani, Qerimi, Rrecaj, Gecajve,Shabani, Shatri, Sylani, Tropëve, Zejnullahu dhe Zyrani, Rakincë, Resnik (një pjesë) dhe Vojnik.

Arsyeja: Vendosja e shtyllave, ndërrimi izolatorëve, vendosja e shkarkuesve, kontrollimi i transformatorëve, shtrëngimi i përçuesve etj.

Rajoni i Gjakovës

Punime nga palët e treta

Data e punimit: 19-11-2020

1.

Në NS 35/10kV Malisheva  do të ndërprehet:

Dalja 10kV Kijeva (Kodi: 82082007) prej orës  10:30-13:30

Vendet: fshatrat: Balincë, Bubavec, Drenoc, Gollubovc, Kijevë, Llazicë, Lubizhdë, Mleqan, Plloçicë, Polluzhë dhe Stapanicë.

Arsyeja: Vendosja e unazës 10 kV në shtyllën ekzistuese dhe vendosja e mbajtësit të kabllos (bistek) 10 kV në trafoshtyllë.

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 19-11-2020

1.

TS 35/10kV Gjakova 1 do të ndërprehet:

Dalja 10kV Gjakova 3 (Kodi:81000116)  prej orës 10:00- 14:00

Vendet: udhët: Besim Bistrazhini, Dërgut Vokshi (1 konsumator), Dëshmorët e Lirisë, Elena Gjika, Gjon Bisaku, Gjon Nikoll Kazazi, Haki Taha, Hysni Dobruna (një pjesë), Ismail Qemali (një pjesë), Konferenca e Bunjajt, Konstandin Kristoforidhi, Lidhja e Prizrenit (2 konsumatorë), Martin Camaj, Migjeni (një pjesë), Mithat Frashëri, Shaban Polluzha, Yjet e Erenikut (një pjesë) dhe Yll Morina (2 konsumatorë).

Arsyeja: Pastrimi i NS 04kV dhe verifikimi i vajit.

Rajoni i Gjilanit

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 19-11-2020

1.

TS 110/35/10 kV Viti do të ndërprehet:

Dalja 10kV Begunca (Kodi:61067010)  prej orës 10:00- 14:00

Vendet: fshatrat: Beguncë, Letincë, Lubishtë, Ramnishtë (një pjesë) dhe Vërnakollë (një pjesë).

Arsyeja: Ndërrimi i shtyllave, izolatorëve dhe shtrëngimi i përçuesve.Postime të ngjashme

Punime të planifikuara, KEDS njofton se nesër 12 orë pa rrymë do të mbesin disa lokacione


KEDS ka njoftuar se për shkak të punimeve të planifikuara për nesër në disa lokalitete të vendit do të ketë ndërprerje të energjisë elektrike.

Koha më e gjatë e ndërprerjes do të jetë 12 orë.

Ky është orari sipas rajoneve të Kosovës:

Rajoni i Prishtinës

Punime në projekte investive

Data e punimit: 18-11-2020

1.

Nga TS 110/10(20)kV Prishtina 3 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Nr.35 Kroi i Bardhë (kodi: 12000035) prej orës  09:00-09:05 dhe nga ora 20:55-21:00

Vendet: Qendra Tregtare te posta: Kroni I Bardh; SU 1/3; SU 1/6; SU 2/10; SU 4/2; SU 1/3

Arsyeja: Krijimi i kushteve pa tension – manipulim me ndarës  të tensionit të mesëm.

2.

Nga TS 110/10(20)kV Prishtina 3 do të ndërprehet:

TS 10/04 kV SU 1/6 (kodi: 12000035043) prej orës  09:00 deri në ora 21:00

TS 10/04 kV SU 1/3 (kodi: 12000035042) prej orës  09:00 deri në ora 21:00

TS 10/04 kV SU 1/3 (kodi: 12000035097) prej orës  09:00 deri në ora 21:00

TS 10/04 kV Qendra Tregtare te Posta (kodi: 12000035113) prej orës  09:00 deri në ora 21:00

Vendet: Qendra tregtare; SU 1/6; SU 1/3.

Arsyeja: Ndërrimi i kthinave të tensionit të mesëm.

3.

Nga NS 110/10kV Prishtina 5  do të ndërprehet:

NS 10/0.4 kV Bërnica e Epërme 1 (kodi: 13000001004) prej orës  10:00  deri në ora 15:00

Vendet: Bërnica e Epërme 1.

Arsyeja: Punime  në rrjetin e tensionit të ulët.

4.

Nga TS 220/35/10kV Drenas do te ndërprehet:

Dalja 10 kV  Gllobari 2 (kodi: 16100028) prej orës  08:30-09:00  dhe nga ora 15:00-17:00

Vendet: Gllobar, Tërstenik dhe Vërbovc.

Arsyeja: Krijimi i kushteve pa tension, largimi i urave të tensionit të mesëm.

5.

Nga NS 110/10kV Prishtina 5  do të ndërprehet:

NS 10/0.4 kV Verbovc te Gllarevët (kodi: 16100028115) prej orës  08:30  deri në ora 17:00

NS 10/0.4 kV Vërbovc te Shalët (kodi: 16100028116) prej orës  08:30  deri në ora 17:00

NS 10/0.4 kV Vërbovc te Kastratet (kodi: 16100028117) prej orës  08:30  deri në ora 17:00

Vendet: Vërbovc.

Arsyeja: Energjizimi i trafostacionit të ri.

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 18-11-2020

1.

Në NS 220/35/10 kV Podujevë  do të ndërprehet:

Dalja 10kV  FAN Zahir Pajaziti  (kodi: 14000014) prej orës 10:00 – 15:00

Vendet: FAN Zahir Pajaziti, Letanc te Rexha, Smajlovit, Bajqinë, Kërpimeh, Repë, Pollatë, Dvorishtë, Sllatinë, Reçice, Zhiti, Sylevice, Breze, Tërnavicë, Murgull, Zakut, Metehi, dhe Dobërdol.

Arsyeja: Vendosja e ndarësit linjor.

Rajoni i Pejës

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 18-11-2020

1.

Në NS 110/35/10 kV Peja 1  do të ndërprehet:

Dalja 10kV  Fusha e Pejës  ne stabiliment,) prej orës 10:30 – 14:30.

Kodet: (kodi: 50000009016, 50000009035, 50000009032, 50000009021, 50000009022, 50000009020, 50000009030, 50000009031, 50000009034, 50000009023, 50000009024, 50000009028, 50000009025, 50000009026, 50000009027, 50000009029)

Vendet: udhët: Fadil Nimani (një pjesë), Fatos Ademaj (një pjesë), Fusha e Pejës,  Gani Daci (një pjesë), Ramë Geci, Selmon Lajqi (një pjesë), Tranzit (një pjesë) dhe Zhuj Selmani; fshatrat: Bllagaj, Katundi i Ri (një pjesë), Llabjan, Lluga e Drinit (një pjesë), Nabërgjan, Nakëll, Qunguri, Qyshk (një pjesë), Treboviq, Vitomiricë (një pjesë) dhe Zahaq (një pjesë).

Arsyeja: Pastrimi i trasesë dhe ndërrimi i izolatorëve.

Rajoni i Ferizajt

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 18-11-2020

1.

Në  NS 110/35/10kV Lipjani do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Bablaku (Kodi: 41000001)  prej orës 13:00-15:30

Vendet: TS Munishi, TS Betoniera Nuredin Puzhani, ETC, TS Fatmir Rizani, Kojskë, Topliqan dhe Rubovc.

Arsyeja: Vendosja e shtyllave në largpërçues.

2.

Në NS 110/35/10kV Lipjani do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Bablaku-Bizneset (Kodi: 40041005)  prej orës 13:00-15:30

Vendet: Kazerma, Mineksi, FSK TS i ri, IRK-ja, Cernilla, Bizneset, Batushan, Mirashi  e Surqina.

Arsyeja: Vendosja e shtyllave në largpërçues.

Punime në projekte investive

Data e punimit: 18-11-2020

1.

Në NS 35/10 kV Ferizaj  IV  do të ndërprehet:

Dalja 10kV Qyteti  (kodi: 40000001) prej orës 09:00 – 09:30 dhe 20:30-21:00

Vendet: udhët: Adrian Krasniqi, Agim Bajrami (një pjesë), Aleksandër Xhuvani (një pjesë), Ali Hadri (një pjesë), Avni Rrustemi, Dërvish Shaqa, Trepçës, Elhami Hasani, Fan Noli, Fshati Vjetër (magjistralja Kaçanik), Gursel e Bajram Sylejmanit, Hasan Prishtina, Hasan Remniku, Iljaz Kodra, Isref Begolli, Kalabrisë (një pjesë), Kemajl Etemi (1 konsumator), lagjja e Qiraxhive  (një pjesë), Magjistralja Ferizaj-Kaçanik, Magjistralja Ferizaj-Prishtinë, Migjeni, Melihate Ajeti, Mujadin Aliu (një pjesë), Muslim Mulliqi  (një pjesë), Oso Kuka, Petar Koçiq, Rexhep Bislimi, Qiragjitë, Softaj, Tefik Idrizi, Tetovës, Tomas Mandela, Varoshi, Vezir Jashari, Zenjullah Zejna,  Fshati Bibaj (një pjesë) dhe Greme (1 konsumator).

Arsyeja e ndërprerjes: Krijimi i kushteve pa tension, manipulimi me ndarësit e tensionit të mesëm.

2.

Nga Dalja 10kV Drejtimi i Qytetit do të ndërprehet prej orës 09:00 – 21:00

NS 10/0.4 kV TS udha e Varoshit (Hajrizi)  (kodi: 40000001233),

Vendet: Një e pjesë e udhëve: Fan Noli, Agim Ramadani,Tomas Mendela, Hasan Remniku, Ilaz Kodra, Adrina Krasniqi, Gursel e Bajram Sylejmani, Mujadin Aliu, Avni Rrustemi dhe  Elham Hasani.

Arsyeja:  Demontimi i kthinave të vjetra dhe montimi i kthinave të reja.

3.

Nga Dalja 10kV Rexhep Bislimi do të ndërprehen prej orës 09:00 – 21:00

NS 10/0.4 kV S&N=2 Sylejman Rrahmani  (kodi: 40000003217),

NS 10/0.4 kV Rr.Varoshit I (kodi: 40000003214),

NS 10/0.4 kV  KECA RR VAROSHIT(kodi: 40000003216)

NS 10/0.4 kV SUPER VIVA  Mustaf Rexhepi (kodi: 40000003262)

Vendet: udhët: Gursel dhe Bajram Sylejmani, At Nike Prela, Janina, Lidhja e Lezhës, Petar Koçiqi, Rexhep Bislimi, Mujë Krasniqi, Fehmi Agani dhe Amet Kaqiku.

Arsyeja: Demontimi i kthinave të vjetra dhe montimi i kthinave të reja.

4.

Nga Dalja 10kV Nikadimi do të ndërprehen prej orës 09:00 – 21:00

NS 10/0.4 kV Qiragjit (kodi: 40042007226)

NS 10/0.4 kV Lugi i keq  (kodi: 40042007227).

Vendet: Një pjesë  e rr. Gursel dhe Bajram Sylejmani, Voskopojë, Xhyli Semaja, Rexhe Berisha, Nekodim, Lagjja e Qiraxhinjve, Luigj Gurakuqi, Beqë Heta, Vezir Jashari, Enver Maloku, Ali Hadri, Faik Rexha dhe Sylejman Pitarka.

Arsyeja: Demontimi i kthinave të vjetra dhe momtimin e kthinave të reja.

Rajoni i Mitrovicës

Punime nga palët e treta

Data e punimit: 18-11-2020

1.

Nga TS 110/10 kV Mitrovica do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Fidanishtja (Kodi 70000003) nga ora 11:00 deri në ora 12:00

Vendet: Lagjja Fidanishte.

Arsyeja: Eliminimi i vërejtjeve nga pranimet teknike në TS Stacioni i Autobusëve.

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 18-11-2020

1.

Në NS 110/10 kV Mtrovicë 2  do të ndërprehet:

Dalja 10kV  Koshtova  (kodi: 70000005) prej orës 10:00 – 14:00

Vendet: Koshtovë, Vinarcë i Ulët, Vinarcë i Epërm, Gushafcë, Koprivë, Broboniq dhe Gradevci.

Arsyeja: Ndërrim izolatoreve vendosja e shkarkuesëve kontrollimi i transformatorëve, shtrëngimi i përçuesëve etj.

Rajoni i Gjakovës

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 18-11-2020

1.

Në NS 35/10kV Gjakova I do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Ereniku (Kodi: 8008011)  prej orës 10:00-12:00

Vendet: rr.Fehmi Agani, Lugbunari, rr.Nënë Tereza, Qerim, rr.Sadik Pozhegu dh rr.Wesley Clark.

Arsyeja: Ndërrimi i shtyllave të tensionit të mesëm.

 Postime të ngjashme

“Ne me 12 mijë teste, të tjerat me nga 100”, vazhdon kundërshtimi i Shpend Ahmetit për futjen e Prishtinës në “zonën e kuqe”


I pari i Prishtinës, Shpend Ahmeti, vazhdon të ankohet kundër masave të reja të Qeverisë së Kosovës të cilat kanë vendosur kryeqytetin në zonën e kuqe për shkak të numrit të lartë të rasteve të reja me coronavirus.

Derisa këto masa kanë hyrë në fuqi ditën e premte në mbrëmje, i pari i Prishtinës e quan të padrejtë një gjë të tillë pasi sipas tij në kryeqytet ka më shumë raste të reja të konfirmuara me coronavirus për shkak të numrit më të lartë të testeve për këtë sëmundje të rrezikshme.

“12 mijë testime! Mandej zone e kuqe. Komunat tjera nga 100 mesatarisht”, ka shkruar Ahmeti në një postim në Facebook duke iu referuar kështu numrit të testeve në Prishtinë dhe atyre në komunat e tjera në dy javët e fundit, ku del se vetëm në kryeqytet janë kryer 12 mijë teste.

Sa u përket masave të reja specifike për komunat, IKSHPK i ka ndarë ato në komuna me rrezikshmëri të lartë (mbi 150 të infektuar brenda javës), rrezikshmëri të mesëm (76 deri 150 të infektuar brenda javës) dhe të ulët (deri në 75 të infektuar brenda javës).

Në komunat me rrezikshmëri të lartë ku është e koncentruar mbi gjysma e aktivitetit ekonomik e ku përfshihen Prishtina, Podujeva, Gjakova, Peja, Ferizaj, Fushë Kosova, aktiviteti ekonomik mbyllet nga ora 19:00 deri në orën 5:00, dhe në këtë orar do të ndalohet edhe lëvizja e lirë me orë policore.

në këtë kohë, në komunat me rrezik të mesëm, operatorët ekonomik lejohen të punojnë nga ora 5:00 të mëngjesit deri në orën 18:00 të mbrëmjes me staf thelbësor, ndërsa pas këtij orari gastronomisë i lejohet funksionimi me metodën “merre me vete”, ndërsa qytetarëve s’ u ndalohet lëvizja e lirë.

Në komunat me rrezikshmëri të ulët, operatorët ekonomik do të lejohen të punojnë nga ora 5:00 e mëngjesit deri në orën 20:00 të mbrëmjes ndërsa pas këtij orari gastronomia mund të punojë me metodën e porosive “merre me vete”, ndërsa qytetarëve s’ u ndalohet lëvizja e lirë.

Me kusht që një shitore, një restorant, një qendër tregtare, Me kusht që një biznes ose institucion çfarëdo qoftë ai, s’ i zbaton masat me këtë vendim të Qeverisë dhe masat tjera që parashihen në ligjin përkatës për mbrojtjen nga COVID-19 ose masat tjera që i ndërmerr vetë Ministria e Shëndetësisë do të ketë mbyllje totale për ato biznese, së paku për 3 muaj, ka paralajmëruar kryeministri Avdullah Hoti.

Ditëve të fundit janë shtuar rastet e reja të të infektuarve me koronavirus në Kosovë. Vetëm në 24 orët e fundit në nivel ditor janë regjistruar 501 raste të reja, prej tyre 249 vetëm në Prishtinë.Postime të ngjashme

Në Prishtinë mbi 10 mijë testime për COVID-19, komunat e tjera me mesatare prej 100 në ditë


Prishtina është komuna që ka pasur më së shumti raste pozitive gjatë asaj që po cilësohet si vala e dytë e Covidit.

Kryeqyteti ka kryesuar për nga numri i rasteve pozitive, por edhe me testime të bëra.

Vetëm gjatë dy javëve të fundit më shumë se 12 mijë persona janë testuar, ku mbi 2 mijë prej tyre kanë dalë pozitiv, raporton KOHA.

Ky numër i rasteve në kryeqytet ka bërë që Qeveria e Kosovës ta fusë atë në zonë të kuqe bashkë edhe me disa komuna të tjera.

Kriteret e vëna për kategorizim të zonave vazhdimisht i ka kundërshtuar kryetari i Prishtinës, Shpend Ahmeti, duke thënë se shkak për numrin e madh të rasteve është edhe numri i testimeve që kryhen në këtë komunë.

E ndërsa në Prishtinë ka numër të madh të testimeve, në disa prej komunave numri i testimeve është dukshëm më i vogël.

Numër më të vogël testimesh se Prizreni ka Peja, ku mesatarisht çdo ditë kryhen 50 testime.

Qeveria ka futur në zonë të kuqe qytetet me mbi 150 raste në javë për 100 mijë banorë.

Qytetet e tjera në këtë zonë janë: Peja, Gjakova, Ferizaj, Gjilani, Shtimja, Podujeva, Obiliqi, Fushë-Kosova, Mitrovica.Postime të ngjashme

Vera e vonuar e diasporës kosovare


Një rrëfim i ilustruar me pamje nga udhëtimi me aeroplan në relacionin Cyrih – Prishtinë, pak ditë pas heqjes së Kosovës nga “Lista e karantinës” e Zvicrës

E Premte, 13 Nëntor 2020 – 17:55
Bekim Dalipi

Jo shumë kohë më parë njerëzit me maska s’ janë parë me simpati. Sot kemi një situatë krejtësisht të kundërt, sa që kush s’ mban maskë, sidomos në transportin publik, në aeroporte e aeroplanë, jo që s’ shihet me simpati, por gjobitet.

Maska na garanton sot siguri për të qëndruar pranë njëri tjetrit pa pasur frikë se mund të infektohemi nga virusi Covid-19. Askund s’ mund të shkosh pa vendosur maskën. Roli i saj është kthyer aktualisht në dobi të shoqërisë.

Kisha vendosur maskën dhe po merrja trenin e parë të mëngjesit në drejtim të aeroportit të Cyrihut. udhës po vëreja sa e bezdisshme ishte bartja e maskës, veçmas për ata që mbajnë syze. Ato avulloheshin vazhdimisht dhe unë s’ po arrija të lexoja lajmet e ditës.

Aeroportin e Cyrihut s’ e kisha parë kurrë më të qetë e me më pak njerëz se në mëngjesin e hershëm të 8 tetorit. Të vetmit pasagjerë që po shihja duke dorëzuar bagazhin në terminalin B në ato çaste, ishin ata të kompanisë Chair të Air Prishtinës. Gjithashtu ata ishin të vetmit që po kalonin kontrollin e sigurisë pa pritur aspak në radhë. Diçka jo e zakonshme për aeroportin e Cyrihut. Shumë dyqane e restorante s’ ishin hapur aspak dhe ata pak klientë që pinin kafe aty këtu në ndonjë restorant, vërehej qartë se ishin shqiptarë që po prisnin të hipnin në aeroplan për të shkuar në Kosovë.

Kisha prerë biletën tri ditë më parë me kompaninë Air Prishtina dhe po shkoja në Kosovë pas dhjetë muajve, me shumë pikëpyetje rreth gjendjes aktuale të menaxhimit të pandemisë; rreziku për infektim; infrastruktura e dobët e trajtimit të rasteve dhe kriza e thellë politike e sociale që kur i shton edhe rrezikun e pandemisë, Kosova s’ duket ndryshe pos e vendosur për teke të politikanëve në modusin „Standby“.

E dija që Kosova kishte ulur ndjeshëm numrin e rasteve të infektimit dhe mbajtja e maskës ishte masë e Qeverisë që duhej zbatuar në të gjithë vendin.

Qeveria zvicerane kishte hequr Kosovën nga lista e vendeve për karantinim pas një sërë lajmesh pozitive që vinin nga Kosova për uljen e rasteve të infektimit

Duke iu referuar statistikave që kohë pas kohe kishte pasqyruar Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës “Adem Jashari”, nga fillimi i muajit e deri më 8 tetor, në Kosovë kishin hyrë rreth 30 mijë mërgimtarë nga diaspora, respektivisht nga Zvicra. Përveç aeroportit të Prishtinës, edhe stacionet e autobusëve për dhjetë ditë me radhë patën mijëra udhëtarë nga Zvicra, pothuajse në të gjithë stacionet e autobusëve.

Gjithashtu, në ditën që po udhëtonim ne, ishin disa aeroplanë të kompanive të ndryshme që do të fluturonin dy e tri herë në ditë, të mbushur me plot udhëtarë në drejtim të aeroportit të Prishtinës.

„Kosova s’mundet pa ne, veç as na s’mundemi pa të”

Kishim kaluar të gjitha kontrollet dhe i vetmi rast kur na është kërkuar ta ulim për pak sekonda maskën, ishte momenti përballë doganierit që bënte verifikimin e pasaportës.

David Domgjoni

Pas disa tentativave për të biseduar me udhetarë që kishim të njëjtin aeroplan, takoj David Domgjonin, një djalë nga qyteti St. Gallen, që po shkonte në Kosovë pas më shumë se një viti. Ai po shkonte te gruaja dhe fëmijët që kishin shkuar një javë para tij në Kosovë. “Jam mërzitë, ka kaluar kohë e gjatë pa shkuar dhe mezi po pres të shkoj t`i shoh të afërmit e mi”, shfryen ai dhe shikon orën e nisjës.

“Kosova ka nevojë për ne, sidomos këtë vit që korona e ka shkatërruar ekonominë. duhet të shkojmë të gjithë e t`i dërgojmë paret atje, thotë ai dhe vazhdon, „por ama dorën në zemër, edhe ne kemi nevojë për Kosovën“, vazhdon Davidi duke kërkuar miratimin tim.

„Kam më shumë se një vit që s’kam qenë, pasi që verës u mbyll kufiri dhe du mu tranu, disi na ngreh ky vend e s’bën pa të. Ata s’munden pa ne, veç as na s’mundemi pa ta” shprehet me tone mallëngjyese 38 vjeçari nga Gjakova që kishte lënë punët e firmës së tij për t’ju bashkuar familjes në Gjakovë.

S’do mend që Kosova po e vuan shumë mungesën e bashkatdhetarëve, sidomos sektori i gastronomisë, dasmat e shumta të anuluara dhe biznese të tjera që sivjet regjistrojnë shumë më pak të hyra se viteve të tjera. Kjo pasi që në muajt e verës, diaspora e fuqishme kosovare ka kaluar pushimet pjesërisht në bregdetin shqiptar dhe më tepër në Kroaci e Itali e vende të tjera dhe tani, me heqjen e Kosovës nga lista e karantinës, është momenti për ta përmirësuar sadopak bilancin negativ të të hyrave në vend.

Fluksi i bashkatdhetarëve që kanë shkuar e vazhdojnë të shkojnë në Kosovë, është mbresëlënës, por akoma larg atyre shifrave që mund t`i shohim në kohë vere. Megjithatë, Vetëm po të Kosova ia del të ruajë numrin e ulët të të infektuarve, ky vit mund të shpetohet gjatë pushimeve të fundvitit.

Boshnjaku me dy pasaporta por që përdorë vetëm atë Kosovës

Gruaja joshqiptare që po shkonte për herë të parë në Kosovë me burrin e saj shqiptar, ishte disponuar, megjithëse s’ e kishte idenë çfarë e pret dhe si është Kosova. “Po shkojmë ta vizitojmë familjen e burrit”, më përgjigjet e hutuar që po e pyes, përderisa i shpjegoj burrit të saj që më afrohet me një shikim dyshues se bisedën po e zhvilloj në kuadër të një reportazhi që do të realizoj për pushimet vjeshtore në Kosovë.

“Amo neve mos na përmend vëlla, s’ bën”, më thotë prerë burri i cili preferon të mbetet anonim. “Në Kosovë po shkojmë pas një mungese të gjatë. Kjo që i fole është gruaja ime dhe s’ ka qenë hala kurrë në Kosovë. Atje do të njihet për herë të parë me familjen time dhe unë s’ dua të dalim në gazetë”, me flet burri rreth të dyzetave me një rrahje shpine dhe largohet në drejtim të gruas së tij, e cila po mundohej të kuptonte nga ato pak fjalë që dinte në gjuhën shqipe, se çfarë flisnim për të.

Në ulësen time të rendit të dytë, i flas “fqiut” tim të parë në gjuhën shqipe por ai ma kthen gjermanisht. Po vazhdoja t`i flisja shqip, i bindur se është shqiptar, duke menduar se më ka ngatërruar për ndonjë të huaj dhe me flet gjermanisht. Ai ishte një boshnjak i Kosovës, nga rajoni i Prizrenit që ndonëse kishte mbi njëzet vite që jeton në Zvicër, s’ ishte shkëputur kurrë nga Kosova. Shqipen s’ e fliste, por kjo s’ paraqiste problem diskutimi për ne që mund të diskutonim edhe gjermanisht. “Po shkoj me gruan dhe djalin pasi verës s’ ishte e mundur për shkak të pandemisë”, më flet ai në gjermanishte me kushtin që të mbetët anonim.

“Atje kam tërë familjen time dhe unë e ndjej veten kosovar, ani pse kam edhe pasaportë të Bosnjës. Në Zvicër e kudo jam i regjistruar si kosovar dhe udhëtoj vetëm me pasaportë të Kosovës”, tregon burrri rreth të pesëdhjetave, për të cilin  Kosova ishte dhe mbetej shtëpia e parë.

Nga e majta: Trinidad Otero Alberto & Dreja Robin

Stjuardi që ka lidhur miqësi të shumta me shqiptarë në aeroplanin e aviokompanisë Chair

Drejtuesi i ekipit të stjuardëve në aeroplan, thotë të jetë me fat që tani Kosova është hequr nga lista e karantinës. “Avioni është përplot me udhëtarë dhe ne vërejmë gëzimin në fytyrat e tyre. Kemi përjetuar një fazë të vështirë me ndalimin e fluturimeve dhe edhe më vështirë ishin fluturimet pa ose me shumë pak pasagjerë, të cilët merrnin mbi supe karantinimin duke fluturuar nga Cyrihu në Prishtinë dhe anasjelltas”, kujton Robin Dreja kohën e vështirë të punës nën kushte të karantinimit.

“Ajo çfarë na mungon tani është kontakti me pasagjerët. Përveç një shisheje me ujë që e vendosim në secilën ulëse, ne s’ servojmë ushqim dhe shmangim sa më shumë që të mundim kontaktin me pasagjerë, thotë Robin Dreja, i cili ka dhjetë vite që punon si stjuard dhe ka krijuar një lidhje emocionale me Kosovën, tokën e së cilës e shkel për çdo ditë dhe më shumë se çdo mërgimtar tjetër që jeton në Zvicër.

„Duke qenë për çdo ditë në kontakt me pasagjerë shqiptarë të linjës Cyrih-Prishtinë të kompanisë Air Prishtina, ai me anë të punës ka krijuar miqësi të reja me shumë shqiptarë. Madje ndonëse s’ e flet gjuhën shqipe, thotë që e kupton relativisht mirë, pasi që e dëgjon dhe është vazhdimisht në kontakt me njerëz që flasin shqip“, tregon me një mirësjellje të admirueshme shefi i grupit të stjuardëve në avionin Chair të kompanisë Air Prishtina, i cili ju flet dhe i informon udhëtarëve edhe në gjuhën shqipe.

Dy pilotët e linjes Zürich Prishtinë të aviokompanisë Chair

I gjithë shërbimi në Aeroplan, një shishe me ujë

“Ajo çfarë na mungon tani është kontakti me pasagjerët. Përveç një shisheje me ujë që e vendosim në secilën ulëse, ne s’ servojmë ushqim dhe shmangim sa më shumë që të mundim kontaktin me pasagjerë, thotë Robin Dreja, i cili ka dhjetë vite që punon si stjuard dhe ka krijuar një lidhje emocionale me Kosovën, tokën e së cilës e shkel për çdo ditë dhe më shumë se çdo mërgimtar tjetër që jeton në Zvicër.

Kosovarët, të vetmit që  “e popullonin” Aeroportin e Cyrihut

Aeroportin e Cyrihut s’ e kisha parë kurrë më të qetë e me më pak njerëz se në mëngjesin e hershëm të 8 tetorit. Të vetmit pasagjerë që po shihja duke dorëzuar bagazhin në terminalin B në ato çaste, ishin ata të kompanisë Chair të Air Prishtinës. Gjithashtu ata ishin të vetmit që po kalonin kontrollin e sigurisë pa pritur aspak në radhë. Diçka jo e zakonshme për aeroportin e Cyrihut.

 • Reportazhi është shkruar në fillim të tetorit, për numrin aktual të revistës albinfo.ch

 

 Postime të ngjashme

Punime të planifikuara, KEDS njofton për ndërprerje të rrymës gjatë ditës së nesërme


KEDS ka planifikuar punime edhe nesër në sistemin energjetik të Kosovës, qoftë për projekte investuese qoftë për sigurinë e rrjetit.

Për këtë arsye në disa lokalitete do të ketë ndërprerje të energjisë elektrike për disa orë.

Ky është orari sipas rajoneve të vendit:

Rajoni i Prishtinës

Punime në projekte investive

Data e punimit: 05-11-2020

1.

Nga  TS 220/10kV Drenasi do të ndërprehet:

Kabllo 2 – ish trafofusha 2 (J16) (kodi 161000) – dhe pa tension mbesin 6 daljet 10kV prej orës 10:00  deri në ora 13:00.

Vendet: Te Soliterat, Posta, Te Shtëpia e Shëndetit, Muratori 2000, Kullla com, Shtëpiza 2 (Rukolli), Drenas (një pjesë), Lagjja e Feroniklit, Çikatovë e Vjetër (TS Morinët), Drenas (një pjesë)  dhe Qendra Zejtare Lokalet, Shtrubullovë, Krajkovë, Domanek, Baicë, Tërdevc, Obri, Poklek, Vasilevë, Sefë Hasi- Ferma e lopëve, Rexhep Cërrvadiku, Gllobari, Vërboci, Tërsteniku, Çikatovë, Gllanasellë dhe Dobroshec.

Arsyeja: Ndërrimi i ndërprerësit të fuqisë.

2.

Në TS 220/10kV Drenasi  do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Baicë Çikatovë (Kodi: 16100008) prej orës 10:00 deri në ora 15:00

Vendet: Gllobari, Vërboci,Tërsteniku,Çikatovë,Gllanasellë dhe Dobrosheci.

Arsyeja: Ndërrimi i ndërprerësit të fuqisë.

Punime në projekte investive

Data e punimit: 05-11-2020

1.

Nga TS 110/10(20)kV Prishtina 5  do të ndërprehet:

TS 10/0.4 kV Bërnica e Epërme 1 (kodi: 13000001004) prej orës  11:00  deri në ora 15:00.

Vendet: Bërnica e Epërme 1.

Arsyeja: Punime  në rrjetin e tensionit të ulët.

Rajoni i Pejës

Punime në projekte investive

Data e punimit: 05-11-2020

1.

Nga  TS 110/10kV Deçani do të ndërprehet:

NS 35/10kV Isniqi  (kodi 530570) – (J14 – Isniqi 1) dhe pa tension mbeten të gjitha daljet 10kV prej orës 10:00  deri ne ora 16:00.

Vendet: udhët: Brigada Kosovare (një pjesë), e Demostratave (një pjesë), Elena Gjika, Elez Geci-Maxhun Berisha (një pjesë), Luan Haradinaj, Osmon Cacaj (një pjesë), Salih Çeku (një pjesë) dhe Skënderbeu (një pjesë) dhe Manastiri i Deçanit në Deçan; fshatrat: Isniq (një pjesë), Llukë e Epërme (një pjesë) dhe Hulaj (një pjesë).

Arsyeja: Instalimi i SCADA-së, faza e tretë.

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 05-11-2020

1.

Nga TS 35/10kV Klina do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Zajmi (Kodi: 52000104)  prej orës 10:00  deri ne ora 14:00

Vendet: Videjë, Polc, Zajm, Drenoc, Pjetërq, Dugajevë, Bokshiq, Grabanicë, Dollovë, Qeskovë, Kpuz, Volljakd dhe  Sferkë.

Arsyeja: Ndërrimi i shtyllave të tensionit të mesëm dhe pastrim traseje.

2.

Nga TS 110/10(20)kV Peja 2 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Dardania II (Kodi: 51000004)  prej orës 10:00  deri në ora 15:00

Vendet: Pompa e Benzines Raushiq, Tregu Raushiq, Jasiqi2, Jasiqi1, Banja, Mulliri Jusaj, Molika kontrolli teknik Jakup Beqaj, Asfallti, Ideal Vokshi, Te Billepoja, Dardania2, Dardania1, Dardania7 dhe  Dardania 4.

Arsyeja: Ndërrimi i trafove 10/20kV.

3.

Nga TS 110/10kV Deçani do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Ledinat (Kodi: 53000001)  prej orës 09:00-12:00  dhe nga ora 13:00-16:00

Vendet: Gramaqeli, Belegu, Baballoqi, Dubrava, Irzniqi, Ledinat dhe Prokolluku.

Arsyeja: Pastrimi i trasesë nga vegjetacioni.

4.

Nga TS 110/10(20)kV Istogu 2 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Istog Qendra (Kodi: 54000013)  prej orës 10:30  deri në ora 12:30

Vendet: te KEDS-i,  Shtëpia e mallrave, Istog Blinda ABB, udha e re- Vehbi Jahaj, banesat- Gani Dreshaj, Shefqet Kabashi, NT Banana dhe  Shtëpia e kulturës.

Arsyeja: Ndërrimi i  transformatorit  sipas urdhëresës në TS  54000013004  ABB –Sadikajt.

5.

Nga TS 110/10(20)kV Istogu 2 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Istogu II (Kodi: 54000007)  prej orës 13:30  deri në ora 16:00

Vendet: Istogu- qyteti, Dushkaja Bujupët, Dushkaja e Re, Dragulovci, Dubravë Ferma, Standardi, Shkolla fillore, Loshët, banesat, Kuvendi komunal, Banesat 2, Motel Trofta, Spitali dhe Lugu.

Arsyeja: Ndërrimi i transformatorit  sipas urdhëresës në TS 54000007004 Standarti.

Rajoni i Prizrenit

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 05-11-2020

1.

Nga TS 110/35/10 kV Theranda do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Peqani (Kodi: 32000007)  prej orës 09:00-12:00  dhe nga ora 13:00-16:00

Vendet: Peqan, Sllapuzhan, Bllacë, Duhël, Nishor, Kosterrc, Breshanc, Semetishtë, Gurthyesi Destani Peqan, N.T.P.Kroni Bllace, Pompat e benzinës Bes co.

Arsyeja: Pastrimi i trasesë nga vegjetacioni.

Rajoni i Ferizajt

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 05-11-2020

1.

Nga TS 35/10kV Ferizaj III do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Doganaj (Kodi: 40042004)  prej orës 10:00  deri ne ora 14:00

Vendet: Doganaj, Zaskok, Pleshinë e Ulët dhe e Epërme, Dubravë dhe Fabrika e Ujit Pleshinë.

Arsyeja: Shtrëngimi i përçuesve, ndërrimi i izolatorëve dhe vendosje e bazave të siguresave nëpër trafostacione.

2.

Nga TS 35/10 KV Shtime do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Carraleva në stabiliment dhe pa energji do të mbesin trafostacionet:

TS 10/04 kV GURI COMPANY SH.P.K.  Asllan Bilalli (Kodi: 41046004127)  prej orës 09:00-12:00 dhe nga ora 13:00-16:00

TS 10/04 kV Ranca (Kodi: 41046004052)  prej orës 09:00-12:00 dhe nga ora 13:00-16:00

TS 10/04 kV Gurëthyesi – Asllani (Kodi: 41046004)  prej orës 09:00-12:00 dhe nga ora 13:00-16:00

TS 10/04 kV Topilla I (Kodi: 41046004053)  prej orës 09:00-12:00 dhe nga ora 13:00-16:00

TS 10/04 kV Topilla II (Kodi: 41046004054)  prej orës 09:00-12:00 dhe nga ora 13:00-16:00

TS 10/04 kV Topilla III (Kodi: 41046004055)  prej orës 09:00-12:00 dhe nga ora 13:00-16:00

TS 10/04 kV Devetak (Kodi: 41046004056)  prej orës 09:00-12:00 dhe nga ora 13:00-16:00

TS 10/04 kV Llanishti (Kodi: 41046004057)  prej orës 09:00-12:00 dhe nga ora 13:00-16:00

TS 10/04 kV TS-Reshanët-Grajqevc (Kodi: 41046004093)  prej orës 09:00-12:00 dhe nga ora 13:00-16:00

TS 10/04 kV TS GURI Asllan Bilalli (Kodi: 41046004110)  prej orës 09:00-12:00 dhe nga ora 13:00-16:00

Vendet: Një pjesë e LP Carraleva.

Arsyeja: Pastrim i trases nga vegjetacioni.

Rajoni i Miitrovicës

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 05-11-2020

1.

Nga TS 110/10 kV Vushtrria 2 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Novolani (Kodi: 73000005)  prej orës 10:00  deri në ora 14:00

Vendet: Një pjesë e Bukoshit, Novolani, Kolla, Vërnica, Rezniku, Shallci, Druvari dhe Mihaliqi.

Arsyeja: Bartja e rrjetit 10kV në shtyllën e re, tërheqja e përçuesve të lakuar.

2.

Nga TS 110/10(20) kV Skenderaj do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Qirezi (Kodi: 74000004)  prej orës 10:00  deri në ora 14:00

Vendet: Krushefc, Polac, Dashefcë, Baks, Qirez, Prellofc, Krasaliq, Kozhicë, Krasmirofcë, Likoshan, Gradicë dhe Godancë.

Arsyeja: Ndërrimi i izolatorëve, vendosja e shkarkuesve, kontrollimi i transformatorëve, shtrëngimi i përçuesve etj.

Rajoni i Gjakovës

Punime në projekte investive

Data e punimit: 05-11-2020

1.

TS 35/10 kV Gjakova I do të ndërprehet:

Dalja 10kV Jatex (Kodi 80080025) nga ora 10:00 deri në ora 11:00

Vendet: Jatex.

Arsyeja: Ndërrimi i grupeve matëse dhe shqyrtimi i transformatorëve matës rrymor me CT analizator për konsumatorin Sh/Sh.A. Jatex.

2.

TS 35/10kV Gjakova II do të ndërprehet:

Dalja 10kV Thertorja (Kodi 81000129) nga ora 12:00 deri në ora 13:00

Vendet: Thertorja/

Arsyeja: Ndërrimi i grupeve matëse dhe shqyrtimi i transformatorëve matës rrymor me CT analizator për konsumatorin N.P.T. “Geberlland”Sh.P.K.

3.

TS 35/10(20)kV Gjakova III do të ndërprehet:

Dalja 10kV Ngrohtorja (Kodi 81084024) nga ora 14:00 deri në ora 15:00

Vendet: Ngrohtorja.

Arsyeja: Ndërrimi i grupeve matëse dhe shqyrtimi i transformatorëve matës rrymor  me CT analizator për konsumatorin P/Ngrohtorja e Qytetit.

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 05-11-2020

1.

Nga TS 110/35/10 kV Rahoveci do të ndërprehet:

Dalja 10 kV Qyteti II (Kodi: 82000004)  prej orës 09:00-09:05  dhe nga ora 10:30-10:35

Vendet: rr.409 Sylejman Vokshi, rr.486 Xhelal Hajda-Toni, Rr.487 UÇK-së, Rr.488 Mizair Isma, rr.489 Avdullah Bugari, rr.490 Gëzim Hamza-Piktori, rr.491 Vëllezrit Frashëri, rr.492 Agom Çelaj, Rr.493 Hasan Prishtina, rr.494 Bekim Sylka, rr.496 Mexhit Mustafa, rr.497 Shkelzen Krasniqi, rr.500 28 Nëntori, rr.502 Sylejman Vokshi, rr.510 Bujar Thaqi, rr. 512 Ali Sokoli, Rr.513 Sheh Hilmi Maliqi, rr.514 Bajram Veliu, rr.516 Vëllezrit Frashëri, rr.525 Kuvendi i Manastirit, rr.526 Rifat Dina, Rr.527 Sabit Shabandula, Rr.528 Fitim e Enver Duraku, rr.529 Ramiz e Xhevdet Krasniqi, rr.530 Agim Kelmendi, rr.531 Selim Berisha, Rr.532 Bekim Isma, rr.533 Sakip Bellaga, rr.534 Viktimat e Korrikut, rr.535 Prof.Hamdi Berisha, rr. 540 Jeton e Besim Kabashi, rr.541 Dëshmorët e Zatriqit, rr.542 Musë Rahoveci, rr.544 Shkelzen e Luan Krasniqi, rr.545 Ismail e Besim Gashi, rr.546 Fahredin Hoxha, rr.547 Tafil Zyberi, rr.548 Mark Sopjani, rr.554 Viljam Voker, rr.555 Shkelzen Zllanoga, rr.557 Bedri Berisha, rr.558 Jahë Hoti, rr.608 Hamdi Berisha, rr.Luftëtari.

Arsyeja: Krijimi i kushteve pa tension – largimi i urave të tensionit të mesëm.

2.

Nga TS 110/35/10 kV Rahoveci do të ndërprehet:

TS 10/04 kV Rahoveci XV (Kodi: 82000004009)  prej orës 09:00  deri në orën 10:35.

Vendet: Pompat e ujit.

Arsyeja: Ndërrimi i bazamentit të tensionit të ulët në TS Rahoveci XV.

Rajoni i Gjilanit

Punime të domosdoshme për siguri të sistemit

Data e punimit: 05-11-2020

1.

Nga TS 110/10 kV Gjilani 5 do të ndërprehet:

Dalja 10 kV J10 Bresalci 1 (Kodi: 63000010)  prej orës 10:00  deri në ora 14:00

Vendet: Bresalci, Koretishta, Poneshi, Parallova, Vërbica e Zhegovcit, Kishna Polja, Sllakovci dhe  Zhegovci.

Arsyeja: Ndërrimi i shtyllave të kalbura-  Vërbicë e Zhegovcit.Postime të ngjashme

KEDS njofton ku do ketë ndërprerje të energjisë për shkak të punimeve


Punime të domosdoshme për sigurinë e sistemit.

Prishtina

1.

Në NS 110/10 kV Prishtina 1 do të ndërprehet:

NS 10/0.4 kV Qagllavica 2 (Kodi: 19000034033) prej orës 10:00-15:00

Vendet: Nje pjese e Qagllavices.

Arsyeja: Promontimi I shtyllave

Peja

1.

Në NS 35/10 kV Peja II do të ndërprehet:

Dalja 10kV Rugova  (kodi:50051006 ) prej orës 09:00 – 12:00 dhe 13:00:16;00

Vendet: Fshatrat: Bogë, Drelaj, Dugaivë, Haxhaj, Koshutan, Kuqishtë, Leqinat, Llaz, Llutov, Maja e Zezë, Malaj, Neqinat, Pecaj, Pepiq, Reka e Allagës, Shkrel, Shtupeq, Shtupeq i Madh, Shtupeq i Vogël dhe Stankaj..

Arsyeja: Pastrimi I trasese nga vegjetacioni.

Prizren

1.

Në NS 35/10 kV Dragashi do të ndërprehet:

Dalja 10kV Restelica(Kodi: 30036002) prej orës 09:00-12:00 dhe 13:00-16:00

Vendet :Fshatrat: Glloboçicë, Krushevë, Kukjan, Lubovishtë, Mlikë, Orqushë, Restelicë, Vranishtë dhe Zlipotok.

Arsyeja: Pastrimi I trasesë

2.

Në NS 35/10 kV Prizren 3  do të ndërprehet:

Dalja 10kV Kamenica (Kodi: 31000029) prej orës 10:00-14:00

Vendet: Lagje Gurishti, Petrovë,Lagje Arbana .

Arsyeja: Revizion ne LP 10kV «Kamenica», Ndrrimi i shtyllave te demtuara, shtrengim i përquesëve dhe ndrrim i izolatoreve. Vendosja e distancerave ne fusha te gjate

Mitrovicë

1.

Në NS 35/10 kV Shupkovci  do të ndërprehet:

Dalja 10kV Shala (kodi:70000101) prej orës 09:00 – 12:00 dhe 13:00-16:00

Vendet: udhët: Herojska (një pjesë) dhe Tyneli i Parë. Fshatrat: Bajgorë, Bare, Rekë, Stan Tërg, Kaçandoll (një pjesë), Kolloni (një pjesë), Kovaçicë (një pjesë), Kutllovc (një pjesë), Mazhiç, Rahovë (një pjesë), Rashan, Rekë (një pjesë), Tërsten (një pjesë), Vidishiç, Zasellë (një pjesë) dhe Trepça,

Arsyeja: Pastrimi i linjes 10kV  nga Vegjetacioni.

Gjakovë

1.

Në NS 35/10  kV Gjakova ll  do të ndërprehet :

Dalja 10 kV Raq-Moglica (Kodi: 81000117) prej orës 09:00 -12:00 dhe 13:00-16:00

Vendet: Lagjëja Brekoc, udhët: Domenik Përgegaj, Drenica, Rr.Minatori, Shote Galica, fshatrat: Moglicë, Goden, Jahoc, Prush, Raçë, Vogovë, Zhub.

Arsyeja: Pastrimi i linjes 10kV  nga Vegjetacioni.

18.10.2020

Punime të domosdoshme për sigurinë e  sistemit

Mitrovica

1.

Në NS 110/10kV Mitrovica 2 do të ndërprehet:

Dalja 10kV  Sitnica (Kodi: 70000103) prej orës 09:00-12:00

Vendet:Qendra e Qytetit.

Arsyeja:Pastrimi trasesë dhe shtrengim i perquesëve.

2.

Në NS 110/10kV Mitrovica 2 do të ndërprehet:

Dalja 10kV  Betonjerka (Kodi: 70000104) prej orës 09:00-12:00

Vendet:Pjesa nga stacioni hekurudhor dhe lagjja Sitnica si dhe Boletini,Lipa,Zhazha, Vllahija,Selaci Melenica Zabergja,Magjera

Arsyeja:Pastrimi trasesë dhe shtrengim i perquesëve.

3.

Në NS 110/10kV Mitrovica 2 do të ndërprehet:

Dalja 10kV  Betonjerka ne Stabiliment prej orës 13:00-16:00

Kodet:

70000104037, Selac 3

70000104036 Selac 1

70000104035 Selac 1

70000104034 Zabergj

70000104033 Dedi

70000104038 Maxher

70000104032 Zijaq

70000104039 Melenice 1

70000104040  Melenice 2

70000104028 Zhazh1

70000104029 Zhazh2

70000104030 Vllahi

70000104031 Vllahi  e re

70000104041Te Kulla – I.Boletinit

70000104027 Kulle Buletini

70000104044 Boletin

70000104006 Lipa-Rahove e re

70000104006 mani Trans

70000104042 Pompat e Ujit

Vendet:Boletini, Lipa,Zhazha ,Vllahija,Selaci Melenica Zabergja,Magjera.

Arsyeja:Pastrimi trasesë dhe shtrengim i perquesëve.

Ferizaj

1.

Në NS 35/10 kV Shtime do të ndërprehet:

Dalja 10kV Rashinca  (Kodi: 41046001) prej orës 08:00 deri në ora 11:00  dhe 12:00 deri ne 14:00

Vendet: Fshatrat: Davidovc, Gjugjaj (Gjurkoc) (një pjesë),  Gjurkoc, Rashincë, Vojnoc dhe një pjesë e udhës Komandant Kumanova.

Arsyeja: Mirembajtje Preventive Bartja e rrejtit nga shtyllat e vjetra ne te Betonit.

18.10.2020

Punime në projekte investive

Prizren

1.

Nga  TS 110/35/10kV Prizreni 1 do të ndërprehet:

NS 35/10kV Prizreni III (kodi 300320) dhe pa tension mbesin të gjitha daljet 10kV  prej orës                    00:30  deri ne ora 06:30

Vendet: udhët: 121 Gjeravica, 122 Xhemil Fluku, 131 Destan Billusha, 133 Sahat Kulla, 134 Ejup Statovci (një pjesë), 135 Besnik Muçaj, 138 Shote Galica (një pjesë), 139 Reshat Karjagdiu, 14 Byrhan Shporta (një pjesë), 141 Salajdin Braha (një pjesë), 325 Faik Emrush, 328 Saraçët, 363 Shaip Spahiu, 364 Suzi Qelebi (një pjesë), 4 Remzi Ademi dhe 80 Marie Shllaku (një pjesë), 142 Hysen R.Kabashi, 149 Hadi Kantarxhiu, 151 Gjallica dhe 152 Zahir Pajaziti, “ABI”Sh.P.K. në

udhën 115 Joni, 103 Jusuf Gërvalla, 104 Bingeni, 105 Bekim Berisha-Abeja, 16 Brigada 125, 18 Fehnmi Ibrahimi, 113 Rifat Ukimeri, 115 Joni, 119 Azem Bejta (një pjesë), 12 Dëshmorët e Prekazit (një pjesë), 139 Reshat Karjagdiu (një pjesë), 143 Hasan Prishtina (një pjesë), 153 Xhemë Gostivari, 154  Gjirokastra (një pjesë), 155 Vëllerërit Frashëri (një pjesë), 156 Rexho Bajraktari (një pjesë),  157 Paqja, 158 Xheladin Hana (një pjesë), 159 Avni Rrustemi (një pjesë), 160 Ardianët (një pjesë),  162 Pazari i ri (një pjesë), 163 Xhavit Ahmeti (një pjesë), 144 Beteja e Vërrinit, 145 Astrit Suli, 146 Petrit Bytyqi, 147 Martin Camaj, 148 Gustav Rotlla,158 Xheladin Hana (një pjesë) dhe 160 Ardianët, 1 Adem Jashari, 321 Bajrakli (një pjesë), 322 Mbreti Zog, 324 Fehmi Lladrovci, 326 Rifat Krasniqi, 327 Bujar Godeni, 329 Medinë (një pjesë), 330 Farkatëtarët, 331 Xhemil Doda (një pjesë), 332 Mehmet Pasha (një pjesë), 338 Vatrat Shqiptare (një pjesë), Nuredin Krasniqi, Sheshi Lidhja Shqipëtare,  150 Sylejman Rotlla.

Arsyeja: Instalimi i SCADA-së, faza e III-të.

Ferizaj

1.

Nga  TS 110/35/10kV Lipjan do të ndërprehet:

TR 2 110/10kV dhe TR 3 110/10kV dhe pa tension mbesin të gjitha daljet 10kV  prej orës                        10:00  deri ne ora 16:00

Vendet: udhët: Adem Gllavica, Adem Jashari, Avdi Kelmendi (një pjesë),  Bashkim Krasniqi, e Shqipërisë, e Tiranës, Fehmi Agani, Gjergj Fishta, Hajredin Bajrami, Halil Metaj (një pjesë),  Hamëz Jashari (një pjesë),  Idriz Ajeti, Iliria, Isa Olluri, Ismet Asllani (një pjesë),  Kongresi i Blinajës, Lidhja e Prizrenit, Lipjan, Mbretresha Teutë, Prizrenit, Qamil Olluri, Robert Gajdiku, Shtjefan Gjeqovi, Skendërbeu, Tahir Sinani, Xhevdet Breznica (një pjesë) dhe Zylfije Gashi, 1 Maji, Adem Jashari, Avdi Kelmendi, Boro Vukmiroviq (një pjesë),  Gjergj Fishta, Hamëz Jashari (një pjesë), Haxhi Kleçka, Komandant Kumanova, Lidhja e Prizrenit, Lipjan, Magj. Lipjan-Shtime (një pjesë), Shën Flori dhe Skënderbeu, Gjergj Fishta, Haxhi Kleçka, Komandant Kumanova, Magj. Lipjan-Shtime (një pjesë), Shën Flori dhe Skënderbeu, Magj.Ferizaj-Prishtinë (një pjesë), Magj. Lipjan-Prishtinë (një pjesë). Fshatrat: Bablak, Babush, Babush i Ri, Cërnillë, Kojskë, Magj.Ferizaj-Prishtinë (një pjesë), Mirash, Prelez i Muhaxherëve (një pjesë), Surqinë, Tërn, Rubofc dhe një pjesë e Trim (Tërni), Breg i Zi, Bujan, Godanc i Epërm, Godanc i Poshtëm (një pjesë), Hallaç i Madh, Hallaç i vogël, Kraishtë, Martiras (Hallaç i Vogël), Ribar i Madh, Ribar i Vogël, Rinas (Ribar i Vogël), Rinas (Ribar i Madh), Rufc i Ri, Rufc i Vjetër, Varigovc dhe Zllakuqan, D.Gushterica, G.Gushterica, Dobratin, Gadime e Ulët (një pjesë), Gllavicë, Livagjë, Marec,  Sllovi dhe Smallushë, Akllap (lagja e Akllapit) (një pjesë), Janevë, Konjuh, Lipjan (lagja e Akllapit) (një pjesë), Lagja e Burimit, Lagja e Re (një pjesë), Lipjan (një pjesë), Magj. Ferizaj-Prishtinë (një pjesë), Magj. Lipjan-Prishtinë, Qallapeku (një pjesë), Lagja Sadik Shala dhe Udhëkryqi Janjevë-Lipjan (një pjesë), Gjyteze (Grackë e vjetër), Grackë, Gracka e Vjetër, Jeta e Re (Topliqan), Magurë (një pjesë), Magj.Lipjan-Shtime (një pjesë), Topliçan dhe Topliçani i Vjetër (një pjesë), Banullë, Gadime e Ulët (një pjesë), Gllogc, Gumnasellë, Lagja e Burimit (një pjesë), Lipjan (një pjesë), Llugaxhi, Pojatë, Rubofc (një pjesë) dhe udhëkryqi Janjevë-Lipjan (një pjesë), si dhe udhët: Bajram Gashi (një pjesë), Ganimete Tërbeshi, Qamil Olluri (një pjesë), Sadik Shala dhe Shën Flori, Babush (një pjesë), Babush i Muhaxherëve, Bjeshkas (një pjesë), Gadime e Ulët, Gadime e Epërme, Vrellë (një pjesë) dhe Vrellë e Goleshit (një pjesë), Fushas (Llugë), Hashanët (një pjesë), Jeta e Re (Topliqan) (një pjesë), Lagja e Re, Lepi/Lepina, Lipjan, Fushas (Llugë), N.Naselje (Lipjan) (një pjesë), Radevë, Skulla/Skulanevo dhe Suhadoll.Bonita, Coca Cola dhe Dajti.

Arsyeja: Përgatitja e kthinës lidhëse.

19.10.2020

Punime të domosdoshme për sigurinë e  sistemit

Prishtinë

1.

Në NS 35/10 kV Fushë Kosova do të ndërprehet:

Dalja 10kV Vragolia(Kodi: 15018007) prej orës 10:00 deri në ora 14:00

Vendet: Vragoli, Miradi e Ulët (nje pjese), Batusa, Henci, Lagja 29  dhe Pompen FAM GAS .

Arsyeja: Pastrimi i trases shtrëngimi i përquesve.

Pejë

1.

Në NS 110/10 kV Peja 2 do të ndërprehet:

Dalja 10kV Kastrati  (Kodi: 51000007) prej orës 09:00 – 12:00  dhe 13:00-16:00

Vendet: Lagjja Dardania, Llozhani, Zllopeku, Poqesta, Belinca, Doberdoli, Babiqi, Pistoni, Sedefi.

Arsyeja: Pastrim i trasesë nga vegjetacioni.

Prizren

1.

Në NS 35/10 kV Dragashi do të ndërprehet:

Dalja 10kV Rapqa(Kodi: 30036009) prej orës 09:00-12:00 dhe 13:00-16:00

Vendet : Fshatrat: Brezne, Buçe, Kërstec, Plavë, Rapqë e Epërme, Rapqë e Poshtme dhe Rrenc.

Arsyeja: pastrimi I trasesë

Ferizaj

1.

Në NS 35/10 kV Ferizaj II  do të ndërprehet:

Dalja 10kV Bablaku-Bizneset (Kodi: 40041005) prej orës 10:00 – 15:30

Vendet:Trim,Bablaku,Mirashi,Cernilla,Murakovë,Bizneset:Ballkani qeramike,Xheni Group,

Ferplast 2,Eurometali,kosova limos,Platinium,Swis,relax,Elda Patroni,Next home,..

Arsyeja: Vendosja e Ndarsit Linjore 10kV ne Mirash

Mitrovicë

1.

Në NS 110/10(20) kV Skenderaj do të ndërprehet:

Dalja 10kV Likovci (Kodi: 74000001)  prej orës 09:00  – 12:00 dhe 13:00-16:00

Vendet: Kryshefc, Morinë, Makermal, Polluzha, Shtuticë, Likofci i Ri, Rezallë,Tushil, Rezallë e Re, Likofci, Obri e Ulët, Murgë, Plluzhinë dhe Ticë.

Arsyeja: Pastrimi i linjes 10kV  nga Vegjetacioni.

19.10.2020

Punime në projekte investive

Gjilani

1.

Nga  TS 110/35/10kV Gjilani 1 do të ndërprehet:

NS 35/10kV Gjilani I (kodi 600600) dhe pa tension mbesin të gjitha daljet 10kV  prej orës                        00:30  deri ne ora 06:30

Vendet: udhët: Esat Berisha (një pjesë) dhe Mulla Idrizi (një pjesë), Bulevardi i Pavarësisë, Esat Berisha (një pjesë), Gjinollët (një pjesë), Makfire Deda, Mulla Idrizi, Skënderbeu dhe Xhemë Topalla, Abdullah Tahiri, Adem Jashari, Gjinollët, Hamdi Kurteshi, Muharrem Kurteshi, Mehmet Akif Ersoy, e Malishevës (një pjesë), Mulla Idrizi dhe Tregu i gjelbërt, Esat Berisha (një pjesë) dhe Mulla Idrizi (një pjesë), F. e Radiatorëve, F. e Tekstilit I, F. e Tekstilit II-Albimi, F. e Tekstilit III, Hamdi Kurteshi (një pjesë), Muharrem Kurteshi, Vëllezërit Maliqi (një pjesë) dhe Abdullah Tahiri (një pjesë), Adem Jashari (një pjesë), Elez Agushi, Esat Berisha, Urim Mehmeti, Xhevat Ajvazi, Demush Shabani dhe Mulla Idrizi (një pjesë).  Fshatrat: Bilincë, Inatoc (një pjesë), Llovcë, Malishevë, Malishevë e Poshtme, Pograjë, Sllubicë (një pjesë), Stublinë, Uglar dhe Zabeli i Sahit Agës, Bukovik, Capar, Dobërçan, Kufcë e Poshtme (një pjesë), Malishevë, Malishevë e Poshtme, Malishevë e Epërme dhe Vërbicë e Kmetocit.

Arsyeja: Instalimi i SCADA-së, faza e III-të

Prishtinë

1.

Në NS 220/35/10(20)kV Podujeva do të ndërprehet:

NS 10/04kV Furra Laura  (kodi: 14000001004 ) prej orës    09:00 – 17:00

Vendet:Nje pjesë e rr. Skenderbeu, një pjesë e rr.Valon Hasani,

Arsyeja: Projekti “Zgjerimi dhe Perforcimi i Rrjetit 2019”, LOT 10 Prishtina -kyqja e konsumatoreve ne rrjetin e ri.

2.

Në NS 110/10kV Prishtina 5  do të ndërprehet:

Dalja 10kV J19 Kodra e trimave 8 ( Kodi: 13000016) nga ora 09:00 deri 21:00

Vendet:Nje pjese e Kodrës së Trimave,rr.Rugova,

Arsyeja: Nderrimi i kthinave dhe  ormani te tensionit te ulet në TSB “Kodra e Trimave 8”

3.

Në NS 220/35/10(20)kV Podujeva do të ndërprehet:

NS 10/04kV Furra Laura  (kodi: 14000001004 ) prej orës    09:00 – 17:00

Vendet:Nje pjesë e rr. Skenderbeu, një pjesë e rr.Valon Hasani,

Arsyeja: Projekti “Zgjerimi dhe Perforcimi i Rrjetit 2019”, LOT 10 Prishtina -kyqja e konsumatoreve ne rrjetin e ri.

Pejë

1.

Në NS 35/10 kV Peja II do të ndërprehet:

Dalja 10kV Gjimnazi(kodi: 50051014) prej orës    10:00 – 11:00

Vendet: Dy konsumatorë Buxhetarë në udhën Gjergj Fishta.

Arsyeja: Lidhja e sustës për akordim të ndërprerësit.

2.

Në NS 35/10 kV Peja II do të ndërprehet:

Dalja 10kV A.Qeshmja(kodi: 50051002) prej orës    11:00 – 12:00

Vendet: udhët: Agim Radoniqi (një pjesë), Asllan Çeshma, Azem Bejta, Bege Maliqi, Beteja e Albulenës (një pjesë), Dëshmorët e Peklenës (një pjesë), e Çamërisë, Gjergj Fishta, Jusuf Kelmendi (një pjesë), Kapetan Rudi, Mbreti Bardhyl, Rifat Burxheviq (një pjesë), Sylë Tabaku dhe Tahir Coli.

Arsyeja: Lidhja e sustës për akordim të ndërprerësit.

Gjilan

1.

Në NS 110/10 kV Kamenica  do të ndërprehet:

Dalja 10kV Hogoshti(kodi: 62000001) prej orës    13:00 – 14:00

Vendet: Fshatrat: Bujnoc (një pjesë), Dazhnicë (një pjesë), Hogosht, Kolloleq, Kopërnicë, Kostandincë (një pjesë), Kradinell, Lajçiq, Lisockë (një pjesë), Marocë (një pjesë), Poliçkë, Shahiq (një pjesë), Shipashnicë e Epërme, Shipashnicë e Poshtme, Tërstenë (një pjesë), Velegllavë (një pjesë), Vriqec (një pjesë), Xhyrishevc (një pjesë) dhe Zhujë.

Arsyeja: Kontrollimi i ndërprerësit të fuqisë.

2.

Në NS 110/10 kV Kamenica  do të ndërprehet:

Dalja 10kV Strezovci (kodi: 62000005 ) prej orës    14:00 – 15:00

Vendet: udhët: Asim Jusufi (një pjesë), Avdi Xhaçku, Besnik Maroca, Dëshmorët e Kombit, Kadri Zeka, Nikolla Teslla, Musli Ymeri (një pjesë), Wurdo Wilson (një pjesë), Vëllezërit Krivaqa (një pjesë). Fshatrat: Bolec, Bushincë, Buxhenicë (një pjesë), Carevc (një pjesë), Gragjenik (një pjesë), Hajnoc, Kamenicë, Kremenatë (një pjesë), Krilevë, Malësia dhe Lagjëja e Malësisë (një pjesë), Meshinë (një pjesë), Moçar, Strezoc dhe Tirinicë (një pjesë).

Arsyeja: Kontrollimi i ndërprerësit të fuqisë.

19.10.2020

Punime nga Pala e tretë

Prizren

1.

Nga  TS 110/35/10kV Prizreni 1 do të ndërprehet:

NS 35/10kV Prizreni IV (kodi: 300330) dhe pa tension mbesin të gjitha daljet 10kV  prej orës 00:30  deri ne ora 04:30

Vendet: udhët: 10 Kukësi (një pjesë), 11 Ismet Jashari (një pjesë), 409 Sylejman Vokshi (një pjesë), 413 Rugova, 414 Ymridin çengaj (një pjesë), 415 Bashkim Sukaj (një pjesë), 417 Xhevat Berisha, 419 Karavanet, 420 Mehmet Hasi (një pjesë), 421 8 Marsi,  422 Selajdin Berisha, 423 Toplica (një pjesë), 431 Turgut Ozal, 432 Liman Shala, 433 Elbasani, 437 Mbreti Pleurat, 438 Tirana, 441 Brigada 128, 468 Nehat Berisha, 474 Bashçarshia, 476 Martirët e Tusuzit, 478 Arsim Berisha, 8 William Walker (një pjesë), “KABASHI HOLDING”Sh.P.K. në udhën 438 Tirana, “PROEX”Sh.P.K. në udhën 438 Tirana, 10 Kukësi, 417 Xhevat Berisha, 437 Mbreti Pleurat (një pjesë), 584 Bajram Curri (një pjesë), 11 Ismet Jashari – Kumanova (një pjesë), 231 Hoxhë Tahsini (një pjesë), 339 Ramadan Zaskoci, 364 Suzi çelebi, 379 Beteja e Koshares (një pjesë), 382 Azem Hajdari, 383 Kaçaniku, 396 Aleksandër Moisiu, 397 Bajram Kelmendi, 398 Sefedin Laçi, 399 Jul Variboba, 401 Beran Gashi, 12 Norë Kelmendi, 403 Betim Berisha, 405 Dukle, 409 Sylejman Vokshi (një pjesë), 410 Halim Spahiu, 412 Karl Topia, 413 Rugova (një pjesë), 407 Asret Poniku dhe 471 Alajdin Gjezari, 11 Ismet Jashari – Kumanova (një pjesë), 340 Mentor Krasniqi (një pjesë), 343 Lazër Lumnezi, 346 Pal Paluca, 347 Hyse Rexhepi, 349 Themistokli Gërmenji, 357 Pushkatarët, 358 Bujtinat, 359 Iljaz Kuka, 360 Adnan Krasniqi, 362 Papa Gjon Pali, 366 Anton çetta, 368 At Gjergj Fishta, 381 Indrit Cara – Kavaja, 382 Azem Hajdari, 384 Behari dhe Sheshi Shadërvani, 115 Joni, 117 Dzemail Bjedic, 118 Jani Vreto, 119 Azem Bejta, 122 Xhemil Fluku, 125 Mbreti Pirro, 126 Bajo Topulli, 127 Ibrahim Lutfiu, 128 Feriz susuri, 138 Besëlidhja, 383 Laçaniku, 4 Remzi Ademi, 5 De Rada, 437 Mbreti Pleurat (një pjesë) dhe 8 William Walker (një pjesë) dhe Spitali Rajonal i Prizrenit dhe 4 konsumatorë komercial në udhën 437 Mbreti Pleurat.

Arsyeja: Energjizimi i trafos sipas PEE nr.3355

20.10.2020

Punime në projekte investive

Prishtinë

1.

Në NS 220/35/10(20)kV Podujeva do të ndërprehet:

NS 10/04kV Furra Laura  (kodi: 14000001004 ) prej orës    09:00 – 17:00

Vendet:Nje pjesë e rr. Skenderbeu, një pjesë e rr.Valon Hasani,

Arsyeja: Projekti “Zgjerimi dhe Perforcimi i Rrjetit 2019”, LOT 10 Prishtina -kyqja e konsumatoreve ne rrjetin e ri.

2.

Nga  TS 220/35/10kV Podujeva dhe TS 35/10kV Mazgiti do të ndërprehet:

NS 35/10kV Koliqi (kodi 140160) dhe NS 35/10kV Batllava (kodi 140150),  pa tension mbesin të gjitha daljet 10kV  prej orës 14:00  deri ne ora 20:00.

Vendet: Grashtice, Radashec, Koliqi, Ballabani dhe Nishevci, Sharban, TS Sharban,TS Alshiqt, TS Halabak, TS Dyzi 1 dhe 2, TS Tërrnavë, TS Vanovcë dhe TS Bellopojë 1,2,3,4 TS Private (Bellopojë), Keqekolle, Prapashtice, Hajkobille, Dabishevc, Mutivode dhe Fabrika e Ujit Alpet, Ujësjellsi rajonal “Batllava”, Batllava, Gërdovci, Bellopoja dhe Lluga, Gibovci, Shkolla e Vjetër, Xhamia e Vjetër, Kalatica, Braina, Berveniku, Bllata, Metergovci1 dhe 2,Orllani, Vikendicat,Te Zahir Pajaziti dhe MAP Burgu i Sigurisë së Lartë, Europlast-Siqevë dhe SH.P.K.-LLC”APOLLONIA”  Fabrikë e Tjegullave.

Arsyeja: Instalimi i SCADA-së, faza e III-të

 

3.

Në NS 220/35/10kV Podujeva do të ndërprehet:

Dalja 10kV Sillosi ( Kodi: 14000006) nga ora 09:00 deri 13:00

Vendet: Qendra, Letanci, Sillosi .

Arsyeja:Ndrrimi i kabllove te tensionit te mesen ne projektin Lot 4 2019, Brecalit

 

4.

Në NS 220/35/10kV Podujeva do të ndërprehet:

Dalja 10kV Livadica( Kodi: 14000011) nga ora 09:00 deri 13:00

Vendet: Dumnicë, Shtedim, Mirovc, Livadicë dhe Dogana.

Arsyeja:Ndrrimi i kabllove te tensionit te mesen ne projektin Lot 4 2019, Brecalit.Postime të ngjashme

Kërkesat e qytetarëve drejtuar Ardian Gjinit (VIDEO)


Gjatë debatit “Jeta në Komunë”, i pari i komunës së Gjakovës, Ardian Gjini, u përball edhe me zërin e qytetarëve, të cilët kërkuan të realizohen kërkesat e tyre.

Në fshatin Bec, Mira Hasani me nevoja të veçanta ka treguar për vështirësitë që i ka ajo për shkak të mosasfaltimit të 300 metrave rrugë. Kërkesën për asfaltim ajo e ka bërë si moti në Komunë.

“Kërkesë e kam, Vetëm po të ka për shembull fëmijë, më së shumti duhet me këqyr për këta persona me aftësi të kufizuar. Jo sa me e bo një foto, për shembull se shkojnë nëpër këto qendra të HENDIKOS- it e kësi. Jo për një foto, se një foto është pikturë, ti mundesh me e vizatu pikturën si dush, por bone që kur të shoh në rrugë, jo kur vjen fundi për me ta qit një votë, por kur të shoh në rrugë me të falënderu”, thotë Mira Hasani duke iu drejtuar kryetarit Gjini.

Por, kërkesa e saj akoma s’ është realizuar.

Përveç kësaj, banori tjetër Nevruz Dujaka kritikon Gjinin për murin e ndërtuar në udhën “Bardhyl Qaushi”.

Edhe aktivisti i ambientit, Burim Qarri, kërkon nga kryetari i Komunës pastrimin urgjent të ambientit të Gjakovës.

Të ftuar në studio ishin edhe tre asamblistë, dy prej tyre nga opozita, Ali Tafarshiku nga Alternativa, Mimoza Shala nga Vetëvendosje dhe Shpend Kumnova nga AAK-ja, ndërsa në Zoom Ideal Zhaveli nga Këshilli Rinor i Veprimit Lokal- KVRL.

 

 Postime të ngjashme

Derisa nxënësit akoma bartin drutë, harroni kompjuterët


Ardian Gjini në dabatin për komunën e Gjakovës, të cilën komunë  e udhëheq prej vitit 2017, sonte përballë Jeta Xharrës foli edhe për shkollat.

Shkolla “Emin Duraku” ka mungesë të kompjuterëve dhe për një gjë të tillë Ardian Gjini thotë se pas nxemjeve qendrore, tualeteve e gjërave bazike atëherë do të mendojmë për kompjutera.

“Përderisa nxënësit s’ mund të hyjnë në tualet, përderisa nxënësit bajnë dru me i shti stufës, harroni kompjuterat”, thotë Gjini sa i përket mungesës së kompjuterëve në shkolla.

Ai tha se në 10 shkolla do të bëhet wifi-ja, ndërsa kompjuterët do të bëhen gradualisht prejse s’ ka shkolla pa kompjuterë, por shkollat po kërkojnë kompjuterë për diçka tjetër.

Gjini tha se qëllimi i tij është që të gjitha shkollat e Gjakovës të kenë ngrohje qendrore dhe jo probleme me kulm e pastaj të kalohet te pjesa e kompjuterëve e tabletëve.

Të ftuar në studio janë edhe tre asamblistë, dy prej tyre nga opozita, Ali Tafarshiku nga Alternativa, Mimoza Shala nga Vetëvendosje dhe Shpend Kumnova nga AAK-ja, ndërsa në Zoom Ideal Zhaveli nga Këshilli Rinor i Veprimit Lokal- KVRL.

 Postime të ngjashme

Kryetari Gjini flet për situatën me COVID-19 në komunën e Gjakovës


Gjatë debatit “Jeta në Komunë” i pari i Komunës së Gjakovës, Ardian Gjini, ka komentuar edhe situatën me pandeminë e COVID-19.

Rreth menaxhimit të situatës së pandemisë, Gjini tha se qytetarët janë sjellë si duhet duke respektuar rregullat dhe se Gjakova ka numër më pak të të infektuarve sesa komunat e tjera.

“Gjakova ka nisë testimin serologjik, e kemi kry stafin shëndetësor e arsimor bashkë me Policinë regjionale”, thotë Gjini.

Sipas të dhënave të Spitalit Regjional, para 4 ditësh thuhet se 8 pacientë janë të konfirmuar pozitivë me COVID-19, 5 me oksigjeno-terapi dhe 3 mjekë janë të infektuar me coronavirus.

Në këtë situatë pandemike, Qendra Kryesore e Mjekësisë Familjare, në muajin gusht, është gjetur pa dezinfektues e pa sapun.

E njëjta gjendje është edhe tash në muajin tetor.

Gjatë këtij emisioni u përmend edhe ambullanta në fshatin Gërgoc, e cila është mbyllur por e njëjta  kishte mungesë të ujit.

Po ashtu, ambulantat në fshatin Lipovec dhe Babaj i Bokës KALLXO.com i kishte hasur të mbyllura në kohë pandemie.Të ftuar në studio janë edhe tre asamblistë, dy prej tyre nga opozita, Ali Tafarshiku nga Alternativa, Mimoza Shala nga Vetëvendosje dhe Shpend Kumnova nga AAK-ja, ndërsa në Zoom Ideal Zhaveli nga Këshilli Rinor i Veprimit Lokal- KVRL.

 

 Postime të ngjashme

Vetëm po të konfirmohet aktakuza do të lirohen dhe suspendohen vartësit e mi


Në debatin “Jeta në Komunë” me kryetarin Ardian Gjini u diskutuan shumë tema.

Si temë ishte edhe drejtori me aktakuzë i zgjedhur që nga fillimi i mandatit të Gjinit.

Drejtori i Urbanizmit, Arben Bakalli dhe zyrtari i Komunës, Agron Gojani, po akuzohen nga Prokuroria për vepra korruptive të kryera në vitin 2018.

Akuza pretendon se në zonën ku ishte paraparë gjelbërimi, të njëjtit mundësuan leje ndërtimore për familjen Bakija, në Kompleksin Orize në Gjakovë.

Në pyetjen e Jeta Xharrës drejtuar kryetarit të Komunës së Gjakovës se pse po e lejon që në komunë me pasë drejtorë me aktakuza?, kryetari u përgjigj: “Unë i kam thirrë në zyrë drejtorin e Urbanizmit, Arbenin dhe Agronin, dhe ju kam tregu që në momentin kur konfirmohet aktakuza ne duhet të veprojmë sipas ligjit që parasheh suspendimin”.

Ai tha se Vetëm po të do të ketë vendim të prerë të Gjykatës, drejtori Bakalli do të lirohet nga detyra, ndërsa Gojani do të suspendohet ashtu si e parasheh ligji.

Në këtë rast, Agron Gojani po akuzohet për aprovimin e kërkesës për kushte ndërtimore, ndërsa Arben Bakalli për nënshkrimin e vendimit dhe lejimin për ndërtim.

Të ftuar në studio janë edhe tre asamblistë, dy prej tyre nga opozita, Ali Tafarshiku nga Alternativa, Mimoza Shala nga Vetëvendosje dhe Shpend Kumnova nga AAK-ja, ndërsa në Zoom Ideal Zhaveli nga Këshilli Rinor i Veprimit Lokal- KVRL.

 Postime të ngjashme

Gjini përplaset me Mimoza Shalën për prerjen e drurëve në qendër të Gjakovës


Në debatin “Jeta në Komunë” përballë Jeta Xharrës, kryetari i Gjakovës, Ardian Gjini, foli edhe për ambientin dhe të rinjtë e kësaj komune.

Kryetari Gjini tash e dy muaj pavarësisht kundërshtimit të qytetarëve ka filluar projektin për udhën “Nënë Tereza”. Ai ka prerë edhe pemët në këtë rrugë.

Ai tha se kjo rrugë si rrugë kryesore e qytetit s’ ka pasur kurrfarë karakteri deri më tani, pa estetikë dhe me drurë të kalbur dhe jokualitativë.

Një gjë të tillë e kundërshtoi asamblistja e Vetvendosjes, Mimoza Shala.

“156 drunj i ke shkulë përgjatë udhës “Nënë Tereza”. Përderisa në krejt vendet e botës qendrat lirohen për këmbësorë e mbyllen për makina plus trotuari u përgjysmu”, i tha asamblistja Shala kryetarit Gjini.

Shala tha se Komuna i ka shantazhuar me anë të inspektorëve edhe bizneset pranë kësaj rruge dhe se kjo çështje është çështje tenderësh.

“Ti ke shkelë çdo procedurë, s’ ke mbajtë debat publik, s’ ke sjellë projekt, të hyrat po rriten me leje të ndërtimeve e buxheti i Komunës është i fokusuar në asfalt, asfalt, asfalt”, tha Mimoza Shala.

Përveç kësaj, edhe Këshilli Rinor i Veprimit Lokal ka një mungesë të objektit për zhvillimin e aktiviteteve të tyre.

Eda Haxhikadrija nga ky Këshill tregon se kanë bërë një kërkesë në Komunë për ndërtimin ose dhënien e një objekti të qendrës rinore, mirëpo të njëjtit akoma s’ kanë arritur ta realizojnë kërkesën e tyre.

Kundrejt kësaj kërkesë nga të rinjtë e Gjakovës, kryetari  Ardian Gjini tha se ka gjasa që ish-këshilli i vjetër do të renovohet dhe shndërrohet në një qendër rinore deri në vitin tjetër.

“Nëse kanë pritë që 20 vite ju lutem që të pritni edhe 9 muaj, për sigurimin e hapësirës”, replikoi Gjini.

ndërsa, Ideal Zhaveli kryetar në Këshillin Rinor të Veprimit Lokal tha se ata janë akoma pa shtëpi dhe i njëjti kërkoi nga kryetari që të ketë një kontakt të vazhdueshëm me të rinjtë.

Të ftuar në studio janë edhe tre asamblistë, dy prej tyre nga opozita, Ali Tafarshiku nga Alternativa, Mimoza Shala nga Vetëvendosje dhe Shpend Kumnova nga AAK-ja, ndërsa në Zoom Ideal Zhaveli nga Këshilli Rinor i Veprimit Lokal- KVRL.

 

 Postime të ngjashme

Pronë komunale e Gjakovës iu dha djalit të zv.ministrit të Shëndetësisë


Përballë Jeta Xharrës, në emisionin “Jeta në Komunë”, sonte është kryetari i i Komunës së Gjakovës, Ardian Gjini, ku po diskutohet për pronat komunale të dhëna në shfrytëzim.

Asamblisti nga Alternativa, Ali Tafarshiku, s’ e mohoi dhënien në shfrytëzim të pronave komunale, por ai e kontestoi identifikimin dhe regjistrimin e tyre.

“Kryetari ka trashëguar 56 dyqane, e një ndër to si pronë komunale kjo qeverisje ia ka dhënë djalit të zëvendësministrit të Shëndetësisë, Sotir Ndout”, tha Tafarshiku.

Të ftuar në studio janë edhe tre asamblistë, dy prej tyre nga opozita, Ali Tafarshiku nga Alternativa, Mimoza Shala nga Vetëvendosje dhe Shpend Kumnova nga AAK-ja, ndërsa në Zoom Ideal Zhaveli nga Këshilli Rinor i Veprimit Lokal- KVRL.

 Postime të ngjashme

Gjakova do të jetë komuna me të gjitha fshatrat me ujësjellës


Gjatë emisionit “Jeta në Komuna”, përballë Jeta Xharrës, i pari i Komunës së Gjakovës, Ardian Gjini, theksoi disa nga të arriturat e tij që nga viti 2017.

Si arritje Gjini tha se gjatë mandatit të tij në dy vitet e para me ujë të pijshëm janë bërë 44 fshatra, ndërsa vetëm 4 prej tyre kanë mbetur pa u lidhur në rrjet.

Fshatrat pa ujë të pijshëm janë Godeni, Kosharja, Zylfaj e Gërqina.

Ai tha se Gjakova deri në përfundim të mandatit të tij do t’i ketë të gjitha fshatrat me ujësjellës.

Lidhur me këtë, Gjini në fushatë kishte premtuar se do t’i jepte 400 mijë euro për ujë të pijshëm, e deri më tani ai tha se Komuna i ka dhënë 1 milion e 300 mijë euro.

Të ftuar në studio janë edhe tre asamblistë, dy prej tyre nga opozita, Ali Tafarshiku nga Alternativa, Mimoza Shala nga Vetëvendosje dhe Shpend Kumnova nga AAK-ja, ndërsa në Zoom Ideal Zhaveli nga Këshilli Rinor i Veprimit Lokal- KVRL.

 Postime të ngjashme

Ardian Gjini sfidohet me pamjet kur biznesmenit iu kërkuan para nga vëllai i Hajdar Beqës


Kryetari i Gjakovës, Ardian Gjini, u përball me kontestimet e asamblistit të Alternativës, Ali Tafarshiku, lidhur me deponinë e mbeturinave në komunën e Gjakovës.

Në debatin “Jeta në Komuna”, e udhëhequr nga Jeta Xharra, Tafarshiku iu drejtua Gjinit se kishte trashëguar një kontratë të panënshkruar, ku një kompani kishte fituar të drejtën për menaxhimin e stacionit transfer të mbeturinave dhe se të njëjtën kontratë kryetari e kishte ndryshuar bashkë me kushtet dhe kriteret e saj.

Asamblisti i Alternativës thotë se në bashkëpunim me kryetarin e përmes palëve të treta operatori që duhej të bënte riciklimin e mbeturinave ishte shantazhuar duke shkuar deri te kërkimi i mitos deri në 33% të aksioneve.

ndërsa, Ardian Gjini replikoi duke mohuar nënshkrimin e kontratës por jo edhe ndryshimin e kushteve të kontratës.

“sepse sipas asaj kontrate ndërmarrja publike “Çabrati” në vend që t’i paguaj 6 euro për ton në Landovicë, ka qenë dashur që t’i paguajnë edhe 2 euro shtesë. Këto përqindjet t’i bajnë në qafë të veten ata që i kanë lypë, unë kontratën s’ e kam nënshkru dhe s’ kam qenë në dijeni që dikush po tenton me negociu”, tha Gjini.

Për këtë çështje emisioni “Drejtësia në Kosovë” kishte bërë emision ku biznesmeni Hajdar Podrimaj ka paraqitur prova të cilat, sipas tij, dëshmojnë se vëllai i deputetit të PDK-së, Hajdar Beqa, i ka kërkuar 33% të aksioneve të kompanisë për t’i dhënë një ankand në Komunën e Gjakovës.

Podrimaj ka paraqitur një mesazh telefoni ku Hasan Beqa i shkruan në mesazh me të cilin i kërkon që të shkojë te noteri dhe t’ia bartë aksionet e kompanisë.

Podrimaj kishte filmuar edhe bisedat ku diskutohen mesazhet.

Hulumtimi i këtij skandali ka nisur kur në KALLXO.com është paraqitur Hajdar Podrimja i cili është përfaqësues i kompanisë ‘Gjakova Reciklim’. Kjo kompani në vitin 2017 e kishte fituar ankandin për reciklimin e mbeturinave ndërsa në fund qeverisjes së re të Gjakovës i kishte mbetur vetëm nënshkrimi i kontratës.

Ndërrimi i pushtetit solli edhe kërkesa të tjera. Përfaqësuesit e kompanisë pretendojnë se s’ arritën ta nënshkruajnë kontratën për faktin se njerëzit e lidhur me pushtetin e Komunës së Gjakovës i kishin kërkuar 33% te aksioneve ne këmbim që kontrata të nënshkruhej.

Të ftuar në studio janë edhe tre asamblistë, dy prej tyre nga opozita, Ali Tafarshiku nga Alternativa, Mimoza Shala nga Vetëvendosje dhe Shpend Kumnova nga AAK-ja, ndërsa në Zoom Ideal Zhaveli nga Këshilli Rinor i Veprimit Lokal- KVRL.

 

 Postime të ngjashme

Ardian Gjini përballë Jeta Xharrës


Sonte në serinë e debateve “Jeta në Komuna”, përballë Jeta Xharrës është i ftuar kryetari i Komunës së Gjakovës, Ardian Gjini.

Gjini u përball me krypometraxhinjtë e KALLXO.com, të cilët ia kanë matur premtimet që ai i kishte dhënë në vitin 2017.

Disa premtime i mbajti e disa të tjera jo.

Ardian Gjini sonte do të flasë për të arriturat dhe për premtimet që s’ ka arritur t’i realizojë.

Të ftuar në studio janë edhe tre asamblistë, dy prej tyre nga opozita, Ali Tafarshiku nga Alternativa, Mimoza Shala nga Vetëvendosje dhe Shpend Kumnova nga AAK-ja, ndërsa në Zoom Ideal Zhaveli nga Këshilli Rinor i Veprimit Lokal- KVRL.Postime të ngjashme

Sa ju kushtuan komunave testet serologjike për testimin e COVID-19?


Tri komuna të Kosovës kanë hapur tenderë për të blerë teste serologjike për testimin e qytetarëve për COVID-19.

Komuna e Prishtinës ka filluar e para testimin e qytetarëve për COVID-19, e cila është pasuar nga Gjakova e së fundmi edhe komuna e Prizrenit ka blerë teste serologjike.

Komuna e Gjakovës ka blerë 9,000 teste IgM dhe IgG për COVID-19 në vlerë prej 89 mijë e 100 euro.

Sipas kontratës së nënshkruar nga komuna e Gjakovës 75 paketime me nga 60 teste IgM, të cilat kanë kushtuar 31 mijë e 950 euro. Pra një test IgM i ka kushtuar 7.1 euro. kurse 75 paketime me nga 60 teste IgG kanë kushtuar 57 mijë e 150 euro, apo 12.7 euro.

Në njoftimin për kontratë thuhet që për këtë blerje janë zhvilluar proceduar të negocimit pa publikim të njoftimit për kontratë. Operatori i cili ka ofertuar dhe shpallur më pas fitues është Gazmend  Boshnjaku B.I, i cili ka ofertuar me 89 mijë e 100 euro.

Fillimisht komuna kishte planifikuar të shpenzonte 104,250.00 euro.

Edhe komuna e Prishtinës me anë të ecurisë së negociuar pa publikim të njoftimit të kontratës ka blerë 42 paketime me nga 60 teste SARS-COV2 IgM dhe 42 paketime me nga 60 teste SARS-COV2 IgG. në vlerë prej 58 mijë e 390 euro. Komuna e Prishtinës kishte paguar 11.5 euro mesatarisht cmimin për këto teste, kurse komuna e Gjakovës kishte paguar 9.9 euro mesatarisht një test.

Komuna fillimisht kishte planifikuar të shpenzonte 60 mijë euro për blerjen e këtyre testeve kurse operatori fitues ”BIOTEK KOSOVO L.L.C.”, kishte ofertuar me 58 mijë 390 euro, shumë në të cilën është nënshkruar edhe kontrata.

Kjo komunë në blerjen e parë ka blerë gjithsej 5 mijë e 40 teste.

Komuna e Prishtinës përsëri është duke planifikuar të blerë teste serologjike, kësaj radhe po planifikon të blejë 14 mijë e 400 teste.

Në tenderin e dytë, kjo komunë ka planifikuar të shpenzojë 165 mijë euro, kurse procedura tenderuese kësaj radhe do të jetë e hapur.

Kësaj radhe komuna e Prishtinës ka planifikuar të blejë 120 paketime  Vidas SARS-COV2 IgM me nga 60 teste dhe  120 paketime Vidas SARS-COV2 IgG po ashtu me nga 60 teste.

Në mesin e komunave që kanë planifikuar të testojnë qytetarët me teste serologjike për COVID-19 është edhe Komunë e Prizrenit.

Kjo komunë ka planifikuar të shpenzojë 120 mijë euro për blerjen e testeve serologjike.

Komuna e Prizrenit për dallim nga ajo e Gjakovës dhe ajo e Prishtinës ka zhvilluar ecuri të hapur për blerjen e këtyre testeve. Komuna e Prizrenit pasi e kishte publikuar njoftimin për kontratë, e kishte pezulluar procedurën tenderuese  një javë më pas. Pas kësaj dy operatorë ekonomik, N.T.Sh AGS dhe Pharma plus, të cilëve ju ishte refuzuar ankesa për rishqyrtim të tenderit.

Në këtë ecuri ne fund kishte aplikuar vetëm operatori ekonomik ”BIOTEK KOSOVO L.L.C.” i cili ka ofertuar me 110 mijë e 400 euro për Furnizim me teste serologjike IgM dhe IgG per Covid-19 për nevojat e shëndetësisë primare, i cili edhe është shpallur fitues.

Komuna e Prizrenit është duke planifikuar të blejë 9 mijë e 600 teste IgM dhe IgG. Pra, komuna e Prizrenit ka paguar mesatarisht 11.5 euro për një test.

Ministri i Shëndetësisë, Armend Zemaj në muajin gusht ka nënshkruar Udhëzimin Administrativ që mundëson që edhe në Kujdesin Parësor Shëndetësor të bëhen testet serologjike.

Sipas njoftimit, me plotësimin e këtij Udhëzimi, Kujdesi Parësor Shëndetësor nëpër komuna do të ketë mundësinë të kryejë testime serologjike, duke raportuar për to në baza ditore në IKShPK.

“Raporti i ekzaminimit laboratorik, përveç të dhënave të përgjithshme, nevojitet të përmbaj informatë për llojin e testit të kryer, prodhuesin e testit, instrumentin/aparatin me te cilin është kryer testi, si dhe komentimin profesional të rezultatit nga specialisti”, thuhet në njoftimin e ministrisë.

Njëra nga mënyrat për të vërtetuar Në qoftë se në trupin e pacientit ka pasur infeksion të coronavirusit, janë edhe testet serologjike.

Mirëpo, ekziston mundësia që të vërtetohet Në qoftë se një person ka qenë më parë i infektuar me coronavirus, dhe testi serologjik mundëson një gjë të tillë.

Testet serologjike janë e kundërta e testit RT- PCR, pra me anë të testeve serologjike zbulohet Në qoftë se ai person e ka kaluar infeksionin apo jo, që do të thotë zbulohet Në qoftë se personi ka pasur më parë infeksion pa e vënë re.

Gjithë ky zbulim bëhet me anë të sistemit imunitar dhe antitrupave që gjendjen brenda trupit të njeriut, me anë të analizës së gjakut.

Ky projekt mbështetet nga Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur – KFOS. Përmbajtja është përgjegjësi e BIRN dhe në asnjë mënyrë s’ mund të konsiderohet si qëndrim i KFOS-it.Postime të ngjashme

‘Shka boni’ Ardiani për Gjakovën?


“Do t`i kthejmë investimet komunale në zhvillim për komunën”, ky ishte koncepti mbi të cilin Ardian Gjini kishte bazuar fushatën e tij zgjedhore me të cilën arriti ta mundte Mimoza Kusari- Lilën në balotazhin për Gjakovën.

Koncepti i promovuar i Gjinit premtonte seBuxheti do të investohet s’ do të shpenzohet. Çdo projekt do të jetë i ndërlidhur në konceptim e menaxhimit të ri publik, edhe parku do të krijojë të hyra për komunën, edhe vende të punës”, kishte thënë Ardian Gjini në debatin për zgjedhjet komunale të vitit 2017.

Koncepti i shfaqur në debatet zgjedhore ishte një risi në diskutimet për komuna dhe synonte që investimet komunale të kishin përllogaritje të qartë në efektin e zhvillimit të komunës.

Tri vite më vonë premtimet e Ardian Gjinit për konceptin e ri qeverisës s’ kanë dhënë shumë rezultate.

Gjakova vazhdon të mbetet njëri nga qytetet në nivel të lartë të papunësisë, kurse zona urbane e qytetit është shndërruar në një vend-punishte që s’ i dihet fundi se kur do të përfundohet.

Të dhënat tregojnë se kryetari i Gjakovës harxhoi mesatarisht 8 litra naftë në ditë për makinën e tij, apo thënë më mirë për ta qeverisur Gjakovën makina e tij vozitet brenda ditës përreth 100 kilometra çdo ditë.

Buxheti i premtuar për investime është kanalizuar në vetëm 200 mijë euro investime për bujqësinë dhe 300 mijë euro në vit për ekonominë e qytetit që dikur ndihej si qyteti industrial i Kosovës.

Vizitorët e banorët e Gjakovës shpesh nga larg mund të ndiejnë kundërmimin nga një deponi në lagjen ‘Ali Ibra’.

Për disa javë rresht qyteti i Gjakovës ishte i mbuluar nga tymi i mbeturinave, si pasojë e djegies, çka shtyu Asamblenë Komunale që të mbajë një mbledhje të jashtëzakonshme, në të cilën u vendos që kjo deponi të pastrohet dhe të largohet për 60 ditë.

Në lidhje me këtë deponi, emisioni ‘Drejtësia në Kosovë’ në maj 2019, kishte transmetuar se si një biznesmeni i ishin kërkuar 33% e aksioneve, pas një ankandi të fituar në komunë, për riciklimin e mbeturinave. kurse në fund qeverisjes në Gjakovë i kishte mbetur vetëm nënshkrimi i kontratës.

Deponia në lagjen ‘Ali Ibra’ në dalje të Gjakovës

Në total, numri i deponive ilegale në territorin e komunës së Gjakovës është 45 sosh, prej të cilave 34 konsiderohen të mëdha, 11 të mesme dhe 5 konsiderohen të vogla.

Sikur të mos mjaftonte kjo, në muajin prill të këtij viti, komuna e Gjakovës u përkujdes që t’i prejë disa pemë në qendër të qytetit për të shtruar asfalt.

Sipas komunës janë prerë për t`u zëvendësuar me të reja, të cilat do duhen vite për të arritur në gjendjen e drunjve të prerë.

Gjakova njihet si qytet me aktivizëm qytetarë dhe për këtë prerje të pemëve banorët e rrugës ‘Bardhyl Qaushi’ kanë ngritur zërin.

Nevruz Dujaka banor i zonës thotë se rruga e re pos që s’ po sjellë zhvillim siç ishte premtuar nga kryetari Gjini, por edhe po ua pengon biznesin.

“Para se me fillu këtë mur me e ndërtu, me datën 17 maj kanë fillu me i hapë disa gropa këtu dhe kur kemi fillu punën ne me 18 maj, kur është leju hapja e lokaleve dhe ka fillu punimet kjo kompania. Kryetari na ka premtu që ne ta bëjmë një kërkesë, për njëfarë ndryshimi të vogël, që muri me u ulë pak më poshtë dhe njëfarë rregullimi i këtij muri. Ne kemi bo një protestë me datë 19 maj. Ne s’ e kemi pa projektin se çka ka me u bo këtu”, ka thënë Dujaka.

Nervruz Dujaka, banor i qytetit

Ndërkohë, një tjetër projekt rrugor po synon prerjen e pemëve në qytet për të shtruar asfalt.

Rreth 200 pemë në rrugën kryesore ‘Nënë Tereza’ në qendër të qytetit komuna e qeverisur nga Ardian Gjini po synon që t’i presë, për të shtruar asfalt.

Arsyetimi i komunës është për zgjerim të rrugës dhe se pemët do t’i zëvendësojë.

Shkamb Zajmi që është banor në këtë rrugë, thotë se komuna s’ e ka marrë mendimin e qytetarëve në lidhje me këtë projekt.

“Problemi në këtë rrugë është se në lidhje me projektin ne si banorë s’ jemi të informuar as si banorë e as si biznese, vetëm na është prezantuar nëpër intervista apo kryetari kur ka qenë në takime me bizneset, ka thënë se do të ngushtohet trotuari, do të prehen drunjtë dhe do të zgjerohet rruga, vetëm kaq jemi të informuar”, tregon ai.

Më 15 maj ishte zhvilluar një protestë në lidhje me këtë projekt, por protesta e qytetarëve s’ është se u morr parasysh nga ana e komunës.

rruga ‘Nënë Tereza’ dhe pemët që po synohet të prehen

Buxheti

Buxheti do të investohet s’ do të shpenzohet. Çdo projekt do të jetë i ndërlidhur në konceptim e menaxhimit të ri publik, edhe parku do të krijojë të hyra për komunën, edhe vende të punës”, kishte thënë Ardian Gjini në debatin për zgjedhjet komunale të vitit 2017.

Në vitin 2018 buxheti total i komunës së Gjakovës ka qenë 23,266,603.00 euro.

Nga këto, komuna e qeverisur nga Ardian Gjini kishte ndarë për shpenzimet kapitale në Shërbimet Publike 3,824,590.00 euro. Për Bujqësi ishin ndarë 250 mijë euro shpenzime kapitale, në Zhvillim Ekonomik ishin ndarë 305 mijë euro, më Shëndetësi 110 mijë euro, për Rini 10 mijë dhe për Arsim, gjithnjë për shpenzimet kapitale ishin ndarë 370 mijë euro.

Në vitin 2019 buxheti i komunës ishte 24,785,173.00 euro. Nga këto, komuna kishte ndarë për shpenzime kapitale si në vijim: për Shërbime Publike 4,130,268.00 euro; për Bujqësi 340 mijë euro; për Zhvillim ekonomik 346 mijë euro; për Shëndetësi 207 mijë euro; për Rini 12 mijë euro dhe për Arsim 471 mijë euro.

Ujësjellësi dhe kanalizimi

Në shekullin 21 në komunën e Gjakovës ka fshat që s’ ka  ujë të pijes.

Fshatrat Goden, Prush, Zylfaj dhe Koshare janë fshatrat që s’ kanë furnizim me ujë të pijes.

Sipas komunës së Gjakovës për dy fshatrat është duke u bërë një projekt për furnizim me ujë të këtyre.

Në mandatin e Gjinit në rrjetin e ujësjellësit janë kyçur 44 fshatra të cilat s’ kanë pasur qasje në ujë të pijes më parë.

Edhe gjakova është në mesin e komunave ku trajtimi i ujërave të zeza ende s’ ka filluar kurse kanalizimi i qytetit ndotë lumenjtë e komunës.

Sipas të dhënave, qyteti i Gjakovës është i mbuluar me 95% me kanalizim sanitar, kurse në përgjithësi ujërat e kanalizimeve janë duke u derdhur në lumenjtë e qytetit Krena, Lukaci dhe Ereniku.

Në premtimet e komunës është ndërtimi i impanitit të ujërave të zeza i cili ka nisur të ndërtohet dhe pritet të finalizohet në vitin 2021.

Kanalizimi duke u derdhur në lumin ‘Krena’ në qendër të qytetit.

Shëndetësia

Komuna e Gjakovës është ndër 10 komunat më të prekura nga COVID-19 në Kosovë.

Por, në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Gjakovë në kohë pandemie mungojnë dezinfektuesit dhe sapunët në banjot e objektit.

Gjendja e banjos në QKMF-në në Gjakovë

Probleme me shëndetësi ka edhe nëpër fshatra.

Gjatë vizitës së KALLXO.com në fshatin Lipovec është gjetur e mbyllur Ambulanta e Mjekësisë Familjare.

AMF-ja e mbyllur në fshatin Lipovec.

Gjithashtu edhe në fshatin Babaj i Bokës Ambulanta e Mjekësisë Familjare ishte e mbyllur.

AMF-ja e mbyllur në fshatin Babaj i Bokës

Edhe AMF-ja në fshatin Gërgoc është mbyllur kohëve të fundit.

Për Ambulantën në fshatin Gërgoc, KALLXO.com kishte raportuar në mars të këtij viti se si kishte mbetur pa ujë përreth dy vite.

Motra kryesore që ishte në këtë qendër, Shefkije Nimani, kishte thënë se për dy vjet, uji që i nevojitej për pije dhe për shërbim të pacientëve në nevojë, detyrohej që ta barte personalisht me bidonë.

“Komuna na e sjell lëndën djegëse (drutë), barnat që na nevojiten, por jo edhe furnizimin me ujë”, kishte thënë Shefkije Nimani për KALLXO.com.

Nimani kërkon nga komuna e Gjakovës që ujësjellësi të lidhet sa më shpejtë të jetë e mundur, në mënyrë që puna me pacientë të kryhet siç nevojitet dhe atyre t’u ofrohen shërbimet e duhura dhe të pastra, por që në fund Ambulanta u mbyll krejtësisht.

Kjo ambulantë në këtë fshat ishte ndërtuar menjëherë pas luftës, si dhuratë nga ECHO, me ndihmën e Caritas Secours In. Hulp nga Belgjika.

KALLXO.com ka provuar të marr një përgjigje prej drejtorit të Shëndetësisë në komunën e Gjakovës, Ferdinand Kolaj, por i njëjti s’ ka qenë i qasshëm.

Në dy vitet e fundit në komunën e Gjakovës janë riparuar 12 Qendra të Mjekësisë Familjare, dy autoambulanca, kurse subvencionet në sektorin e Shëndetësisë kapin vlerën e rreth 90 mijë eurove.

Qendra Kryesore e Mjekësisë Familjare posedon një laborator Biokimik-Hematologjik, i cili sipas të dhënave të komunës, është në funksion të plotë.

kurse, sipas të dhënave të komunës, koha e reagimit të ambulancës në çdo cep të komunës është 7 minuta, kurse në qendër të qytetit është rreth 5 minuta, kurse për pjesët rurale, sipas komunës, varet nga largësia e lokacionit.

Gjakova probleme serioze me mbeturinat

Kryetari Ardian Gjini kishte premtuar në fushatën elektorale se do t’i eliminojë të gjitha deponitë ilegale në territorin e komunës dhe do t’i krijojë 4 deponi legale të mbyllura në 4 regjione të komunës.

“s’ do të ketë aspak deponi ilegale, do të ndërtohen katër deponi të reja të llojit të mbyllur nëpër regjione”, kishte thënë Gjini në debatin për zgjedhjet komunale.

Por situata në Gjakovë me mbeturina është mjaft shqetësuese.

Përveç deponisë kryesore në lagjen ‘Ali Ibra’ në dalje të qytetit, deponi ilegale ka edhe nëpër fshatra.

Në fshatin Lipovec ekipi i KALLXO.com ka hasur në një deponi të madhe të mbeturinave dhe nga fotografitë aty mund të shihet se vazhdimisht dikush hedh mbeturina, duke e shkatërruar peizazhin natyror të këtij fshati.

Deponia në fshatin Lipovec

Një tjetër deponi ilegale është vërejtur në dalje të qytetit, afër fshatit Korenicë, shumë afër rrugës kryesore.

Edhe në këtë deponi pamjet janë mjaft shqetësuese.

Deponia afër fshatit Korenicë.

Arsimi

Në shkollat e komunës së Gjakovës numri i nxënësve nëpër klasa, sipas të dhënave, është 32 nxënës për klasë.

Por, ajo që momentalisht është problem në shkollat e komunës, tash kur është koha e pushimeve, është mirëmbajtja e oborreve.

Ndonëse kryetari Gjini kishte premtuar pyllëzimin e oborreve të shkollave në komunë, fotografitë tregojnë të kundërtën.

Në shkollën fillore ‘Yll Morina’ në qytet, shihet se oborri i kësaj shkolle është i pa mirëmbajtur.

Oborri i shkollës ‘Yll Morina’ në qytet.

E njëjta situatë është edhe në oborrin e shkollës teknike në Gjakovë.

Oborri i shkollës teknike

kurse vetëm 20% e numrit të përgjithshëm të fëmijëve janë të përfshirë nëpër institucionet parashkollore.

Në Gjakovë ka shkolla që kanë mungesë të kompjuterëve nëpër kabinete.

Drejtori i shkollës ‘Emin Duraku’, Albert Zajmi, në një përgjigje për KALLXO.com, ka thënë se shkolla që drejton ka mungesë të kompjuterëve.

“Gjithmonë ne kemi mungesë, ngase për shembull në klasë i kemi 30 nxënës e 20 kompjuterë”, ka thënë shkurtimisht ai me anë të telefonit.

kurse Berat Bejtullahu, drejtor i shkollës ‘Yll Morina’, ka thënë se në këtë shkollë  vetëm kabineti i informatikës është i kompletuar me kompjuterë.

“Kur e kam marrë detyrën, i kemi pas kompjuterët e vjetër. Tash e kemi kompletu kabinetin e informatikës. Edhe në kabinete tjera i kemi të vendosur Smart Tv, ashtu i përdorim laptopët që i lidhim me Smart Tv”, ka thënë Bejtullahu me anë të telefonit.

Mungesë të kompjuterëve në shkollë e ka konfirmuar edhe Gjokë Osmani, drejtor i shkollës ‘Selman Riza’.

kurse drejtoresha e shkollës ‘Fehmi Agani’, Majlinda Doli, ka thënë se secila klasë e ka nga një projektor, që përdoret për mësim, me anë të laptopit.

“Secila paralele e ka një projektor edhe iu dedikohet nga një laptop, që s’ janë nëpër klasë por mbahen me një vend dhe arsimtarët i marrin ato kur hyjnë në mësim. Secili kabinet e ka nga një të tillë”, ka thënë ajo.

Doli ka bërë të ditur se objekti i shkollës s’ e ka një dalje emergjente, në rast rreziku në shkollë, kurse komuna në përgjigje për KALLXO.com ka thënë se të gjitha objektet shkollore e kanë një dalje të tillë.

“Të gjitha objektet shkollore, të cilat janë nën menaxhimin e Komunës së Gjakovës, që e kanë të nevojshme të kenë dalje emergjente, e kanë një të tillë”, thuhet në përgjigje.

Barazia Gjinore

Në komunën e Gjakovës në mandatin e Ardian Gjinit nga 12 drejtori sa ekzistojnë, vetëm 2 prej tyre i udhëheqin gratë.

kurse përqindja e grave të punësuara në këtë komunë është 35.

Në bazë të dhënave, nga 37 vende udhëheqëse, vetëm 8 janë gra/vajza dhe 29 të tjerët janë burra.

“Në Arsim në pozita udhëheqëse janë 9 gra/vajza, kurse në QKMF në pozita udhëheqëse janë 8 gra/vajza’.

Parkingjet, problem në vete në Gjakovë

Për të gjetur një vend për të parkuar makinën në Gjakovë është një sfidë në vete për vozitësit.

Kryetari Gjini kishte premtuar që do të ofronte zgjidhje për parkingje.

“Jemi të vetmit që kemi shkru konkretisht në program për parkingjet, trotuaret, për këmbësorët. Krejt veturat e qytetarëve të Gjakovës janë në trotuar. Kemi një plan konkret për ndërtimin e trotuareve”, kishte premtuar Gjini.

Në shumicën e rrugëve kryesore të qytetit në Gjakovë, mund të shihni makina të parkuara anash trotuarit, makina të parkuara në trotuar dhe makina të parkuara në hapësirat për këmbësorë.

Vetura të parkuara në trotuar.

Urbanizmi

Në komunën e Gjakovës që nga viti 2015 s’ është bërë ndonjë regjistrim zyrtar se sa është shifra e ndërtimeve pa leje.

Deri në vitin 2015, sipas komunës, janë mbi 8 mijë objekte të ndërtuara pa leje ndërtimi, të cilat sipas komunës janë duke u trajtuar. kurse vetëm në katër rrugë janë bërë rrënime të ndërtimeve pa leje nga ana e Inspektoriatit komunal.

Rrënimet janë bërë në rrugën ‘Dëshmorët e Lirisë’, ‘Dah Polloshka’, ‘Remzi Pula’ dhe ‘Mazllom Lakuci’.

Për pajisje me leje ndërtimore, qytetarit i nevojitet të presë nga 30 deri në 45 ditë, sipas kategorive I, II, dhe III të lejes ndërtimore.

Në total në këtë komunë janë 21 inspektorë të sanitarisë, veterinës, bujqësisë, mbrojtjes së mjedisit dhe ndërtimit.

Gjatë viteve 2018-2019 janë shqiptuar gjithsej 345 gjoba nga ana e inspektorëve dhe nga këto gjoba janë inkasuar 43 mijë euro.

Gjobat janë të shqiptuara për sanitari, mbrojtje të konsumatorit, mbrojtjes së mjedisit.

kurse komuna e Gjakovës s’ ka ndonjë studim nga ana e specialistëve, për siguri ndaj tërmeteve.

Gjini kishte premtuar edhe hartimin e Hartës Zonale brenda vitit 2018, por që ky premtim ende s’ është realizuar.

“Lidhur me Hartën Zonale, ju informojmë se Komuna e Gjakovës është në ecuri të hartimit të saj nga Kompania e përzgjedhur fituese”, thuhet në përgjigjen e komunës.

Mirëmbajtja e parqeve

Në Gjakovë janë tri parqe kryesore dhe më të mëdha. Ai i qytetit, ‘Parku i Lirisë’ dhe parku afër Bibliotekës së qytetit, ku ishte i vendosur KFOR-i pas luftës.

Përveç Parkut të Qytetit, i cili mirëmbahet mjaftë mirë, të njëjtën gjë s’ mund të themi për dy parqet tjera.

Fotografitë tregojnë se në ‘Parkun e Lirisë’ bari s’ është prerë dhe paraqet një problem mjaft të madh për banorët përreth, sa që është aspak pak i frekuentuar.

Bari i rritur dhe i paprerë në ‘Parkun e Lirisë’

kurse parku te Biblioteka e qytetit, i cili është renovuar kohëve të fundit, s’ është mirëmbajtur aspak.

Fotografitë tregojnë se aty bari është i pa prerë, i pa mirëmbajtur dhe ka mbetje që kanë mbetur aty gjatë punimeve, rrjedhimisht ky park duket i shkretë dhe i pa frekuentuar.

Gjendja e parkut të ri afër gjimnazit ‘Hajdar Dushi’

Premtimet e mbajtura

Një ndër premtimet që ka mbajtur kryetari Ardian Gjini është ai i publikimit të kontratave.

Gjakova në fillim të vitit 2018 ishte komuna e parë që filloi publikimin e kontratave të nënshkruara me operatorët ekonomik për kryerjen e punëve dhe ofrimin e shërbimeve.

Një premtim tjetër që e ka mbajtur kryetari Gjini është ai i ndërtimit të shëtitores për gjatë lumit ‘Krena’ që gjendet në mes të qytetit.

deri më tash ka përfunduar shumica e projektit, kurse momentalisht punimet janë në fazën e tretë.

Projekti ka filluar në korrik të vitit 2019 edhe është bashkëfinancim i komunës me Ministrinë e Mjedisit, vlera totale e projektit është 2 milionë euro.

Shëtitorja e re në lumin ‘Krena’

Ndërtimi i qarkores së qytetit është një premtim që e ka mbajtur Gjini.

Punimet për ndërtimin e qarkores kanë filluar në nëntor të vitit 2018, kurse i tërë projekti do të kushtojë mbi 8 milionë euro. Projekti është bashkëfinancim i komunës me ministrinë e Infrastrukturës, kurse është tenderi më i madh që është hapur ndonjëherë nga komuna e Gjakovës, kurse punimet janë ende duke u zhvilluar.

Shpenzimet e kryetarit dhe te kabinetit

Kryetari Ardian Gjini gjatë vitit 2018 ka shpenzuar 2 mijë e 949 litra naftë. kurse në vitin 2019 Gjini ka shpenzuar 2 mijë e 639 litra naftë.

kurse pas kryetarit më së shumti ka shpenzuar Administrata, në vitin 2018 kanë shpenzuar 1 mijë e 385 litra naftë, kurse në vitin 2019 1 mijë e 538 dhe 1 mijë e 618 litra naftë.

Edhe kabineti i kryetarit ka shpenzuar mjaft për transport. Në vitin 2018 kanë shpenzuar 1 mijë e 226 litra naftë, kurse në vitin 2019, 810 litra naftë.

kurse sa i përket shpenzimeve të telefonit, kryetari Gjini ka në dispozicion 50 euro në muaj, që i bie 600 euro në vjet. Nënkryetari i ka 30 euro në muaj, që i bie 360 euro në vjet. Gjithashtu dhe drejtorët komunal i kanë 30 euro në dispozicion për telefonata.

Politizimi i Ndërmarrjes Publike ‘Çabrati’

Bordi i Kompanisë Rajonale të Mbeturinave ‘Çabrati’ është politizuar gjatë mandatit të Ardian Gjinit.

Në janar të këtij viti KALLXO.com kishte raportuar se si bordi i kësaj Ndërmarrje Publike ishte i politizuar.

Dy nga katër anëtarët e këtij bordi ishin gjetur se kishin lidhje politike.

Njëri prej tyre, Kushtrim Brahimaj lidhej me partinë e kryetarit Ardian Gjinit, AAK-së, kurse tjetri, Gazmend Hoti lidhej me partinë që është në koalicion me AAK-në në nivelin qendror, Nismën Social Demokrate.

Ish kryeshefi ekzekutiv i kësaj Ndërmarrje, Berat Hadri, kishte hedhur akuza ndaj kryetarit Gjini për politizim, kurse ky i fundit i kishte mohuar akuzat.

“Bordi i ri është zgjedhur plotësisht me meritë. Pjesën më të madhe as s’ i kam njohur. Bordi i ri del me raport për punën e deritashme të KRM ‘Çabrati’”, ka thënë Gjini në përgjigjen e tij”, pretendonte kryetari Gjini.

Sporti – Problemet me ‘Vëllaznimin’

Klubet e Gjakovës në tri sportet më të popullarizuara futboll, basketboll dhe hendboll janë larg sukseseve.

Në futboll, ndonëse kryetari Gjini kishte premtuar që do të shndërrohej në shoqëri aksionare, tek në qershor të këtij viti është njoftuar vetëm me anë të një shkrimi në ‘Facebook’ se KF Vëllaznimi nga OJQ është shndërruar në shoqëri aksionare, fati i klubit më tutje s’ dihet. kurse më herët gjatë vitit klubi kishte njoftuar se është gati duke falimentuar dhe afër shuarjes si klub. kurse KF Vëllaznimi vazhdon garat në një nivel më të ulët se Superliga, atë të Ligës së Parë të Kosovës.

Në muajin maj kanë nisur punimet për stadiumin e qytetit, me financim të Ministrisë së Kulturës dhe Sportit, por që asnjëherë s’ u bë e qartë se a do të rinovohet stadiumi aktual, apo do të ndërtohet komplet i ri.

Në basketboll Vëllaznimi tek tash pas 4 vjetëve ka arritur që të ngjitet në Superligë, kurse në Hendboll gjendet në mesin e tabelës, pa ndonjë pretendim.

Kulturë – Problemet me Kullën e Sylejman Vokshit

Me 4 mars të vitit 2019, Kuvendi Komunal i Gjakovës me 18 vota pro, 14 kundër dhe asnjë abstenim, kishte miratuar propozimin për ndryshim të një vendimi të vitit 2015, ku zona për rreth Kullës së Sylejman Vokshit ishte shpallur zonë e veçantë e mbrojtur.

Në lidhje me këtë ishte mbajtur një protestë para Kuvendit në Gjakovë, nga shoqëria civile dhe opozita lokale.

Sentona Macula, zyrtare për informim në këtë Komunë , kishte thënë për KALLXO.com se me ndryshimin e vendimit, do të shpronësohet kulla dhe oborri i saj, kurse parcelat tjera s’ do të shpronësohen.

“Pagesat e shpronësimit të Kullës dhe oborrit të Kullës do të bëhen nga buxheti i Komunës, dhe janë të buxhetuara. Me ndryshimin e vendimit, parcelat që hiqen nga shpronësimi e lirojnë buxhetin nga 700 mijë deri në 1 milion euro”, ka thënë Macula në përgjigjen e saj.

Pas ndryshimit të këtij vendimi, në afërsi të Kullës së Sylejman Vokshit u ndërtuan dy ndërtesa shumëkatëshe.

Ndërtesa e ndërtuar afër Kullës

Raporti i Auditimit për vitin 2019

Komuna e Gjakovës ka angazhuar 74 punëtorë me kontrata për Marrëveshje për Shërbime të Veçanta.

Sipas raportit të Auditorit, 22 prej tyre ishin angazhuar për mirëmbajtjen dhe sigurimin e objekteve dhe 52 për punë të ndryshme.

Auditori ka gjetur së komuna s’ ka zhvilluar ndonjë ecuri formale (të thjeshtëzuar) të rekrutimit edhe pse kishte 40 pozita të përhershme të lira për rekrutim

Angazhimi i këtyre punëtorëve është bërë për shkak të vonesave në procedurat e tenderimit për mirëmbajtjen e objekteve në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare dhe Qendrën për Punë Sociale dhe nevojës së komunës për shërbime të ndryshme.

“Pamundësia për të rekrutuar pozitat e përhershme të punës ka ndodhur si rezultat i kujdesit jo të duhur dhe pezullimit të ligjit për zyrtar publik nga ana e Gjykatës Kushtetuese në shtator 2019, komuna s’ ka mundur të procedoj me konkurse të rregullta për pozita të përhershme nga shtatori i vitit 2019”, thuhet në raport.

Sipas Ligjit për Shërbimin Civil Nr. 03/L-149, angazhimet e tilla lejohen të bëhen vetëm për punë specifike dhe në kushte të veçanta e të paparashikuara.

Sipas Auditorit, angazhimi i stafit për shërbime të veçanta pa procedura të thjeshtëzuara rrezikon punësimin e personave jo kompetent në mungesë të konkurrueshmërisë.

 Postime të ngjashme