Tmerri i quajtur pandemi Covid-19


Shkruan : Dr.Istref Plkakolli Rënia e kurbës pandemi Covid 19 në fund të muajit maj si rënia e parë dhe tani në fund të shtatorit si rënia e dytë jep shpresë solide se po shkojmë drejtë një normalizimi. Mbase, ne nuk e dimë se sa të tilla rënie e ngritje do t’i ketë pandemia. Ka […]

Pandemisë COVID-19 po i vjen fundi!


Shkruan: Dr. Istref Plakolli Edhe pse rekomandimet e OBSH-së thonë se; shpallja e fitores ndaj kësaj pandemie bëhet 28 ditë pas negativizimit të rastit të fundit, pra vetëkuptohet, brenda një shteti në kufinjt e tij. Kjo duket për një kohë gati sa e pamundëshme, përderisa në glob ka vatra të mëdha të epidemisë, kur dihet […]

Istref Plakolli – Biografia


Dr. Istref Plakolli u lind më 1963 në Letanc të Podujevës, ku edhe kreu shkollimin fillor dhe atë të mesëm, me sukses të shkelqyeshëm. Si gjimnazist, në vitin 1981, me bashkëmoshatarë formon organizatën ilegale “Shaban Shala”, e cila organizon demonstratat e vitit 1981 në Podujevë. Ngjarje këto për të cilat, ai shkruan librin historiografik “Dëshmi mbi […]

Dr.Istref Plakolli: Qeveria po e neglizhon Koronavirusin


Shkruan: Dr.Istref Plakolli A po e presin me komoditet institucionet kompetente coronavirusin dhe a po neglizhohet ky realitet? Duke e nënëvlerësuar pandeminë e coronavirusit aq më keq kur ajo është paraqitur në thuajase të gjitha vendet përrreth Kosovës,pritet që të lajmërohet në klinikat përkatëse!Kjo pritje nuk është e duhur,në vend se të mirren masa karantini […]

Disa faktorë që ndikojnë në masë të caktuar në rritjen e tensionit arterial


Disa faktorë që ndikojnë në masë të caktuar në rritjen e tensionit arterial Ndër faktorët e argumentuar që kanë rol të rëndësishëm në ngritjen e vlerave të tensionit të gjakut janë: 1) Temperaturat e ulta të ambientit. 2) Gjendjet shqetësuese neurotike, duke përfshirë frikën apo gjendjet konfliktuoze dhe depresive. 3)Prezenca e dhimbjes, posaqërisht dhimbjet muskulo-skeletale, […]

Dr.Istref Plakolli: Përdorimi dhe rëndësia e Acetaminofenit


Tek fëmijët nën moshën dy vjeqare, të cilët kanë konvulsione toniko-klonike me prejardhje febrile dhe kur temperatura trupore është më e madhe se 38°C deri në 40.8°C, atëherë akorduar shoqatës së pediatërve amerikanë, zgjedhja më e mirë momentale edhtë dhënja e analgjetikut Acetaminofen. Nëse një fëmijë i tillë na vije në Departamentin e Emergjencës me […]

Dr.Istref Plakolli: Sindroma Goodpasture


Dr. Istref Plakolli. Sindroma Goodpasture është e njohur si sëmundje e membranës bazale glomerulare dhe alveolare. Edhe pse është më e rrallë si sëmundje, ajo konsiston të jetë e rëndë për faktin se sulmon dy strukturat fundamentale për organizmin, pra në të njejtën kohë veshkët dhe mushkëritë. Esenca është se brenda përbrenda organizmit krijohen antitrupa, […]

Dr.Istref Plakolli: Sindroma Brugada apo Vdekja e papritur


Sindroma e vëllezërve Brugada është një gjendje e trashëguar që zakonisht shkakton vdekje në befasi edhe tek ata individ pa kurfarë sëmundje të zemrës. Veqori kryesore e kësajë sindrome është blloku i degës së djatht të tufës RB BB dhe ngritjen e segnentit st në derivacionet V1-V3.Andaj gjatë ekzaminimeve rutinë,këto ndryshime i gjejmë shpesh dhe […]

Dr. Istref Plakolli: Sindroma Boerhave apo gjakderdhja e tmerrshme.


 Dr. Istref Plakolli: Sindroma Boerhave apo gjakderdhja e tmerrshme. Është perforim i murit të ezofagut për shkak të rritjes së presionit intraezofageal në kombinim relativ me presionin negativ intertorakal me pasojë të vjellurash intenzive. Pasojat e kësajë sindrome zakonisht reflektohen në murin e pasëm dhe anësorë të pjesës distale të ezofagut dhe po qe se […]

Dr. Istref Plakolli: Përndjekja e mjekëve


Dr.Istref Plakolli në një shkrim të gjatë dhe tepër detajues dërguar në Gazetën Shëndeti shkruan rreth shërbimeve shëndetësore që ofrohen dhe kryhen çdo ditë në Emergjencën e Qytetit të Podujevës.  Dr.Istrefi shkruan rreth sfidave dhe problemeve të ndryshme që i hasin mjekët dhe infermierët gjatë ushtrimit të profesionit të tyre.  Për më shumë lexoni shkrimin […]

error: Content is protected !!