Gjeni i cili shkakton sëmundjen Hungtington ( Hungtington chorea) është i lokalizuar afër skajit të krahut të shkurtër të kromozomit?


Gjeni i cili shkakton sëmundjen Hungtington ( Hungtington chorea) është i lokalizuar afër skajit të krahut të shkurtër të kromozomit? a) 9 b) 7 c) 6 d) 4 Shih edhe : Pyetje nga Biologjia

Gjeni për insulin gjendet në kromozomin?


Gjeni për insulin gjendet në kromozomin? a) 1 b) 4 c) 7 d) 11 Shih edhe: Pyetje nga Biologjia

Prizren:Analiza “Triple Test” për gratë shtatzëna, pa pagesë ofrohet në QKMF


    Testeve të shumta që po realizohen pa pagesë në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare (QKMF), tanimë i është shtuar edhe analiza “Triple Test” për gratë shtatzëna, përmes së cilës do të mund të vlerësohet probabiliteti për anomali kromozomale të fetusit, e cila do të mundësojë depistimin e Sindromës Down, Spina Bifida dhe Trizomisë […]

Membranën bërthamore me nukleoplazmën e lidhë:


Membranën bërthamore me nukleoplazmën e lidhë:a)Aparati i Golxhitb)Kromozometc)Centrozomid)Retikulumi endoplazmatik Shih edhe: Pyetje nga Biologjia

Dita Ndërkombëtare e personave me Sindromën Down: Shkaqet, llojet dhe simptomat


Dita Botërore e Sindromës Down, 21 Mars, është herët a vonë globale e ndërgjegjësimit e cila është vëzhguar zyrtarisht nga Kombet e Bashkuara që nga viti 2012. Data për këtë ditë që është dita e 21-të e muajit të 3-të, u zgjodh për të treguar veçantinë e trefishimit – trisomia e kromozomit 21 i cili […]

Sa përqind mund të ndikojë stresi te një abort?


Stresi dyshohet si një nga shkaqet e mundshme të abortit, por provat që e mbështesin këtë teori janë të pakta. 10 apo 20 për qind e shtatzënive të konstatuara, përfundojnë me abort. Zakonisht, shkaku i abortit të hershëm mund të jetë një anomali në kromozomet e fetusit apo një problem tjetër në zhvillimin e embrionit. […]

Në Srebrenicë s’ janë masakruar  8,372 njerëz, por më së paku 25,116 njerëz


[ad_1] Përshkrim i masakrës në Srebrenicë nga një dimension ndryshe Kur vret një njeri, e sidomos një fëmijë realisht aty s’ ka vetëm një viktimë, numërimi fillon nga numri tre e deri në mijëra. Pra, në masakrën në Srebrenicë janë vrarë 25,116 njerëz më së paku (8,372X3).   Si ndodh kjo? Kur vret një njeri […]

Çka janë kromozomet dhe përshkruaj ndërtimin e tyre?


Kromozomet janë bartësit kryesor të vetive trashëguese te organizmat e gjallë. Kromozomet janë të ndërtuar nga dy kromatide të cilat në fillim të ndarjes janë afër njëra tjetrës, ndërsa më vonë largohen.  Centromeri e ndan kromozomin në dy krahë dhe pjesët e fundit të kromozomit janë telomeret.

Si ndikon aneuploidia e kromozomeve seksuale tek fëmija?


[ad_1] Gjininë tonë e përcaktojnë kromozomet seksuale – tek femrat janë kromozomet XX, te meshkujt XY. Kur është prezent kromozomi shtesë apo njëri mungon, paraqiten parregullsi të kromozomeve te gjinise . Aneupoidite e kromozomeve seksuale zakonisht jane të lehta, kryesisht s’ paraqesin rrezik për çrregullime në zhvillimin mendor. Tek disa shfaqen parregullsi trupore, vështirësi të […]

Si ndikon aneuploidia e kromozomeve seksuale tek fëmija


[ad_1] Gjininë tonë e përcaktojnë kromozomet seksuale – tek femrat janë kromozomet XX, te meshkujt XY. Kur është prezent kromozomi shtesë apo njëri mungon, paraqiten parregullsi të kromozomeve te gjinise . Aneupoidite e kromozomeve seksuale zakonisht jane të lehta, kryesisht s’ paraqesin rrezik për çrregullime në zhvillimin mendor. Tek disa shfaqen parregullsi trupore, vështirësi të […]

error: Content is protected !!