Babai i’u lut serbëve ta falin djalin pasi ishte martuar herët a vonë më parë


Shukri Gërxhaliu është dëshmitari i njërës prej masakrave më të rënda të luftës së fundit në Kosovë, asaj të Studimës ku u vranë 116 persona.

Gërxhaliu ndodhej pranë zonës ku u kryen vrasjet, dhe me sytë e tij e kishte parë tek u qëllua me vdekje një djalë i ri në prani të babait të tij.

Sipas Gërxhaliu, djali ishte martuar herët a vonë më parë, ndërsa babai i tij i kishte lutur që t’i falej jeta pasi që kishte vetëm herët a vonë që ishte martuar.

“Me kujtohet një rast kur është ekzekutuar një djalë i ri i Studimes së Epërme, dhe i thotë baba “ju lutem mos ma pushkatoni djalin se sot e kam martuar”, ndërsa ata i thanë “tash do të festojmë”. E morën ata dy tre vetë dhe një prej ekzekutorëve, dy kanë qenë më të shkurtër një ka qenë më i gjatë që më ka ngjarë me këtë person, por më shumë s’ kam mujt me argumentu, ngase të gjithë ata vrasës të asaj nate kanë qenë të maskuar, dhe me kryqin ortodoks të tyre”, rrëfen Gërxhaliu.

Ai në rrëfimin e tij për KALLXO.com ka treguar se në sa raste ka qenë dëshmitar për masakrën e Studimes.

“Kam qenë si dëshimtar në vitin 2002 kundër ish diktatorit Sllobodan Millosheviq, në vitin 2006 kundër gjashtë të akuzuarve të ish Ferderatës Jugosllave, dhe në vitin 2009 kundër ish gjeneralit komandantit të policisë Jugosllave Dordeviq”, tregon Gërxhaliu.

Ai tutje ka rrëfyer se ka qenë dëhsimtar edhe në procese gjyqësore që janë mbajtur në Kosovë.

“Kam qenë një herë kundër Zoran Vukotiq në Mitrovicën e Veriut, aty e kam dhënë dëshminë time”, tregon Gërxhaliu. Tri herë kam qenë në EULEX, UNMIK, dhe në Policinë e Kosovës, i kam dhënë dëshmitë e mia, ka 4 -5 orë kanë zgjatur intervistimet e mia por edhe të dëshmitarëve të tjerë dhe asgjë më tutje s’ është bërë”, tregon Gërxhaliu.

Në rrëfimin e tij, Gërxhaliu ka treguar Po qe se Zoran Vukotiq është dënuar për masakrën e cila ka ndodhur në Studime të Vushtrrisë.

“Ai është dënuar vetëm për dhunën që ka ushtruar tek të burgosurit politik në Smrekonicë, ndërsa për të tjerat s’ është dënuar përse s’ i ka pasur të argumentuara. Unë disa herë kam tentu që t’i bindë disa raste prokurorit dhe gjykatësit”, rrëfen Gërxhaliu.

Dokumentarin e plotë për masakrat në Kosovë mund ta ndiqni në linkun e mëposhtëm.

 Related posts

Do jetoj për të rrëfyer masakrën në Studime


Idriz Popova, është dëshmitari i njërës prej masakrave më të rënda të luftës së fundit në Kosovë, asaj të Studimës ku u vranë 116 persona.

reportazhin e KALLXO.com, Popova ka rrëfyer tmerrin e datës 2 maj 1999 në fshatin Studime të Vushtrrisë.

“Më 2 maj të 1999, u kanë ditë e diele, ka ora 4 ka nisë fshati me dal në kolonë të Studimes. Masakra e Studimes është bërë diku prej orës 8 deri në 9 apo 9 e gjysmë. Janë vra 92 persona. Pastaj janë vra edhe 6 persona te hamari. Janë vra 8 vajza të reja, të mitura përnjëherë. Pastaj janë vra edhe familja Selatini me 13 anëtarë”, rrëfen Popova.

“Janë bërë 21 vjet të kësaj masakre, hala s’ka përgjegjësi për këta njerëz”, thotë Popova duke mos u ndjerë rehat me këtë fakt.

Popova, ndonëse në moshë thotë se është në gjendje të rrëfej për secilën viktimë se ku është vrarë.

“Jam në gjendje hala edhe pse kanë shku 21 vjet, jam në gjendje me shku në çdo vend me kallxu se ku ka qenë xhenazja, se ku ka qenë personi i vrarë. Këta persona s’ janë prerë. Këta persona janë vra prej arme, krejt plumbat kanë qenë shok e lartë. Veç fytyrë e gjoks. Kanë vra ku kanë gjetë njerëz. Deri kanë dalë të Rashicët”, rrëfen Popova.

Popova thotë se vrarësit kanë tentuar të kthehen për t’i marrë kufomat, mirëpo ka qenë e pamundur përderisa pastaj në vend të ngjarjes kanë ardhë Ushtria Çlirimtare e Kosovës.

“Kanë tentu me u kthy me i marrë xhenazet, por falë shokëve, falë UÇK-së s’ kanë mund t’i marrin. Edhe krejt i kemi varrosë të hënën, të martë dhe të mërkurën. Deri i kam rahatu ata njerëz, as s’kam hangër as s’kam pi”, rrëfehet plaku nga Vushtrri.

Popova thotë se pak kanë bërë si shoqëri e institucione për ato viktima. Thotë se borxhi ndaj tyre s’ është kryer dhe se duhet zbardhë kjo dukuri.

“Pak kemi ba për këtë punë. U kemi shumë borxh këtyre njerëzve. Gjynah me shku 100 njerëz, e mos me shku një person, 1 orë në përgjegjësi. Me ditë që më marrin me robë e me fëmijë, se atë çka e kom pa, ka me dëshmu deri sa ta kam frymën. S’ma ninë për kurrgja”, zotohet Popova.Related posts