10 rregullat e një personi të lumtur


Barrierat psikologjike, një mentalitet negativ dhe një mendje e ngushtë s’ na lejojnë të jetojmë jetë të lumtur. Për të thyer këtë rreth vicioz, shumë njerëz lexojnë libra të ndryshëm për të gjetur motivimin, qetësinë dhe lumturinë. Psikiatri i famshëm, Mikhail Efimovich Litvak, ka shkruar një  libër ku ka përshkruar pengesat psikologjike. Të cilat s’ […]

Sipas studimeve, shëndeti mendor luan një rol të rëndësishëm në trajtimin dhe parandalimin e sëmundjeve të zemrës


Studiuesit po theksojnë lidhjet e rëndësishme midis shëndetit tuaj mendor dhe shëndetit të zemrës. Ata po u bëjnë thirrje klinicistëve për t’i kontrolluar dhe adresuar problemet me shëndetin mendor kur kërkojnë të trajtojnë sëmundjet e zemrës. Në një deklaratë  të botuar në revistën Circulation më 25 janar, Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) ekzaminoi kërkimin e […]

Probleme me kujtesën pasi kaloni COVID-in? Ç’thonë specialistët, rasti i dy shqiptarëve


Kaltrina Jupolli-Sejdiu, 30-vjeçare nga Prishtina deri para muajit nëntor të vitit të kaluar, s’ ka pasur asnjë problem me kujtesën. Por, prej kur është shëruar nga sëmundja COVID-19, humbja e kujtesës i është bërë pjesë e përditshmërisë. “Harresën e kam aty për aty, s’ më ka ndodhur më herët që dikush të më dhuroj diçka […]

Problemet me kujtesë pas tejkalimit të COVID-19, çka thonë specialistët shëndetësorë?


Kaltrina Jupolli-Sejdiu, 30-vjeçare nga Prishtina deri para muajit nëntor të vitit të kaluar, s’ ka pasur asnjë problem me kujtesën. Por, prej kur është shëruar nga sëmundja COVID-19, humbja e kujtesës i është bërë pjesë e përditshmërisë. “Harresën e kam aty për aty, s’ më ka ndodhur më herët që dikush të më dhuroj diçka […]

Personat e dhunshëm, më të prirur të festojnë me armë gjatë festave


Shkruar nga Fisnik Dajakaj Kur jemi në prag të Vitit të Ri, padyshim se kudo mbizotëron atmosferë festive. Festimet që bëhen për nder të cdo fundviti janë të ndryshme, por te një pjesë e njerëzve, festimi me armë dhe me mjete piroteknike po del të jetë një sjellje e përseritshme. Sigurisht, festat me “zhurma” datojnë […]

E ardhmja e Turizmit dhe Problemi i terrorizmit, Shkaqet – Efektet dhe Mjetet e Përballjes


Çështja e terrorizmit është bërë një krizë dhe sfidë serioze nga e cila vuan bashkësia ndërkombëtare,  kjo ka shkaqet e saj dhe pasojat negative në mënyrën e jetës në të gjitha aspektet e saj politike, ekonomike, sociale dhe mjedisore për popujt e botës, dhe përfshin individë, institucione dhe qeveri. Pjesa e turizmit në terrorizëm është […]

Si Të Mposhtni Dëshirën Për Të Shkelur Dietën


Në kemi mësuar diçka nga historia e Evës dhe Adamit është se psikologjia e njeriut e bën të ndaluarën më interesante për syrin dhe mendjen. Kjo, sipas psikologëve ka të bëjë me ndjesinë e kuriozitetit që është rrënjosur thellë që në fëmijëri. Në rastin e ushqimit ama, kurioziteti ka të bëjë pak, sidomos kur jemi […]

Pse ndonjëherë është mirë të jesh keqdashës?


Duket si kundër intuitës të vendosësh një synim sjelljeje e cila përfshin dëmtimin e të tjerëve. Por një libër i ri nga Simon Mccarthy-Jones eksploron përfitimet e kësaj. “Pavarësisht që vjen nga errësira… ‘Ai’ kërkon të dëmtojë tjetrin dhe të sjellë ndryshime në dominim. Kjo mund të na ndihmojë në ndriçim,”-shkruan Mccarthy-Jones, një profesor i […]

Faktet Si Ndryshon Plakja Mes Femrave dhe Meshkujve


s’ ka më vend për të diskutuar se meshkujt dhe femrat kanë procese të ndryshme plakjeje. Gjenetika, mënyra e jetesës, ushqyerja dhe ambienti ndikojnë tek plakja në përgjegjësi. Por ajo që ndryshon lidhet me ritmin me të cilin plakja ndodh. Jo vetëm që plakja e meshkujve ndryshon nga ajo e femrave, por efektet që ajo […]

Disa arsye që na bën të përdorim fjalë “të pista”


Mësuesit dhe prindërit tërë aktivitetin e tyre e orientojnë te fëmijët, që të jenë të sjellshëm dhe të mos përdorin fjalë të pahijshme. Edhe pse ka përpjekje të mëdha nga të dyja palët, në të shumtën e rasteve, fëmijët do të mësohen të shajnë apo të përdorin fjalë joadekuate. Në përgjithësi, janë disa faktorë që […]

Pse na ndodh t’i harrojmë numrat e telefonit kur s’ i shkruajmë


Na ndodh jo rrallë herë që numrat apo ndonjë datë ose adresë ta harrojmë shumë shpejt Po qe se s’ e shkruajmë. Padyshim kjo s’ paraqet ndonjë problem mendor ose shëndetësor, por ka një shpjegim psikologjik pse na ngjanë një gjë e tillë. Terry Pettijohn në librin e tij “Psikologjia, një hyrje koncize” llojet e […]

Masturbimi, proces jo i dëmshëm sipas psikologëve


Ndonëse kanë ekzistuar shumë mite fetare lidhur rreth mëkatit të masturbimit, akoma askush s’ ka gjetur ndonjë dëm fizik ose mendor prej tij. Kanë qenë fetë ato që e kanë përhapur idenë se ata që masturbojnë shpesh kanë probleme të rënda mendore, pasi kjo e fundit llogaritej si diçka jo morale. Psikologu Terry F. Pettijohn […]

Analizë letrare e romanit ”Kështjella” nga Ismail Kadare


Romani ”Kështjella” , i botuar me 1970, është ndër veprat e para të ”Ismail Kadaresë” , me të cilën, sikurse edhe me “Gjeneralin e ushtrisë së vdekur”, i ikën në mënyrë mjeshtërore skematizmit që e impononte metoda e realizmit socialist, duke krijuar kështu një vepër, e cila, edhe si përmbajtje, edhe si strukturë, si atëherë […]

Ankthet dhe mënyra e të ndjehurit qetë


Shkruan: Albina Hyseni Ankthet dhe mënyra e të ndjehurit qetë Për të kapërcyer ndjenjën e ankthit, së pari duhet të pranoni që po hyni në modalitetin e panikut. Pranimi është një teknikë e provuar për lehtësimin e ankthit pasi duke pranuar se jeni në ankth, ju pranoni që mendja juaj ndoshta po luan truket për […]

Ja si t’i njohim “Vampirët e Energjisë”?


Psikologjia A ju ka ndodhur ndonjëherë që të takoni dikë dhe befas, pas takimit, të ndiheni pa humor apo t’iu vijnë ndërmend mendime të këqija?! Nëse ju ka ndodhur kjo gjë atëherë me siguri që jeni takuar me ndonjë vampir emocionesh.  ‘Vampiri’ ushqehet me energjitë tuaja dhe nëse e lejoni të qëndrojë për një kohë […]

Psikologjia e sjelljes në shoqërinë tonë


Shkruan: Albina Hyseni – Eksperte e marrëdhënieve ndërkombëtare – Stuttgart Çfarë është psikologjia e sjelljes? Psikologjia e sjelljes është pjesë perberese e psikologjisë gjenerale e cila merret me përshkrimin, shpjegimin dhe parashikimin e sjelljes njerëzore. Qëllimi i kesaj discipline psikologjike është të përdoret vezhgimi dhe vlerësimi i sjellejeve të vërejtura për të përfunduar në vlerësimin […]