Kuiz apo Test nga Biologjia

Çfarë përfitojmë nga aktiviteti fizik?

Nga aktivititeti fizik përfitojmë:  • Kocka më të forta dhe muskuj të shëndetshëm.• Përmirësime të fizikut.• Një zemër më të fortë.• Një zhvillim dhe rritje të shëndetshme.• Rritje të përqendrimit.• Rezultate më të mira në mësime.• Përmirësim të vlerësimit për veten.• Zvogëlim të stresit.• Mundësi për t’u shoqëruar apo krijuar miqësi me bashkëmoshatarët.

Çfarë ndryshimesh në gji duhet të tërheqin vemendjen?

Një grua duhet të shkojë menjëherë tek mjeku nëse vë re shenja jo normale si:  • Zmadhim apo forcim të gjirit që nuk është normale. Zakonisht, shumë gra para periodave kanë gjoks të fortë dhe të dhimbshëm, por kjo është një gjë normale• Gjëndra apo kokrra në gji ose nën sqetull• Skuqje, mahisje, enjtje në […]

Cilat gra preken nga kanceri i gjirit?

Nga kanceri i gjirit mund të preket çdo femër. Por një femër duhet të jetë edhe më e kujdesshme në kontrollin e gjirit nëse:  • Nëna, motra apo gjyshja e saj kanë patur kancer të gjirit• Janë mbi 40 vjeç, sepse rreziku rritet bashkë me moshën• Periodat i kanë filluar para moshës 12 vjeç apo […]

Sa forma të konstipacionit kemi?

Janë dy forma të konstipacionit: Konstipacioni primar dhe sekondar. Konstipacioni primar shkaktohet nga: Ngadalësimi i kohës së kalimit në kollon në 13 %  të rasteve; Disfunksioni i shtratit të pelvikut sfinktereve anal në 25% të rasteve ; Funksional: Koha normale e kalimit dhe funksionit të sfinktereve, por problem tjera (fryerja, diskomforti (parahatia) abdominal, perceptim i […]

Çfarë funksioni kryejnë veshkat e shëndetshme?

Veshkat e shëndetshme pastrojnë gjakun dhe largojnë lëngjet e tepërta në formën e urinës. Po ashtu, të njëjtën gjë bëjnë edhe me substanca të tjera për ruajtjen e trupit në gjendje të shëndetshme.  Fjalët kryesore: Veshkat, Urina, Gjaku, Lëngjet, Pastrimi i gjakut, Trupi, Organizmi

Shëno me renditje të rregullt elementet e harkut refleksiv.

Shëno me renditje të rregullt elementet e harkut refleksiv. 1.receptori, qeliza ndijore  2.nervi i ndjenjës, nervi sensitiv  3.qendra e refleksit, sistemi nervor qendror,qendra në palcën e kurrizit 4. nervi lëvizës,nervi motorik, muskuli ose gjëndra  5. organi i cili reagon

Sa jetojnë qelizat?

   Jeta e qelizave Çdo qenie njerëzore përmban më shumë se 50 trilionë qeliza. Çdo minutë vdesin qindra milionë syresh dhe po aq lindin përmes procesit të ndarjes së qelizës. Disa prej tyre, si qelizat e bardha të gjakut, vdesin pas disa orësh jetë, ndërsa disa të tjera, si neuronet, mund të jetojnë sa vetë njeriu.

Çka është Qeliza?

Qeliza është njësia thelbësore, funksionale,ndërtimore dhe strukturale e të gjitha organizmave të gjalla ; është njësia më e vogël mbartëse e jetës.  Ky përkufizim u formulua nga Robert Huk, shkencëtar i njohur anglez, i cili ishte i pari që vëzhgoi ekzistencën e qelizës në vitin 1665.  Vetë fjala qelizë vjen nga latinishtja, cellula, që do […]