Operacion i rrallë urologjik në Spitalin e Përgjithshëm të Mitrovicës


Në Spitalin e përgjithshëm Mitrovicë,  në Repartin e Urologjisë, dy specialistët  Dr. Sadri Pllana dhe      Dr. Armir Sejdiu për herë të parë kanë kryer një rast me stress incontinentio urinare dhe leucoplacia vesicare  urinariae. Së pari është realizuar  TUR- Leucoplacia  vasicae  urinariae pastaj  pastaj është apliku shiriti i T.O.T Ky intervenim i bënë […]

Ku zhvillohet dializa peritoneale?


Kjo procedurë e quajtur dializë peritoneale zakonisht zhvillohet në shtëpi.  Disa pacientë mund ta kryejnë dializën peritoneale vazhdimisht ndërsa kryejnë aktivitetet e përditshme (dializa peritoneale ambulantore). Fjalët kyçe: Dializa, Dializa peritoneale, Gjaku, Nefrologjia, Sëmundjet kronike të veshkave, Urologjia, Veshkat 

Çka është Transplanti i veshkave?


   Çka është Transplantimi i veshkave? Transplanti i veshkave është një ndërhyrje ku një veshkë e shëndetshme (e dhuruar) vendoset në trup për të kryer ato funksione të cilat veshka e sëmurë nuk i kryen dot më.  Çka konsiderohet Transplanti i veshkave? Transplanti i veshkave konsiderohet si trajtimi më i mirë për shumë individë me […]

Çka është Dializa?


Çfarë funksioni kryejnë veshkat e shëndetëshme? Veshkat e shëndetshme pastrojnë gjakun dhe largojnë lëngjet e tepërta në formën e urinës. Po ashtu, të njëjtën gjë bëjnë edhe me substanca të tjera për ruajtjen e trupit në gjendje të shëndetshme.   Çka është Dializa dhe çka zëvendëson? Dializa zëvëndëson funksionet pastruese të gjakut kur veshkat nuk […]

Çka është Dializa peritoneale?


   Çka është Dializa peritoneale? Dializa peritoneale është një tjetër formë e dializës e përdorur për largimin e produkteve të dëmshme dhe lëngjeve të tepërta.  Si realizohet apo si funksionon dializa peritoneale? Dializa peritoneale funksionon sipas të njëjtave parime si dializa, por gjaku pastrohet teksa është brenda trupit dhe jo në pajisje duke shtuar lëngje […]

Prevalenca e sëmundjeve kronike të veshkave


Afërsisht 1 në 10 persona kanë sëmundje kronike të veshkave në një stad të caktuar.   Sëmundjet kronike të veshkave mund të ndodhin në çdo moshë, por ato janë më të zakonshme me kalimin e viteve dhe kryesisht te femrat.  Megjithëse gjysma e individëve 75 vjeç e lart kanë sëmundje kronike të veshkave në një […]

Kostoja e sëmundjeve kronike të veshkave


  Prevalenca e sëmundjeve të veshkave po rritet në mënyrë dramatike,dhe kostoja e trajtimit të kësaj epidemie në rritje paraqet një barrë të madhe në sistemin e kujdesit shëndetësor në mbarë botën. Edhe në vendet me të ardhura të larta, kostoja e lartë e trajtimit me dializë, për një numër pacientësh në rritje, përbën një […]

Skandaloze: Pacientët me infeksione urinare po udhëzohen në Emergjencë (te Urologu ose Kirurgu)


Faqja në Facebook “Udhëzime pa kritere” ka postuar sot një shkrim të gjatë për një dukuri të çuditshme në të cilën tregohet hollësisht për pacientët me infeksione urinare që po udhëzohen në Emergjencë. Për më shumë lexoni postimin e plotë të faqes “Udhëzime pa kritere”. Postimi i plotë i faqes “Udhëzime pa kritere” Skandaloze: Pacientët […]

Skandaloze: Nëse të dhemb barku(kolikë abdominale) mjekët në Kosovë të udhëzojnë menjëherë te Kirurgu Abdominal për operacion


Shkruan: Guxim Maloku Burimi:MedicusOnline A e dini se në Kosovë kohët e fundit është bërë praktikë tepër e gabuar nga ana e Mjekut të Përgjithshëm dhe Familjar(pjesa më e madhe e tyre) për kolikën abdominale (dhimbjes së barkut)  rreth trajtimit të saj dhe udhëzimit te Gastroenterologu apo Kirurgu Abdominal.  Në shumicën e herave mjekët e përgjithshëm […]

Të vërtetat e tmerrshme të specializimit në QKUK-Prishtinë


Shkruan: Elmedina Baraliu   Burimi i lajmit: BotaSot Fjalët e shkruara jetojnë. Sa më të sakta e të mençura të jenë, aq më të gjatë e kanë jetën. Të vërtetat e specializimit në QKUK do të jetojnë përgjithmonë sepse e vërteta e tyre është më e pastër se loti. Jeta është Mësuese e vërtetë. Aq […]

Stop këtyre ushqimeve nëse ke probleme me veshkat


Shumë prej nesh vuajnë nga veshkat dhe dhimbja e tyre shpesh bëhet mjaft e sikletshme. Për t’ju ardhur në ndihmë ne ju sjellim listën e 6 ushqimeve të cilat duhet t’i shmangni për të mbrojtur veshkat. Nuk pini mjaftueshëm ujë Kur nuk pini ujë mjaftueshëm, kjo mund të jetë një nga faktorët më të rëndësishëm […]

Kandidatët për drejtorë në pesë Klinika të QKUK-së


Është hapur konkursi për drejtorë nga SHSKUK për pesë klinika të QKUK-së: Kirurgji Abdominale,  Urologji,  Reumatologji,  Hematologji dhe  Institute Paraklinike.  Në Klinikën e Kirurgjisë Abdominale për pozitën e drejtorit mësohet se kandidatë garues janë: Dr. Ferat Sallahu, Dr. Skender Zatriqi, Dr. Adem Rrusta dhe Dr. Besim Sermaxhaj. Në Klinikën e Urologjisë janë këta kandidatë garues: […]

Urologët janë akoma në grevë


Lajmi i publikuar në një portal që kinse Urologët pritet të tërhiqen nga greva rezulton si lajm i rremë ose fake news.  Nga burimet e veta Gazeta Shëndeti ka mësuar se Urologët janë në Grevë dhe nuk largohen nga greva deri në realizimin e kërkesës për rritje të pagës. Greva e nisur më 21 dhjetor […]

Kërkesat minimaliste të Kirurgëve!


Shkruan: Isa  Haxhiu,  urolog,  QKUK Kërkesat  minimaliste  të Kirurgëve ! “Kirurgët kanë jetën tonë në duart e tyre, por shumica prej nesh  dinë më shumë për njerëzit që ua  prejnë  flokët, sesa  për  mjekët që i prejnë trupat tanë.”Michelle  Crouch ( gazetar) Por, çfarë  është  një  kirurg? Kirurgun e  definojnë  si   një  mjek  i […]