Të dhëna që tregojnë se sa vrasës është COVID-19, në krahasim me shkaktarët tjerë në SHBA

loading...


COVID-19 ka vrarë 250,000 njerëz në SHBA deri më tani dhe kjo shifër thuhet se është 10 herë më e madhe se vdekja nga përplasjet e makinave në një vit.

Veç kësaj, në më pak se 10 muaj, COVID-19 ka vrarë më shumë njerëz sesa sulmet në tru, vetëvrasjet dhe përplasjet e makinave zakonisht në një vit të plotë- të kombinuar shkruan CNN.

ndërsa specialistët e shëndetit thonë se Vetëm po të amerikanët s’ bëhen më seriozë në lidhje me mbajtjen e maskave dhe shmangien e shoqërimit të pakujdessëshum, shkalla e vdekjeve do të vazhdojë të rritet deri këtë vjeshtë dhe dimër.

Mediumi CNN ka sjellë një vështrim se sa vdekjeprurës është COVID-19, krahasuar me disa shkaqet e tjera të vdekjes në SHBA.

Për të marrë një pamje më të ekuilibruar, ata kanë marrë mesataren vjetore pesë-vjeçare që mbaron në vitin 2018, viti i fundit në dispozicion i të dhënave për shumicën e shkaqeve.

Sëmundja e zemrës dhe COVID-19

Sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes në SHBA. Mesatarisht 670,595 njerëz vdesin nga sëmundjet e zemrës çdo vit, sipas të dhënave të CDC.

ndërsa COVID-19 s’ pritet të tejkalojë sëmundjen e zemrës në numrin e vdekjeve për një vit të tërë, numri ditor i vdekjeve nga COVID-19 shpejt mund të tejkalojë normën ditore të vdekjeve nga sëmundjet e zemrës, tha Dr. Peter Hotez, nga Kolegji i Mjekësisë Baylor.

Ai përmendi Institutin e Universitetit të Uashingtonit për Matjet dhe Vlerësimin e Shëndetit, i cili ka parashikuar që COVID-19 do të mund të vrasë 2,500 njerëz në SHBA në ditë në janar.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, mesatarisht 2,353 njerëz vdiqën çdo ditë nga sëmundje kardiovaskulare (përfshirë sëmundjen e zemrës), bazuar në të dhënat e vitit 2017.

Kanceri dhe COVID-19

Kanceri është shkaku i dytë kryesor i vdekjeve në SHBA, dhe kjo s’ pritet të ndryshojë këtë vit.

Mesatarisht 612,725 njerëz vdesin nga kanceri në SHBA çdo vit, sipas të dhënave të CDC.

Sulmi në tru dhe COVID-19

Mesatarisht 141,952 njerëz në SHBA vdesin nga sulmi në tru çdo vit, sipas të dhënave të CDC.

Kështu që në më pak se 10 muaj, COVID-19 ka vrarë rreth 1.8 herë më shumë njerëz sesa goditjet zakonisht në 12 muaj. 

Related posts