Të dhëna që tregojnë se sa vrasës është COVID-19

loading...


COVID-19 ka vrarë 250,000 njerëz në SHBA deri më tani dhe kjo shifër thuhet se është 10 herë më e madhe se vdekja nga përplasjet e makinave në një vit.

Veç kësaj, në më pak se 10 muaj, COVID-19 ka vrarë më shumë njerëz sesa sulmet në tru, vetëvrasjet dhe përplasjet e makinave zakonisht në një vit të plotë – të kombinuara, shkruan CNN.

Dhe specialistët e shëndetit thonë se Po qe se amerikanët s’ bëhen më seriozë në lidhje me mbajtjen e maskave dhe shmangien e shoqërimit të pakujdesshëm, shkalla e vdekjeve do të vazhdojë të rritet deri këtë vjeshtë dhe dimër.

Kjo do të thotë se të paktën 10 herë më shumë njerëz kanë humbur jetën nga COVID-19 deri më tani këtë vit sesa aksidentet e makinave zakonisht për një vit të tërë.

Mesatarisht 42,200 njerëz vdiqën nga gripi çdo vit nga 2014 deri në 2018, sipas të dhënave nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve – CDC, përcjell Telegrafi.

Kështu që në më pak se 10 muaj, vdekjet nga COVID-19 kanë arritur më shumë se pesë herë numrin mesatar të vdekjeve vjetore të gripit.

Coronavirusi i ri s’ është thjesht më vdekjeprurës se gripi – është gjithashtu shumë më ngjitës se gripi.

Numri i vdekjeve nga COVID-19 tani është pesë herë më i lartë se vdekjet nga vetëvrasjet çdo vit.

Mesatarisht, 45,439 njerëz vdiqën nga vetëvrasja nga 2014 deri në 2018, sipas të dhënave të CDC.

Studiuesit nga Universiteti i Nju Jorkut janë të shqetësuar se numri i vetëvrasjeve do të jetë më i lartë në vitin 2020 për shkak të stresit pandemik.

Sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes në SHBA. Mesatarisht 670,595 njerëz vdesin nga sëmundjet e zemrës çdo vit, sipas të dhënave të CDC.

ndërsa COVID-19 s’ pritet të tejkalojë sëmundjen e zemrës në numrin e vdekjeve për një vit të tërë, numri ditor i vdekjeve nga COVID-19 shpejt mund të tejkalojë normën ditore të vdekjeve nga sëmundjet e zemrës, tha Dr. Peter Hotez, nga Kolegji i Mjekësisë Baylor.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, mesatarisht 2,353 njerëz vdiqën çdo ditë nga sëmundje kardiovaskulare (përfshirë sëmundjen e zemrës), bazuar në të dhënat e vitit 2017.

Kanceri është shkaku i dytë kryesor i vdekjeve në SHBA, dhe kjo s’ pritet të ndryshojë këtë vit.

Mesatarisht 612,725 njerëz vdesin nga kanceri në SHBA çdo vit, sipas të dhënave të CDC.

Mesatarisht 141,952 njerëz në SHBA vdesin nga sulmi në tru çdo vit, sipas të dhënave të CDC.

Kështu që në më pak se 10 muaj, COVID-19 ka vrarë rreth 1.8 herë më shumë njerëz sesa goditjet zakonisht në 12 muaj.

 

o.j/dita

Related posts