© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Presioni i ulët i gjakut është një situatë mjaft e zakonshme tek gratë e reja dhe aq më tepër në shtatzani. Me nxehtësinë e verës, vlerat e presionit të gjakut kanë tendencë të bien më tej, duke i bërë gratë shtatzëna të ndihen të pafuqishme dhe sëmurë. Presioni i ulët i gjakut në shtatzëni shfaqet veçanërisht në 24 javët e para për shkak të ndryshimeve normale që ndodhin në trupin e gruas ndërsa përgatitet për të mirëpritur dhe rritur fetusin.

Vlerat kufi në nëntë muaj

Rënia e presionit është e lidhur me rritjen e progesteronit, një hormon që ka funksion të sigurojë rrjedhën e mirë të shtatzanisë. Për më tepër, në nëntë muaj ka një kalim të shpejtë të gjakut midis arterieve dhe venave të mitrës, për shkak të rritjes së rrjedhës së gjakut në placentë. Kjo shkakton një ulje të fortë të presionit të gjakut. Vlerat normale të presionit të gjakut janë midis 120-80 mmHg, por në shtatzani ato mund të bien më tej. Rreth 100-70 mmHg vlerat janë akoma të pranueshme, ndërsa flasim për presion të ulët të gjakut kur vlerat bien më tej, rreth 90-60 mmHg.

Më shumë rreziqe nga nxehtësia

Gjatë muajve të verës, presioni i ulët i gjakut në shtatzëni mund të bjerë më tej. Në fakt, kur klima e jashtme është e nxehtë dhe e mjegullt, ndërmjetësuesit kimikë aktivizohen për të shpërndarë nxehtësinë e tepërt brenda trupit, duke shkaktuar vazodilim, domethënë një rritje në diametrin e enëve të gjakut. Ata që vuajnë tashmë nga presioni i ulët i gjakut i nënshtrohen një dobësie edhe më të fortë, që gjaku, i cili tashmë ushtron një forcë të ulët brenda arterieve, rrjedh edhe më ngadalë në enët e zgjeruara. Simptomat e presionit të ulët të gjakut gjatë shtatzanisë janë mjaft të paqarta dhe mund të ngatërrohen me sëmundjet tipike të nëntë muajve ose, gjatë verës, me sëmundje të buta që lidhen me nxehtësinë. Mund të shfaqen dobësi, marramendje, shikim i paqartë, konfuzion i butë mendor.

Pasojat te fetusi

Presioni i ulët i gjakut në shtatzani vetëm në raste shumë të rralla ka pasoja të rënda, siç është vdekja e fetusit ose lindja e një foshnje me peshë të ulët: zakonisht, në të vërtetë, këto situata lidhen edhe me shkaqe të tjera të padiagnostikuara. Për më tepër, hipotensioni ka një vlerë mbrojtëse në ecurinë e shtatzanisë. Është presioni i lartë i gjakut që, sipas specialistëve, mund të shkaktojë probleme më të mëdha.

Mjete të thjeshta, por efektive

Edhe në mungesë të simptomave të përshkruara, është thelbësore të matni rregullisht tensionin e gjakut, të paktën një herë në javë: mund të bëhet në farmaci ose me pajisje të përdorimit të shtëpisë, të cilat janë të sakta dhe të besueshme. Vetëm po të presioni i gjakut bie nën 90-60 mmHg, është mirë të flisni me gjinekologun. s’ ka kurë të vërtetë, që presioni i ulët i gjakut në shtatzani s’ është sëmundje. Sidoqoftë, këshilla të vogla për stilin e jetës janë të dobishme. Është mirë që të mos ngriheni shpejt nga një pozicion ulur ose i shtrirë, mos qëndroni në diell për një kohë të gjatë ose në vende shumë të nxehta. duhet të pini shumë për të rritur djersitjen, duke iu drejtuar këshillës së gjinekologut për shtesa me kripëra minerale. Është gjithashtu mirë të përdorni veshje të lirshme, me ngjyra të lehta dhe në pëlhurë natyrale, për të promovuar qarkullimin e mirë dhe gjithashtu të përpiqeni të freskoni mjediset në të cilat qëndroni. Vetëm në raste të rralla, gjinekologu përshkruan barna për të rritur presionin e gjakut.

Disa ushqime ose pije mund të nxisin një rritje natyrale të presionit të gjakut. Frutat dhe perimet e lara mirë s’ duhet të mungojnë, që ato janë të pasura me kalium, i cili rregullon presionin e gjakut në një mënyrë natyrale. Vetëm po të gruaja e pëlqen atë, madje një kafe lejohet që ka aftësinë të rrisë pak presionin. Sidoqoftë, vëmendje ndaj kripës: lejohet një majë më shumë, por tejkalimi shkakton mbajtjen e ujit dhe ënjtjen, shqetësime të shpeshta në shtatzani.

[ad_2]

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.