Sun. May 22nd, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Adoptuar nga Dr. Valbonë Blaku , specialiste e Mjekesisë Familjare, staf në Olive Medical & Laboratory

Një nga produktet përfundimtare të degradimit të fibrinës i prodhuar është D-dimeri, i cili mund të matet në një mostër gjaku kur është i pranishëm. Niveli i D-dimerit në gjak mund të rritet ndjeshëm kur ka formim të rëndësishëm dhe prishje të mpiksjeve të fibrinës në trup.

Disa nga gjendjet shendetesore ku përdoret testi D-dimer për të përjashtuar ose vertetuar diagnozen përfshijnë:
• Tromboza e venave të thella (DVT)
• Emboli pulmonare (PE)
Goditje në tru
Ky test mund të përdoret për të përcaktuar Me kusht që testimi i mëtejshëm është i nevojshëm për të ndihmuar në diagnostikimin e sëmundjeve dhe kushteve që shkaktojnë hiperkoagulueshmëri, një tendencë për mpiksjen e papërshtatshme . Një nivel D-dimer mund të përdoret për të ndihmuar në diagnostikimin e koagulimit intravaskular të shpërndarë (DIC) dhe për të monitoruar efektivitetin e trajtimit DIC.Testimi i dimerit D shpesh urdhërohet kur dikush shkon në dhomën e urgjencës me simptoma të një gjendje të rëndë (p.sh., dhimbje gjoksi dhe vështirësi në frymëmarrje).Një test D-dimer mund të urdhërohet kur dikush ka simptoma të trombozës së venave të thella, të tilla si:
• dhimbje ose ndjeshmëri në këmbë, zakonisht në njërën këmbë
• Ënjtje në këmbë, edemë
• Ngjyrosja e këmbës

Mund të porositet kur dikush ka simptoma të embolisë pulmonare të tilla si:
• Gulçim i papritur, frymëmarrje e munduar
• Kollitje, hemoptizë (gjak i pranishëm në pështymë)
• dhimbje gjoksi në lidhje me mushkëritë
• Rrahje të shpejtë të zemrës

D-dimeri është veçanërisht i dobishëm kur diçka tjetër përveç trombozës së venave të thella ose embolisë pulmonare po shkakton simptomat. Eshtë një mënyrë e shpejtë, jo-invazive për të ndihmuar në përjashtimin e mpiksjes jonormale ose të tepërt si shkaku kryesor. Sidoqoftë, s’ duhet të përdoret kur probabiliteti i embolisë pulmonare është i lartë bazuar në vlerësimin klinik.Kur një person ka simptoma të koagulimit intravaskular të shpërndarë (DIC), të tilla si gjakderdhje nga mishrat e dhëmbëve, të përziera, të vjella, dhimbje të forta muskulore dhe abdominale, kriza dhe ulje të prodhimit të urinës, mund të urdhërohet një test D-dimer, së bashku me një PT, PTT , fibrinogjenit dhe numrit të trombociteve, për të ndihmuar në diagnostikimin e gjendjes. D-dimeri mund të porositet gjithashtu në intervale kur dikush është duke kaluar trajtimin e DIC për të ndihmuar në monitorimin e progresit të tij.

Një rezultat normal ose “negativ” i D-dimerit (niveli i D-dimerit është nën një prag të paracaktuar të prerjes) do të thotë që ka shumë të ngjarë që personi i testuar të mos ketë një gjendje akute ose sëmundje që shkakton formimin dhe prishjen anormale të mpiksjes. Shumica e praktikuesve të shëndetit pajtohen se një dimer D-negativ është më i vlefshmi dhe më i dobishmi kur testi bëhet për njerëzit që konsiderohen të jenë në rrezik të ulët deri të moderuar për trombozë. Testi përdoret për të ndihmuar në përjashtimin e mpiksjes si shkak i simptomave.

Një rezultat pozitiv i D-dimerit mund të tregojë praninë e një niveli anormalisht të lartë të produkteve të degradimit të fibrinës. Ajo tregon se mund të ketë formim dhe prishje të konsiderueshme të mpiksjes së gjakut (trombit) në trup, por s’ tregon vendndodhjen ose shkakun. Për shembull, mund të jetë për shkak të një tromboembolizmi venoz (VTE) ose të koagulimit intravaskular të shpërndarë (DIC). Në mënyrë tipike, niveli i D-dimerit është shumë i ngritur në DIC.Sidoqoftë, një D-dimer i ngritur jo gjithmonë tregon praninë e një mpiksjeje ngase një numër faktorësh të tjerë mund të shkaktojnë një rritje të nivelit. Nivele të ngritura mund të shihen në kushtet në të cilat formohet fibrina dhe më pas prishet, të tilla si operacioni i fundit, trauma, infeksioni, sulmi në zemër dhe disa kancere ose gjendje në të cilat fibrina s’pastrohet normalisht, siç është sëmundja e mëlçisë. andaj, D-dimeri zakonisht s’ përdoret për të përjashtuar VTE në pacientët e shtruar në spital (ambiente spitalore).

Fibrina gjithashtu formohet dhe prishet gjatë shtatzënisë, kështu që mund të rezultojë në një nivel të ngritur të dimerit D. Sidoqoftë, Me kusht që DIC është i disponueshëm në një grua që është shtatzënë ose është në periudhën e menjëhershme pas lindjes, atëherë testi D-dimer mund të përdoret, së bashku me një PT, PTT, fibrinogjen dhe numrin e trombociteve për të ndihmuar në diagnostikimin e gjendjes së saj. Me kusht që gruaja ka DIC, çdo nivel i dimerit D do të rritet shumë. D-dimeri rekomandohet si një provë shtesë. Meqenëse D-dimeri është një test i ndjeshëm, por ka një specifikë të dobët, duhet të përdoret vetëm për të përjashtuar trombozën e venave të thella (DVT), jo për të konfirmuar një diagnozë. s’ duhet të përdoret për emboli pulmonare kur probabiliteti klinik i asaj gjendje është i lartë. Të dy nivelet e rritura dhe ato normale të D-dimerit mund të kërkojnë ndjekje dhe mund të çojnë në testime të mëtejshme diagnostike. Njerëzit me teste pozitive D-dimer dhe ata me rrezik mesatar deri të lartë për DVT kërkojnë studim të mëtejshëm me imazhe diagnostikuese (p.sh., angiografi , CT).Kur përdoret për të monitoruar trajtimin DIC, nivelet në rënie tregojnë se tretmani është efektiv ndërsa nivelet në rritje mund të tregojnë se tretmani s’ po funksionon.Përqendrimet e dimerit D rriten tek të moshuarit dhe pozitive false mund të shihen me nivele të larta të faktorit reumatoid, një proteinë e parë tek njerëzit me artrit reumatoid. Testimi i dimerit D s’ është studiuar mirë tek fëmijët.Ekzistojnë disa metoda të ndryshme të testimit për D-dimerin. Testet aktualisht në dispozicion të D-dimerit që japin rezultate sasiore bëhen zakonisht në një laborator. Te labor. e ndryshme testet të ndryshme përdorin në njësi të ndryshme Testet shoqëruese
• Koha e protrombinës dhe raporti i normalizuar ndërkombëtar (PT / INR)
• Koha e pjesshme e tromboplastinës (PTT, aPTT)
• Fibrinogjen
• Numërimi i trombociteve

 

Leave a Reply