Tetë zakone të këqija që dëmtojnë sistemin tonë imunitar

loading...

 

Disa sjellje mund ta bëjnë trupin më të prekshëm ndaj sëmundjeve

Kjo është konfirmuar nga specialistët e Qendrës Immuno në Spitalin
Humanitas në Milano, një qendër për sëmundjet imunopulmonike të
konceptuara me qëllim të mjekësisë precize, e cila integron kërkimin në
aftësi klinike në gastroenterologji, pneumologji dhe alergji,
dermatologji dhe reumatologji.

Gjumi i paktë

Gjatë gjumit trupi intensifikon reagimin imun ndaj viruseve dhe baktereve. Për pasojë, gjumi i paktë nuk lejon që trupi të luftojë
sëmundjet në mënyrë efektive, siç konfirmohet nga një studim i botuar në
Pflügers Archiv – European Journal of Physiology.

“Studime të tjera kanë treguar se sistemi ynë imunitar funksionon
ndryshe në varësi të kohës së ditës”, konfirmon Profesor Carlo Selmi,
Udhëheqës i Reumatologjisë dhe Imunologjisë Klinike në Humanitas dhe
profesor në Universitetin e Milanos.
Këshilla: 7-8 orë gjumë lejojnë që sistemi imunitarjetë në efikasitetin maksimal.

Qëndrimi ulur gjithë ditën

Mungesa e stërvitjes mund të zgjasë rrjedhën e sëmundjeve dhe prova
është gjetur në një hulumtim të botuar në British Journal of Sports
Medicine, ku u pa se infeksionet respiratore zgjatën 42% të kohës shtesë
në vullnetarë, që bënin aktivitet fizik një herë në javë ose më pak,
krahasuar me ata që bënin ushtrime aerobike 5 ose më shumë herë në javë.

Këshilla: përpiquni të bëni një aktivitet të moderuar fizik çdo ditë,
që mund të jetë edhe një shëtitje e shkurtër gjatë kohës së drekës.

Të ndjerit vetëm

Një studim pesëvjeçar i botuar në Proceedings of the National Academy
of Sciences ka treguar se norepinephrine është më i lartë në njerëzit
që ndjehen të vetmuar: gjatë krizës, ky hormon rrit prodhimin e qelizave të bardha të gjakut që ndihmojnë në shërimin e plagëve, por procesi
mbyll pjesën e sistemit imunitar që lufton viruset, duke e lënë
organizmin më të ekspozuar ndaj sëmundjeve.

“Lidhja mes çrregullimeve psikologjike ose neurologjike dhe sistemit
imunitar është diçka që dyshohet prej kohësh, – thekson Selmi – por që
shkenca e ka shfaqur vetëm kohët e fundit. Dhe një shembull tjetër është
i lidhur me bllokimin e interleukin 6, një nga zërat më të lartë të
inflamacionit, bllokada e të cilit – e përdorur tani në sëmundje si
artriti reumatoid – ka efekte të dobishme edhe për depresionin”.

Konsumimi i yndyrave të gabuara

Yndyrat e gabuara e dëmtojnë sistemin imunitar, duke shkaktuar
inflamacion. Sipas një studimi të publikuar në Journal të të ushqyerit,
omega 3 kanë vetitë antiinflamatore natyrore dhe ndihmojnë trupin për të
kontrolluar proteinat që janë në gjendje të njohin patogjenët.
Yndyrat omega 3 janë të rëndësishme në proceset e tretjes së
inflamacionit të zorrëve, në të cilat ato luajnë një rol kyç”, thotë
Profesor Silvio Danese, kreu i Qendrës për sëmundje të zorrëve
inflamatore dhe profesor i Universitetit Humanitas.

Përdorimi i antibiotikëve shumë shpesh

Antibiotikët shkatërrojnë komunikimin mes sistemit imunitar dhe
baktereve, – të mira dhe të këqija, – që janë në trup, duke dobësuar
kështu aftësinë për t’u rezistuar sëmundjeve.
“Përdorimi i tepërt i antibiotikëve në fëmijëri rrit rrezikun e
zhvillimit të sëmundjes kronike të zorrëve inflamatore”, paralajmëron
Danesi.
Këshilla: kur është e mundur, është mirë të lejohet që trupi të
luftojë vetë shqetësimin që ka. Me fjalë të tjera, është më mirë të
shmangni drejtimin te mjeku për të marrë antibiotikë.

Partneri nuk ka një sistem të mirë imunitar

Hulumtimet e botuara në revistën “Imunologjia e Natyrës” kanë zbuluar
se prindërit që jetojnë së bashku kanë 50% më pak ndryshime në sistemet
imunologjike reciproke sesa një person që jeton në një popullsi më të
madhe dhe sipas autorëve të studimit kjo mund të shpjegohet nga fakti që
njerëzit që jetojnë së bashku kanë të njëjtin mjedis dhe priren të kenë
të njëjtat zakone.
“Ka të ngjarë që kjo të lidhet me ndarjen e florës bakteriale të
zorrëve, por edhe orale, – sugjeron Selmi, që mund të shkëmbehet edhe me
një puthje”.

Konsumimi i tepërt i alkoolit

Alkooli është një shtypës i sistemit imunitar, sepse zvogëlon
efektivitetin e qelizave të bardha të gjakut në sulmimin e baktereve të
dëmshme dhe dëmton aftësinë e trupit për të prodhuar qeliza që mund t’u
rezistojnë viruseve.

Të qenit mbipeshë

Obeziteti është një formë e kequshqyerjes së tepërt dhe mund të
shkaktojë një ndryshim në numrin e qelizave të bardha të gjakut, duke
zvogëluar aftësinë e trupit për t’i rezistuar sëmundjes. Jo çuditërisht,
një rrt mbi procedurat e të ushqyerit shpjegon se si barku dhe
yndyra që ndodhen rreth organeve ndikojnë në sistemin imunitar shumë më
tepër se yndyra totale e trupit.
Yndyra që rrethon zorrën e pacientëve me sëmundjen e Crohn luan një
rol kyç në prodhimin e citokineve inflamatore, – shpjegon Danesi, – dhe
mund të përfaqësojë një objektiv terapeutik”.

Related posts