Tue. Jan 31st, 2023
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Kryeni shërbimet endokrinologjike në Laboratorin Olive

TIROIDEA DHE LENDET USHQYESE

Shpesh ngjan te pyesim veten pse suplementet mund të mos jenë zgjedhja më e mirë për të gjithë, është e rëndësishme të shpjegojmë se cilat lëndë ushqyese i nevojiten tiroides për një funksion optimal/normal.

Ja disa nga lëndët ushqyese më të rëndësishme për shëndetin e tiroides:

Selenium.
Seleniumi, një mineral i nevojshëm për prodhimin e hormoneve të tiroides, ndihmon në mbrojtjen e tiroides nga dëmtimet e shkaktuara nga stresi oksidues.
Tiroidja përmban sasi të mëdha seleniumi dhe mungesa mund të çojë në mosfunksionim të tiroides

Jodi
Jodi është i rëndësishëm për funksionin e tiroides
Në fakt, tani, i vetmi rol i njohur i jodit është të mbështesë prodhimin e hormoneve të tiroides. Triiodothyronine (T3) dhe thyroxine (T4) janë hormonet tiroide që përmbajnë jod.
Mungesa e jodit shkakton sëmundjen te tiroides.

Zink.
Zinku është mineral i nevojshëm për prodhimin e hormoneve tiroide.
Nevojitet një përqendrim optimal i zinkut për nivelet e shëndetshme të T3, T4 dhe hormonit stimulues të tiroidit (TSH)

Hekuri
Tiroides i duhet hekur për ta kthyer T4 në T3, forma aktive e hormonit të tiroidit. Mungesa e hekurit lidhet me mosfunksionim të tiroides

Edhe lëndë të tjera ushqyese, përfshirë vitaminat B dhe vitaminat A dhe E, nevojiten për një funksion optimal të tiroides.
Mungesa e një ose më shumë lëndëve ushqyese mund të ndikojë negativisht në shëndetin e tiroides dhe të rrisë rrezikun e sëmundjeve të saj

Për shumicën e njerëzve, të ndjekësh një dietë të pasur me lëndë ushqyese të pasura me ushqime të plota mjafton për të mbajtur një funksion optimal të tiroides.

Perhere eshte mire te bejme matjen e ketyre vitaminave e mineraleve,
nese i marrim pa matur atehere i marrin ne doza optimale dhe per nje periudhe te shkurter ( te caktuara nga mjeku Endokrinolog)

Sikur te kishim mundesi qe ti zevendesonim/merrnim ne sasi te duhura permes ushqimit do ishte verzioni me i mire i mundshem por duke qene e veshtire shpesh na duhet te suplementojme per nje shendet te mire.

Mbeshtetur nga te dhena te besueshme , sjelle tek ju permes healthline (linja shëndetësore)

📞+383 45 34 34 77
Dr Vjollca Dedushaj Fazliu
Endokrinologe

You cannot copy content of this page