Sun. Nov 27th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Cikli menstrual dhe shenjat e ovulimit

Kur të vijnë periodat, duket sikur s’do të ikin kurrë. andaj kur ato zgjasin më pak se normalisht, mund të duket si një arsye për të festuar. Por, Po qe se krejt papritur periodat zgjasin nga një javë në vetëm pak ditë, mund të ketë diçka që s’ shkon me ju.

Është normale që periodat të zgjasin pak (Po qe se periodat zgjasin 2 deri në 3 ditë dhe ka qenë gjithmonë kështu, s’ ka arsye për t’u shqetësuar). Por, është mirë që të vëreni çfarëdolloj ndryshimi në ciklin tuaj menstrual, si në kohëzgjatje ashtu edhe faktorë të tjerë.

Kohëzgjatja e periodave varet shumë edhe nga faktorët hormonalë, mjekimet me ilaçe apo ndonjë gjendje e fshehtë shëndetësore, që po ndikon në ciklin tuaj menstrual. Disa nga këto shkaqe janë krejtësisht beninje, ashtu siç s’përjashtohen as gjendje shëndetësore serioze. Më poshtë do të gjeni disa nga arsyet më kryesore përse periodat krejt papritur s’ ju zgjasin më 6 ditë si më parë, por vetëm 3 ditë.

Keni ndryshuar pilulat për kontrollin e lindjeve

Po qe se vëreni ndryshime në ciklin menstrual, duhet të kontrolloni fillimisht metodat që po përdorni për kontrollin e lindjeve. Ato mund të ndryshojnë kohëzgjatjen e ciklit, sidomos pilulat apo pajisja intrauterine kontraceptive(implanti) mund të shkaktojnë shkurtim të periodave.

Ilaçet

Përveç pilulave për kontrollin e lindjeve, ilaçe të caktuara mund të ndikojnë tek cikli menstrual, kjo si pasojë e përbërësve të tyre kimikë. Ilaçet për lehtësimin e dhrmbjeve (Advil, Naprosyn, ibuprofen etj), ilaçet kundër depresionit, mjekimet për tiroiden etj. mund të shkurtojnë kohëzgjatjen e ciklit.

Sindroma e vezores policistike

Sindroma e vezores policistike është një gjendje shëndetësore, ku gratë prodhojnë nivele të larta të hormoneve mashkullore, që mund të tejkalojnë ovulacionin. Gratë me sindromën e vezores policistike mund të kenë çrregullime të ciklit. Ato mund të kenë gjithashtu disa muaj që s’ iu ka ardhur cikli menstrual, kjo si pasojë e nivele të çrregullta të hormoneve. Personat që vuajnë nga sindroma e vezores policistike zhvillojnë kiste në vezore, akne, obezitet dhe rrezikohen nga infertiliteti. /Living

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

You cannot copy content of this page

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x