Tri efektet afatgjata të COVID-19 dhe si mund t’i parandaloni ato


Afërsisht 80 për qind e njerëzve që kontraktojnë shërohen brenda dy javësh.

Por studimi i ri sugjeron që edhe pasi pacientët të kalojnë rrezikun, simptomat mund të zgjasin. Në një studim italian të botuar në JAMA, 87 për qind e pacientëve të shtruar në spital për ishin akoma duke luftuar me kollë, ethe dhe dy muaj pas kalimit të rrezikut. kanë filluar t’i quajnë këta pacientë transportues të gjatë .

“Kushdo që ka pasur COVID-19 mund të zhvillojë një sëmundje të zgjatur, pavarësisht Në qoftë se infeksioni i tyre fillestar ishte i lehtë ose i rëndë ose Në qoftë se ishin të shtruar në spital apo jo”, thotë Jeffrey Siegelman, MD, i mjekësisë urgjente në Universitetin Emory të Atlantës, i cili ka përjetuar personalisht simptoma të mbetura të COVID-19. Tani mjekët që trajtojnë sëmundjen kanë filluar të kthejnë vëmendjen e tyre për të ndihmuar pacientët të rehabilitohen nga virusi.

“Shumë nga këta pacientë ishin më parë të shëndetshëm dhe aktivë, kështu që i papritur mund të çojë në dhe , plus simptoma të zgjatura të tilla si , pagjumësi, koke dhe më shumë”, thotë Dr. Siegelman.

  bashku me këshillën e mjekut tuaj, më poshtë ua sjellim disa strategji të realizueshme në shtëpi që do të ndihmojnë në largimin e efekteve më të këqija të COVID-19 dhe shpejtimin e rimëkëmbjes totale:

Për të lehtësuar sfidat e zgjatura të frymëmarrjes

me probleme është një simptomë e zakonshme e COVID-19, dhe në një studim italian, 43 për qind e të sëmurëve akoma po luftonin të merrnin frymë thellë 60 ditë pasi u shëndetësuan. “Hulumtimet tregojnë se ky efekt post-COVID ka të bëjë me diafragmën, muskulin tonë kryesor të frymëmarrjes”, thotë specialisti i shëndetit natyror John Douillard, DC, drejtor i Klinikës LifeSpa Ayurveda në Kolorado. “Për shumicën e njerëzve, diafragma është tashmë e dobët dhe sëmundjet e frymëmarrjes e dobësojnë atë më tej”.

Si ta parandaloni: Shtrëngoni vrimat e hundës në mënyrë që ato të jenë gjysmë të mbyllura. Merrni frymë thellë dhe me forcë përmes hundës tuaj, pastaj lëshoni hundën tuaj dhe merrni frymë përmes vrimave të hundës, duke mbajtur gojën mbyllur gjatë gjithë kohës. Douillard këshillon të bëni 30 frymë dy herë në ditë. Bërja e kësaj kur jeni i shëndetshëm do t’ju ndihmojë t’i përgjigjeni më mirë një sëmundjeje të frymëmarrjes Në qoftë se kapni një të tillë.

Për të shuar stresin

afatgjatë mund të sjellë shqetësime rreth dhembjes dhe paaftësisë”, thotë psikologu i zhvillimit Janis Whitlock, Ph.D. Kjo, së bashku me pasigurinë dhe izolimin nga karantinimi, mund të shkaktojë stres dhe të zgjatur.

Por të shkruash rregullisht në një ditar, një teknikë që përdor Dr. Siegelman, mund të të ndihmojë të përpunosh këto ndjenja – dhe të mbash të ulët stresin edhe Në qoftë se s’ je i sëmurë.

Për të përmirësuar fokusin

Disa pacientë me COVID-19 përjetojnë ngadalësim të mendimit dhe humbje të vëmendjes. “Me çdo sëmundje që rrezikon funksionin në një sistem, si sistemi i frymëmarrjes me COVID-19, trupi juaj duhet t’i kushtojë të gjithë energjinë e tij shërimit të këtij sistemi”, vëren Whitlock. “Kjo do të thotë se energjia s’ është në dispozicion për sistemet e tjera, përfshirë trurin. Në qoftë se jeni i sëmurë gjatë javëve, mund të bëhet taksim i trurit ”.

Por duke luajtur lojëra me mund të përmirësojë fokusin dhe kujtesën: Në një studim të vitit 2018, subjektet që përdorën platformën e lojës ‘Lumosity’ (falas në pajisjet dhe Android) për 15 minuta në ditë për tre javë panë një përmirësim prej 35 për qind të kujtesës, vëmendjes dhe zgjidhjes së problemeve -dhe Whitlock beson se kjo strategji ndihmon edhe njerëzit që shërohen nga COVID-19. /Telegrafi/

The post Tri efektet afatgjata të COVID-19 dhe si mund t’i parandaloni ato appeared first on Telegrafi.

Postime të ngjashme