Vaksina AstraZeneca e vlefshme edhe per të moshuarit mbi 65 vjeç, thotë OBSh


Botërore e Shëndetësisë njoftoi dje (e mërkurë) se vaksina e Universitetit të Oxfordit- kundër mund të administrohet te njerëzit mbi moshën 65 vjeç, si dhe në mjediset ku qarkullojnë variante të virusit.

e tij të shumëpritura për këtë vaksinë, Grupi Këshillues Strategjik i -së për Imunizimin (SAGE), tha: “Duke marrë parasysh tërësinë e provave të disponueshme, rekomandon vaksinën për përdorim te personat e moshës 65 vjeç e lart”, duke shtuar që gjithashtu rekomandon përdorimin e tij “edhe Po qe se variante janë të pranishme në një vend”.

Rekomandimet e grupit prej 15 anëtarësh vijnë pas alarmit global pas një studimi të fundit që sugjeron se vaksina nga ishte shumë më pak efektive kundër një varianti të virusit të zbuluar për herë të parë në Afrikën e Jugut.

Ai ndjek gjithashtu këshillat nga disa qeveri në të tërë Evropën kundër përdorimit të vaksinës në moshën mbi 65 vjeç, për shkak të asaj që ata përmendën si të dhëna të pamjaftueshme për testimin në më shumë njerëz të moshuar. Kjo erdhi pavarësisht se rregullatori i -së, Agjencia Evropiane e Barnave, e aprovoi atë për përdorim në të gjitha grup moshat mbi 18 vjeç.

Kryetari i SAGE, Alejandro Cravioto pranoi se kishte një mungesë të dhënash mbi efikasitetin e vaksinës për njerëzit mbi moshën 65 vjeç, por ai shtoi: “Ne mendojmë se përgjigja e këtij grupi s’ mund të jetë ndryshe nga grupet e një moshe më të re. Rekomandohet që vaksina të përdoret për 18 vjet e lart pa një kufizim të sipërm të moshës”, shkruan CGTN.

Cravioto gjithashtu tha se, ndërsa specialistët prisnin me padurim të dhëna më specifike, “s’ do të ishte e përshtatshme” të mbante e tij.

“Ne kemi mijëra njerëz që vdesin. Çdo gjë që mund të bëjmë për të përdorur një produkt që mund ta zvogëlojë atë është plotësisht e justifikuar, edhe Po qe se informacioni s’ është aq i plotë sa do të dëshironim”, theksoi ai

Postime të ngjashme