Vaksina kundër COVID-19 ofron gati 95% mbrojtje


Kompania amerikane thotë se të dhënat paraprake tregojnë se vaksina e saj kundër është gati 95% efektive.

janë të ngjashme me ato të kompanive dhe , të cilat ditë më parë njoftuan se testimi i vaksinës së tyre ka rezultuar 90% efektiv në fazën finale, në të cilën janë përfshirë më shumë se 40 mijë njerëz.

e vaksinave të këtyre kompanive shtojnë besimin në rritje se zbulimet e tyre mund të ndihmojnë në përfundimin e pandemisë.

Kompanitë kanë përdorur një qasje mjaft inovative dhe eksperimentale për të zbuluar vaksinat e tyre.

thotë se është një “ditë e shkëlqyer” dhe ata planifikojnë të aplikojnë për miratim në mënyrë përdorimi i vaksinën të fillojë në javët e ardhshme. Testimi përfshiu 30,000 njerëz në SHBA.

“Efektiviteti i përgjithshëm ka qenë i jashtëzakonshëm … është herët a vonë e mrekullueshme”, tha për BBC News, Tal Zaks, zyrtari kryesor mjekësor në Moderna.

akoma s’ e dihet se sa do të zgjasë imuniteti nga vaksinat, pasi duhet më shumë kohë për të përcjellur gjendjen e vullnetarëve që kanë marrë pjesë në testim.

Gjithashtu s’ ka të dhëna se sa mirë funksionon në grupmoshat më të vjetra, të cilat janë më të rrezikuara nga .

Dhe, siç transmeton BBC, akoma s’ dihet Nëse vaksina thjesht ndalon njerëzit të sëmuren rëndë, ose Nëse i ndalon ata gjithashtu të përhapin virusin.

Më herët drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë () , ka paralajmëruar se, vetëm vaksina s’ do të jetë e mjaftueshme për të mposhtur pandeminë e koronavirusit të ri.

do të plotësojë mjetet e tjera që kemi dhe s’ do t’i zëvendësojë ato”, tha Ghebreyesus në një takim të Këshillit Ekzekutiv të -së.

andaj, ai bëri thirrje që për të kontrolluar përhapjen e koronavirusit, të tilla si testimi, karantina dhe monitorimi i kontakteve, të mos shfuqizohen para kohe./RELPostime të ngjashme