Vaksina Pfizer, efektive në testimin e parë me përmasa të gjëra në botëtestim i vaksinës kompanisë tek më shumë se gjysmë milioni njerëz konfirmon se ajo është shumë efektive parandalimin e rasteve serioze ose vdekjes, edhe vetëm pas një doze.

e botuara mërkurën, nga një fushatë vaksinimi masive , japin fortë se përfitimet e vërejtura testime përmasa vogla dhe kufizuara, u përsëritën kur vaksina u përdor shumë gjerësisht një popullatë grupmosha dhe kushte ndryshme shëndetësore.

Vaksina ishte 92% efektive parandalimin e sëmundjes rëndë pas dy dozave dhe 62% pas një doze. Efektshmëria e saj e vlerësuar për parandalimin e vdekjes ishte 72% dy ose tre javë pas dozës parë, një nivel mund përmirësohet kurse konsolidohet imuniteti me kalimin e kohës.

Ajo rezultoi po aq efektive tek njerëzit mbi 70 vjeç sa edhe tek rinjtë.

Kjo është jashtëzakonisht inkurajuese, mirë se sa kisha parashikuar,” tha Dr. Gregory Poland i klinikës Mayo.

Dr. Buddy Creech i Universitetit Vanderbilt pranoi: “Edhe pas një doze mund shohim një efektshmëri shumë lartë parandalimin e vdekjes,” tha ai.

Asnjë prej mjekëve s’ kishte ndonjë rol studimin e Izraelit, por dy janë përfshirë studime tjera vaksinave koronavirusit.

Dy mjekët gjithashtu thanë se rezultatet e reja mund të jenë një shtysë për konsideruar shtyrjen e dozes dytë, ashtu siç po provon , ose për dhënë një dozë vend dy për njerëzit e kanë kaluar tashmë , siç po bën Franca, për t’i përdorur me kursim rezervat e kufizuara.

Unë do preferoja mirë 100 milionë njerëz merrnin një dozë sesa 50 milionë njerëz merrnin dy doza,” tha dr. Creech. “ shumë i inkurajuar nga dhënat për marrjen e një doze rezultatet nga , cilat u botuan nga Revista Mjekësore e New .

Vaksina, e prodhuar nga kompania partneritet me atë gjermane , jepet me dy faza, një kohëzgjatje tre javore, shumicën e vendeve.

u drejtua nga studiues Institutit Kërkimor Clalit dhe Universiteti Ben-Gurion i Negevit në , me Universitetin e Harvardit SHBA. Ai s’ përfshinte dhëna për sigurinë e vaksinës, vetëm për efektivitetin, por testimet e mëparshme s’ u shfaqën probleme papritura.

Studiuesit krahasuan rezultatet për gati 600,000 vetë nga mosha 16 vjeç e lart pjesëmarrës organizatën madhe kujdesit shëndetësor Izrael, cilëve iu dha vaksina dhjetor ose janar me një numër barabartë njerëzish nga mosha, seksi dhe shëndeti s’ i morën vaksinat. Askush nga pjesëmarrësit s’ ishte testuar parë pozitiv për virusin.

Vaksina u vlerësua jetë 57% efektive parandalimin e ndonjë simptome COVID-19 dy ose tre javë pas dozës parë dhe 94% javë ose shumë pas dozës dytë.

Efektiviteti ishte 74% pas një doze dhe 87% pas dy dozash për parandalimin e nevojës shtrimit spital, dhe respektivisht 46% dhe 92% për parandalimin e infeksionit konfirmuar. Reduktimi i infeksioneve jep shpresë se vaksina mund frenojë përhapjen e virusit, por ky lloj studimi s’ mund ta përcaktojë një gjë tillë.

Pati 41 vdekje lidhura me COVID-19, 32 prej tyre tek njerëz s’ kishin marrë vaksinë.

përgjithësi, shifrat përputhen me efektivitetin 95% pas dy dozave u pa testimin e kufizuar ishte baza mbi cilën rregullatorët amerikanë autorizuan përdorimin emergjent vaksinës, tha dr. Poland. nga pikëpyetjet e rëndësishme ka qenë se efektive do ishte një doze e vetme, “dhe ky studim jep disa përgjigje.

Ndoshta gjëja e duhur për mbrojtur numrin madh njerëzve. është t’u jepej gjithëve një dozë sa shpejt munde. Unë mendoj se kjo është një strategji shumë e pranueshme për t’u konsideruar“, tha dr. Poland.

deri tani ka vaksinuar gati gjysmën e popullsisë tij. Një variant i ri i virusit u identifikua për herë parë Britani u lloji mbizotërues Izrael gjatë studimit, kështu rezultatet gjithashtu japin një pasqyrë se sa mirë vepron vaksina kundër tij.

parë këtë javë, dy studime Britanisë Madhe sugjeruan efektivitet edhe pas një doze vaksinës Pfizer dhe një tjetre nga AstraZeneca. e Madhe po shtyn dozën e dytë për deri 12 javë pas parës përpjekje për t’u dhënë shumë njerëzve një farë mase mbrojtjeje.

Postime të ngjashme