Vaksina Pfizer ka të ngjarë të funksionoj kundër varianteve të reja të koronavirusit

loading...


Provat e reja sugjerojnë se vaksina kundër ka të ngjarë të jetë efektive kundër varianteve të coronavirusit të zbuluar në Mbretërinë e Bashkuar dhe Afrikën e Jugut.

dy variantet përmbajnë një mutacion brenda proteinës spike, të quajtur mutacion N501Y, që mendohet të përmirësojë aftësinë e virusit për t’u lidhur me qelizat tona, duke e bërë atë më infektive.

Në një studim të ri të kryer nga shkencëtarë nga dhe dega mjekësore e Universitetit të Teksasit në Galveston, vaksina provoi të ishte efektive në llojet me mutacionin N501Y. Sidoqoftë, specialistët e sëmundjeve infektive mbeten të sigurt se vaksinat do të funksionojnë kundër këtyre varianteve dhe atyre të reja që vijnë në udhën tonë.

Mutacionet që shqetësojnë shkencëtarët

Mutacionet në proteinë spike kanë shqetësuar studiuesit pasi vaksinat janë krijuar për të identifikuar dhe ndjekur proteinën spike virale. “ dhe – të dyja që janë aprovuar për përdorim urgjent në SH.B.A. – ato janë të dyja vaksinat që ju imunizojnë kundër proteinave spike”, tha Dr. Ellen F. Foxman, një imunologe dhe mjeke e Mjekësisë Laboratorike të Yale.

Foxman tha se ata dëshirojnë të sigurojnë që çdo ndryshim në proteinën spike s’ ndikon në efikasitetin e lartë të raportuar në provat klinike të vaksinës, shkruan Healthline.

Pse vaksinat ka të ngjarë të funksionojnë

Studiuesit kanë studiuar sesi vaksinat anti- do t’i përgjigjen varianteve dhe gjetjet janë premtuese. Në studimin e ri, studiuesit shikuan gjendjen pas vaksinimit nga 20 pjesëmarrës dhe zbuluan se neutralizonte me sukses koronavirusin.

Kjo sugjeron që variantet e identifikuara në Mbretërinë e Bashkuar dhe Afrikën e Jugut me mutacionet N501Y s’ do të zvogëlojnë efektivitetin e vaksinave. Varianti në Afrikën e Jugut përmban disa mutacione të tjera, njëra prej të cilave është gjithashtu e vendosur në proteinën spike. Quhet mutacion 484K dhe provat paraprake sugjerojnë se serumet rikuperuese dhe antitrupat monoklonalë s’ funksionojnë aq mirë në variante me këtë mutacion.

Proteina spike është e gjatë me mijëra aminoacide, kështu që një mutacion do të ndryshonte vetëm një pjesë të vogël të një proteine ​​të madhe. prodhon përgjigje të gjerë që përfshin antitrupa të ndryshëm dhe përgjigje imune të ndërmjetësuara nga qelizat që punojnë në zona të ndryshme të proteinës spike.

pritet të funksionojë kundër varianteve të tjera

Studiuesit dyshojnë se për sa kohë që po përhapet lehtë, më shumë mutacione do të vijnë. Sa herë që një person i ri infektohet, ekziston një mundësi e re që virusi të shndërrohet. “Mutacionet, si ndryshimet e vogla në kodin gjenetik, s’ janë rregull përjashtimi për viruset”, tha Foxman.

Dr. Amesh Adalja, një studiues i vjetër në Qendrën e Universitetit Johns Hopkins për Sigurinë e Shëndetit dhe një specialist i sëmundjeve infektive beson se vaksina do të funksionojë mirë kundër shumicës, Nëse jo të gjithë këtyre varianteve. “Unë pres që vaksinat aktuale të jenë të forta ndaj varianteve të COVID-19. s’ është rasti që viruset shmangin lehtësisht imunitetin e shkaktuar nga vaksinat”, përfundon Adalja. 

Postime të ngjashme