Vaksinat ekzistuese kanë efekt edhe tek variantet e rejapamje parë, lajmet për vaksinën e koronavirusit Janssen Pharmaceuticals ishin zhgënjyese.

29 janar, kompania, një divizion i gjigantit farmaceutik Johnson & Johnson, njoftoi se vaksina e tij ishte 66% efektive ndaj rasteve moderuara deri rënda .

Është një rezultat i dobët krahasuar me nivelin 95% efektivitetit Pfizer- kishte njoftuar për vaksinën e saj, ose 94% Modernës.

zhgënjyese ishin dhënat nga Afrika e Jugut, ku një variant i ri i koronavirusit vdekjeprurës është përhapur gjerësisht. Atje vaksina ishte vetëm 57% efektive.

Varianti i Afrikës Jugut është përhapur dhjetra vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara.

Por këto shifra për efektivitetin fshehin një aspekt rëndësishëm: ishte shumë e efektshme kundër rasteve serioze.

Asnjë afrikano-jugor s’ përfundoi spital. Asnjë afrikano-jugpor mori vaksinën s’ vdiq”, tha drejtori për zhvillimin dhe studimet i kompanisë Janssen, Mathai Mammen një telefonatë me gazetarët.

Lajmi tërheqës ishte se vaksina ishte 85% efektive kundër gjitha formave rënda sëmundjes gjitha vendet e studimit, Afrikën e Jugut, Amerikën Latine dhe Shtetet e Bashkuara.

Nëse vaksinat mund parandalojnë sëmururit rëndë dhe vdekjen, kjo e ndryshon rrënjësisht ekuacionin, tha Jennifer Nuzzo, një studiuese Qendrën Johns Hopkins për Sigurinë Shëndetësore.

Shndërrimi i nga një sëmundje mund jetë vdekjeprurëse një ftohtë e ndryshon përllogaritjen tonë se sa paraqet virusi“, tha ajo.

mund fillojë t’i kthehet normalitetit. Edhe me shfaqjen e varianteve reja, tha zonja Nuzzo,u mendoj se vaksinat, bashku me masat [maskat dhe distancimi fizik] po përdorim, funksionojnë mjaft mirë për bërë mjaft shpresëdhënëse se po hyjmë udhën e normalitetit.”

virus ndryshon formë

Kjo s’ do thotë variantet e reja shfaqen Afrikën e Jugut, , Britani dhe gjetkë s’ janë arsye për tu shqetësuar.

Veçanërisht alarmante janë ata me disa mutacione specifike e bëjnë lehtë për virusin futet qeliza.

dhe ilaçet e antitrupave synojnë godasin proteinën e bën këtë mundur. Edhe imunuteti i trupit bën njëjtën gjë. Ndryshimet formën e proteinave mund t’i bëjnë gjitha këto mbrojtje pak efektive.

Varianti i Afrikës Jugut duket jetë veçanërisht problematik. një eksperiment epruvetë, studiuesit studiuan antitrupa nga njerëzit parë e kishin marrë veten nga një me variantin origjinal koronavirusit. Ata zbuluan se antitrupat e këtyre pacientëve ishin midis 11 dhe 33 herë pak fuqishme kundër variantit Afrikës Jugut.

Kjo mund nënkuptojë se varianti i Afrikës Jugut mund ri-infektojë njerëzit kanë pasur një herë COVID-19, megjithëse kjo s’ është provuar akoma. Kjo do ta bënte vështirë arritjen pikën ku mjaft njerëz kenë mbrojtje nga virusi për ngadalësuar përhapjen e tij, një gjendje e njohur si imuniteti i turmës.

Megjithatë vaksinat funksionojnë.

Si Pfizer- ashtu edhe Moderna zbuluan se një epruvetë, vaksinat e tyre ishin pak pak fuqishme kundër variantit Afrikës Jugut sesa ndaj virusit origjinal. Megjithatë ato janë mjaftueshëm forta për mbrojtur pacientin.

Është alarmante, [por] s’ mendoj se do zhduket efikasiteti, tha Drejtori Ekzekutiv i Qendrës Ndërkombëtare Vaksinave Universitetit Johns Hopkins, William Moss.

Edhe Nëse vaksinat janë pak efektive ndaj parandalimit infeksionit, gjasat janë ato e dobësojnë atë duke e kthyer një sëmundje lehtë.

Kjo është ajo ndodh me vaksinat e gripit, vuri dukje Drejtori i Instituteve Kombëtare Shëndetit Francis Collins gjatë një telefonate me gazetarët. janë vetëm 60% efektive një vit mirë, por njerëzit e marrin atë kanë prirjen kenë raste lehta.

Edhe Nëse prekesh nga sëmundja, është gjë e mirë ta bësh vaksinën,” tha ai.

Megjithëse shkencëtarët shprehin një optimizëm përmbajtur se vaksinat ekzistuese funksionojnë, variantet janë një paralajmërim, thonë ata.

“Sa gjatë lejohet qarkullojë ky virus, aq shumë mundësi ka ndodhin mutacione,” tha zonja Nuzzo.

Mutacione tjera mund dobësojnë tej vaksinat.

duhet ulim numrin e njerëzve kanë virusin.”

Përshpejtimi i vaksinimit do ndihmojë. Por masat kanë qenë fuqi 10 muajt e fundit janë akoma rëndësishme, tha ajo, Mbani maskë. Shmangni grumbullimet e mëdha ambjente brendshme. Praktikoni distancimin fizik. Lani duart.

Ndërkohë, prodhuesit e vaksinave po punojnë për modifikimin e produkteve tyre për t’u përshtatur me variantet e reja. Përparimet teknologjinë e vaksinave e kanë bërë këtë lehtë se kurrë.

Pyetja tjetër është se si rregullatorët garantojnë modifikimet jenë sigurta dhe efektive.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) thotë se po harton udhëzime për prodhuesit se cilat dhëna mbledhin dhe si ta jnë një gjë tillë me shpejtësi.

Agjencia jonë ka përvojë me evoluimin e sëmundjeve infektive, tha një deklaratë enjten Komisionerja e FDA- Janet Woodcock.

Ajo vuri dukje se FDA-ja ka procedura për përshtatur vaksinat e gripit çdo vit.

Megjithatë ajo shtoi se ndryshimet s’ janë akoma nevojshme.

jemi qartë, tha zonja Woodcock, “informacioni i disponueshëm sugjeron vaksinat e autorizuara janë efektive mbrojtjen e publikut amerikan kundër varianteve COVID-19 qarkullojnë aktualisht.

Vaksinë e përvitshme për COVID-in?

Ashtu siç ndryshon virusi i gripit dhe vaksinat e gripit duhet ndryshojnë çdo vit, variantet e koronavirusit bëjnë mendosh se COVID-19 ka ngjarë ketë njëjtat karakteristika.

Pra, ky raund vaksinimi ndoshta s’ nënkupton fundin e koronavirusit.

Ekziston supozimi i rremë se sapo vaksinoheni, virusi i COVID-it do zhduket, thotë profesori i sëmundjeve infektive Universitetit Vanderbilt, William Schaffner. “s’ është e vërtetë. Virusi i COVID-it do qëndrojë. Do na duhet përballemi me për vite me radhë.

Kjo mund nënkuptojë një vaksinë përvitshme ndaj koronavirusit.

një krah vaksina për gripin, tjetrin për COVID-in, është një skenar shumë i mundshëm, tha Schaffner. “Nuk jemi akoma atë pikë, por është e mundur”.

Postime të ngjashme