Vaktet e Duhura Kundër Inflamacionit – Ushqimet dhe Sasitë që Ju Duhen


Inflamacioni është një reagim i imunitetit ndaj toksinave ose lëndëve të huaja në trup.

Qëllimi i tij është që të ndihmojë trupin të eliminojë këto substanca të huaja dhe të riparojë dëmin e kryer.

Ai ndahet në tre kategori:

 • Inflamacioni kronik ose sistemik është i dëmshëm meqenëse trupi sulmon veten.
 • Inflamacioni mund të prekë enët e gjakut dhe më pas trurin.
 • Inflamacioni kronik, shkakatari i saktë i të cilit s’ dihet akoma, besohet të jetë një nga shkaktarët e shumë sëmundjeve.

Bëhet fjalë për sëmundjet e zemrës, sindroma metabolike, Alzheimeri, depresioni e të tjerë.

Aktiviteti fizik, gjumi i pandërprerë dhe i mirë por edhe ushqyerja e shëndetshme janë thelbësorë për luftimin e inflamacionit.

Një studim suedez ka nxjerrë në pah përbërësit më të mirë të një regjimi të shëndetshëm kundër inflamacionit.

Më Të Mira Kundër Inflamacionit

Studiues të ndryshëm, të cilëve u referohet AgroWeb.org, kanë identifikuar ushqimet e mëposhtme për potencialin e lartë kundër inflamacionit.

Bëhet fjalë për:


 • dhe perimet (6 racione në ditë)
 • Çarjat bimorë (3 filxhanë në ditë)
 • (2 filxhanë në ditë)
 • me drithë të plotë (2 feta në ditë)
 • Musli  (më pak se një racion në ditë)
 • me pak yndyrë (një racion në ditë)
 • Vaji i ullirit
 • Çokollata (një racion)

Që Nxisin Inflamacionin

Studimet thonë se pavarësisht racioneve, ushqimet e mëposhtme kanë tendencën të nxisin inflamacionin në organizëm.

Bëhet fjalë për:

 • Mishrat e përpunuar siç janë: sallamrat, proshutat, salçicet e të tjera si këto
 • i përpunuar
 • Patatinat
 • industriale
 • e përpunuara
 • Të skuqurat
 • Ëmbëlsirat industriale.

Sipas studiuesve suedezë një shembull tipik i vakteve kundër inflamacionit është i tillë:

Për mëngjes fruta pylli me

Gjatë ditës, disa feta ananasi të freskët

Për drekë një sallatë mesdhetare me barishte, perime, arrorë dhe yndyrna të shëndetshme siç është .

Për darkë, ata këshillojnë peshk ose oqeani dhe jo të rezervatit të shoqëruara me drithëra të plota. /AgroWeb.org

Postime të ngjashme