Variantet e Covid-19 po përhapen me shpejtësi në Evropë


Virusi përfshiu një çerdhe dhe një shkollë fillore ngjitur në periferi të Bollate të Milanos me një shpejtësi të mahnitshme. Për vetëm disa ditë, 45 fëmijë dhe 14 anëtarë të stafit ishin testuar pozitivisht.

Analiza gjenetike konfirmoi atë që zyrtarët dyshonin: Varianti shumë ngjitës i coronavirusit i identifikuar për herë të parë në Angli po kalonte nëpër komunitet, një i mbushur me gati 40,000 banorë.

“Kjo është ajo që tregon se virusi ka një lloj inteligjence. Ne mund të vendosim të gjitha pengesat në dhe të imagjinojmë që ato të funksionojnë, por në fund të fundit, ai u përshtat dhe depërton në to”, ka thënë kryetari i Bashkisë së Bollate, Francesco Vassallo, përcjell Telegrafi.

Bollate ishte qyteti i parë në Lombardi, rajoni verior që ka qenë epiqendra në secilën prej tre valëve të Italisë, që u mbyll nga për shkak të versioneve që Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se tani po fuqizojnë një tjetër rritje të infeksioneve në të tërë Evropën.

Variantet gjithashtu përfshijnë versione të identifikuara për herë të parë në Afrikën e Jugut dhe .

Ndryshe, Evropa regjistroi 1 milion raste të reja me COVID-19 javën e kaluar, një rritje prej 9% nga java e kaluar dhe një përmbysje që i dha fund një rënie gjashtë javore, tha të enjten.

Sipas 24, përcjell Telegrafi, i ashtuquajturi variant i Mbretërisë së Bashkuar po përhapet në mënyrë të konsiderueshme në 27 vende evropiane të monitoruara nga dhe është dominuese në të paktën 10 prej tyre: , , , Irlanda, , , Holanda, , dhe Portugalia.

Është deri në 50% më i transmetueshëm sesa virusi që u shfaq pranverën e kaluar dhe përsëri në vjeshtë, duke e bërë atë më të aftë në “prishjen” e masave që ishin më parë efektive, paralajmëruan specialistët e OBSH-së.

“Kjo është arsyeja pse sistemet shëndetësore po luftojnë më shumë tani”, ka thënë Dr. Hans Kluge, drejtori rajonal i OBSH-së për Evropën. “në të vërtetë është në një pikë kthese. Ne duhet ta mbajmë fortesën dhe të jemi shumë vigjilentë”.

Për shembull në Lombardi, e cila mbajti barrën e rritjes së pranverës së Italisë vitin e kaluar, pavijonet e kujdesit intensiv përsëri po mbushen pasi më shumë se dy të tretat e testeve të reja pozitive janë të variantit të MB, thanë zyrtarët e shëndetësisë këtë javë.

Situata është e rëndë edhe në Republikën Çeke, e cila regjistroi një rekord prej gati 8,500 pacientësh në spital me COVID-19 këtë javë.

Polonia po hap spitale të përkohshme dhe po vendos një të pjesshëm pasi varianti është rritur nga 10% e të gjitha infeksioneve në shkurt, në 25% tani.

Sidoqoftë Kluge përmendi përvojën e Britanisë si shkak për optimizëm, duke vënë në dukje se kufizimet e konsideruara mirë dhe ardhja e vaksinës kanë ndihmuar në shkatërrimin e varianteve atje dhe në .

Megjithatë, përhapja e vaksinave në Bashkimin Evropian, për krahasim, po mbetet “peng”, kryesisht për shkak të problemeve të furnizimit.

Postime të ngjashme