Varianti i ri i koronavirusit: Çfarë dimë?


Përhapja e shpejtë e një varianti të ri të koronavirusit është shoqëruar me një frikë të përgjithshme në Britani të Madhe dhe në vendet e tjera me rrezik potencial të marrjes së virusit.

Nga një mosekzistencë totale, variant i ri i virusit ka arritur të shpërndahet mjaft shumë. Këshilltarët e qeverisë për infeksione thonë se ky variant i virusit është shumë i aftë të transmetohet te të tjerët. gjitha hulumtimet janë akoma në një fazë të hershme dhe ka një listë të gjatë pyetjesh pa përgjigje

Sic dihet, virusët pësojnë crregullime shumë shpejt, andaj është shumë me rëndësi që të mbahet nën kontroll sjellja e virusit

Janë disa gjëra që po shqetësojnë më shumë lidhur me këtë variant: zëvendësimi i shpejtë i varianteve të tjera dhe shpejtësia e përhapjes.

Sidoqoftë, akoma ka pasiguri dhe duhet një studim më i thellë.

Kërkohen eksperimente laboratorike, por a doni të prisni javë ose muaj [për të parë rezultatet dhe për të marrë për të kufizuar përhapjen]? Ndoshta jo në këto rrethana” tha Prof Nick Loman, nga Konsorciumi -19 Genomics në Mbretërinë e Bashkuar.

Si qëndrojnë numrat e infektimeve me variantin e ri?

rritje të shpejtë. Në nëntor rreth një e katërta e rasteve të infektimeve ishin me këtë variant, por sot ky numër ka eskaluarnë dy të tretat e popullsisë në kryeqytet. Pra, ky variant i ri ka mbizotëruar në shumë analiza të bëra në laboratore të ndryshme britanike.

i Britanisë, , tha se transmetueshmëria e këtij variant është 70 % më e madhe. Kjo shifër e përhapjes u shfaq të premten gjatë një prezantimi edhe nga Eric Volz.

Është me të vërtetë shumë herët për të thënë … por nga ajo që ne shohim deri më tani ajo po rritet shumë shpejt, po rritet më shpejt sesa [një variant i mëparshëm] u rrit ndonjëherë, por është e rëndësishme të mbash një sy ne të mbajmë nën kontroll atë”, tha ai gjatë fjalimit.

Mënyra se si është përhapur akoma s’ është e qartë. mendojnë se ka mundësi që virusi i ri të jetë importuar nga ndonjë vend tjetër me mbikqyrje të ulët ndaj virusit.

Momentalisht ka pothuajse në të tërë Britaninë e Madhe raste të infektimit me variantin e ri, por duket se është përqëndruar më shumë në Londër dhe qytetet tjera përreth.

Rastet e shfaqura në Belgjikë e Austri kanë të ngjarë të jenë nga variant i njëjtë, gjë që s’ mund të thuhet për në Afrikën e Jugut, ndonëse ndajnë mutacionet e njëjta të dy variantet.

Dallimet në mes të variantit të vjetër dhe të riut qëndron në strukturën proteinike, që e bën këtë të fundit më agresiv në aspektin e përhapjes.

Lidhur me cështjen se a është më vdekjeprurës se varianti i mëparshëm, momentalisht s’ ka prova që e vërtetojnë këtë gjë. Pra, s’ mendohet të ketë ndryshime në këtë segment. ndërsa aktualisht mendohet se vaksinat kanë efektivitet edhe ndaj kësaj forme virusi.

Por Nëse e lëmë të shtojë më shumë mutacione, atëherë ju filloni të shqetësoheni” tha Prof Gupta.

Ky virus është potencialisht në një rrugë për të shpëtuar vaksinat, ai ka ndërmarrë disa hapa të parë drejt kësaj“, shtoi ai.

 Dështimi i vaksinave ndodh kur virusi ndryshon kështu që shmang efektin e plotë të vaksinës dhe vazhdon të infektojë njerëzit. Ky mund të jetë elementi më shqetësues i asaj që po ndodh me virusin. Ky variant është vetëm i fundit që tregon se virusi po vazhdon të përshtatet pasi infekton gjithnjë e më shumë prej nesh. prezantim nga Prof David Robertson, nga Universiteti i Glasgoë të premten, arriti në përfundimin: “Virusi ndoshta do të jetë në gjendje të gjenerojë mutantë shpëtues të vaksinës“. Kjo do të na vinte në një pozitë të ngjashme me gripin, ku vaksinat duhet të azhurnohen rregullisht. Për fat të mirë, vaksinat që kemi janë shumë të lehta për tu rregulluar.

Postime të ngjashme