Mon. Jun 27th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Disa foshnja hasin probleme për t’u përshtatur me botën e re. Fatmirësisht, pjesa më e madhe e problemeve me të cilat përballen, janë të vogla dhe zgjidhen shpejt.
Verdhëza

Këtë sëmundje që shfaqet me një nuancë të verdhë në lëkurë dhe sy, e kalojnë më tepër se gjysma e foshnjave të porsalindura. Në përgjithësi, shenjat shfaqen disa ditë pas lindjes dhe kjo mund të zgjasë disa javë. Verdhëza shfaqet kur bilirubina,
e cila prodhohet nga ulja e numrit të rruazave të kuqe të gjakut, grumbullohet më shpejt sesa mëlçia arrin ta nxjerrë nga trupi. Zakonisht verdhëza ikën vetë dhe s’ shkakton asnjë problem te fëmija. Ajo mund ta zërë atë për disa arsye: – bilirubina prodhohet më shpejt nga sa mund të reagojë mëlçia;

– mëlçia e fëmijës, që është akoma në zhvillim e sipër, s’ është në gjendje ta largojë bilirubinën nga gjaku;

– pjesa më e madhe e bilirubinës thithet nga zorrët, para se trupi i fëmijës ta nxjerrë jashtë me jashtëqitje. Verdhëza që është në nivele mesatare, s’ kërkon asnjë lloj mjekimi, ndërsa në rastet më të rënda, foshnja duhet të qëndrojë më gjatë në maternitet. Verdhëza mund të largohet në një sërë mënyrash.

-Këshillohet që ta ushqeni foshnjën më shpesh, gjë që nxit bilirubinën të largohet me jashtëqitjen.

Marre nga libri “Udhërrëfyes për një shtatzëni të shëndetshme”/Living

[ad_2]

You cannot copy content of this page