Vetëm po të jeni shtatzënë, ja çfarë duhet të dini në lidhje me vaksinën COVID-19

loading...


ndërsa vaksina vazhdon të përhapet, njerëzit shtatzënë duhet të shikojnë në historinë e tyre mjekësore dhe faktorët e rrezikut për të përcaktuar Vetëm po të ndihen të gatshëm për t’u vaksinuar.

s’ u studiuan te njerëzit që ishin shtatzënë gjatë provave klinike, duke lënë pak të dhëna sigurie për të punuar. Vetëm po të jeni shtatzënë, do të duhet të vendosni Vetëm po të qëllimi është thirrja e duhur për ju.

Megjithëse i përgjithshëm i të rëndë është i ulët, personat shtatzënë që preken nga përballen me një shans më të lartë për t’u pranuar në njësinë e kujdesit intensiv, për të marrë ventilim mekanik ose për të vdekur.

Nga 4.2 milion amerikanë që tashmë morën dozën e parë të vaksinës COVID-19, ka pasur shumë punonjës të kujdesit shëndetësor shtatzënë që ndien rreziqet e tyre personale të kontraktimit COVID-19 më shumë se çdo rrezik potencial i vaksinimit, i cili mendohet gjerësisht se është i sigurt te personat shtatzënë.

“Midis dy zgjedhjeve për t’u vaksinuar kundrejt marrjes së COVID-19, gratë duhet të bëjnë një që i përshtatet vlerave të tyre dhe mjedisit në të cilin punojnë dhe jetojnë”, tha Dr. Lauren Demosthenes, shkruan Halthline.

Kuptimi i rreziqeve

Gratë shtatzënë kanë një rrezik të rritur për të përjetuar komplikime nga COVID-19 dhe ka më shumë të ngjarë të zhvillojnë sëmundje të rëndë, të shtrohen në spital ose të dërgohen në kujdes intensiv. Ata gjithashtu mund të kenë një rrezik në rritje të lindjes së parakohshme.

Personat shtatzënë s’ u përfshinë në provat e vaksinave, kështu që ka të dhëna të kufizuara se si njerëzit që janë shtatzënë reagojnë ndaj vaksinave COVID-19.

Sipas Dr. Henry Bernstein , një pediatër në Qendrën Mjekësore të Fëmijëve Cohen të Northwell Health dhe një anëtar i komitetit të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve të Komitetit Këshillues për Praktikat e Imunizimit, vaksinat e mRNA prishen shpejt dhe degradohen në trup. Ato s’ janë vaksina të gjalla, s’ hyjnë në bërthamën e qelizave tona dhe s’ ndryshojnë -në tonë.

gjithashtu s’ ka gjasa të arrijë dhe të kapërcejë placentën, sipas Dr. Christian Pettker, një specialist i shtatzënisë me rrezik të lartë në Yale Medicine dhe i obstetrikës, gjinekologjisë dhe shkencave riprodhuese në Yale Medicine.

“Bazuar në njohuritë aktuale, specialistët besojnë se vaksinat e -së s’ do të shfaqin rrezik për njerëzit që janë shtatzënë”, ka thënë Pettker.

Disa njerëz raportojnë efekte anësore të lehta pas marrjes së vaksinës, të tilla si lodhja dhe një temperaturë e lehtë. Këto efekte anësore thjesht tregojnë se sistemi imunitar po funksionon dhe s’ janë shenjë e diçkaje më serioze. “Ju mund të keni një krah të lënduar ose të ndjeheni pak si me – ose madje të keni një temperaturë. Kjo është plotësisht në rregull dhe ju mund të merrni acetaminofen dhe të pushoni derisa këto efekte anësore të largohen brenda dy ditësh”, tha Demosthenes.

Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve deklaron se vaksina s’ besohet të shkaktojë infertilitet, abort spontan, dëm të porsalindur ose dëmtim të njerëzve shtatzënë, shtoi Demosthenes.

“Gratë që përpiqen të mbeten shtatzënë duhet të ndjehen rehat me vendimin e tyre për të bërë vaksinën”, ka shtuar Demosthenes.

Në fund të fundit

Me të dhëna të kufizuara të sigurisë në dispozicion se si njerëzit shtatzënë reagojnë ndaj vaksinës COVID-19, çdokush që është shtatzënë do të duhet të peshojë rreziqet dhe përfitimet dhe të vendosë Vetëm po të ndihen rehat kur marrin.

Ata që janë shtatzënë dhe po mendojnë të bëjnë vaksinën duhet të flasin me mjekun e tyre për atë që është më e mira për ta. /Telegrafi/

The post Vetëm po të jeni shtatzënë, ja çfarë duhet të dini në lidhje me vaksinën COVID-19 appeared first on Telegrafi.

Postime të ngjashme