© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Depresioni

Të qenit xheloz apo ziliqar mund të marrë shumë kohë dhe hapësirë emocionale, veçanërisht në një botë ku njerëzit në Instagram tregojnë se ata asnjëherë s’kanë pasur ndonjë ditë të keqe në jetën e tyre

Ndjenja e ligësht për suksesin e dikujt tjetër është shumë e zakonshme, por shikoni se çfarë ndodh në trurin tuaj kur provoni zilinë, xhelozinë, e të tjera ndjesi të ngjashme si këto! na jep të dhëna se pse është kaq e dhimbshme.

Shumë njerëz i përdorin fjalët në mënyrë të ndërsjellë, por xhelozia dhe zilia janë emocione teknikisht të ndryshme.

Ndihemi xheloz ose posedues për gjërat që kemi tashmë, ose kur ato kërcënohen nga njerëz të tjerë. Ndiejmë zili ndaj të tjerëve kur ata s’kanë gjëra që ne kemi.

Të dy emocionet ndezin pjesë të ndryshme të trurit, dhe kjo pasqyron mënyrën se si ato luajnë në jetën tuaj të vetëdijshme.

Is He Jealous 10 Subtle Signs He Is Hiding His Jealousy

Çfarë i ndodh trurit tuaj kur bëheni xhelozë?

“Xhelozia është një përgjigje emocionale ndaj kërcënimit të perceptuar të humbjes së një marrëdhënie kuptimplote ndaj një pale të tretë”, i thotë Bustle Dr. Sanam Hafeez, një neuropsikologe e famshme në Amerikë.

“kurse xhelozia shoqërohet zakonisht me marrëdhënie romantike, kjo është një ndjenjë që mund të lindë në çfarëdo forme marrëdhënieje siç janë familja, miqësitë, madje edhe puna kurse bëhemi xheloz për një prurje të re në zyrë”.

Shkencëtarët kanë hedhur dritë mbi xhelozinë dhe trurin, sidoqoftë, duke treguar se ajo ndikon në lobin tuaj frontal. Kjo pjesë e trurit luan një rol vendimtar në rregullimin emocional dhe funksionimin shoqëror.

Një studim i botuar në Emotion në vitin e kaluar zbuloi se njerëzit përjetuan ndjenja më të forta të xhelozisë nëse korteksi i tyre i majtë frontal stimulohej, shkruan Class.

Doktoresha Hafeez thotë se septumi lateral i trurit ka qenë i lidhur edhe me xhelozinë, që përpunon “dhembjen shoqërore”, ose përvojën e të ndjerit i lehtësuar ose i lënduar nga të tjerët në situata sociale. Ajo vëren se xhelozia gjithashtu na streson dhe mund të bëjë që truri juaj të lëshojë hormonet e stresit.

Kjo është arsyeja pse të ndjerit zotërues ndaj dikujt mund t’ju bëjnë të ndjeheni kaq të shqetësuar ose të lënduar. /Telegrafi/

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.