Zvogëlohet numri i përdoruesve të qymyrit në kryeqytet, por vazhdon shitja ilegale e tij

loading...


Me të filluar sezoni i dimrit, edhe ndotja e ajrit në masë më të madhe është e dukshme.

Faktor kryesor në ndotje shihet të jetë edhe përdorimi i qymyrit nga ana e qytetarëve në vendin tonë, edhe pse bazuar në të dhënat e hulumtimit të realizuar në kuadër të projektit “Zhvillimi i kapaciteteve për Kontrollin e Ndotjes së Ajrit në Republikën e Kosovës”, numri i përdoruesve të qymyrit në vendin tonë po shënon ulje.

Përdorimi i qymyrit për ngrohje nga qytetarët

Në bazë të këtyre statistikave, në komunën e Prishtinës vetëm 3% e qytetarëve përdorin qymyrin për ngrohje, ndërsa në Komunën e Obiliqit për dallim nga komuna e Prishtinës, numri i përdoruesve është më i madh, pasi që qymyrin përdorin rreth 50% e ekonomive familjare.

ndërsa, në komunën e Fushë Kosovës, 11% e ekonomive familjare e përdorin qymyrin për ngrohje.

Në bazë të hulumtimit, dhe bazuar në të dhënat e regjistrimit të popullsisë së Kosovës për vitin 2011, në nivel te Kosovës rreth 10% të ekonomive familjare përdorin thëngjillin për ngrohje.

Në një përgjigje për KALLXO.com, Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit bëjnë të ditur se qymyri merr pjesë 1% të totalit të konsumit.

“Në bazë të të dhënave nga Bilanci i Energjisë i realizuar nga Agjencia e Statistikave të Kosovës, thëngjilli merr pjesë në rreth 1% të totalit të konsumit të energjisë (jo vetëm ngrohje, por edhe nevoja tjera) në sektorin e amvisërisë”, thuhet në përgjigjen e -së.

KALLXO.com ka provuar që të marr përgjigje nga ana e qytetarëve në kryeqytet Po qe se përdorin qymyrin për ngrohje, por shumica prej tyre kanë refuzuar të përgjigjen.

Por ka të tillë që janë bindur se përdorimi i drunjtëve për djegie është më pak i dëmshëm sesa përdorimi i qymyrit.

Një qytetar në kryeqytet, i cili ka dashur që të mbetet animon, i ka thënë KALLXO.com se vetëm një herë ka përdorur qymyr për ngrohje.

“Veç dru përdorim për ngrohje, qymyr kam përdor vetëm një herë para disa viteve dhe kurr s’ kam përdor më. i vjen shumë e keqe. Më mirë është me i pagu disa metra më shumë me dru sesa me përdor qymyrin”, thotë qytetari.

ndërsa, një qytetar tjetër, po ashtu në anonimiteti, i cili punon si taksist në , ka thënë për KALLXO.com se tash e disa vite përdor dru për ngrohje.

“Përpara kam përdor qymyr, por tash përdori dru, po përpara ka qenë më ndryshe se ndotja s’ ka qenë kaq e madhe, s’ ka pas kaq shumë qarkullim, edhe qymyri ka qenë tjetër”, thotë qytetari.

Ai tregon se pse ka përdorur qymyrin si burim për ngrohje para disa viteve.

“Po e kam përdor shumë vite më herët se qymyri ka qenë më lirë se drunjtë, po tash përdori drunj. Është mirë mos me përdor se po shkakton shumë ndotje”, thotë qytetari.

Shitja ilegale e qymyrit vazhdon edhe më -ën

Ndoshta përdorimi i qymyrit nga ana e qytetarëve është duke shënuar ulje, por shitja ilegale e tij vazhdon të jetë prezente në udhët e kryeqytetit, përkundër faktit se të shesë qymyr dikush, duhet të ketë licencë të shfrytëzimit.

 

FOTO KALLXO – Shitja ilegale e qymyrit në – Nëntor

Licencat e shfrytëzimit përpos KEK-ut, s’ ka askush tjetër, dhe kjo nënkupton që s’ ka të drejtë askush tjetër që të eksploatojë dhe shes qymyr Po qe se s’ ka licencë të shfrytëzimit.

Vendi i njohur si “Xhamia e Llapit”, në Prishtinë, njihet si lokacion i shitësve ilegal të qymyrit, të cilët me kamionët e tyre presin gjatë gjithë ditës që të shesin qymyr.

Pse e bëjnë këtë punë, dhe prej ku e marrin qymyrin të cilin dalin dhe e shesin, ata s’ pranojnë të flasin, nga frika se inspeksioni apo policia mund t’i dënojë ata për shitje ilegale të qymyrit.

Në kamionët e shitësve të qymyrit, ata kanë vendosur edhe numrat e tyre kontaktues.

FOTO KALLXO – Shitja ilegale e qymyrit në Prishtinë – Nëntor 2020

KALLXO.com ka provuar të flas me shitësit e qymyrit, por të njëjtit s’ kanë pranuar, andaj kontaktuam me anë të telefonit me njërin nga shitësit e qymyrit, duke u prezantuar si qytetar të interesuar për blerje të qymyrit.

Shitja e tij bëhet me kamion ose me thasë, ndërsa çmimi s’ ndryshon, por për të gjithë qytetarët është i njëjtë.

“A po don me ble me kamion a me thasë, thesi është 2 euro, e kamioni 120”, thotë njëri nga shitësit e qymyrit i cili është kontaktuar nga KALLXO.com.

Shitësi garanton blerësin edhe për cilësinë e qymyrit.

“Qymyrin e marr në Balloqefc, është i KEK-ut, të sigurt e ki për me djeg. Po qe se je në Prishtinë ta bi në shtëpi”, thotë shitësi.

Sipas Ministrisë, shitja e qymyrit, tjetërsimi dhe përdorimi për amvisëri ose biznes në bazë të vendimit obligon inspektoratët dhe Policinë e Kosovës  që të ndërmarrin masat e nevojshme, dhe qymyri të konfiskohet sipas vendimit në fuqi.

Konfiskimet e qymyrit ilegal nga KPMM        

ndërsa sipas Komisionit të Pavarur Miniera dhe Minerale, mënyra e dënimit për shitësit ilegalë që variojnë nga gjobat dhe konfiskimi i qymyrit.

KPMM ka thënë për KALLXO.com se përkundër fakti se shitja e qymyrit s’ është në domenin e tyre, ata janë marrë me këto raste.

Kryeinspektori i KPMM-së, Fatmir Gërguri ka bërë të ditur për KALLXO.com se në bashkëpunim me inspektorët e tjerë kanë bërë identifikimin e prejardhjes së qymyrit i cili shitet ilegalisht.

“Shitja e qymyrit në tregjet e Republikës së Kosovës s’ bije mbi domenin tonë, por se personalisht dhe me inspektoratin jemi marrë me identifikimin e prejardhjes dhe sekuestrimin e tij atëherë kur është verifikuar se qymyri është i nxjerrë ilegalisht”, ka thënë Gërguri për KALLXO.com

Gërguri ka bërë të ditur se inspektorati i KPMM-së në vazhdimësi bën inspektimin në vendshfrytëzime ilegale të qymyrit, por sipas tij obligim parësor mbetet që inspektoratet komunale të mbikçyrin dhe të i ftojnë atëherë kur haset në shfrytëzime ilegale.

“Kemi bashkëpunim me inspektoratet komunale, por se mungon aktiviteti i tyre në terren sidomos i inspektorëve në ”, thotë Gërguri.

Inspektimet e KPMM-së për shitjen ilegale të qymyrit janë të vazhdueshme. Sipas Gërgurit, gjatë vitit 2018 janë konfiskuar 14 kamioneta me qymyr, ndërsa në vitin 2019 – 13 sosh.

Për vitit 2020, KPMM ka bërë të ditur se pritet shumë shpejtë që të filloj inspektimet, ndërsa deri më tani sekuestrime ka nga inspektorët e Kuvendit Komunal të Skenderajt dhe Vushtrrisë.

Vendet ku shitësit e qymyrit dhe qytetarët furnizohen në mënyrë ilegale janë të evidentuara edhe nga KPMM.

“Zonat e evidentuara të shfrytëzimit të jashtëligjshëm të qymyreve janë Sibovci në , zonë kjo e kontrolluar tashmë nga –stacioni i Obiliqit, dhe pothuajse është e ndaluar tërsisht, rrethina e Vushtrrisë, fshatrat Zhilivoda dhe Strovci në të cilët operatorët dhe tregtarët janë të njohur për Policinë e Kosovës, dhe Polaci në , zonë kjo në të cilën ka aktivitet gati të shuar të nxjerrjes, por ekziston seperacioni ilegal i qymyrit për të cilin është bërë raport njoftimi se s’ guxon të ekzistoj”, thotë Gërguri për KALLXO.com.

Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit për KALLXO.com ka bërë të ditur se deri më tani s’ kanë për këtë vit ndonjë plan për veprim ndaj shitjes së qymyrit dhe përdorimit të tij në vendin tonë, por sipas ministrisë vendime e deritanishme mbesin në fuqi.

“Vendimet të cilat janë në fuqi mbeten deri në vendim tjetër dhe rrjedhimisht kësaj do të veprohet komfor tyre”, thuhet në përgjigjen e -së.

Vitin e kaluar, Ministria e Zhvillimit Ekonomik ka ndaluar dhënien e qymyrit si dhuratë për punëtorët e Korporatës Energjetike të Kosovës.

Kjo masë ishte ndërmarrë me qëllim të parandalimit të ndotjes së ajrit, gjë që ka ndikuar edhe në uljen e numrit të përdoruesve të qymyrit.

Vendim tjetër që është marr për parandalimin e ndotjes së ajrit, ishte edhe ndalimi i qymyrit për punëtorët e KEK-ut.

Për disa vite radhazi KEK ka pasur traditë dhurimin e mesatarisht 10 tonëve qymyr për 4 mijë e 500 punëtorë.

Gjatë muajit gusht të vitit 2018, Ministria e Arsimit kishte ndaluar përdorimin e qymyrit për ngrohje në të gjitha shkollat e Kosovës me qëllim të zvogëlimit të ndotjes së ajrit dhe mbrojtjes së ambientit.

Tre muaj pas këtij vendimit, e Kosovës me kërkesë të Ministrit të Ambientit ka marr vendim të ndaloj në të gjitha institucionet publike qendrore  e lokale përdorimin e qymyrit për ngrohje.

Emisioni vitin e kaluar kishte transmetuar reportazh për shitjen ilegale të qymyrit në vendin tonë.

 

 

 Postime të ngjashme